background preloader

Genus

Facebook Twitter

Te & Samtycke - svensk version. ”Mansöverskottet föder mer våld” – Jag gjorde en statusuppdatering på Facebook.

”Mansöverskottet föder mer våld”

Nu samlas vi ett blandat gäng och pratar om en ny maskulinitet. – Bort med det destruktiva. Bort med mannen som alltid tar plats på bekostnad av andra. Mannen som styrs av sin rädsla och tar till våld när han känner sig trängd. Jag vill ha en man som tar ansvar. Marco drar av sig boxhandskarna och slänger dem på källargolvet. . – Jag gillar sex. För första gången någonsin finns det i dag fler män än kvinnor i Sverige. – Det gör det naturligtvis bara ännu mer angeläget för oss alla att jobba med vår maskulinitet, säger Marco Vega. För många är ämnet känsligt: Unga dåligt utbildade män, uppvuxna på den svenska landsbygden eller i patriarkala kulturer i Afrika och Mellanöstern. Vad händer med samhället när de blir allt fler? Strax före jul väcktes frågan av professor Hans Rosling, mannen som blivit ett globalt orakel i befolkningsfrågor.

HBTQ, NORMER & MAKT. Lamotte: Gör inte barn könsneutrala. Det utspelade sig en scen på pendeltåget.

Lamotte: Gör inte barn könsneutrala

I vagnen satt en mamma och en pojke i klänning med blommor och retrofärger. Inget märkvärdigt med den saken. Pojkar i klänningar händer det att man ser ibland nuförtiden. Det som satte händelsen i annan dager var att pojken uppenbarligen inte kände sig bekväm med klänningen och påtalade detta gång efter annan till mamman. Hon försökte ignorera hans protester så gott det gick, men efter mer intensiva invändningar fick hon till slut lova att byta ut klänningen mot jeans och tröja när de kom hem. ’Det känns konstigt att gå omkring barbröstad’ Har du inte hamnat på fel sida jorden?”

’Det känns konstigt att gå omkring barbröstad’

Frågade Christer Wikström, sverige­demokrat i Borlänge, en kvinna på Hemköp i Tjärna centrum i söndags. Därefter utbröt ett slagsmål där båda parter anklagar den andre för att ha börjat. Kvinnan bar burka. Få svenskar reagerar som Christer Wikström när de träffar kvinnor i heltäckande huvudduk. Kvinnor och män i medier. Medieinnehåll påverkar normer och värderingar i samhället.

Kvinnor och män i medier

Trots att samhället generellt blivit mer jämställt under det senaste seklet, finns det fortfarande många skillnader i hur kvinnor och män skildras i medierna. Det gäller allt från hur män och kvinnor skildras i film och reklam till vem som blir intervjuad i nyheterna och vad hen blir intervjuad om. En stor del av skillnaderna har sin grund i sociala normer och föreställningar om vad kvinnligt och manligt är.

Diskussionen om hur kvinnor och män presenteras i medier har pågått i decennier, inte bara i Sverige utan även internationellt. När man tittar på frågor som rör medier och ojämställdhet handlar det både om en skev könsrepresentation, dvs. förekomsten av män respektive kvinnor, och om stereotypa skildringar av könen. Ny broschyr hjälper dig att arbeta normkritiskt. 41-5-abammp.pdf. Bengt Ohlsson: Många män himlar med ögonen åt allt hennande. Titta åt vilket håll hatet rinner.

Bengt Ohlsson: Många män himlar med ögonen åt allt hennande

Ta dig en funderare på vilka budskap som följer dig från vaggan till graven; vilket av könen som finns till för det andras skull. Och dra sedan dina slutsatser. Under sportlovet åker femtonåringen och jag runt mellan sömniga turkiska badorter, knatar längs blåsiga strandpromenader, blir kompisar med gatuhundarna. Jag berättar för honom om en kvinna jag känner som är trevlig på alla sätt och vis, men så fort hon är ute på Facebook förvandlas hon till ett monstrum av skrytsamhet och koketteri. Indiske våldtäktsmannen: Hade hon legat still hade hon inte kommit till skada. Artikeln innehåller grova vittnesmål om händelsen.

Indiske våldtäktsmannen: Hade hon legat still hade hon inte kommit till skada

Den 23-åriga studenten Jyoti Singh var på väg hem från en biodejt med en kompis den 16 december 2012, när hon överfölls och våldtogs på en buss. Våldtäkten i den indiska huvudstaden Delhi var brutal – de sex männen på bussen turades om att våldta och våldföra sig på kvinnan med ett järnrör. Hennes vän misshandlades svårt och de båda kastades av bussen. Jyoti Singh avled senare av sina skador, efter att ha opererats sju gånger. De sex männen greps, och fyra av dem dömdes till döden. Den brittiska dokumentärfilmaren Leslee Udwin har träffat en av de dömda, busschauffören Mukesh Singh. . – En flicka är mycket mer ansvarig för en våldtäkt än en pojke. ”Hon borde låtit våldtäkten ske” Enligt Mukesh Singh var det rätt av männen att ”lära henne en läxa”, och han menar att Jyoti Singh borde ha härdat ut. – Hon borde inte kämpat emot under våldtäkten.

. – Förut kunde en man våldta och sedan säga ’lämna henne, hon kommer inte berätta det för någon’. Värderas kvinnors hälsa lägre än mäns? I Stockholms läns landsting genererar en och samma canceroperation olika ersättning beroende på vilket organ cancern utgår från.

Värderas kvinnors hälsa lägre än mäns?

Om analyser efter operationen visar att tumören kommer från tjocktarmen blir ersättningen 143 610 kronor medan om den kommer från äggstockarna endast landar på 88 476 kronor (exempel från 2013). Ersättningen är således 55 000 kronor lägre vid den cancerform som endast drabbar kvinnor trots att operationen är densamma. På liknande sätt är ersättningen för en urinvägsinfektion utan närmare specifik orsak 3 407 kronor medan ersättningen för en urinvägsinfektion efter förlossning endast är 1 894 kronor (Exempel från år 2014). Återigen är ersättningen betydligt lägre vid ett tillstånd som endast drabbar kvinnor jämfört med ett likartat tillstånd som drabbar båda könen.

Exempel som dessa väcker frågan om kvinnors ohälsa generellt sätt genererar lägre ersättning och följaktligen om dagens ersättningssystem är ojämlikt avseende kön. Här slår kvinnorna tillbaka mot Victoria's Secret - SOLO. 24 Signs A Woman Wants To Sleep With You, According To Men.