background preloader

Lennart Bång - Stå upp för de Tysta

Lennart Bång - Stå upp för de Tysta

http://www.youtube.com/watch?v=nOcvQQ-1msI

Related:  VärdegrundBFL och annat om lärande3

Kooperativt Lärande När du som lärare vill bygga en bra stämning i klassen och förbereda eleverna att arbeta genom samarbete kan det vara bra att börja med enkla, snabba övningar och lekar. Dessa gör att eleverna är förberedda att samarbeta med varandra, höjer stämningen i klassen samt skapar tillit och aktivitet hos eleverna. Perfekt att börja året med! Läs gärna inlägget om gruppstärkande övningar där det finns flera att välja bland!

Samarbetsinlärning genom Fyrstegsraketen Det är först nu som vi börjar förstå betydelsen av Kooperativt Lärande, dvs att social interaktion och samarbete mellan elever har stor betydelse för elevers lärande. Det finns rikligt med litteratur om Cooperative Learning på engelska men endast en på svenska. Boken heter ”Samarbetsinlärning” och är från 1998. Slumpa elevernas placering i klassrummet med Mega Seating Plan Mega Seating Plan är ett nytt, gratis, web-baserat verktyg för slumpmässig placering i klassrummet. Enkelt att använda och relativt smidigt att mata in klasser och salar. Snyggt och stablit. Mina elever går på gymnasiet och byter klassrum flera gånger om dagen.

Strategi: T-kort & Y-kort När du arbetar med samarbete mellan eleverna är det viktigt att du som lärare lär eleverna hur man samarbetar så att lärandet stärks. Det räcker inte med att du säger ”varsågod nu ska ni samarbeta” och tro att det löser sig av sig självt. Samarbete kan tränas genom att arbeta med en samarbetsfärdighet åt gången. Du behöver definiera färdigheten, du och eleverna behöver diskutera färdigheten, eleverna behöver därefter träna och utvärdera färdigheten för att slutligen befästa den. Läs här om hur du går tillväga i dessa steg. I detta inlägg visar vi vad ett T-kort och ett Y-kort är och hur det används i arbetet för att träna samarbetsfärdigheter.

Instruktioner för inlärning, eller, otydlighet i ett pedagogiskt korvspad Föregående inlägg diskuterade förankring av syfte i min undervisningsdesign. Detta inlägg bygger vidare på de fyra hörnstenarna med frågan "Vad" som berör information om undervisningen. Jag tänker prata om otydlighet, undervisningens ändamål, grafiskt stöd, formalia, valfrihet och deadlines. Recept: Sallad med chèvretoast En ljuvlig sallad med polkabetor, mangold och spenat som toppas med rostade hasselnötter och ljunghonung. Prenumerera på Lantliv mat & vin! 4 portioner100 g blandad sallat, gärna med röda mangoldskott och spenat1 dl skalade hasselnötter2 polkabetorCHÈVRETOAST:1/2 surdegsbaguette100 g chèvre på rulle4 msk olivolja2 msk ljunghonungSALLADSTOPPING:Lite olivolja och ev lite ljunghonung1 kvist ljungblommor eller 1 kvist timjanFlingsaltNymalen svartpeppar1. Skölj sallaten och skaka den torr. 2. Hacka hasselnötterna grovt och rosta dem i en torr stekpanna. 3. Skala och skär polkabetorna så tunt du kan med en vass kniv eller på en mandolin.

Checklistor för ökad måluppfyllelse, eller, en organisk väg mot utveckling I föregående två inlägg reflekterade jag om de första av mina fyra didaktiska hörnstenar. Detta inlägg kommer att prata om det tredje steget: "Hur". Jag kommer att går djupare in på hur man stödjer eleverna för att nå kunskapsmålen i tre underrubriker: 1) tolkandet av styrdokumenten, 2) utformande av checklistor och 3) checklistans innehåll i form av kunskapsmål och rammeningar. Temaarbete: FN-dagen och barns rättigheter Böcker Att arbeta med Barnkonventionen – helt enkelt av Sanna Mohr (2014) Tänk om av Inga-Lill Morell (1994) Lika som bär av Pernilla Stalfelt (2001) Alla vi barn i världen av Hans Peterson (1996) Alla barns rätt av Pernilla Stalfelt (2010)

Related: