background preloader

Resurssida

Resurssida

http://resurssida.se/

Related:  Pedagogiska tipsBoktipsNormer och värdegrundbok- och lästips

Hur kan vi hantera beteendeproblem i skolan – Sveriges Psykologforbund Konflikter, beteendeproblem och våld kan stå i vägen för lärarens arbete och elevernas inlärning. Hur kan skolpersonal tänka och agera i mötet med elever i utmanande situationer? Här diskuteras metoder som utgår från förhållningssättet lågaffektivt bemötande. Se webbTV Flickan i Drömfångaren 12-åriga Tess har just flyttat till lilla Falinge från storstaden. Hon saknar sin pappa och sin bästa kompis. Till råga på allt har hon hamnat i klassens losergäng. Men när mamma hänger upp drömfångaren i hennes rum, börjar oväntade saker att hända. En alldeles fantastisk berättelse av Ingrid Jönsson, författare även till Läsnovor.

Från Den ariska myten till Barn utan papper - här är UR:s bästa program om rasism Det är viktigt med bildning! Vi vill väl alla bli som Hans Rosling som tvärsäkert domderar ut fakta, eller hur? UR är en guldgruva av fantastiska, pedagogiska och högkvalitativa program, som alltför få utanför skolan ser. Nu har man piggt samlat ihop länkar till en jädrans massa UR-program, både radio och tv, som allihopa handlar om rasism och främlingsfientlighet på olika sätt. Från program som den som jobbar i skolan borde se: Skolministeriet : Att bemöta rasism i skolan, till dokumentären Alltid fick man höra »jävla zigenare« eller Bildningsbyrån – rasism, som UR själva beskriver som »ett absolut måste – för alla«.

Barnböckerna som förändrade Sverige! Vår omtyckta regnbågsfamilj på savannen med girafferna Jösta och Johan i spetsen har fungerat inte bara som sagobok, utan även fått många barn att förstå vad en regnbågsfamilj är. "Med ett rimmande, enkelt, finstämt och känslofyllt språkbruk lyfter Anette Skåhlberg fram ämnen som homosexualitet, barnlängtan och adoption på ett vis som går rakt in i hjärtat, hos såväl stora som små./.../Ett klockrent underlag för vidare diskussioner." /BTJ (häfte 10123) Antologi ger lärare redskap för arbete med abstrakta begrepp Antologin ”Modeller, analogier och metaforer i naturvetenskapsundervisning” har redigerats av Fredrik Jeppsson och Jesper Haglund vid Linköpings universitet. I den beskriver tio svenska forskare inom fysikens, kemins och biologins didaktik sin forskning. Det handlar om hur olika former av representationer kan användas för att hjälpa elever att lära sig abstrakta vetenskapliga begrepp. Författarna ger även exempel på vad resultaten från forskningen kan betyda för praktiken i skolan. Elevens förkunskap bestämmer analogiförståelse Enligt forskarna förstår elever nya modeller, analogier och metaforer baserat på sina tidigare, unika, kunskaper och erfarenheter.

Katarina Taikon — taikon.se Familjen, med rötter i central- och östeuropa, försörjde sig som tivoliägare, förtennare och musiker. Katarina föddes i ett tält utanför Örebro och hennes mamma dog när Katarina var nio månader. Fem år gammal lämnades hon bort till en familj i Skellefteå och senare till ett barnhem i Umeå för att till slut, som 7-åring, hämtas hem av sin far. ”Jag minns inte en dag som barn utan stryk”, berättar Katarina Taikon. Barndomens upplevelser, våldet, den ensamma flickans bollande mellan fosterfamilj och barnhem, spelade en stor roll i de senare självbiografiska Katitziböckerna. Men också det hårda lägerlivet utan el, värme och rinnande vatten och en omgivning som trakasserade och exotiserade romer. Likt andra romska barn fick inte heller Katarina gå i skola utan lärde sig läsa och skriva ordentligt först vid 26 års ålder på en folkhögskola.

Normkreativ film, litteratur och metodmaterial - Hyvää Kommunikation Hyvää rekommenderar dessa normkreativa filmer, artiklar, böcker och metodmaterial som inspiration och verktyg om du vill att er verksamhet ska bli mer inkluderande. Den här tipslistan gjordes ursprungligen för en uppdragsgivare som framför allt jobbar med barn och unga. Därför ligger fokus på de målgrupperna. Listan är kategoriserad efter vilken åldersgrupp du jobbar med, men samtidigt utesluter det inte att tipsen funkar för alla åldrar. Tänk normkreativt, helt enkelt! Aktuella recensioner Aktuella recensioner Här finner du recensioner av dagsaktuella böcker. Listan är redaktionellt sorterad. Visa endast recensioner med toppbetyg Det Ahlquist verkligen lyckas fånga är slentrian, tonårstristess och vardagsletargi" Emma Ahlquist är illustratör och grafisk designer.

Ämnesdidaktisk forskning inom samhällsorienterande ämnen Här presenteras aktuell ämnesdidaktisk forskning med relevans för de fyra SO-ämnena historia, religionskunskap, samhällskunskap och geografi. Ambitionen är att ha ett brett anslag med flera olika teman och typer av forskning med det gemensamma att det ska vara relevant för lärare och rektorer. Forskningen inom SO-didaktik har ökat i omfattning de senaste åren och har nu också en mer praxisnära inriktning än tidigare. En viktig utgångspunkt är att det både finns gemensamma och specifika ämnesdidaktiska faktorer inom SO-ämnena. Det finns flera ämnesövergripande faktorer som är viktiga för att lyckas genomföra bra undervisning i skolan. Men forskningen visar också att det finns innehåll och företeelser i det enskilda ämnet som påverkar undervisningen och hur undervisningen uppfattas.

Beställ skolmaterial - UNICEF Sverige Här hittar du undervisningsmaterial som går att ladda ner eller beställa från oss. Låt dig inspireras av filmer, spel med mera och sätt fart på diskussionerna i klassrummet och förskolan. Flykten slutar här Ett studiematerial för gymnasieelever om barn på flykt och om mottagandet i Sverige och EU. Det här studiematerialet handlar om barn som har flytt till Sverige, om deras situation och om deras rättigheter. Materialet som innehåller två berättelser av flickor som flytt till Sverige utan sina familjertet belyser hur myndigheter i Sverige och inom EU lever upp till barns rättigheter. Barnfilmer där stereotypa föreställningar ställs på ända Rättviseförmedlingen hjälpte en efterlysare som var på jakt efter barnfilmer som lyfter fram ett annat samhälle än det heteronormativa och/eller där stereotypa föreställningar ställs på ända. Här är listan!

På begäran: tips på program om rasism Igår fick vi frågan på Twitter om vi inte kunde samla ihop UR:s program om rasism och främlingsfientlighet i ett blogginlägg. Här är det inlägget. Hoppas det finns något som passar. 100 antirasistiska boktips Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet. Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver.

Related: