background preloader

Det var en gång...Tidernas äventyr Del 1 - Jorden blir till

Det var en gång...Tidernas äventyr Del 1 - Jorden blir till

http://www.youtube.com/watch?v=DbnSBPaFOZ8

Hem - Historiska Animated science - Magma: Jordklotets berättelse Tecknad film. Jordklotet berättar om sin födelse, hur solen bildades och hur månen kom till. Animation: Maria Beskow. Röst: Malin Halland. Manus: Helen Rundgren. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Bronsåldern och järnåldern För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Tidsskala För Fanerozoikum finns också en betydligt mer detaljerad indelning i eror, perioder, epoker och åldrar (eng. "ages"). Fanerozoikum indelas således i de tre erorna Paleozoikum, Mesozoikum och Kenozoikum, vilka i sin tur indelats i perioderna Kambrium, Ordovicium, Silur, Devon, Karbon, Perm, Trias, Jura, Krita, Tertär och Kvartär.

Järnålder - Historiska Järnåldern i Skandinavien är mellan 500 f Kr och 1050 e Kr.Det är den tiden när järnet börjar bli vanligt i Skandinavien.Tiden 500 f Kr–550 e Kr kallas för äldre järnåldern.Tiden 550–1050 kallas för yngre järnåldern.Järnåldern slutar med vikingatiden och går över i medeltiden. Silverskatt hittad på Gotland Järnåldern i Norden är alltså cirka 1 500 år.Det är en lång tid. I övriga världen hinner mycket hända:I Kina börjar man bygga den kinesiska muren.Alexander den store föds och dör.Det romerska riket skapas och går under.Den kristna kyrkan växer fram i Europa. Folket som levde i Norden tänkte inte på åldrar.De sa inte att de levde på järnåldern.Orden sten-, brons- och järnåldern är mycket yngre.Det är senare generationer som delar in tiden i epoker.Det är lättare att förstå historien då.

Världshaven, Maneter Maneter Maneterna tillhör nässeldjuren. De ser ut som små geleklumpar som bobbar runt i vattnet. De är långsamma simmare som oftast glider runt i haven med havsströmmarna. Det gör att de ibland kan dyka upp i stora mängder. Här i Sverige är det vanligt att man ser flockar av öronmaneter på västkusten om somrarna.

Related: