background preloader

47 historiska bilder som kommer få dig att tänka till. Nr 17 ger verkligen perspektiv på livet.

47 historiska bilder som kommer få dig att tänka till. Nr 17 ger verkligen perspektiv på livet.
Jens Filipsson Skribent Vill du se ditt innehåll gå viralt? I Delbarts Community kan vem som helst posta sina listor, favoritklipp & andra roliga saker! Till Communityn → Det sägs att en bild kan säga mer än tusen ord. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 23-åriga Evelyn McHale hoppade från 83:e våningen på Empire State Building och landade på en FN-limousine. Gillade du den här artikeln?

http://delbart.se/historiska-bilder/

Related:  no/soSvenska

”Dags att fatta galoppen!” Att Peder Fredricson som den andra ryttaren på fem år rider hem folkets pris, Jerringpriset, är fantastiskt. Ännu en gång har svensk ridsport visat sin styrka och sitt engagemang. Det gör oss obeskrivligt stolta. För andra gången blottlägger kommentarerna efter Jerringpriset en djup okunskap om ridsporten, både som idrott och folkrörelse. Odjurens tid Odjurens tid (orig. Walking with Beasts) (2001) är titeln på en fiktiv dokumentär skapad av BBC. Denna serie är en av tre som handlar om forntida djur. Denna serie består av sex episoder och utspelar sig efter dinosauriernas försvinnande.

Vägs Ände – mitt hörn av verkligheten I samband med att niondeklassarna läser världskrigen i historia utsätter jag eleverna för mötet med en av 1900-talets stora litterära verk. Jag har skannat fyra utdrag som jag anser ger en representativ bild av boken. Men visst, uppgiften blir ju ändå svårare än om man skulle läsa hela boken. Genom hela boken löper tråden att det politiska hyckleri och förljugenhet som Paul Bäumer och hans kamrater utsätts för förvandlar ungdomarna till urgamla människor som blir oförmögna till ett normalt liv. Det är svårt att återge i några fragment. ”Vi går vidare, en lång stund.

Grej of the day – lista med presentationer Här är listan med våra GOTD. I de flesta presentationerna så är det endast stödord då vi tränar oss på att sammanfatta och skriva egna faktameningar. I de fallen så ligger det även med en faktatext med mer fakta runt varje punkt (klicka på länken under bilden). Om man klickar på bilden så kommer man till presentationen. AlcatrazAlexander den storeAlfred NobelAngel FallsApollo 13 Area 51Astrid LindgrenBerlinmuren Bermudatriangeln CheopspyramidenColusseum Dubai Miracle Garden EiffeltornetFyrverkeri Glödlampan GolfströmmenJordbävningen i NepalJultomten Kalle Anka Kinesiska murenMarie CurieMumier Nyckelpiga Piraya PizzaSamerSemlaSkridskorSpäckhuggare Syrien Tid Tjernobyl Turning Torso Uluru/Ayers Rock World Trade Center Ötzi

Romeo och Julia – ett genreskrivande När jag får frågan hur jag tänker kring min pedagogiska gärning i svenska brukar jag säga att jag balanserar mellan två ytterligheter: Den demokratiska fostran. Eleverna ska vara så skickliga i att läsa, skriva och uttrycka sig att de kan reda sig i ett demokratiskt samhälle. De ska förstå en debattartikel och de ska kunna formulera en egen för att hävda sin egen åsikt. Eleverna ska förstå ett försäkringsavtal och det orange kuvertet (vilket motsvarar det LIX en vuxen medborgare ska behärska – källa?). Esaias Tegnér sade i ett tal 1820 ”Vad du ej klart kan säga, vet du ejmed tanken ordet föds på mannens läppardet dunkelt sagda är det dunkelt tänkta…”

Trafikmärken Trafikmärken Du behöver:FärgpennorPdf:er på vägmärken (finns längst ner på sidan)Facit (finns längst ner på sidan) Vi har fått förfrågningar om material med trafikmärken. Vi har valt ut 15 stycken vanliga trafikmärken som du ofta ser i din närmiljö. Ett förslag kan vara att skriva ut färgläggnings-pdf:erna och häfta ihop dem till en liten bok och sedan gå ut på en promenad för att se om du kan hitta några av dem. Min föreläsning på Rikskonferensen för högstadielärare i svenska och de digit... Igår föreläste jag på Skolportens Rikskonferens för högstadielärare i svenska om att skapa undervisning utifrån elevernas verklighet. Som vanligt när jag står på scenen och pratar, oavsett ämne, så har jag ett eget hemligt mål: att sprida lite mer IT-glädje bland publiken Efter föreläsningen var det flera som kom fram till mig och undrade över verktygen jag nämnde så här kommer en sammanställning över de som jag lade mest fokus på: Screencastify – ett skärminspelningsprogram för att spela in min egen respons av elevernas texter Google Drive – hela GSuite-paketet, om du som svensklärare inte har provat att dela dokument med eleverna?

Yrken åk1 I årskurs ett arbetar vi just nu med arbetsområdet yrken. Stort intresse och det blir många spännande diskussioner. Med en majoritet av elever med svenska som andraspråk behöver jag arbeta mycket med begrepp, strategier och samtal. Skolverkets seminarium på #BETT2018 – Cecilia Jalkebo Sista dagen i London efter BETT-mässan tillbringade vi med Skolverket. I det här blogginlägget publicerar jag mina anteckningar därifrån. Alla presentationer som visades finns tillgängliga för alla på Skolverkets hemsida nu. Du hittar dem här. Programpunkter: MiniBladet Sydsvenskan Forskare har försökt återskapa Ötzis utseende. Så här såg han förmodligen ut. Ötzi är 5 300 år gammal. Han kallas ismannen och hittades i Österrike år 1991. Det är den äldsta människokroppen som någonsin hittats. Nya undersökningar visar att han hade 61 tatueringar.

Min granne är en mördare The Shovel är en krypande läskig mordhistoria med lysande dialog och oväntad dramaturgi som utspelar sig i ett grannskap. Vi spenderar hela våra liv omgivna av andra människor utan att de allra flesta fall fundera så mycket på vad som försiggår i huset eller lägenheten bredvid. Våra närmsta grannar heter Harald, Anna-Karin, Ulf, Jenny, Micke och Malin och är de allra bästa. Höstjakt – hur många av varje sort kan du se? Ladda ner och skriv ut vårt nya aktivitetsblad. Hämta en penna, klä på dig utekläderna och bege dig ut på en höstjakt. Under höstjakten gäller det att hitta så många av de saker som finns med på aktivitetsbladet som möjligt. Ringa sedan in det du har hittat på bladet. Reflekterande textanalys med koppling till författare och samhälle Vad är det egentligen som vi bör fokusera på i undervisningen när det gäller kunskapskravet att eleven ska kunna koppla ett verk till författaren och dess samtid och då resonera om budskap både på raden, mellan raden och bortom raden? Jag tänker i detta inlägg att försöka sortera ut vad undervisningen bör fokusera på för att skapa validitet i bedömningen men även dela lite tankar och stöd för att skapa en undervisning som möter hela kunskapskravets bredd. För att veta vad undervisningen bör fokusera på i kunskapskravet nedan behöver man titta på det centrala innehållet för att få ett hum om vad läsandet och skrivandet ska utgå ifrån för att kunna urskilja texters budskap, tema, motiv, syften, avsändare och sammanhang. Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Övningar inför FN-dagen Poetiska miljöbeskrivningar En övning som passar fint inför FN-dagen. Kanske kan göras i faddergrupper mellan olika åldrar på skolan? Eleverna ökar sin förståelse för hur barn har det i andra delar av världen. De får träna på att beskriva en bild och föreställa sig hur det känns att bo där. De får också träna på att samarbeta och säga sin åsikt.

Related: