background preloader

Vulkan

Vulkan

http://www.ur.se/vulkan/

Related:  GeografiSO tips

Länsstyrelsernas GIS-tjänster - Länsstyrelsen Länsstyrelserna erbjuder tjänster både för allmänheten och för professionella användare. Den gamla Datadistributionswebben är ersatt med nedladdnings-funktioner för nationella rikstäckande geodata som nås under "Nationella geodata" till vänster. Länsspecifika geodata över ett visst län finns under "Länsvisa geodata". Sveriges Länskarta finns nu i en ny och mobilanpassad tappning. Webbkartan innehåller allmänintressant geografisk information såsom natur- och kulturintressanta områden i ditt eget och andra län. Om du letar efter en bra tjänst för Lantmäteriets bakgrundskartor med möjlighet att skriva ut dessa (privat bruk) så kommer du åt detta på följande länk: Lantmäteriets karttjänst för allmänheten

Livet i ett flyktingläger Livet i ett flyktingläger VAD tänker du på när du hör ordet ”flyktingläger”? Har du besökt ett sådant någon gång? index Välkommen! Geologi för skolan är ett projekt som har initierats av Stockholms Universitet i samarbete med Naturhistoriska Riksmuseet, och som går ut på att hjälpa lärare att själva införa geologi i undervisningen i Sveriges skolor. Avsikten är att webbplatsen ska fungera som en textbok i geologi, men med tillägg av de möjligheter som nätet erbjuder. Sidorna är naturligtvis även öppna för intressera-de läsare utanför skolorna och vi hoppas att med dessa sidor kunna ge en lättfat-tlig och grundläggande introduktion till geologins värld!

Lilla Aktuellt (Du har väl inte missat vår sändningstid? Kl 10 i svtplay - och kl 14.30 i Barnkanalen) Kriminella gäng I Sverige, precis som i alla världens länder, finns kriminella gäng. Geografi spel Geografi beskriver hur jordytan ser ut, förklarar varför den ser ut som den gör och sätter det i relation till hur människans aktivitet påverkar och påverkas av jorden. Träna detta i dessa geografispel. Här har vi samlat alla spel inom ämnet Geografi. Spelen passar förskolan, grundskolan och ändå upp till gymnasiet. Sortera på hur populär spelen är, hur nya de är eller efter namn. Fördjupningsuppgift - annikas-sosite Ni har läst om att vissa egenskaper kännetecknar rika länder medan annat är typiskt för fattiga länder. I den här uppgiften ska du göra en jämförelse mellan ett rikt och ett fattigt land och med den fakta du finner dra slutsatser om de olika livsvillkoren i länderna. Välj länder Börja med att välja två länder du tycker verkar intressanta att jämföra. Det ska vara två länder som du tror skiljer sig åt i bl.a ekonomisk utveckling.

Järnålder - Historiska Järnåldern i Skandinavien är mellan 500 f Kr och 1050 e Kr.Det är den tiden när järnet börjar bli vanligt i Skandinavien.Tiden 500 f Kr–550 e Kr kallas för äldre järnåldern.Tiden 550–1050 kallas för yngre järnåldern.Järnåldern slutar med vikingatiden och går över i medeltiden. Silverskatt hittad på Gotland Järnåldern i Norden är alltså cirka 1 500 år.Det är en lång tid. I övriga världen hinner mycket hända:I Kina börjar man bygga den kinesiska muren.Alexander den store föds och dör.Det romerska riket skapas och går under.Den kristna kyrkan växer fram i Europa. Folket som levde i Norden tänkte inte på åldrar.De sa inte att de levde på järnåldern.Orden sten-, brons- och järnåldern är mycket yngre.Det är senare generationer som delar in tiden i epoker.Det är lättare att förstå historien då. På järnåldern var inte allt gjort av järn.Det fanns bronsföremål och keramik.Men det mesta var gjort av sten, trä, horn eller ben. Gå vidare till äldre järnåldern »

Geografi Klicka på de olika delmomenten i geografi till vänster, för att komma till önskat område.Fler ämnesområden kommer att läggas in allt eftersom. Nedan hittar du dessutom lite roliga övningar i namngeografi och google earth. Namngeografi. Massor av olika interaktiva övningar. Allt från Sveriges län, till länder och huvudstäder, men också om världens största sjöar, bergskedjor mm. Rekordmånga illegala invandrare dör i Arizonas öken Den dödligaste månaden någonsin. Så farlig har hettan gjort Arizonaöknen den senaste tiden. Och de som drabbas är de centralamerikaner som försöker ta sig in i USA från Mexiko via just Arizonaöknen. Antalet invandrare som omkommit i hettan bara sedan den 1 juli till idag uppgår till 40 personer, skriver Los Angeles Times. Hettan tillsammans med det höga antalet omkomna gör att den myndighet som utför de medicinska utredningarna av dödsfallen, måste använda en frysbil för att lagra kropparna, säger myndighetens chef Bruce Parks till Los Angeles Times. Enda gången som fler omkommit i Arizonaöknen sedan mätningarna började göras år 2000, var i juli 2005 när 68 personer som försökte ta sig över gränsen och genom öknen, omkom av värmen.

Pyssel Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år. Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd. Blir världen bättre Nolwethu 9 år från Sydafrika vill bli sångerska. Foto: Marie Forsberg. I bildspelet ”What I dream about” berättar barn och ungdomar från Sydafrika och Sverige vad de drömmer om. Det var när musik- och matteläraren Marie Forsberg hösten 2011 reste med Den Globala Skolan till provinsen KwaZulu-Natal i Sydafrika, som hon frågade barn i Sydafrika och i Sverige vad de drömmer om. För den som vill inspireras till att arbeta vidare med läraren Marie Forsbergs bildspel, har hon tagit fram några tips på övningar: Syfte:

Thailands klimat - Resmål Det är lika bra att säga det med en gång: Var beredd! Thailand är varmt, fuktigt och hett. Bangkok är exempelvis världens hetaste huvudstad. Du vet om det, men kommer säkert ändå att bli överraskad när du kliver av planet. I Thailand blir det hetare och fuktigare ju längre söder-ut du färdas. Ytterligheterna i landet varierar ofta mellan 20 och 40 grader. Bronsåldern och järnåldern För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna.

Related:  SOSOGeografiEuropa