background preloader

VÄLKOMMEN TILL SÄKERONLINE - Hem

Related:  Värdegrund/elevperspektuv

På begäran: tips på program om rasism Igår fick vi frågan på Twitter om vi inte kunde samla ihop UR:s program om rasism och främlingsfientlighet i ett blogginlägg. Här är det inlägget. Hoppas det finns något som passar. Bildningsbyrån – rasism (2014), ett absolut måste – för alla. Bildningsbyrån – rasism/UR UR Samtiden har mängder av bra föreläsningar och samtal. Dokumentärfilmsserien Världen (2008-) samlar filmer från hela världen, ofta med den enskilda människan i fokus. I radioserien Tänk till med Ison, Emilia & Tiffany (2014) leder Fanna Ndow Norrby fyra program med temat diskriminering och exotisering: Fanna, dag 1-4. I smått fantastiska Människor för ändring (2014) tas rasism upp i programmet Little Rock – lika värde. Människor för ändring/UR Det finns många som på olika sätt försöker bekämpa rasism och främlingsfientlighet. Rasismens historia (2009) finns som både radio och tv. Några år på nacken har även programmet Max 1800-tal: Rasismens århundrade (2008) och tv-serien Välkomna nästan allihopa (2009).

Datainspektionen - Vi skyddar din integritet i IT-samhället Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats? Du är här:Hem → Frågor & svar → Personuppgiftslagen → Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats? Fråga: Vilka uppgifter om sina elever kan en skola publicera på sin webbplats? Svar: Datainspektionen rekommenderar generellt att skola frågar eleverna eller deras föräldrar om lov innan man publicerar elevernas personuppgifter (inklusive bilder på eleverna) på sin webbplats. En skola kan publicera bilder och löpande text med elevers personuppgifter så länge publiceringen inte är kränkande enligt personuppgiftslagen. Skolan måste dock tänka på att det kan finnas elever med skyddade personuppgifter och att det kan få allvarliga konsekvenser att publicera personuppgifter om elever på Internet. Om skolan vill publicera klasslistor, skolfotokataloger eller förteckningar över elever som är sökbara krävs alltid att eleverna och/eller deras vårdnadshavare samtyckt till det.

Fanny - Näthatad - Namn: Fanny.Näthatades på: Instagram och Ask.fm.Åtgärd: Anmälde kommentarer.Nu: ”Det är så sorgligt att människor önskar livet ur mig för den jag är”. En kväll när hon ska gå och lägga sig får hon ett långt meddelande på Ask.fm om att hon borde stenas till döds. Men det är inte en engångsföreteelse. Dödshoten och hatet mot henne kommer i vågor – och det är det som är det värsta. Att det aldrig tar slut. Anonyma personer skriver att hon ska dö för att hon är lesbisk. Det har gått ett år sedan Fanny var med Idol. Samtidigt märker Fanny att det har blivit så vanligt att unga trakasseras på nätet att många inte verkar inse att det är ett samhällsproblem. – Folk rycker på axlarna. Själv har Fanny lärt sig att hantera det – men hon säger att många kanske aldrig gör det. – Jag tror inte de som näthatar förstår hur tungt det är att bli utsatt. Vad hände sen? Fanny har anmält flera kommentarer till Ask.fm. Så säger experten: – Hatbrott är ett samlingsnamn för olika brott.

Har du koll på Internetfondens publikation? – Klassen i dialog med omvärlden .SE har genom Internetfonden gett ut en publikation Med klassen i dialog med omvärlden som Dan Åkerlund har skrivit. Den finns att ladda ner kostnadsfritt på Internetfondens webbplats, och är tillgänglig under Creative Commons. Publikationen handlar om och ger verktyg för lärare att arbeta med Internet som ett medium i skolarbetet. Dan går i sin publikation igenom olika sätt som skolan kan arbeta med Internet, motiverar tydligt vad ett arbete med digitala medier kan medföra och angriper enkelt och tydligt frågor som lagar och avtal. En enkel ingång som du kan läsa, eller ge till en kollega som vill arbeta med Internet som ett verktyg i undervisningen, och en text som ger motiv till vilka vinster ett sånt arbetssätt kan medföra. ”If we teach today’s students as we taught yesterday’s, we rob them of tomorrow.”

Bokomslag på bloggen – vad får man publicera? Hur är det egentligen med upphovsrätten på bokomslag? Får man publicera ett bokomslag hur man vill på sin blogg? Webbstjärnan har undersökt saken och svaren är många. Efter supportsamtal med en lärare som driver en bokblogg visar det sig att samtliga förlag nedan tillåtit henne att publicera bokomslag i samband med bokrecension. För säkerhets skull: dubbelkolla genom att skicka ett mejl eller slå en pling till berört förlag. Vi på Webbstjärnan har märkt att det är många bidrag som innehåller bokrecensioner, och i vissa fall är de rena bokbloggar. Vi började fundera på hur det ligger till med upphovsrätten till de bokomslag som ofta publiceras i samband med bokrecensioner. Enligt Norstedts förlagsgrupp (där bland annat Rabén & Sjögren ingår) är det fritt fram att publicera deras bokomslag på sin sajt utan att be om tillstånd, så länge omslaget ”återges i anslutning till en recension”. Bonnierförlagens böcker är det lite knepigare med. Vi vet att det här låter knepigt.

Eftersom | hjälper dig som elev att fatta skolan och välja strategier i ditt lärande. Nätkulturer | Elza Dunkels forskningsblogg om barns och ungas nätkulturer, barns rättigheter, lärande och IT. Markus Bylund | Personlig integritet på nätet Personlig integritet är ett splittrande ämne i den svenska debatten. Vissa anser den vara okränkbar. Andra ser ingrepp i den som självklart för skydd och säkerhet. Hur kan politikerna utforma lagen så att vi säkra skyddet för integriteten i ljuset av att viss övervakning kanske behövs? Fores har visat att Svenska myndigheter har relativt god respekt för personlig integritet, särskilt vad gäller persondata som samlas in av företag. Medverkande: Markus Bylund, Författare senior researcher, SICSDavid Mothander, GoogleJacob Dexe, Forskningsassistent, Fores Tid: Tisdag 1 juli 2014 klockan 14.00- 15.00 Plats: Gotlands Museum, Fornsalen, Strandgatan 14, Visby Idag är information om oss själva hårdvaluta i en ny digital ekonomi. Medverkande: Joke Palmkvist, Affärsområdeschef skola och högre utbildning, Microsoft.Inger Grahn, Ordförande, Cloud Sweden.Marcus Bylund, Forskare, SICS Swedish ICT.Kristina Alexandersson, Chef för Internet i skolan, Punkt SE. Tid: Måndag 30 juni klockan 15:30 – 17:00

granskar nätmobbningen av barn En 13-årig flicka som inte vill leva. En 15-årig pojke som inte orkar gå till skolan. En 14-årig flicka som tar sitt liv. Näthatet mot barn, så här ser det ut. Nu vill vi ha din hjälp att fortsätta berätta. Hur påverkas ett barn av att mötas av hat – varje gång hon loggar in på sin dator eller öppnar sin telefon? När näthatet har blivit så normaliserat att det plötsligt är en naturlig del av vardagen? ”Du förtjänar ett skott i pannan”. ”Alla hatar dig”. ”Dö”. I Flen träffar jag Moa som precis har fyllt 13 år. Det är en dag i början av sommaren och vi fikar i familjens kök. ”Jag ville inte leva längre”, säger Moa och berättar hur hon hade tänkt ta sitt eget liv. Hennes mamma försöker säga något, men rösten brister. I en liten ort strax norr om Norrtälje träffar jag Maria. Det är på dagen nästan exakt tre år sedan hennes dotter tog sitt liv. Det finns sällan ett enkelt svar på varför en 14-årig flicka väljer att dö. Det finns det inte heller nu. I Skärplinge träffar jag Mathias. Det är ett samhällsproblem.

Internet och källkritik Jag har satt ihop en lista med mina favoritsajter när det gäller att arbeta med Internet och källkritik, en viktig grundsten för både elever och lärare idag. Ur Lgr11 kap.1 Skolans värdegrund och uppdrag / Skolans uppdrag Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. Ur Lgr11 kap. 2 Övergripande mål och riktlinjer / 2.2 Kunskaper / Mål Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska övervägandenkan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande Webbsidor UR Är det sant? Fler tips

När hela världen går bananas, kan du vara lite klokare. Om näthatet riskerar att bli ett hot mot demokratin och göra samhället råare, då är det också ett samhällsansvar att göra något åt det. Och ungefär där vill man kanske lägga sig i fosterställning och ge upp. Men bara lugn. Det finns en del ganska enkla saker vi alla kan göra för att livet på nätet ska bli lite snällare. KIT har samlat råden från de som forskar om näthat, jobbar mot det eller själva drabbats av det. Här har du en liten lista. Var snäll mot dig själv. Det är internetforskaren Elza Dunkels levnadsregel på nätet och även om den snuddar vid de andra punkterna på listan får den en egen – bara för att den är så bra. – Det du mår dåligt av behöver du inte acceptera vare sig i dina flöden på sociala medier eller i din mail. Vilket leder oss till: Ta ansvar för dina flöden i sociala medier. Du ansvarar inte för hela internet, men dina egna flöden i sociala medier har du rätt att styra över. – Det är inte censur att blockera eller ta bort kommentarer som är kränkande. Nästa steg är:

Öppen uppgift (8) Planera för ett ”projekt på plats” som omsätter några av dina kunskaper från kursen med elever, kollegor eller andra i din lokala närmiljö. Att utveckla samarbeten på arbetsplatsen är något jag strävar efter, framför allt under det senaste året. Att försöka se vilka möjligheter som finns. Vilka kompetenser har jag? Hur kan jag använda dem i mitt arbetsliv och i ett samarbete? Vad behöver elever och lärare hjälp med där jag kan bistå? För att försöka få igång samarbete och få svaren på frågorna ska jag när terminen börjar ta och dela med mig av mina tankar till det programlag som jag sitter med i. Men, jag kan försöka hitta tillfällen, kanske informellt vid kaffebordet där jag delar med mig av de digitala kunskaper jag har. Så jag kommer att jobba vidare, visa varför en skolbibliotekarie har en viktig roll i skolan och jobba vidare för att hitta/skapa nätverk där skolbibliotekarier kan hjälpa och inspirera varandra.

Related: