background preloader

Värdegrunden

Facebook Twitter

Stökigt i klassen? Kom ihåg de fem D:na! Det finns tre tidpunkter som vi kan angripa utåtagerande beteenden på: innan det inträffar, under tiden och efteråt.

Stökigt i klassen? Kom ihåg de fem D:na!

Jag skulle vilja säg att ”under tiden” är en väldigt ineffektiv tidpunkt. Eleven är i affekt och kanske även vi själva. Vårt fokus ligger på vad vi vill åstadkomma på lektionen och vi har kanske ingen genomtänkt strategi för att hantera stora avvikelser i planen. När vi hanterar oönskat beteende i stunden så är det ofta inte mycket mer konstruktivt än: ”Du gör fel. Sluta!” Om det är så att eleven inte vet att beteendet var fel och besitter förmågan att styra sina känslor och sig själv i situationen så är problemet löst. Ju mer vi uppmärksammar ett dåligt beteende desto större är risken att det ökar i omfattning.

När vi hanterar oönskat beteende i efterhand, så blir det ofta i formen av ett ”allvarligt samtal”. När vi begär att föräldrar ska välja sida, så är risken att de väljer sitt barn. I de minst stökiga klassrummen ser lärarna till att problem inte uppstår. Sju timmar om... Samtalsledaren leder arbetet.

Sju timmar om...

Dokumentationsansvarig för anteckningar i den dokumentationsmall som finns till varje utvecklingspaket. Dokumentationen är central i kommunikationen med förskolans/skolans ledning. Instruktioner för samtalsledare och dokumentationsansvarig finns i steg 1 för respektive paket. Total tidsåtgång: cirka sju timmar Rekommenderat för cirka fem till åtta deltagare För att arbeta med materialet krävs att du har Acrobat Reader samt Word 2007 eller senare. WHAT HAPPENS WHEN WE STOP PUTTING PEOPLE IN BOXES. 100 Höjdare - Sten-Georg. Official Movie Site. Bo Hejlskov Elvén – Om lågaffektivt bemötande. Pro Infirmis «Because who is perfect?» Välja väg: Pajala State of Mind - UR Skola. Big Mac 25kr. VÄRDEGRUND. Värdegrundande förmågor.

Visa enskild publikation. Så kan skolor och bibliotek motverka näthat - Barn, unga och medier. 34 procent av 13–16-åringar känner någon som råkat ut för elakheter på nätet*.

Så kan skolor och bibliotek motverka näthat - Barn, unga och medier

Hur bemöter vi varandra i sociala medier? Hur är tonen i onlinespelen? Vad är okej och vad är inte okej? Vilket ansvar har jag? Och vad ska den som drabbas av elakheter eller hat göra? Inom ramen för No Hate Speech Movement har Statens medieråd tagit fram undervisningsmaterial, affischer, foldrar, poddar och filmer om näthat. Trailer - Sluta Tafsa (2016) Tryggare skola. LPP-skiva / De 5 perspektiven i lektionspraktiken. Frågor kring värdegrund, vilken står du på? Lågaffektiv teori och metod, del 2. UR Samtiden - Hur kan utåtagerande barn bemötas? - UR Skola. Hur kan skolan arbeta förbyggande kring sexuellt ofredande? Snart kommer Sveriges skolelever tillbaka efter sommarlovet, ett lov där många nyheter handlat om sexuellt ofredande av flickor på festivaler och andra offentliga platser.

Hur kan skolan arbeta förbyggande kring sexuellt ofredande?

Polisen lanserade en kampanj sluta tafsa i syfte att arbeta förebyggande. Integritet och säkerhet på nätet. Stöd för skolor. Skolan ska ha en plan för arbetet med likabehandling Skolan är enligt två svenska lagar skyldig att göra planer för likabehandling och mot kränkande behandling.

Stöd för skolor

De ska fungera som ett stöd för det dagliga arbetet för likabehandling i verksamheten. Texthäfte Mobbning. För en jämställd skola - Jämställdhet som ett kunskapsområde. Om näthat. Normrond. Utbildningsguide normkritisk skola 0. Machofabriken - Garageband. Länkar – Lajks. Henrik Fexeus Hjärnstorm säsong 1 avsnitt 8 HELA!!! Spela ni, flickor – men bara för skojs skull. Vi ser dem överallt.

Spela ni, flickor – men bara för skojs skull

Kvinnor med barnvagn på rask promenad i Boulognern, äldre kvinnor med stavar och unga, vältränade flickor på gymmet. Statistiken stöder bilden: kvinnor tränar mer än män. Den vanligaste formen av motion är gång/promenader. Andra vanliga motionsaktiviteter är gympa, cykling och simning. Ändå visar en granskning som Sveriges television, SVT, har gjort att allt färre flickor i dag idrottar inom den organiserade idrotten. Flickor slutar i större utsträckning med sin idrott i Söderhamn, Nordanstig och Sandvikens kommun. Förklaringen finns bland annat i vilken typ av idrott som kommuner satsar på. Det finns all anledning för kommunerna att fundera över hur man behandlar olika typer av idrott. Men det finns också all anledning att fundera över varför flickor undviker föreningsidrotten. Tyvärr finns det ju gott om gamla unkna attityder. Jag hatar hat. Friends gästbloggar – vilken kunskap behöver jag som förälder?

Hej!

Friends gästbloggar – vilken kunskap behöver jag som förälder?

Jag heter Olle Cox och brinner för barns trygghet och vuxnas kunskap. Jag ansvarar för Friends digitala utveckling och har arbetat med frågan om nätmobbning sedan 2012. Jag har en beteendevetenskaplig examen i grunden och jobbade ett drygt år på en F-6-skola före jag började på Friends 2008. Under några veckor vill jag dela med mig av mina tips och råd här på Telias blogg Smartare Vardag. Vilken kunskap behöver jag? Friends gästbloggar – Internet är så stort, vad kan jag som ensam förälder göra? Hej!

Friends gästbloggar – Internet är så stort, vad kan jag som ensam förälder göra?

Jag heter Olle Cox och brinner för barns trygghet och vuxnas kunskap. Jag ansvarar för Friends digitala utveckling och har arbetat med frågan om nätmobbning sedan 2012. Jag har en beteendevetenskaplig examen i grunden och jobbade ett drygt år på en F-6-skola före jag började på Friends 2008. I ett par veckor har jag lovat att dela med mig av mina tips och råd här på Telias Blogg Smartare Vardag, hoppas det kan hjälpa dig! Lamotte: Gör inte barn könsneutrala. Det utspelade sig en scen på pendeltåget.

Lamotte: Gör inte barn könsneutrala

I vagnen satt en mamma och en pojke i klänning med blommor och retrofärger. Inget märkvärdigt med den saken. Pojkar i klänningar händer det att man ser ibland nuförtiden. Det som satte händelsen i annan dager var att pojken uppenbarligen inte kände sig bekväm med klänningen och påtalade detta gång efter annan till mamman. Hon försökte ignorera hans protester så gott det gick, men efter mer intensiva invändningar fick hon till slut lova att byta ut klänningen mot jeans och tröja när de kom hem.

Det fick mig att tänka på de föräldrar som jag har stött på i olika sammanhang som i jämställdhetens namn ägnar en stor del av livet åt att experimentera med barnens könstillhörighet. Då jag själv har två döttrar som älskar dockor, färgen rosa och att klä ut sig till prinsessor är det svårt att inte reagera på all ängslig smörja som vissa försöker pracka på en i tid och otid. Always #LikeAGirl.

Skolportal och lektionsbank.