background preloader

Normer och värdegrund

Facebook Twitter

Kunskapsbanken Bilders Makt. Olika är normen. Bildhandboken Gavlekommun Genusfotografen webb. Övningar - Jämställ.nu. Bara kärlek kan rädda oss från hat. Extremister är inte trevliga.

Bara kärlek kan rädda oss från hat

Att ta avstånd från och känna avsky för sådana människor är mycket mänskligt och helt naturligt. Att måla plakat och organisera demonstrationer och manifestationer mot extremism är mer än så – det är även hedervärt och hoppingivande. Inte minst för en människa som jag, som upplevt nazismens förföljelser under andra världskriget. Men hur gärna jag än skulle vilja säga att manifestationer hjälper mot extremismen, kan jag inte det. Vill man motverka extremistiskt våld måste man finna orsaken till att människor hamnar fel i livet och blir extremister. PK-mannen: Är tjock lika med ful? - UR Skola. Samtalsgrupp Ellen och Allan - Rädda Barnen. För många unga är tonåren en tid full av funderingar.

Samtalsgrupp Ellen och Allan - Rädda Barnen

Duger jag som jag är? Hur ska jag göra för att inte hamna utanför? Hur spelar grupptryck in, vem man får prata med och om vad, och hur straffas man om man går utanför normen? I Ellen och allan-grupperna träffas tjejer respektive killar och pratar om saker som är viktiga just nu. Sånt som man kanske tänkt på under en tid men inte riktigt vågat ta upp eller inte haft någon att prata med. Break the norm second edition 2009.

Människor för ändring: Selma Lagerlöf - jämlikhet - UR Skola. Felkönade Freja i artikel - flera gånger. Normkritik skolan - www.normkritiskpedagogik.se. Det finns en stark normerande kraft i alla bilder som finns runt oss i vardagen.

Normkritik skolan - www.normkritiskpedagogik.se

Normer kring femininitet reproduceras t ex genom att bilder på kvinnor oftast har ett budskap som kretsar kring skönhet, hem, kärlek/romantik, sexualitet, barn, vård. Bilder av män kopplas till andra värden såsom makt, sport, fysik styrka, karriär mm. Media och reklamvärlden använder sig ofta av väldigt traditionella representationer av män och kvinnor, kanske för att dessa är mer "säljande". Bilder i vår vardag t ex i reklam och tv men även i läromedel och annat skolmaterial visar sällan: personer med synlig funktionsnedsättning, familjer bortom den heterosexuella kärnfamiljen, personer med queer stil eller oklar könsidentitet, personer med synlig religiös klädsel..

Förslag på normkritiska/normkreativa metoder i ämnet bild: Bildanalys: granska bilder tillsammans med eleverna, från tidningar eller böcker, läromedel etc. Konst: granska vilka konstnärer som omtalas och visas i ditt klassrum. Titled. På begäran: tips på program om rasism. Igår fick vi frågan på Twitter om vi inte kunde samla ihop UR:s program om rasism och främlingsfientlighet i ett blogginlägg.

På begäran: tips på program om rasism

Här är det inlägget. Hoppas det finns något som passar. Presentationsteknik - inspirerad av Pecha Kucha. Kategori: Nyhetstips. Taikon.se. Beställ skolmaterial - UNICEF Sverige. Här hittar du undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa från oss.

Beställ skolmaterial - UNICEF Sverige

Låt dig inspireras av filmer, spel med mera och sätt fart på diskussionerna i klassrummet och förskolan. Playground — Världskulturmuseet. Katarina Taikon — taikon.se. Familjen, med rötter i central- och östeuropa, försörjde sig som tivoliägare, förtennare och musiker.

Katarina Taikon — taikon.se

Katarina föddes i ett tält utanför Örebro och hennes mamma dog när Katarina var nio månader. Fem år gammal lämnades hon bort till en familj i Skellefteå och senare till ett barnhem i Umeå för att till slut, som 7-åring, hämtas hem av sin far. ”Jag minns inte en dag som barn utan stryk”, berättar Katarina Taikon. Från Den ariska myten till Barn utan papper - här är UR:s bästa program om rasism. Det är viktigt med bildning!

Från Den ariska myten till Barn utan papper - här är UR:s bästa program om rasism

Vi vill väl alla bli som Hans Rosling som tvärsäkert domderar ut fakta, eller hur? UR är en guldgruva av fantastiska, pedagogiska och högkvalitativa program, som alltför få utanför skolan ser. Nu har man piggt samlat ihop länkar till en jädrans massa UR-program, både radio och tv, som allihopa handlar om rasism och främlingsfientlighet på olika sätt. Från program som den som jobbar i skolan borde se: Skolministeriet : Att bemöta rasism i skolan, till dokumentären Alltid fick man höra »jävla zigenare« eller Bildningsbyrån – rasism, som UR själva beskriver som »ett absolut måste – för alla«. Resurssida. Startsida - www.normkritiskpedagogik.se. Ifrågasätt det som anses vara normalt.

Filmtips

13 sexistiska reklambilder från förr i tiden. Tack feminismen för att vi i alla fall har kommit lite längre nu… 1.

13 sexistiska reklambilder från förr i tiden

Seriöst 2. What the actual fuck 3. … spy. 16 bilder som visar att jämställdheten gått för långt. Allt snack om jämställdhet och så vidare har blivit överdrivet.

16 bilder som visar att jämställdheten gått för långt

Genusgranska ditt läromedel. Det vi ser och läser påverkar vilka normer och värderingar vi får.

Genusgranska ditt läromedel

Detta innebär att de läromedel och böcker som används i skolan och förskolan bidrar till att förmedla skolans värdegrund. Därför är det viktigt att du granskar det läromedel och de böcker du använder i din undervisning. Du fyller i granskningsmallen online. Planera in No Hate i höst. Vuxna i skolan behöver inte vara experter på digitala medier men de spelar en viktig roll i att hjälpa unga som råkar illa ut online. Under hösten kommer mer pedagogiskt material, denna gång med fokus på främlingsfientlighet. Den internationella kvinnodagen - Mediekompass. Publicerad: 03 mars 2014 Tema: Genus Den 8 mars är det den internationella kvinnodagen, ett faktum som kommer att uppmärksammas i alla svenska tidningar.

Det är alltså ett utmärkt tillfälle att granska och diskutera jämlikheten i våra massmedier. Titta på vad din tidning gör. Här kommer ett knippe förslag på lektioner. Varje lektionsupplägg tar minst en lektion. Så här ser Disneys prinsessor ut med realistiska midjor. Resultatet är sagolikt fint. - Newsner. Genus Publicerad 31 oktober, 2014 | av Newsner. Barnperspektivet.se. Värdegrund Likabehandling.

Om normer och normkritik

Kommunikation. På engelska. Normkritiskt- & genusperspektiv. Koppling till lärande. Bokförlag. Bok- och lästips. Om UMO. Innehållet på UMO.