background preloader

Länk och boktips

Facebook Twitter

Geografens testamente Den stora Sverige resan, Norden & Europa. Att redovisa kooperativt – Kooperativt Lärande. När man arbetar i klasser upp mot 25-30 elever kan redovisningar ta lång tid, även om du låter eleverna arbeta i par eller grupper. Jag upplever ofta att eleverna (särskilt de yngre) inte är tillräckligt uthålliga för att orka lyssna på de sista grupperna. Ibland är det så att man har vissa elever som tycker att det är för jobbigt att redovisa för hela klassen. Hur kan man göra då? Här kommer tips på hur man kan få alla grupperna att redovisa, utan att de blir trötta och inte orkar lyssna. Eleverna som tycker att det är jobbigt att redovisa för en stor grupp får även en chans att redovisa för en mindre grupp.

Den vanligaste formen av redovisning (och den redovisningsform som de flesta av oss fått göra under vår skolgång) är den när läraren ropar fram en grupp till tavlan. Gruppen genomför sin presentation, får några (trötta) applåder och feedback från klasskamraterna. Tänk dig dessa 8 grupper igen. Efter att en grupp redovisat får den andra gruppen ge feedback och ställa frågor.

Ett monster i boken – vik ett läskigt bokmärke. Prima Julkalender 2015. Så gör du en vacker origamistjärna. Snällkalendern – En kalender full med goda gärningar. Digital adventskalender 2016 tjuvtitt | Nukunskap. 50-Enkla-Formativa-Bedomningstekniker-bara-Det. Kunskapsc3b6versikter2. BBC Radio 4 - The Borders of Sanity, Sweden's Adolescents.

Recept

Bli #nätsmart. 7 tips på hur du tar hand om dina löparskor. Prylar: På vilket sätt är superabsorberande blöjor synonymt med löparskoskötsel? Vi berättar hur. 1. Leriga skor rengör du enklast genom att spola av dem, relativt försiktigt, med ljummet vatten. När det behövs kan du använda lite tvättmedel för att hålla skorna fräscha. Borsta gärna skorna med en diskborste, men om de är väldigt smutsiga kan du stoppa in duschmunstycket i skorna och "trycka" ut smutsen ur tyget. 2. 3. 4.

"Ett tips är att använda babyblöjor, som man vänder ut och in och trycker in skorna. 5. 6. 7. Kommentarer. Minecraft in education. Fria e-resurser | Interbib. Reflektioner kring skolans digitala utveckling. Vad krävs för att it och digitala medier ska utveckla och förändra skolans undervisning och skapa nya möjligheter åt lärare och elever?

Det är en fråga som beslutsfattare i många länder ställer sig, inte minst i länder där man länge satsat på att föra in den nya tekniken i skolans verksamhet. För knappt ett år sedan tillsatte den brittiska regeringen en oberoende arbetsgrupp – Education Technology Action Group (ETAG) – som fick i uppdrag att undersöka vad som bör göras för att få fart på utvecklingsarbetet i de engelska skolorna. I augusti förra året genomfördes en enkätundersökning bland it-kunniga och nytänkande lärare, som beskrev deras syn på vad som behövs för att it ska användas på utvecklande sätt i undervisningen. I förra veckan presenterade ETAG sina reflektioner och förslag i en rapport som blickar framåt och som man hoppas ska sätta fart på den allmänna debatten. I förra veckan kom även en rapport som blickar bakåt.

Stephen Heppell har lett arbetet i ETAG. Förstå kunskapskraven: Att utveckla ett resonemang (svenska) Matteappar för barn - en översikt. Det här är en helt unik sammanställning över de populäraste matteapparna för barn. Filtrera resultatet för att hitta fler appar för en viss åldersgrupp eller plattform. Vi är föräldrar och pedagoger som testar och rekommenderar bra och roliga appar för barn. På denna sida hittar du våra bästa tips på matteappar, uppdelade på egenskapar och sorterade efter popularitet. Är du intresserad av en viss app kan du trycka på den för att ta del av vår recension. Listorna på denna sida uppdateras löpande i takt med att vi hittar nya bra appar att rekommendera. Visa fler (60+) appar › Addition Här hittar du appar som lär ut och/eller tränar räknesättet addition i olika svårighetsnivåer. 7+ år King of Math Junior · 30 kr · Omfattande matteutmaning Läs mer!

Zcooly Affären Åk1 & Förskola · 22-30 kr · Hjälp till i affär och träna matematik Läs mer! Lek och lär med matte · 15-20 kr · Spela och träna på de fyra räknesätten Läs mer! 8+ år Tower Math · 7-10 kr · Befria siffrorna i Tower Defence-spel med matteträning. Parlör för pedagogproffs – vilka ord ska man använda och vilka ska undvikas? Dags att ta nya tag och komma igång med undervisning, rutiner, kollegialt samarbete och lärande. Jag har satt ihop en lista med centrala ord och begrepp för att använda i kommunikation kring elevärenden eller granskning av undervisning. Syftet är att rensa i floran av olika uttryck som används och som inte alltid är kompatibla med det som vår skollag eller våra skolmyndigheter använder och därmed inte är forskningsförankrade. Om vi använder fel ord finns risken att vi landar i synsätt som inte är framåtsyftande. Att använda rätt ord däremot påverkar vår förmåga att utreda, samtala och undanröja hinder för lärande vilket i sin tur bidrar till kompetensutveckling hos alla som jobbar i skolan.

Funktionsnedsättning – en nedsättning av psykisk eller fysisk förmåga hos en person. funktionshinder – negativa konsekvenser och hinder som uppstår i miljön kring en person på grund av funktionsnedsättning. Barn i behov av (särskilt) stöd – betonar att barnet är i en situation som påkallar stöd. Tips. Här kan du hitta tips för att somna, somna om eller vakna. Läs mer om de olika tipsen längre ner. För att optimera förutsättningarna för god sömn skall rummet vara mörkt och svalt, mellan 13 och 18 grader är lagom temperatur. Låt hjärnan varva ner ett par timmar innan sänggåendet genom att t ex undvika dator, mobil och surfplatta.

Dessa stimulerar hjärnan och håller den aktiv vilket gör det svårare att somna. Undvik träning, koffein, nikotin och socker på kvällen eftersom det aktiverar kroppens stresshormoner vilket gör det svårare att somna. Om du fortfarande har svårt att somna och/eller vaknar under natten eller har svårt att komma upp på morgonen kanske något av följande tips kan vara till hjälp. Har du andra tips som du vill dela med dig av? Man behöver ge 100 procent för att få till en förändring. Sömndagbok Att fylla i en sömndagbok under en vecka eller två ger en bra bild av hur man faktiskt sover. Att somna Ibland kan det vara svårt att somna. Lyssna på avslappningsövningar Dygna. Nordiska språk. "Språk öppnar dörrar", brukar man säga. Språkkunskaper kan ge möjligheter till utbildning, arbete och kulturella upplevelser. När det gäller de nordiska språken handlar det inte i första hand om att lära sig prata norska eller danska, utan att lära sig förstå och kommunicera med personer som talar och skriver på ett annat nordiskt språk.

Nordiska språk är grannspråk Nordiska språk är benämningen på de nordgermanska språken danska, svenska, norska, isländska och färöiska. Norska, danska och svenska brukar också kallas skandinaviska språk och när man talar om nordisk språkförståelse eller grannspråksförståelse handlar det oftast om förståelsen mellan dessa språk. I Finland är både finska och svenska officiella språk. Vi har förstås också många andra språk i Norden, till exempel grannspråken i det sammanhängande samiska språkområdet i Norge, Finland och Sverige och andra minoritetsspråk samt nordiska teckenspråk.

Nordiska språk i styrdokumenten Resurser för ökad förståelse. Free Grammar Tutorial at GCFLearnFree. Samla in ord till ett moln. Vid inledningen av ett nytt innehållsblock brukar jag börja med en slags kunskapsinventering. Eleverna får tänka till, fundera vad de vet om ämnet sen innan. Det innebär också att de börjar fokusera sitt tänkande till just detta område. Samtidigt får jag ett hum om vad det s a s finns i klassrummet; en aning om var ribban ligger och hur den ser ut.

Wordle Ordmoln Vanligtvis brukar jag skriva upp begrepp på tavlan. På senare tid har jag varit involverade i distanskurser, och då fungerar inte det upplägget. Nu har jag kommit på ett sätt att göra just det. För att samla in ord från eleverna använder vi Google Forms. Steg 1 : Skapa ett formulär Här hänvisar jag till länkarna vid [2] ifall du vill ha anvisningar om hur göra. Gör helst bara en kolumn, inte flera.[3] Kan vara bra att uppmana till enordsinlämningar i formuläret. Steg 2 : Öppna och dela kalkylarket. Öppna kalkylarket med svaren. Dela arket med hela världen. Steg 3 : Kopiera och ändra i länk. (ii) Kopiera adress till sidan. Bild-2.jpg (JPEG Image, 1622 × 2046 pixels) - Scaled (48%) Goodnight Mister Tom: A book review. Michelle Magorian’s novel Goodnight Mister Tom is a moving tale of an eight-year-old boy, William Beech who is evacuated from London’s Deptford area to go and live in a village called Little Weirwold shortly before the Second World War breaks out.

With an abusive history, a weak, pale William arrives in Little Weirwold and is placed under the care of Tom Oakley, a healthy, middle-aged man famous in his close-knit village for being a recluse, just because he lives next to the local church in accordance to the specific instructions of William’s mother. Tom reluctantly agrees to take him in, in the name of ‘national duty’, neither of them considering how this small act of ‘national duty’ was going to change their lives forever. And thus began a journey of recovery and rediscovery for the two of them. This journey makes up the crux of the novel. His overbearing, extremely religious mother conditioned him that he was inherently bad and thus deserved to be punished. Teaching Opinion, Informative & Narrative Writing Types. Free Posters and Infographic: Teaching the Three Types of Writing The Common Core State Standards require that students know three main types of writing: opinion/argumentative, informative/explanatory and narrative.

What are these types of writing and how can you explain them to students? Our classroom posters help you break it down by comparing the three types to the work of reporters, storytellers and debaters. Share them with your students today. Downloadable Posters for Students How to Teach the Three Types of Writing. Jag lovar att inte berätta mer för lärarna, för de kan inte göra mer ... Åsikter. Jag är fjorton år och går i skolan i Lund. Här kommer mina löften till #minskola: Jag lovar att försöka fortsätta att gå till skolan trots att mitt liv där är ett helvete varje dag. Jag lovar att försöka stå ut med att alla tjejer hatar mig trots att jag aldrig har gjort dem något. Jag lovar att försöka stå ut med att vara ensam varje rast och att låtsas inte höra när de andra pratar och skrattar åt mig. Jag lovar att fortsätta cykla ensam till gympan, slöjden och hemkunskapen för att ingen vill cykla med mig.

Jag lovar att försöka att inte gråta när alla i klassen blir bjudna på fest utom jag. Jag lovar att försöka att inte ta åt mig när de säger hur ful, lång, blyg, efterhängsen och konstig jag är. Jag lovar att aldrig mer lita på någon som säger att de vill vara kompis med mig men sen berättar för de andra att jag försökte och skrattar åt mig ännu mer.

Jag lovar att inte berätta mer för mina lärare, för de kan inte göra mer, de har försökt. Flicka i årskurs åtta.

Engelska

Lathund äventyr för barn för iPhone, iPod touch och iPad från App Store i iTunes. Här kommer kungen: Vad är pengar? Pengar är ju en självklarhet, eller? Kungen tror att pengar bara är mynt och sedlar men får lära sig att det kan vara så mycket mer. Han får sin värld omskakad och tvingas samla kottar och ta av sig byxorna för att få köpa glass. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Helen Timperley om professionellt lärande. Where Children Sleep photographs from around the world | Daily Mail Online.

Photographer James Mollison travelled around the world to capture children's bedrooms The project, Where Children Sleep is set to highlight children's rights across the globeChildren, and their bedrooms, come from all over the world, from China to the U.S. to Brazil By Sara Malm Published: 10:30 GMT, 3 April 2014 | Updated: 14:43 GMT, 3 April 2014 The difference between east and west, rich and poor becomes stark when looking at how our children sleep at night. Where Children Sleep, a project by photographer James Mollison, is set to highlight children’s rights by contrasting the different living situations for young people across the globe.

We meet nine-year-old Dong from China who sleeps underneath a poster of Chairman Mao with his parents and sister; Roathy, eight, from Cambodia who lives on a rubbish tip; Kaya, four, from Tokyo, whose mother makes her at least three new dresses a month; and Indira from Nepal who has worked in the local granite quarry since the age of three.

Motverka nätmobbning! Sheets - create and edit spreadsheets online, for free. HT 2014, del 6 – Hjälp, jag hinner inte! Två stressade pedagoger sammanstrålar återigen över en kopp java. Ämnet för dagens diskussion är just det faktum att det känns som om tiden aldrig räcker till. Ur ett digitalt perspektiv försöker de belysa den stressande vardagen för lärare såväl som för elever. Diskussionen rör sig mellan mediastress, bra och dåliga genvägar samt några tips på hur man kan spara tid i sin yrkesvardag. Det sjätte avsnittet för hösten kan ses som en förlängning av det misslyckade avsnittet från våren. För hur man än vänder och vrider på det så är tid något vi alla till och från känner att vi inte har tillräckligt av.

Du kan lyssna i iTunes, Libsyn eller här på sidan. Ladda ner. Lärarens hyllade brev sprids på Facebook. Föräldrar, förvänta er inte att vi ska uppfostra era barn. Mejla inte hela tiden. Ifrågasätt inte allt vi gör. Lita på oss. Vi vet vad vi gör. Budskapet från läraren Margareta Liljequist har delats nästan 6 000 gånger på Facebook. – Om vi vill höja skolans status måste vi tänka över vad vi vill att lärarna ska göra. Ska vi svara på mejl eller ska vi utveckla, undrar hon. En lärare är ingen dålig förebild för att hon lyssnar på Kartellen. Så skriver Margareta Liljequist i det inlägg som nu sprids snabbt i lärar- och föräldrakretsar. Margareta Liljequist. Mejlen stjäl lärarnas tid Liljequist vill ha mer tid till lärarjobbet. Uppfostra era barn hemma. Tappar föräldrarnas ansvar Redan när Margareta Liljequist skrev statusen i vintras blev den omtalad på Facebook. . – Det är sådant otroligt fokus på skolan och lärarna.

Nu har statusen nått 6 000 delningar på Facebook, något hon absolut inte hade väntat sig. . – De säger "men Gud, sådär har jag gjort själv". Finns det någon enkel lösning? Öjaby skolbibliotek - Valet 2014. 50 Inspiring TED Talks For Teachers: An Updated List For 2014. Screen-Shot-2013-06-05-at-2.06.33-PM1. The Big five lathund reviderad. Spotify Summer Revival. Hur du som lärare kan förklara kunskapskraven för eleverna. Boktips sommaren 2014.