background preloader

Stjärnor och planeter (LättLäst)

Stjärnor och planeter (LättLäst)
Stjärnor och planeter (LättLäst) Det finns en sol och 8 planeter i vårt solsystem. Planeterna snurrar runt solen i banor. Planeterna ligger i den här ordningen: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Tidigare fanns en planet till. Den hette Pluto. Det är solens dragningskraft som håller fast planeterna i deras banor. Solen är egentligen en stjärna. Gravitation En av de viktigaste naturkrafterna i universum är gravitationen. Samma kraft håller kvar månarna runt planeterna. Man vet inte riktigt hur gravitationen uppstår. Eftersom månen är mindre än jorden är gravitationen mindre. Här kan du räkna ut hur mycket du väger på andra himlakroppar:www.ungafakta.se/stjarnorplaneter/? Astronauter Hur är livet som astronaut? För att kunna bli astronaut måste man ha nästan perfekt hälsa. Det är viktigt att astronauterna bygger upp sina muskler. Hur funkar det i rymden? Väl uppe i rymden är allting tyngdlöst. De enklaste vardagssysslor blir svåra i rymden.

http://www.ungafakta.se/lattlast/stjarnorplaneter/

Related:  RYMDENRymdenVårt solsystemAstronomiNO

Leia och Björndjuren - en upptäcktsresa i rymden Leia och björndjuren – en upptäcktsresa i rymden består av: - Lärarhandledning med högläsningstext, lektionsförslag, tips och fakta. - Elevbok med fantasifulla teckningar, korta faktarutor och kontrollfrågor. Leia går i tvåan och älskar rymden. Hon får följa med tre björndjur (tardigrader) på ett äventyr bland planeterna i vårt solsystem. De besöker alla planeterna, träffar nyfikna robotar och kraschade rymdsonder.Materialet kan användas som ett komplement till rekommendationer i LGR 2011, i bland annat NO-ämnen och svenska. Läs materialet, ladda ner och skriv ut

Rymdlåtar: Jag håller mig mest på jorden Skulle du vilja åka ut i rymden? Nej tack, jag tror jag stannar kvar! Catti "Miss Universum" Brandelius sjunger låten Jag håller mig mest på jorden av Anders Bennysson. Låten bygger på barns funderingar om stjärnor, planeter och universum. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Förskoleburken: Veckans pinterest: rymden Rymden är ett fantastiskt roligt tema att jobba med och barnen brukar bli väldigt engagerade och brukar faktiskt veta väldigt mycket om planeter och dylikt redan innan man börjar. Här är lite tips på material, pyssel med rymdentema. Följ mig gärna på Pinterest! Gör solsystemet av flirtkulor! från Pysselbolaget En annan variant av solsystemet, gjort i papper från Martha Stewart

Marie Rådbo - astronom Intressanta astronomiska länkar Komet Hale-Bopp Planeterna Främmande planetsystem Sonder och satelliter Hubble Space Telescope Utforskningen av Mars Cassini-Huygens vid Saturnus International Space Station, ISS Keplerteleskopet Satelliter på himlen Undervisning Nationellt resurscentrum i fysik Hands-on Universe Amazing Space NASA Education Rymden, människan och satelliter Runt jorden snurrar satelliter och fotograferar miljökatastrofer och klimatförändringar. Rymdforskningen har lett till att vi vanliga människor har fått ta del av den nya tekniken som ofta blir spin-off effekter av rymdindustrin. Några exempel från rymdforskningen är GPS, Gortex-material i kläder och hand-dammsugaren. Ett nytt program som riktar sig till årskurs 4-6. Vetenskap och intressanta fakta blandas.

Månresan Sommarspecial! Månresan till hela skolan i två år för endast 1600 kr !! Normalpris är 900 kr/år. LPP för tema Rymden åk 2 vt 2013 Vi lär oss om jorden, solen, månen och stjärnorna. Undervisningens innehåll: Vad? Big bang - Hur skapades universum?Stjärnhimlens utseende vid olika tider på året.Stjärnbilder på himlen.Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra.Dag och natt. ÅrstidernaMånens olika faser.Människan i rymden. Syfte/n för arbetsområde eller ämnet Kunskapsbanken, Stjärnor och planeter Stjärnor och planeter Vår målsättning och syftet med Kunskapsbanken är att tillhandahålla bra, användarvänligt studiematerial, för att öka förståelsen för delar av rymden, för användning i skolår F-9. att med hjälp av webbsajten Unga Fakta kunna överföra kunskapen och delar av materialet till konkreta klassrumsprojekt i grupp eller enskilt. att med hjälp av text, bild och utskriftsvänliga förslag på klassrumsprojekt, skapa en kreativ skolmiljö med ett upplevelsebaserat lärande som både är lärorikt, utvecklande och roligt. Sajten om Stjärnor och planeter kan användas på många olika sätt.

Idéer och inspiration På de här sidorna presenteras ett antal projekt och utvecklingsidéer som Skolverket har stött eller på annat sätt vill uppmärksamma. Det handlar om helhetsgrepp över undervisningen men framförallt om undervisning inom naturvetenskap och inom teknik. NT-inspiration Nedan de avsnitt du hittar i menyn till vänster. Jorden - en planet i solsystemet fysik Planeter, månar, asteroider. Alla kretsar de kring stjärnan solen i galaxen Vintergatan. I filmen förklaras universum och vårt solsystems uppbyggnad med hjälp av 3D-animationer.

Related:  rymden år 2