background preloader

Skolverket - Kolla källan

Skolverket - Kolla källan

Multimediabyrån - Skolverket Syftet med Film i klassrummet är att stimulera och underlätta arbetet med strömmande media i klassrummet. Här finns material för skolans alla ämnen. För att komma igång med undervisningen i strömmande behöver du veta följande. Du behöver viss teknik. Film i klassrummets största del, Se och Prata, är en bank av resurser som ska hjälpa dig i din undervisning. Under fliken Filmer på teman finner du rubriker som ofta används i skolan, som till exempel värdegrundsfrågor, genus och miljö. Här finns även ett material om granskning av nyhetsbilder. Under rubriken Att göra lär du dig hur du lägger upp egna filmer på nätet och hur du kan göra dina egna nyhetssändningar med programmet Livestream. I denna produktion finns hänvisningar och länkningar till pdf-dokument. Kontakta info@filmpedagogerna.se för mer information.

Hotell Kom som du är : Ett förord till dig som pedagog Syftet med "Hotell Kom som du är" är att skapa en diskussion om olikheter och fördomar. Producent, regissör och projektledare förklarar här hur de tänkte när de skapade serien. Som pedagog får du också tips på hur du kan använda programmen i klassrummet. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.

Säker på nätet - Föräldrar möte by Nikola Hajduk on Prezi Creative Commons Sverige » Licensiera ditt verk Att licensiera ett verk under Creative Commons handlar om att ta ställning till följande: – Om du vill att andra ska få använda det du skapat utan att fråga dig om lov först? – Om du vill att andra ska få använda det du skapat i kommersiella sammanhang – Om du vill att andra ska få bearbeta det du skapat samt hur du vill att bearbetningar ska få delas vidare För att underlätta för dig som vill licensiera ditt verk under en Creative Commons licens finns ett verktyg som gör att du enkelt kan få en licens till ditt digitala verk, din, blogg, dina bilder, din musik, din film eller vad det nu är. Vi rekommenderar dig att använda verktyget ”Licensiera ditt verk” som hjälper dig att välja licens. När du licensierat ditt verk får du följande:

Länkskafferiet - Lankskafferiet.org Kompissatelliten : Om hjältar och fegisar Amanda har hittat på en saga som utspelar sig i en djuraffär. Expediten behöver pengar och säljer sina mest kära djur, tre kaniner, till en hungrig tjuv som tar med dem till en grotta för att äta upp dem. Expediten sörjer och ångrar sig. Kaninerna lyckas fly tillbaka till affären. När tjuven kommer för att hämta tillbaka det som tillhör honom ställer sig expediten i vägen och kaninerna erbjuder tjuven mat istället. Vem sympatiserar man med, den hungriga tjuven eller de söta kaninerna? Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.

Nätkulturer Temapaket: Källkritik Temapaket Samhällskunskap(HI, SV, BD)Skolår 4-9, gymnasiet Temapaketet lär dig grunderna i källkritik. Hur bedömer man om information är tillförlitlig? Vilka olika typer av källor finns det? Vad händer när en berättelse vandrar genom flera personer? Hur söker man bäst på Internet? Förutom ovanstående kan du prova på att själv vinkla och förvränga information genom att bland annat göra egna flygblad och manipulera bilder. Bilden ovan är ett exempel på bildmanipulation från 1932 och visar statsminister Per Albin Hansson i sammanträde med sin nya regering. Dokument Faktafrågor om källkritik Lär dig baskunskaper om källkritik genom att arbeta med följande frågor. Viskleken: Ryktet går ”Min brors kompis mamma sa att…” Ta viskleken till hjälp för att se hur lätt det är att missuppfatta vad någon säger och hur det kan gå när en berättelse går genom flera personer. En bild ljuger mer än tusen ord Hur svårt är det egentligen att manipulera en bild? Sanningens ögonblick – eller? Att jämföra hemsidor

Gapminder: Unveiling the beauty of statistics for a fact based world view. Kränkningar och mobbning Kränkande behandling innebär att ett barn eller elevs värdighet kränks. Har kränkningen samband med någon av diskrimineringsgrunderna kallas det trakasserier. Den vanligaste typen av kränkningar är att uppleva sig oskyldigt anklagad eller att andra elever visar sitt avståndstagande genom att retas, viska och skämta. Att bli slagen eller knuffad är också en kränkning. Mobbning Förr talade man oftare om mobbning, med det begreppet används inte längre i skollagen. Kränkningar från lärare och annan personal Det förekommer att elever upplever sig kränkta av sina lärare. Utreda och åtgärda När en kränkning sker är förskolan och skolan skyldig att utreda och vidta åtgärder samt säkerställa att det inte sker igen. Läs mer under Utreda och åtgärda. Utreda och åtgärda

Undvik panik på nätet Datainspektionen publicerade nyligen årets upplaga av enkätstudien Ungdomar och integritet. Barn och unga är ofta objekt för vår oro men har sällan involverats i samtalet. Tyvärr uppvisar Datainspektionens rapport samma trista ovanifrånperspektiv. Rubriken ”Riskfyllt beteende ökar” plockas exempelvis upp av medierna. Läser man närmare handlar det dock om att fler unga ”lägger upp bilder, skriver kommentarer under eget namn och lägger upp videoklipp på sig själva”. Datainspektionen har gjort en värdering när de kallar de här aktiviteterna för riskfyllt beteende. Det är inte per definition riskfyllt att skriva kommentarer i eget namn. Det är lite lustigt hur nätet lägger ett filter över våra tankar och värderingar. Det är tvärtom rätt skumt att ljuga om vem man är i en situation där man ser varandra i ögonen. Datainspektionen passar också på att ge tips: så undviker du facerape, det vill säga att någon annan skriver en status i ditt namn.

PIM - Skolbiblistans Boktipswiki - home

Related: