background preloader

FORNTIDEN

Facebook Twitter

Mitt häfte om forntiden. Sveriges Historia S01E01 Stenåldern. Los Läs- och skrivundervisning : Forntidsresan. Att uppmärksamma förmågor och strategier i de yngre åldrarna Här beskriver jag ett tema kring forntiden som jag genomförde senaste termin i åk 3.

Los Läs- och skrivundervisning : Forntidsresan

Syftet med att publicera Forntidsresan här är att inspirera andra till att uppmärksamma förmågorna och läs- och skrivstrategierna i alla ämnen. Forntidsresan kan förhoppningsvis ge idéer till teman även inom andra ämnesområden där förmågorna presenteras en i taget i de lägre årskurserna. Tack till elever och kolleger vid Bryngelstorpskolan för ett fint samarbete! Som ni kan utläsa från terminsplaneringen uppmärksammade vi en förmåga i taget under Forntidsresans gång. Hela vårt tema genomsyrades av samtal där vi pratade om vad vi redan vet, vad vi önskar veta och vad vi slutligen lärt oss (VÖL-modellen).

Eleverna fick med hjälp av matrisen själva bedöma sina förmågor i slutet av temat. Nedan följer nu en kort beskrivning med bilder kring hur vi genomförde Forntidsresan. Vi fortsatte vår resa längs tidslinjen och läste om dinosaurierna. Stenåldern. Brons.

Olika böcker som utspelar sig över forntiden

Terra Scaniae. F Y L G J A - Tyras fantastiska resa. Rena rama forntiden: Runristare. SLI.SE. Forn. Rena rama forntiden: Att vara barn på forntiden. DEN GÅTFULLA BRONSÅLDERN – MÖT FORNTIDEN. I stenålderns tid. Grottmålning. Grottmålning Det här behöver du:- Pappersark- Vattenfärg- Tandborste- En hand eller andra saker att måla av Tillsammans med grottmålningar av olika djur så har man också hittat handavtryck på grottväggar.

Grottmålning

Man tror att dessa konstverk har kommit till när våra förfäder samlat färgstarkt lerdamm i ett vassrör och sedan blåst ut dammet kring en hand tryckt mot väggen. Du kan göra din egna handavtryck på papper med en liknande metod. Doppa en tandborste i vatten, och gnugga den mot en färgkaka av vattenfärg. Lägg din hand mot ett pappersark. Håll den ungefär 5 cm ovanför handen och dra med tummen eller pekfingret genom borsten. När du har fått ett bra färgmönster runt handen är du färdig. Du kan också prova att spraya över saker som hör till vår tid som till exempel en sax, en penna eller en flaska. Urtidens däggdjur, Människan. Tidslinje i bild och ord Faktaböcker SO Grundskola år 4-6 Grundskola Liber. Tidslinje i bild och ord 1 börjar när inlandsisen försvann från vårt land och sträcker sig ända fram till och med vikingatiden.

Tidslinje i bild och ord Faktaböcker SO Grundskola år 4-6 Grundskola Liber

Genom tidslinjen och bildkorten får barnen en tydlig bild av människans utveckling, en kunskap om hur man levde, vad som fanns och vad som tillverkades under sten-, brons- och järnåldern. Tidslinje i bild och ord 2 har samma upplägg men börjar i vikingatiden, fortsätter med medeltiden och går ända fram till våra dagar. Materialet till varje tidslinje är: 11.-Jordbrukets-produkter-sid-154-176. Stenåldern - för mellanstadiet. För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser.

Stenåldern - för mellanstadiet

Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna.

Stenåldern - en överblick. Istiden och stenåldern. 1998-PN_Historia_SVE_FINAL. Bronsåldern och järnåldern. För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser.

Bronsåldern och järnåldern

Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna.

Tidslinje - Norden. Image46-e1397113332370.jpg (JPEG Image, 1936 × 1936 pixels) - Scaled (51%) Forntiden.jpg (JPEG Image, 1089 × 226 pixels) - Scaled (94%) Tidslinje i bild och ord Faktaböcker SO Grundskola år 4-6 Grundskola Liber. Barnen hedenhös. Rena rama forntiden: Att vara barn på forntiden. Pyssel. Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år.

Pyssel

Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd. Rita en skattkarta Göm något värdefullt och rita en egen skattkarta. Färglägg en vikingagård Här kan du färglägga och rita in egna detaljer som gör bilden mer levande. Gör ett vikingaskepp Klipp och klistra ett vikingaskepp och dekorera det med färg och detaljer. Rita färdigt bilden Mannen hälsar på någon. Rena rama forntiden: Runor. Kom med till Stenåldern 2.

SO/ Historia. M t medeltiden - inneh llsf rteckning. Lättläst om Historia. Forntider - Historiska. Möt åtta livsöden, från den 9 000 år gamla Bäckaskogskvinnan till godsherren från vendeltid 550–800 e Kr.

Forntider - Historiska

Gör nedslag i de årtusenden som vi kallar sten-, brons- och järnålder. Lärarhandledning för ett museibesök i första delen av utställningen "Forntider": Hur man kan arbeta i utställningenNågot om utställningen "Forntider"Kort om forntidenFörberedelserKarta över utställningenBesöketUppföljning Ladda ner lärarhandledningen som PDF Lärarhandledning till Forntider (Pdf 469 Kb) »

Forntiden+ny. Terra Scaniae - Historiedetektiven. Den gåtfulla Bronsåldern - möt forntiden. Sveriges Historia - Maktens Födelse. Forntidens tidslinje.