background preloader

Webbstjärnans kursportal

Webbstjärnans kursportal

http://kurs.webbstjarnan.se/

Related:  cinahasselgren

Kan någon kan Canva Det är viktigt rama in lektionen med en början, ett innehåll och ett avslut. Anne-Marie Körlings tankar om att hålla i undervisningen som Ett glas vatten, där lektionens syfte och innehåll är genomtänkt, strukturerat och anpassat efter den elevgrupp läraren möter, fungerar bra som en metafor för detta. Tanken att ”hålla i sin undervisning” fungerar även för längre projekt. Jag gillar att rama in, paketera och rubricera de projekt eleverna håller på med. Skolbiblioteksbloggen I Google Scholar kan du söka efter vetenskaplig litteratur från världens alla hörn. Här hittar du avhandlingar, böcker, artiklar och mycket mer från akademiska förlag, yrkessamfund, preprintarkiv, universitet och andra akademiska organisationer. Mycket finns i fulltext men vissa artiklar kan du bara se abstract på, då måste du gå vidare för att få tillgång till artikeln eller boken. För att söka går du till scholar.google.seSök som i Googles vanliga enkla sökning. Vi sökte på litteracitet och fick följande träffar.

50 enkla och formativa bedömningstekniker ~ Kilskrift Bra formativ bedömning är ofta återkommande bedömning. Bra återkommande formativ bedömning är utformad för att ge en ögonblicksbild av elevernas förståelse för materialet. Ju fler ögonblicksbilder vi får, desto en mer fullständig bild får vi av kunskapsnivån. Hur skapar jag en Creative Commons licens? Att licensiera ett verk under Creative Commons handlar om att ta ställning till följande: – Om du vill att andra ska få använda det du skapat utan att fråga dig om lov först? – Om du vill att andra ska få använda det du skapat i kommersiella sammanhang – Om du vill att andra ska få bearbeta det du skapat samt hur du vill att bearbetningar ska få delas vidare För att underlätta för dig som vill licensiera ditt verk under en Creative Commons licens finns ett verktyg som gör att du enkelt kan få en licens till ditt digitala verk, din, blogg, dina bilder, din musik, din film eller vad det nu är.

Forskare vill revolutionera skolundervisningen Forskare vid Helsingfors universitet vill att skolan förnyar sig och att inlärningsmetoderna moderniseras. På onsdagen presenterade en grupp inlärningsforskare på evenemanget SuomiAreena i Björneborg fyra nya teser som ska utgöra grunden för den nya undervisningen. Undervisning som ger upphov till känslor Den första tesen går ut på att beakta elevernas egna intressen och på så sätt komma i kontakt med känslorna. Det räcker alltså inte längre att enbart överföra information utan barnen ska få lära sig mera sådant som intresserar just dem. Om man lär sig för att man själv är motiverad så är man också redo att kämpa på då allting inte går som smort.

Creative Commons All konstnärliga verk som skapas har konstnären (fotograf, författare, illustratör osv.) upphovsrätt på. Det innebär att de har rätt att bestämma hur deras verk ska användas. Genom att internet utvecklades så blev det enklare att kopiera andras verk utan deras tillåtelse. Att kopiera någon annans verk utan konstnärens tillåtelse är enligt upphovsrättslagen olagligt. Därför kom Creative Commons som är en licens där konstnärer kan berätta för andra hur deras verk får användas.

Omvänd bildsökning - Googles webbsökning Hjälp Du kan använda en bild för att söka om du vill hitta liknande bilder på webben. Så fungerar omvänd bildsökning När du söker med en bild kan resultaten innehålla 2Owls – InOtherWords ormulera Engelska åk4 Vi läser engelsk litteratur och arbetar med förståelsen. Jag har valt ut två e-böcker från Oxford Owl som vi läser och lyssnar på tillsammans. Först tillsammans på tavlan med en projektor och sedan enskilt via iPaden och med hörlurar. Vinklade budskap Förmågor: källkritik, samtala, lyssna Att göra: 1.

jlsu En av böckerna som jag tipsade om i mitt blogginlägg boktips 2015 handlar om hur vi ser på hjärnan och vår förmåga att utvecklas. Boken jag tänker på är Carol S. Dwecks ”Mindset – du blir vad du tänker”. Hon skriver om ”fixed mindset” och ”growth mindset” som är två olika förhållningssätt till hjärnan och möjligheterna att utvecklas och lära sig. En svensk översättning av begreppen kan vara statiskt och dynamiskt tankesätt.

Källkritik - en utmaning - Barn, unga och medier Det är här källkritiken kommer in. Källkritik handlar om att förstå att texter och bilder har en avsändare och ett syfte – även om detta inte redovisas öppet. Källkritik kan formuleras i en fråga: ”Av vem och varför?”. Före internets genombrott mötte vi den mesta informationen genom etablerade massmedier. Avsändaren var tydlig och det fanns en ansvarig utgivare. Idag kan nästan vem som helst publicera text och bild offentligt, utan att ha ett mediehus bakom sig. "THE BIG 5" - De fem viktigaste förmågorna i läroplanen The big 5 är idag ett välkänt begrepp för pedagoger. Det finns fem förmågor som man kan se genomsyrar läroplanen och vi kan också se i läroplanerna att de blir en röd tråd från förskola till gymnasiet. Det är dessa som lärare ska fokusera på när de planerar sin undervisning, skriver lokala pedagogiska planeringar, gör sin bedömning, skriver individuella utvecklingsplaner och för utvecklingssamtal. The Big 5-förmågorna kan också underlätta kommunikationen mellan lärare och mellan hem och skola vid alla de tillfällen då elevers kunskapsutveckling ska synliggöras. Det blir helt enkelt ”färre bollar i luften”. Om eleverna får chans att börja utveckla The Big 5-förmågorna redan i de yngre åren blir det sedan en röd tråd i elevernas kunskapsutveckling under hela skoltiden och ger stöd för pedagoger och elever.

Gottepåse till GOW, tema Källkritik 17 mars, 2016 | Publicerad av Mathias | Kategori: Artiklar Nättidningen Re:flex redaktion bjuder på gottepåse till alla arrangörer av GOW, Get-Online-Week, 14-20 mars. Här hittar du roligt och informativt material att fördjupa dig i och arbeta vidare med. Gottepåse till GOW, tema Källkritik Betyg – så funkar det! Det här är en film för vårdnadshavare i grundskolan om hur betygssättning går till. Den fungerar bra att visa på föräldramöten eller för föräldrar att titta på hemma. Filmen är helt fri att visa och sprida på det sätt ni tycker är lämpligt. Creative Commons-licensen finns längst ner på sidan. Svensk, arabisk, somalisk och engelsk textning går att slå av och på med "Subtitles/CC" nere till höger i videofönstret.

Related: