background preloader

VÄLKOMMEN TILL SÄKERONLINE - Hem

Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats? Du är här:Hem → Frågor & svar → Personuppgiftslagen → Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats? Fråga: Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats? Svar: Datainspektionen rekommenderar generellt att skola frågar eleverna eller deras föräldrar om lov innan man publicerar elevernas personuppgifter (inklusive bilder på eleverna) på sin webbplats. En skola kan publicera bilder och löpande text med elevers personuppgifter så länge publiceringen inte är kränkande enligt personuppgiftslagen. Skolan måste dock tänka på att det kan finnas elever med skyddade personuppgifter och att det kan få allvarliga konsekvenser att publicera personuppgifter om elever på Internet. Om skolan vill publicera klasslistor, skolfotokataloger eller förteckningar över elever som är sökbara krävs alltid att eleverna och/eller deras vårdnadshavare samtyckt till det.

Bokomslag på bloggen – vad får man publicera? Hur är det egentligen med upphovsrätten på bokomslag? Får man publicera ett bokomslag hur man vill på sin blogg? Webbstjärnan har undersökt saken och svaren är många. Efter supportsamtal med en lärare som driver en bokblogg visar det sig att samtliga förlag nedan tillåtit henne att publicera bokomslag i samband med bokrecension. För säkerhets skull: dubbelkolla genom att skicka ett mejl eller slå en pling till berört förlag. Vi på Webbstjärnan har märkt att det är många bidrag som innehåller bokrecensioner, och i vissa fall är de rena bokbloggar. Vi började fundera på hur det ligger till med upphovsrätten till de bokomslag som ofta publiceras i samband med bokrecensioner. Enligt Norstedts förlagsgrupp (där bland annat Rabén & Sjögren ingår) är det fritt fram att publicera deras bokomslag på sin sajt utan att be om tillstånd, så länge omslaget ”återges i anslutning till en recension”. Bonnierförlagens böcker är det lite knepigare med. Vi vet att det här låter knepigt.

Har du koll på Internetfondens publikation? – Klassen i dialog med omvärlden .SE har genom Internetfonden gett ut en publikation Med klassen i dialog med omvärlden som Dan Åkerlund har skrivit. Den finns att ladda ner kostnadsfritt på Internetfondens webbplats, och är tillgänglig under Creative Commons. Publikationen handlar om och ger verktyg för lärare att arbeta med Internet som ett medium i skolarbetet. Dan går i sin publikation igenom olika sätt som skolan kan arbeta med Internet, motiverar tydligt vad ett arbete med digitala medier kan medföra och angriper enkelt och tydligt frågor som lagar och avtal. En enkel ingång som du kan läsa, eller ge till en kollega som vill arbeta med Internet som ett verktyg i undervisningen, och en text som ger motiv till vilka vinster ett sånt arbetssätt kan medföra. ”If we teach today’s students as we taught yesterday’s, we rob them of tomorrow.”

Markus Bylund | Personlig integritet på nätet Personlig integritet är ett splittrande ämne i den svenska debatten. Vissa anser den vara okränkbar. Andra ser ingrepp i den som självklart för skydd och säkerhet. Hur kan politikerna utforma lagen så att vi säkra skyddet för integriteten i ljuset av att viss övervakning kanske behövs? Fores har visat att Svenska myndigheter har relativt god respekt för personlig integritet, särskilt vad gäller persondata som samlas in av företag. Medverkande: Markus Bylund, Författare senior researcher, SICSDavid Mothander, GoogleJacob Dexe, Forskningsassistent, Fores Tid: Tisdag 1 juli 2014 klockan 14.00- 15.00 Plats: Gotlands Museum, Fornsalen, Strandgatan 14, Visby Idag är information om oss själva hårdvaluta i en ny digital ekonomi. Medverkande: Joke Palmkvist, Affärsområdeschef skola och högre utbildning, Microsoft.Inger Grahn, Ordförande, Cloud Sweden.Marcus Bylund, Forskare, SICS Swedish ICT.Kristina Alexandersson, Chef för Internet i skolan, Punkt SE. Tid: Måndag 30 juni klockan 15:30 – 17:00

Related: