background preloader

Texter och boktips för högläsning

Facebook Twitter

”Sakprosa lika viktig som sagor” Forskaren Barbro Westlund var en av de första i Sverige som pekade ut betydelsen av hur man högläser för barnen, inte bara att man gör det. – Hur man läser är verkligen något jag vill betona.

”Sakprosa lika viktig som sagor”

Därför är det också avgörande vilka böcker man väljer, säger hon. Barbro Westlund har lång erfarenhet av högläsning, både som förälder och lärare. I dag är hon forskare och undervisar lärare i läs- och skrivutveckling. Hon är också en av experterna i regeringens satsning ”Läslyftet”, som ska utbilda lärare i effektivare metoder i läsning och skrivning. När det gäller frågan om vilka böcker man ska välja, refererar Barbro till en studie i USA, där föräldrarna fick i uppdrag att läsa högt ur mer faktabaserade böcker. . – Det betyder inte att man ska sluta läsa sagor. Trots att läsningen av faktaböcker har lyfts fram i den nya läroplanen för grundskolan, behandlas sakprosan ofta litet styvmoderligt av såväl lärare som föräldrar, menar Barbro Westlund, inte minst när det gäller högläsning.

Bänkbok. Mirando bokförlag. Av Jimmy Liao Hennes föräldrar är så upptagna med sitt och i skolan kan vad som helst hända … Flickan längtar efter sin farfar.

Mirando bokförlag

Men han är mycket sjuk och kommer snart att dö. Mitt i julaftonsnatten ringer telefonen och alla vaknar. ”Om det ändå bara var en mardröm, som gick att vakna upp ur”, tänker flickan. Samma natt börjar snön falla. Flickan ser ut genom fönstret och upptäcker plötsligt en pojke därute, mitt på grannens tak. Några dagar senare börjar pojken från taket i flickans klass. Efteråt är flickan och pojken oskiljaktiga och de bestämmer sig för att rymma. Stjärnenatt är skapad av Jimmy Liao, en flerfaldigt prisbelönt bilderboksberättare från Taiwan. FaktaTitel: Stjärnenatt Författare: Jimmy Liao Översättare: Anna Gustafsson Chen Format: 190 x 260 mm Omfång: 128 sidor Band: Hårdband, trådhäftad inlaga.

TVKulturnyheterna/SVT (11/11 2014). ArtiklarIntervju med Jimmy Liao (av Mirando Bok)»Jimmy Liao vill förstå barnen«, intervju avElin Viksten/TT. Asiens barnboksstjärna - Litteratur. På tisdag är det dags för Almapriset och världens barnlitteratur får en kort stund i ljuset.

Asiens barnboksstjärna - Litteratur

Nominerad till priset är Jimmy Liao – en av de starkast lysande stjärnorna på den asiatiska barnbokshimlen. Artikelbilder Den taiwanesiske författaren Jimmy Liao ges för första gången ut på svenska. ”Mina barnböcker är egentligen inte särskilt sorgliga. Men i mina lite längre böcker, för tonåringar och vuxna, finns det nog en melankolisk känsla”.Fotograf: Locus publishing Inte sedan 1950-talet har den översatta barnlitteraturen fått så lite utrymme i den svenska utgivningen, konstaterade Barnboksinstitutet nyligen. Jimmy Liao är närmast kultförklarad i sitt hemland Taiwan och länder som Frankrike, Storbritannien och USA har redan fått upp ögonen för honom. . – Jag är glad över intresset från europeiska länder. ”Stjärnenatt”, som nu kommer på svenska, är något annat än de bilderböcker vi är vana vid.

. – När jag som barn reste på egen hand för första gången var det till en liten by på landet. Högläsningstips. Bibliotekarien och litteraturkritikern Lena Kjersén Edman rekommenderar: Foto: Tommy Åberg "Att läsa böcker och samtala om det lästa är fantastiskt roligt!

Högläsningstips

" Lena Kjersén Edman gillar att läsa böcker av unga författare. Och böcker av kvinnliga författare. Fast allra mest intresserad är hon av barn- och ungdomslitteratur. "Ibland får jag berätta på bibliotek om högläsningsböcker som passar barn mellan 2 och 15 år. Anden i flaskan. Uppdrag under ytan. Bild: Viktor Gårdsäter.En pojke råkar i bråk varje rast och lärarna bestämmer därför att han ska vara inne.

Uppdrag under ytan

Han förstår ingenting, han älskar ju att vara ute. En flicka får en resursperson som kvickt tar henne ur klassrummet när humöret börjar barka åt fel håll. Men flickans humör går då sällan att vända, misslyckandet har redan skett. Situationerna återberättas av Carin Borg-Arvidsson och Karin Hjortsberg, specialpedagoger på Aspergercenter, ett stöd- och kunskapscenter inom Stockholms läns landsting.

Gemensamt för exemplen är att pedagogerna sätter in åtgärder utifrån en generell ”tipslista” om hur man hjälper en elev med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, npf; gör något lugnt på rasten och gå ifrån till ett mindre rum. – Det finns en risk med att lägga på åtgärder direkt, utan att ha förstått själva orsaken till varför det blir som det blir för eleven. Orsaker. Vadå ”tänker på ett annorlunda sätt”? – Ett yngre barn får kanske främst svårt med den fria leken.

Tekster på svensk - heimskringla.no.