background preloader

Terra Scaniae

Terra Scaniae

http://www.ts.skane.se/

Related:  FORNTIDEN

Los Läs- och skrivundervisning : Forntidsresan Att uppmärksamma förmågor och strategier i de yngre åldrarna Här beskriver jag ett tema kring forntiden som jag genomförde senaste termin i åk 3. Syftet med att publicera Forntidsresan här är att inspirera andra till att uppmärksamma förmågorna och läs- och skrivstrategierna i alla ämnen. Forntidsresan kan förhoppningsvis ge idéer till teman även inom andra ämnesområden där förmågorna presenteras en i taget i de lägre årskurserna. Hem - Historiska Upptäck Sverige – Landskapet Lappland : Medix Produktion AB Längst upp i norr ligger Lappland som brukar kallas Europas sista vildmark. Landskapet är stort, en fjärdedel av Sveriges yta, och har fjäll och vilda älvar som letar sig ner till havet. Här finns stora naturtillgångar som gruvor, vattenkraft och turism. Det har lett till att vissa orter som Kiruna och Gällivare blomstrar. Europas enda landbaserade rymdbas finns här. Under vintemånaderna byggs ett ishotell upp som till våren smälter ned.

Tidslinje från Liber Tidslinje i bild och ord 1 börjar när inlandsisen försvann från vårt land och sträcker sig ända fram till och med vikingatiden. Genom tidslinjen och bildkorten får barnen en tydlig bild av människans utveckling, en kunskap om hur man levde, vad som fanns och vad som tillverkades under sten-, brons- och järnåldern. Tidslinje i bild och ord 2 har samma upplägg men börjar i vikingatiden, fortsätter med medeltiden och går ända fram till våra dagar.

Grottmålning Grottmålning Det här behöver du:- Pappersark- Vattenfärg- Tandborste- En hand eller andra saker att måla av Tillsammans med grottmålningar av olika djur så har man också hittat handavtryck på grottväggar. Man tror att dessa konstverk har kommit till när våra förfäder samlat färgstarkt lerdamm i ett vassrör och sedan blåst ut dammet kring en hand tryckt mot väggen. Upptäck Sverige – Landskapet Uppland : Medix Produktion AB Landskapet Uppland – en resa genom slätter, skogar och städer. Följ med Hanna på en resa genom hennes landskap Uppland – där var sjätte svensk bor. Här finns Sveriges tidiga historia där kungar, gruvor och handelsplatser funnits och finns. Idag är det en mötesplats med handel, utbildning och mångfald.

sverigesmedeltid - home Tidslinje i bild och ord Faktaböcker SO Grundskola år 4-6 Grundskola Liber Tidslinje i bild och ord 1 börjar när inlandsisen försvann från vårt land och sträcker sig ända fram till och med vikingatiden. Genom tidslinjen och bildkorten får barnen en tydlig bild av människans utveckling, en kunskap om hur man levde, vad som fanns och vad som tillverkades under sten-, brons- och järnåldern. Tidslinje i bild och ord 2 har samma upplägg men börjar i vikingatiden, fortsätter med medeltiden och går ända fram till våra dagar. Materialet till varje tidslinje är: - en 5 meter lång tidslinje att sätta upp i klassrummet Stenåldern - för mellanstadiet För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna.

Bronsåldern och järnåldern För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet.

Pyssel Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år. Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Forntider - Historiska Möt åtta livsöden, från den 9 000 år gamla Bäckaskogskvinnan till godsherren från vendeltid 550–800 e Kr. Gör nedslag i de årtusenden som vi kallar sten-, brons- och järnålder. Lärarhandledning för ett museibesök i första delen av utställningen "Forntider": Hur man kan arbeta i utställningenNågot om utställningen "Forntider"Kort om forntidenFörberedelserKarta över utställningenBesöketUppföljning Ladda ner lärarhandledningen som PDF

F Y L G J A - Tyras fantastiska resa

Related: