background preloader

Genus

Facebook Twitter

Böckerna Kalle med klänning och Prinsessan Kristalla. Pojke Flicka. Välkommen till ett annorlunda barn - och ungdomsboksförlag » Vombat Förlag. Barn i RegnbågsfamiljerLitteraturlista – Normkritiska böcker för barn » Barn i Regnbågsfamiljer. Ungdomsböcker som representerar ett annat samhälle än det heteronormativa och könsstereotypa: Ungdomsböcker som ifrågasätter mängder av stereotyper!

Normkritiska barnböcker för en uppdaterad sagostund - Mama. Godnattsagan har allt mer blivit ett utrymme för att vidga vyerna för barnen.

Normkritiska barnböcker för en uppdaterad sagostund - Mama

Du behöver inte längre smygbyta mellan hon och han om du är rädd att dina barn ska fastna i traditionella föreställningar om hur pojkar och flickor ska bete sig eller se ut. Sedan små bokförlag specialiserade på barnlitteratur som bryter mot normer om kön, etnicitet och familjebildningar blivit framgångsrika hänger nu de stora bokförlagen på trenden. Karin Salmson startade Vilda förlag redan 2007. Då hade hon precis blivit mamma och det var svårt att hitta bilderböcker som stämde överens med hennes värderingar, i nästan alla fanns duktiga flickor och busiga pojkar.– Medan flickorna skildrades i hemmiljö, fick pojkarna vara ute och upptäcka världen. Sagornas flickor blev ledsna och pojkarna arga. 100 antirasistiska boktips. Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet.

100 antirasistiska boktips

Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver. Sprid gärna till dina vänner. För en kärleksfullare värld. Normbrytande litteratur eller litteratur som pekar ut det normbrytande - Det öppna klassrummet. Visst känns det att det är sommarlov nu?

Normbrytande litteratur eller litteratur som pekar ut det normbrytande - Det öppna klassrummet

De sista veckorna fullspäckade med betygsättning, mentorsdagar, avslutningsfester och skolavslutningsbestyr, därefter efterarbete och utvärderingar – och sedan: Lugnet. Även om värdegrunden ska finnas med oss hela tiden, i precis allt vi gör, så är det inte konstigt om det känns aningen avlägset att föra djupare diskussioner kort inpå och i början av sommarlovet. Så känner åtminstone jag, som dessutom väntar barn vilken sekund som helst och därmed har huvudet fullt med annat.

Att bli förälder utan att föda den här gången, det kommer bli stort. Och nervöst, precis som för alla blivande tvåbarnsföräldrar. Jag brukar vara duktig på att släppa jobbet, i alla fall de stressande aspekterna av det, under ledigheterna. Normkritiska bilderböcker (with images, tweets) · frksarapersson. Barnfilmer där stereotypa föreställningar ställs på ända.

Rädda Barnens Ungdomsförbund. Alltför ofta sägs det att de som diskriminerar, trakasserar eller mobbar andra människor är ”dumma” och att vi ska ändra dessa ”dumma personers” värderingar genom att vi ska lära oss att vara mer ”toleranta” eller ”förstående” mot andra.

Rädda Barnens Ungdomsförbund

Vi på Rädda Barnens Ungdomsförbund kan såklart hålla med om att folk inte ska vara dumma mot varandra och att ökad tolerans mot varandra såklart är en bra sak. Men med denna toleranspedagogik läggs fokus och ansvar på ett avvikande eller normbrytande ”dem” som ”vi” tar oss rätten att tolerera. Normkritisk pedagogik innebär istället att det är normen som fokuseras och kritiseras. Vi på Rädda Barnens ungdomsförbund tror därför att ett effektivt likabehandlingsarbete måste vara normkritiskt. Genom att gå till botten med hur normer skapar makt och privilegier och ifrågasätta detta kan vi minska diskriminering, trakasserier och mobbning. Björkmans pedagogiska. Normkritisk pedagogik är ett arbetssätt som utvecklats sedan 2009 och som rekommenderas av Skolverket för att på ett långsiktigt sätt arbeta för likabehandling.

Björkmans pedagogiska

Jag är en av dem som varit med och utvecklat den normkritsiak pedagogiken, detta bland annat genom mitt deltagande i den tvärprofessionella studiecirkel vars arbete summerats i antologin Normkritisk pedagogik – Makt, lärande och strategier för förändring (2009). Alla barn har inte en "mamma och pappa" - LitteraturMagazinet, Sveriges största litterära magasin.

På mitt jobb försöker vi tänka normkritiskt.

Alla barn har inte en "mamma och pappa" - LitteraturMagazinet, Sveriges största litterära magasin

Genusgranska ditt läromedel. Det vi ser och läser påverkar vilka normer och värderingar vi får.

Genusgranska ditt läromedel

Detta innebär att de läromedel och böcker som används i skolan och förskolan bidrar till att förmedla skolans värdegrund. 16 bilder som visar att jämställdheten gått för långt. Allt snack om jämställdhet och så vidare har blivit överdrivet.

16 bilder som visar att jämställdheten gått för långt

Eller? Här är 16 bilder som visar att jämställdheten inte behövs. 1. 13 sexistiska reklambilder från förr i tiden. Tack feminismen för att vi i alla fall har kommit lite längre nu… 1.

13 sexistiska reklambilder från förr i tiden

Seriöst 2. What the actual fuck 3. … spy 4. Startsida - www.normkritiskpedagogik.se. Ifrågasätt det som anses vara normalt. För några veckor sedan var Linda Odén med en klass från språkintroduktionsprogrammet och såg den musikaliska föreställningen ”Gränslandet” som har en dansande man, klädd som en muslimsk kvinna, i en av rollerna.

Ifrågasätt det som anses vara normalt

Uppsättningen väckte många tankar och frågor hos eleverna och Linda och hennes kollegor kände att de behövde ta diskussionen på en gång. Ifrågasätt det som anses vara normalt. Så här ser Disneys prinsessor ut med realistiska midjor. Resultatet är sagolikt fint. - Newsner. Genus Publicerad 31 oktober, 2014 | av Newsner. Se hur barn reagerar på den nya realistiska Barbie-dockan - Mama. How Barbie's body size would look in real life: Walking on all fours, missing half a liver and only inches of intestine. By Nina Golgowski Published: 20:35 GMT, 13 April 2013 | Updated: 22:46 GMT, 14 April 2013 If Barbie was a real woman she'd be forced to walk on all fours and would be physically incapable of lifting her over-sized head - perhaps a far cry from what the designers of Mattel envisioned.

Genus sv idh. Erdogan: Moderskapet kvinnans roll. - Din Bror. Legomuren mellan pojkar och flickor. Killarna har Lego Ninjago och Lego Star Wars. Nu ska tjejerna få baka cupcakes, sy modekläder och driva skönhetssalong med nya Lego Friends. Po Tidholm granskar ­könsbarriären i legovärlden. ”Barbie ska inte vara realistisk” – Det handlar främst om att det ska vara funktionellt för den lilla flickan. Att verkliga tyger ska kunna vändas och ändras. och att outfiten fortfarande ska falla snyggt på hennes kropp, säger Kim Culmone i en sällsynt intervju i designtidningen Fast Company.

Det är första gången någon ansvarig på leksakstillverkaren Mattel svarar på en vitt spridd kritik mot att världens mest sålda docka helt saknar realistiska mänskliga proportioner. Kvinnor och män i medier. Medieinnehåll påverkar normer och värderingar i samhället. Trots att samhället generellt blivit mer jämställt under det senaste seklet, finns det fortfarande många skillnader i hur kvinnor och män skildras i medierna.

Det gäller allt från hur män och kvinnor skildras i film och reklam till vem som blir intervjuad i nyheterna och vad hen blir intervjuad om. En stor del av skillnaderna har sin grund i sociala normer och föreställningar om vad kvinnligt och manligt är. Diskussionen om hur kvinnor och män presenteras i medier har pågått i decennier, inte bara i Sverige utan även internationellt. Lamotte: Gör inte barn könsneutrala. Det utspelade sig en scen på pendeltåget. Always #LikeAGirl.