background preloader

41351_Om_du_var_jag_serie.pdf

41351_Om_du_var_jag_serie.pdf
Related:  värdegrund

I stormens öga | Lyssna.nu I stormens öga är ett interaktivt klassrumsspel om barnkonventionen för årskurs 4-7. Det här är ett spännande skolmaterial om barns rättigheter och om barns situation världen över. Syftet är att få barn intresserade av barnkonventionen och vilken roll rättigheter spelar i våra liv. I stormens öga riktar sig till lärarledda grupper om minst 12 elever. Materialet består av det webbaserade spelet med tillhörande inspirationsfilm och lärarhandledning. Handlingen går ut på att en stor grupp barn i olika åldrar blir strandsatta på en öde ö, där de ska försöka överleva tills de upptäcks och kan återvända hem. Ladda ner materialet här. Materialet är producerat av UNICEF Sverige.

Om du var jag: Astrid - om svek Filmen handlar om Astrid som sviker sin kompis Katrine när de tuffa tjejerna inte längre vill att Katrine ska hänga med dem. Vad ska Astrid göra som känner att hon hamnat mittemellan och inte vet hur hon ska göra? Ska hon välja Katrine och riskera att hamna utanför, eller svika Katrine och få hänga med gänget? Programmet inleds med en nyskriven dikt av skådespelerskan Vanna Rosenberg, om att alltid hamna mittemellan. Efter filmen får vi åter igen träffa Vanna som berättar om hur hon alltid hamnar mittemellan i sin egen familj och hur man kan tänka för skaffa sig mod att välja sida. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Kamrat - etik & moral (steg 1) | Värdegrunden Med hjälp av “Kamrat” kan du skapa en röd tråd i ditt värdegrundsarbetet. Kamrat består av ett antal steg och syftet är att skapa och upprätthålla en gemensam värdegrund på skolan. Stegen består av konkreta klassövningar med tillhörande lärarhandledning och elevmaterial. Kamrat genomsyras av följande begrepp: Kamratskap, Attityd, Moral, Respekt, Ansvar och Trygghet. Den centrala delen i Kamrat är ett ”klotterplank” som vi har valt att kalla ”Värdegrundshuset”. Steg 1 i Kamrat fokuserar på begreppen etik och moral samt lägger grunden till klassens Värdegrundshus. Material och förberedelser Förbered en plats på en vägg eller golv där ni kan rita och illustrera ett stort hus. Syfte och mål enligt läroplan och kursplan Övningen går ut på att överföra grundläggande värden och främja elevernas lärande.

.facebook 1423692497418 Konfliktlösning mha 4-rutan | Malins PPlugg För ett tag sen undrade en tjej på FB om min rutor kring konfliktlösning, hoppas att du hittar hit nu igen ;-). Det har tagit lite tid men nu har jag äntligen scannat in dem och fått dem digitalt så jag kan lägga upp dem här på bloggen. Jag är absolut ingen serietecknare utan har bara gjort utefter bästa förmåga… Den sista, nr3 som ligger med de andra på länken inte här under, är lite suddig och svag i färgerna och pratbubblorna upptäckte jag är i konstig ”läsordning” men är det någon som har användning för dem så varsågoda. Länk

En grund av värde | ett stöd i värdegrundsarbetet Vi jobbar mot våra sociala mål. | Malins PPlugg Nu har vi dragit igång ett tema kring våra sociala mål. Se tidigare inlägg angående förarbetet med den sociala PPn. Idag har vi tittat på film, Ugglan och kompisproblemet om att säga förlåt på riktigt, och utifrån den fick vi visdomsord till oss. ”Att säga förlåt på riktigt, det är faktiskt jätteviktigt. ” Vi pratar i klassen kring detta och om målen som vi ska jobba mot. Vi diskuterar kring hur man ska göra om något händer på skolgården som man inte tycker är ok. Barnen får ett eget ”uggle-problem” att lösa. Länkar till filer Det var flera som frågade om bilden jag visade i förra blogginlägget om hur man gör förlåt. Här kommer den. Jag lägger också ut en länk till en kompisbild som jag har på väggen. Trevlig helg!

De arbetar med värdegrunden varje vecka Carina Wallberg och Kia Syrén arbetar i antimobbningsteamet Ventilen på Östermalmsskolan. På Östermalmsskolans är arbetet med värdegrunden schemalagd. En lektion i veckan diskuterar alla elever olika värderingar och hur man ska förebygga och motverka kränkande behandling. Skolans värdegrund genomsyrar allt arbete. Lärarna Carina Wallmark och Kia Syrén ingår i antimobbningsteamet Ventilen som funnits på skolan i många år. – Vi har haft Charlie, Bodil Vennbergs EQ-pärm, Farstamodellen och senast Friends. Själv har hon erfarenhet av den ursprungliga och hårt kritiserade Farstamodellen, som stänger ute föräldrarna initialt. Föräldrarna är en resurs Numera bygger Ventilens program på Farstamodellen, som teamet justerat för att passa deras filosofi. – Det finns tre aktörer i likabehandlingsarbetet: personalen, eleverna och föräldrarna. Värdegrunden och likabehandlingsplanen är välkända dokument för alla på skolan och även barnens föräldrar. Nedsättning i tjänsten Fördjupad enkät löste problemet

SE FILMEN: Mobbningsfilmen som gör succé på Youtube NyheterPublicerad 21:30, 27 aug 2015 I våras skrev Vallentuna Nyheter om en filminspelning på Bällstabergsskolan. Nu har filmen släppts – och blivit en succé. – Det är häftigt att vibidragit till att det pratas så mycket mobbning. Det blev en massa media, jag satti TV4:s morgonsoffa, SVT:s morgonsoffa och det var både radio och tidningar som hörde av sig, säger filmmakaren Lennart Bång som själv mobbades som barn. När han var hos TV 4 fick han omdömet ”för djävla bra” och ”en stark film” av tv-journalisterna. Vallentuna Nyheter kan inte annat än hålla med – det är en hemskt tragisk och samtidigt upplyftande film. – Jag är väldigt nöjd med filmen, med helheten, talet och texten tillsammans med bild och musik. Eleverna tagna Han har fått in hundratals kommentarer. Just nu mobbas 60 000 barn enligt organisationen Friends. – Därför känns det viktigt att filmen når ut. Filmen är ett ideellt projekt. – Jag är inte intresserad av pengar för filmen, jag vill bara att folk ska sluta mobba.

Övningar » Retorik i skolan Vi har samlat övningarna under respektiva steg: Steg 1 · Tillåtande klassrumsklimat Steg 2 · Fantasiskapande övningar – turtagning Steg 3 · Aktivt lyssnande Steg 4 · Berättelser I Steg 5 · Berättelser II Steg 6 · Minnestekniker Steg 7 · Framförandet Steg 8 · Respons – ros och goda råd Steg 9 · Röst – nervositet – andning & avslappning Steg 10 · Partesmodellen: retorikens arbetsmodell1. Steg 11 · Argumentation Steg 12 · Övningar att inspireras av

Lilla Chilla - folkhalsan.fi Vi vill hjälpa barn att slappna av och varva ner. Det kan hjälpa dem att öka koncentrationsförmågan, samarbetsviljan och självkänslan. Barn mår bra av att chilla, därför har vi skapat övningar, sagor och tips du som vuxen kan använda dig av i din barngrupp. Vårt material kallar vi Lilla Chilla och målgruppen är barn i daghemsåldern. Det händer mycket i barngruppen och hos varje individ när barn lär sig att slappna av. Ökar självkänslan Att lära sig hur man kan varva ner stärker förmågan till självkontroll och kan förebygga mobbning. Vårt material består av ett häfte med övningar, tips, sagor och rörelser, tre affischer med illustrerade rörelser och en cd-skiva med avslappningsövningar med berättarröst (de finns här). I häftet finns två beröringssagor som kan användas för att öka barnens kroppskännedom och två massageövningar i form av saga och sång. Komma till ro Övningarna kan användas om och om igen. Katten Chilla Katten Chilla är en vetedyna som kan värmas upp.

Related: