background preloader

Vi jobbar mot våra sociala mål.

Vi jobbar mot våra sociala mål.
Nu har vi dragit igång ett tema kring våra sociala mål. Se tidigare inlägg angående förarbetet med den sociala PPn. Idag har vi tittat på film, Ugglan och kompisproblemet om att säga förlåt på riktigt, och utifrån den fick vi visdomsord till oss. ”Att säga förlåt på riktigt, det är faktiskt jätteviktigt. ” Vi pratar i klassen kring detta och om målen som vi ska jobba mot. Barnen får ett eget ”uggle-problem” att lösa. Related:  värdegrund

SE FILMEN: Mobbningsfilmen som gör succé på Youtube NyheterPublicerad 21:30, 27 aug 2015 I våras skrev Vallentuna Nyheter om en filminspelning på Bällstabergsskolan. Nu har filmen släppts – och blivit en succé. – Det är häftigt att vibidragit till att det pratas så mycket mobbning. När han var hos TV 4 fick han omdömet ”för djävla bra” och ”en stark film” av tv-journalisterna. Vallentuna Nyheter kan inte annat än hålla med – det är en hemskt tragisk och samtidigt upplyftande film. – Jag är väldigt nöjd med filmen, med helheten, talet och texten tillsammans med bild och musik. Eleverna tagna Han har fått in hundratals kommentarer. Just nu mobbas 60 000 barn enligt organisationen Friends. – Därför känns det viktigt att filmen når ut. Filmen är ett ideellt projekt. – Jag är inte intresserad av pengar för filmen, jag vill bara att folk ska sluta mobba.

Ugglan och kompisproblemet: Säga förlåt på riktigt En snickare har haft sönder sin bästa kompis bord. Vad ska hon göra? För att hitta en lösning på det svåra kompisproblemet går hon till världens klokaste uggla för att be om råd. Men ugglans förslag att inte göra någonting eller att säga förlåt utan att mena det visar sig vara dåliga, för att inte säga värdelösa. För att hitta svaret på problemet måste snickaren tänka efter och själv finna lösningen. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Vara vänner: Ett förord till dig som pedagog Vara vänner är åtta berättelser om empati, kompisskap och mod. Syftet med programmen är att förebygga kränkningar och mobbning bland barn. Här förklarar seriens producenter bland annat hur serien blev till, varför de valde dramatiseringar som form och vad de vill förmedla med programmen. Som pedagog får du också tips på hur du kan använda Vara vänner i klassrummet. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Lilla Chilla - folkhalsan.fi Vi vill hjälpa barn att slappna av och varva ner. Det kan hjälpa dem att öka koncentrationsförmågan, samarbetsviljan och självkänslan. Barn mår bra av att chilla, därför har vi skapat övningar, sagor och tips du som vuxen kan använda dig av i din barngrupp. Det händer mycket i barngruppen och hos varje individ när barn lär sig att slappna av. Ökar självkänslan Att lära sig hur man kan varva ner stärker förmågan till självkontroll och kan förebygga mobbning. Vårt material består av ett häfte med övningar, tips, sagor och rörelser, tre affischer med illustrerade rörelser och en cd-skiva med avslappningsövningar med berättarröst (de finns här). I häftet finns två beröringssagor som kan användas för att öka barnens kroppskännedom och två massageövningar i form av saga och sång. Komma till ro Övningarna kan användas om och om igen. Viktigt är att alla barn gör övningarna för att de vill det och inte för att de blir tvingade till det. Katten Chilla Kontakta oss gärna om du har frågor!

Date Date Likabehandling när barnen är så olika – hur gör vi då? Vi skapar en tillgänglig skola. För alla barn. DATE är ett lärmaterial för alla elever och alla ämnen. Kreativa och lustfyllda lektioner hjälper elever och lärare att tillsammans utforska sin läromiljö, ta ställning – och agera. Format: Spiralbunden bok i A4-formatSidantal: 164Lämplig målgrupp: Lärmaterial som är anpassat alla elever och alla ämnen i årskurs 4–9 Materialet är en del av paketet ”Tillgänglighet får skolan att funka”. ”Snöbollskrig” – en övning om förväntningar » Retorik i skolan Gruppstorlek: Hela gruppen/klassen Material: En klassuppsättning A4-ark Arbetsmodell: Alla elever får var sitt A4-ark. På arket ska de skriva tre förväntningar de har inför kommande läsår eller termin genom att besvara följande frågor som läraren skriver på tavlan: 1. För att hjälpa eleverna förstå uppgiften, förklara och ge exempel på tavlan, men tänk på att balansgången mellan att inspirera och lägga åsikter i munnen på eleverna är hårfin. 1. När alla har skrivit ner sina förväntningar, knycklar de ihop sina papper till bollar. Efter att lugnet har lagt sig vecklar eleverna ut papperen och var och en läser upp vad som står på hans/hennes papper. Sammanställ förväntningarna och återvänd till dem då och då under läsåret. Situationen är även lämpad för att prata matematik, till exempel procenträkning.

Grundtrygghet och självkänsla Hur stärker vi små och stora barn i deras grundtrygghet och självkänsla? Ifall vi vill att våra barn ska utvecklas till starka individer måste vi vara trygga förebilder. Tillåta känslor som sorg och ilska. Hålla på gränser och kunna förklara varför. Och så - sluta förmedla till våra barn att livet består av en enda räcka av "måsten". Det här är en lång artikel med övningar och tips. Jana Söderberg är samtalsterapeut i psykosyntes och författare till boken "Våga vara". Jana Söderberg menar att självkänsla, det är något som finns naturligt hos det lilla barnet. Självkänslan är känslan av att vi duger. Att visa ilska är helt okej Arg, det blir en treåring som får besked om att det är läggdags just när han eller hon har som roligast. - Ilska är en viktig känsla för barn. I sitt arbete har Jana Söderberg mött tonårsflickor som skadar och skär sig själva eller lider av ätstörningar. - De här tjejerna har inte alltid lärt sig hantera känslor som ilska och sorg över huvud taget. Tips och övningar:

.facebook 1423692497418 I stormens öga | Lyssna.nu I stormens öga är ett interaktivt klassrumsspel om barnkonventionen för årskurs 4-7. Det här är ett spännande skolmaterial om barns rättigheter och om barns situation världen över. Syftet är att få barn intresserade av barnkonventionen och vilken roll rättigheter spelar i våra liv. I stormens öga riktar sig till lärarledda grupper om minst 12 elever. Handlingen går ut på att en stor grupp barn i olika åldrar blir strandsatta på en öde ö, där de ska försöka överleva tills de upptäcks och kan återvända hem. Ladda ner materialet här. Materialet är producerat av UNICEF Sverige.

Undervisning om att (be)döma rättvist - Nicklas Mörk I fredags deltog jag på en lektion där min kollega undervisade parallellklassen (åk 5). Lektionens syfte var att belysa hur lätt det kan vara att snabbt döma någon när man bara lyssnar till sina aktuella känslor och hur svårt det i vissa situationer eller vid motgångar att ta ett steg tillbaka, göra en rationell medveten bedömning av situationen och ta ett bra eller rättvist beslut. Detta var något klassen behövde undervisning i vid tillfället då det hade skett flera incidenter där snabba beslut framkallat tårar hos både lärare och elever. Min kollega hade förberett lektionen med lappar som delades ut till eleverna. Hälften av eleverna i klassen fick en lapp med ett påstående som ungefär hade innebörden: “Din bror/syster blir påkörd av en okänd berusad person av misstag och dör av skadorna. Andra hälften av klassen fick svara på påståendet: “Din bror/syster är berusad och kör av misstag på en person som dör av skadorna.

Related: