background preloader

Genus

Facebook Twitter

Böckerna Kalle med klänning och Prinsessan Kristalla. Pojke Flicka. Välkommen till ett annorlunda barn - och ungdomsboksförlag » Vombat Förlag. Barn i RegnbågsfamiljerLitteraturlista – Normkritiska böcker för barn » Barn i Regnbågsfamiljer. Litteraturtips för barn, sorterade utifrån förlag.

Barn i RegnbågsfamiljerLitteraturlista – Normkritiska böcker för barn » Barn i Regnbågsfamiljer

Vombat förlag riktar sig till barn och ungdomar i åldrarna 2-18 år. Ungdomsböcker som representerar ett annat samhälle än det heteronormativa och könsstereotypa: Ungdomsböcker som ifrågasätter mängder av stereotyper! Normkritiska barnböcker för en uppdaterad sagostund - Mama. Godnattsagan har allt mer blivit ett utrymme för att vidga vyerna för barnen.

Normkritiska barnböcker för en uppdaterad sagostund - Mama

Du behöver inte längre smygbyta mellan hon och han om du är rädd att dina barn ska fastna i traditionella föreställningar om hur pojkar och flickor ska bete sig eller se ut. Sedan små bokförlag specialiserade på barnlitteratur som bryter mot normer om kön, etnicitet och familjebildningar blivit framgångsrika hänger nu de stora bokförlagen på trenden. Karin Salmson startade Vilda förlag redan 2007. Då hade hon precis blivit mamma och det var svårt att hitta bilderböcker som stämde överens med hennes värderingar, i nästan alla fanns duktiga flickor och busiga pojkar.– Medan flickorna skildrades i hemmiljö, fick pojkarna vara ute och upptäcka världen. Sagornas flickor blev ledsna och pojkarna arga. I samma veva drog Marie Tomicic och Lovisa Almborg igång ett förlag med samma inriktning. Normbrytande böcker märks även på de stora förlagen. 100 antirasistiska boktips. Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet.

100 antirasistiska boktips

Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver. Sprid gärna till dina vänner. Normbrytande litteratur eller litteratur som pekar ut det normbrytande - Det öppna klassrummet. Visst känns det att det är sommarlov nu?

Normbrytande litteratur eller litteratur som pekar ut det normbrytande - Det öppna klassrummet

De sista veckorna fullspäckade med betygsättning, mentorsdagar, avslutningsfester och skolavslutningsbestyr, därefter efterarbete och utvärderingar – och sedan: Lugnet. Även om värdegrunden ska finnas med oss hela tiden, i precis allt vi gör, så är det inte konstigt om det känns aningen avlägset att föra djupare diskussioner kort inpå och i början av sommarlovet. Så känner åtminstone jag, som dessutom väntar barn vilken sekund som helst och därmed har huvudet fullt med annat. Att bli förälder utan att föda den här gången, det kommer bli stort. Normkritiska bilderböcker (with images, tweets) · frksarapersson. Barnfilmer där stereotypa föreställningar ställs på ända. Rättviseförmedlingen hjälpte en efterlysare som var på jakt efter barnfilmer som lyfter fram ett annat samhälle än det heteronormativa och/eller där stereotypa föreställningar ställs på ända.

Barnfilmer där stereotypa föreställningar ställs på ända

Här är listan! Rädda Barnens Ungdomsförbund. Alltför ofta sägs det att de som diskriminerar, trakasserar eller mobbar andra människor är ”dumma” och att vi ska ändra dessa ”dumma personers” värderingar genom att vi ska lära oss att vara mer ”toleranta” eller ”förstående” mot andra.

Rädda Barnens Ungdomsförbund

Vi på Rädda Barnens Ungdomsförbund kan såklart hålla med om att folk inte ska vara dumma mot varandra och att ökad tolerans mot varandra såklart är en bra sak. Men med denna toleranspedagogik läggs fokus och ansvar på ett avvikande eller normbrytande ”dem” som ”vi” tar oss rätten att tolerera. Normkritisk pedagogik innebär istället att det är normen som fokuseras och kritiseras. Björkmans pedagogiska. Normkritisk pedagogik är ett arbetssätt som utvecklats sedan 2009 och som rekommenderas av Skolverket för att på ett långsiktigt sätt arbeta för likabehandling.

Björkmans pedagogiska

Jag är en av dem som varit med och utvecklat den normkritsiak pedagogiken, detta bland annat genom mitt deltagande i den tvärprofessionella studiecirkel vars arbete summerats i antologin Normkritisk pedagogik – Makt, lärande och strategier för förändring (2009). Med hjälp av arbetet i studiecirkeln har jag utvecklat ett sätt att arbeta med normkritik i praktiken, detta beskrivs i mitt kapitel "En skola i frihet, med "misstagens hjälp". 2009 fick jag Natur & Kultuts lärarpris för mitt sätt att arbeta med normkritik i skolan. Alla barn har inte en "mamma och pappa" - LitteraturMagazinet, Sveriges största litterära magasin. På mitt jobb försöker vi tänka normkritiskt.

Alla barn har inte en "mamma och pappa" - LitteraturMagazinet, Sveriges största litterära magasin

Att inte gå in och tillskriva folk vissa relationer eller egenskaper för att vi förutsätter en viss sexualitet, en viss könsidentitet, och så vidare. 16 bilder som visar att jämställdheten gått för långt. 13 sexistiska reklambilder från förr i tiden. Tack feminismen för att vi i alla fall har kommit lite längre nu… 1.

13 sexistiska reklambilder från förr i tiden

Seriöst 2. What the actual fuck 3. … spy. Startsida - www.normkritiskpedagogik.se. Ifrågasätt det som anses vara normalt. Ifrågasätt det som anses vara normalt. Så här ser Disneys prinsessor ut med realistiska midjor. Resultatet är sagolikt fint. - Newsner. Genus Publicerad 31 oktober, 2014 | av Newsner Har du tänkt på hur Disneys prinsessor egentligen ser ut?

Så här ser Disneys prinsessor ut med realistiska midjor. Resultatet är sagolikt fint. - Newsner

Se hur barn reagerar på den nya realistiska Barbie-dockan - Mama. How Barbie's body size would look in real life: Walking on all fours, missing half a liver and only inches of intestine. Genus sv idh. Erdogan: Moderskapet kvinnans roll. - Din Bror. Legomuren mellan pojkar och flickor. Killarna har Lego Ninjago och Lego Star Wars. Nu ska tjejerna få baka cupcakes, sy modekläder och driva skönhetssalong med nya Lego Friends.

”Barbie ska inte vara realistisk” – Det handlar främst om att det ska vara funktionellt för den lilla flickan. Att verkliga tyger ska kunna vändas och ändras. och att outfiten fortfarande ska falla snyggt på hennes kropp, säger Kim Culmone i en sällsynt intervju i designtidningen Fast Company. Det är första gången någon ansvarig på leksakstillverkaren Mattel svarar på en vitt spridd kritik mot att världens mest sålda docka helt saknar realistiska mänskliga proportioner. Vissa hävdar att barn får en orealistisk bild av det här kvinnoidealet som kan leda till framtida ätstörningar. Vill inte ändra Barbie Men chefsdesignern på Mattel Kim Culmone tänker inte göra om dockan för att blidka några kritiker.

Kvinnor och män i medier. Medieinnehåll påverkar normer och värderingar i samhället. Trots att samhället generellt blivit mer jämställt under det senaste seklet, finns det fortfarande många skillnader i hur kvinnor och män skildras i medierna. Det gäller allt från hur män och kvinnor skildras i film och reklam till vem som blir intervjuad i nyheterna och vad hen blir intervjuad om. En stor del av skillnaderna har sin grund i sociala normer och föreställningar om vad kvinnligt och manligt är. Diskussionen om hur kvinnor och män presenteras i medier har pågått i decennier, inte bara i Sverige utan även internationellt. När man tittar på frågor som rör medier och ojämställdhet handlar det både om en skev könsrepresentation, dvs. förekomsten av män respektive kvinnor, och om stereotypa skildringar av könen.

Vilka syns och hörs i nyheterna? Kvinnor utgör hälften av världens befolkning, men förekommer bara i en knapp fjärdedel av det globala nyhetsflödet. Lamotte: Gör inte barn könsneutrala. Always #LikeAGirl.