background preloader

”Sakprosa lika viktig som sagor”

”Sakprosa lika viktig som sagor”
Forskaren Barbro Westlund var en av de första i Sverige som pekade ut betydelsen av hur man högläser för barnen, inte bara att man gör det. – Hur man läser är verkligen något jag vill betona. Därför är det också avgörande vilka böcker man väljer, säger hon. Barbro Westlund har lång erfarenhet av högläsning, både som förälder och lärare. I dag är hon forskare och undervisar lärare i läs- och skrivutveckling. Hon är också en av experterna i regeringens satsning ”Läslyftet”, som ska utbilda lärare i effektivare metoder i läsning och skrivning. När det gäller frågan om vilka böcker man ska välja, refererar Barbro till en studie i USA, där föräldrarna fick i uppdrag att läsa högt ur mer faktabaserade böcker. – Det betyder inte att man ska sluta läsa sagor. Trots att läsningen av faktaböcker har lyfts fram i den nya läroplanen för grundskolan, behandlas sakprosan ofta litet styvmoderligt av såväl lärare som föräldrar, menar Barbro Westlund, inte minst när det gäller högläsning. Related:  Texter och boktips för högläsningLäsning

Uppdrag under ytan Bild: Viktor Gårdsäter.En pojke råkar i bråk varje rast och lärarna bestämmer därför att han ska vara inne. Han förstår ingenting, han älskar ju att vara ute. En flicka får en resursperson som kvickt tar henne ur klassrummet när humöret börjar barka åt fel håll. Men flickans humör går då sällan att vända, misslyckandet har redan skett. Situationerna återberättas av Carin Borg-Arvidsson och Karin Hjortsberg, specialpedagoger på Aspergercenter, ett stöd- och kunskapscenter inom Stockholms läns landsting. – Det finns en risk med att lägga på åtgärder direkt, utan att ha förstått själva orsaken till varför det blir som det blir för eleven. Orsaker. Vadå ”tänker på ett annorlunda sätt”? Personer med diagnos inom ast har svårigheter med vad som kallas Theory of Mind – förmågan att sätta sig in i andra människors sätt att tänka och agera. Forskning pekar också på svag centralkoherens, den hjärnfunktion som hjälper oss att sortera intryck och information, och få ihop dem till en helhet.

Sunnanäng | Astrid Lindgren Ingen sida om Astrid Lindgren skulle vara komplett om det inte gick att läsa lite ur böckerna. Här laddar vi upp nya kapitel varannan månad för dig som älskar att läsa. Välkommen till Astrid Lindgrens fantastiska bokvärld – fast nu i din dator. Sunnanäng För länge sen i fattigdomens dagar var det två små syskon som blev ensamma i världen. ”Jag får visst aldrig mer något roligt i mitt barnaliv”, sa Anna och grät, där hon satt på mjölkpallen. ”Nej, här i Myra är alla dagar grå som sorkarna i lagårn”, sa Mattias. I fattigdomens dagar var det ont om mat i gårdarna, och bonden i Myra trodde heller inte att barnmagar behövde något annat än potatis doppad i sillake. ”Mitt barnaliv blir inte långt”, sa Anna. ”Med potatis och sillake lever jag inte till vintern.” ”Nog måste du leva till vintern”, sa Mattias. ”Till vintern får du gå i skolan, och då blir dagarna inte längre grå som sorkarna i lagårn.” ”Bara jag levde till vintern och fick börja skolan”, sa Anna.

Otillräckligt stöd för att knäcka läskoden Att svenska elevers läsförståelse försämrats rejält de senaste åren är ingen nyhet. En orsak som ofta lyfts fram är att stödinsatserna sätts in för sent. Det är något som bekräftas i den undersökning som Lärarnas Riksförbund, En läsande klass och Läsrörelsen presenterar i dag. 54 procent av mellanstadielärarna och 44 procent av lågstadielärarna svarar i undersökningen att elever med behov av stöd får det i liten eller mycket liten utsträckning. – Det är tyvärr så många lärare som vittnar om att elever som behöver extra stöd inte får det. Enligt läroplanen för 2011 ska lärarna jobba med lässtrategier för att öka elevernas läsförståelse. – Det visar att statliga satsningar inte matchas från huvudmannens sida. Att få stöd hemifrån i läsandet är viktigt. – Vi måste uppmuntra föräldrar att inte sluta läsa med sina barn. I mars presenterade regeringen ett nytt kunskapsmål för skolan som innebär att alla elever ska kunna läsa och förstå enklare texter efter årskurs ett. Är det ett rimligt mål?

Why Storytelling in the Classroom Matters What is "storytelling"? Telling stories, of course! In 2014, there are so many diverse, wonderful, and sometimes overwhelming ways to do this. What I want to explore is traditional, oral storytelling, which has been a part of human life since we first left Africa 200,000 or more years ago. Why Do We Tell Stories? Whether in caves or in cities, storytelling remains the most innate and important form of communication. Storytelling is the oldest form of teaching. Can You Be a Storyteller and a Teacher? You already are. Interactive Storytelling It is important at this stage that I describe my particular style. The Many Benefits to Storytelling When you tell your first story, there is a magical moment. Inspires purposeful talking, and not just about the story -- there are many games you can play. That last point has really proven powerful this year. So How Do You Become a Storyteller? I recommend the following: Read as many different world folktales, fables, myths, and legends as you can.

Stjärnenatt | Mirando bokförlag av Jimmy Liao Hennes föräldrar är så upptagna med sitt och i skolan kan vad som helst hända … Flickan längtar efter sin farfar. Men han är mycket sjuk och kommer snart att dö. Mitt i julaftonsnatten ringer telefonen och alla vaknar. ”Om det ändå bara var en mardröm, som gick att vakna upp ur”, tänker flickan. Samma natt börjar snön falla. Flickan ser ut genom fönstret och upptäcker plötsligt en pojke därute, mitt på grannens tak. Några dagar senare börjar pojken från taket i flickans klass. Efteråt är flickan och pojken oskiljaktiga och de bestämmer sig för att rymma. Stjärnenatt är skapad av Jimmy Liao, en flerfaldigt prisbelönt bilderboksberättare från Taiwan. FaktaTitel: Stjärnenatt Författare: Jimmy Liao Översättare: Anna Gustafsson Chen Format: 190 x 260 mm Omfång: 128 sidor Band: Hårdband, trådhäftad inlaga. TVKulturnyheterna/SVT (11/11 2014). ArtiklarIntervju med Jimmy Liao (av Mirando Bok)»Jimmy Liao vill förstå barnen«, intervju avElin Viksten/TT

Ny planeringsmodell testas för fjärilarna @stehagen @antlin | Lära för livet Jag provar ett nytt sätt att planera – för mer överblick och kanske enklare hantering. Vi får se vad jag tycker om det – och kollegorna. Hanna Stehagen – tack för idéen med språkmålen. 3 steg « Så löser du läs och skrivsvårigheter Att det inte skulle vara naturligt för människan att läsa och skriva och därför skulle strävanden att lära sig läsa och skriva, vara förenade med presumtiva svårigheter, är naturligtvis inget annat än dumheter. Kommunikation är något av det mest grundläggande och naturliga som finns hos människan. Läsa och skriva är bara ett annat sätt att kommunicera. Min blogg har blivit en liten Odyssé i 3 mycket grundläggande steg, men vart och mycket effektivt, som jag själv använt för att hjälpa min dotter att komma i kapp i skolan och att lära sig att läsa. 1. 2. Denna metod fungerar också mycket effektivt, när man skall lära sig något utländskt språk och att stava och skriva med det språket Metoden är mycket enkel att lära sig och när man väl har lärt sig den en gång, sitter den i ”ryggmärgen”, som att cykla eller gå. ( Är det till exempel ryska eller grekiska, måste man naturligtvis lära sig det alfabetet först.) 3. Håll till godo och lycka till!

Centrum För Lättläst - ABC mer, John Webb Rea: 30,00 kr (80,00 kr) av John Webb Bokstäver finns inte bara i böcker och tidningar och på reklamskyltar. Gå ut och se vad du själv kan hitta för bokstäver. ABC mer är en bok som handlar om just det – om att se mer. Fotografen John Webb har tidigare gjort Sök sebran och andra djur på LL-förlaget. Författare: John WebbBild: John Webb Nivå: 1 - Lättast Genre: Konst/Musik ISBN: 9789170531118Utgivningsår: 2002-02-25 Bindningstyp: Pocket Antal sidor: 36 Asiens barnboksstjärna - Litteratur På tisdag är det dags för Almapriset och världens barnlitteratur får en kort stund i ljuset. Nominerad till priset är Jimmy Liao – en av de starkast lysande stjärnorna på den asiatiska barnbokshimlen. Artikelbilder Den taiwanesiske författaren Jimmy Liao ges för första gången ut på svenska. ”Mina barnböcker är egentligen inte särskilt sorgliga. Men i mina lite längre böcker, för tonåringar och vuxna, finns det nog en melankolisk känsla”.Fotograf: Locus publishing Inte sedan 1950-talet har den översatta barnlitteraturen fått så lite utrymme i den svenska utgivningen, konstaterade Barnboksinstitutet nyligen. Jimmy Liao är närmast kultförklarad i sitt hemland Taiwan och länder som Frankrike, Storbritannien och USA har redan fått upp ögonen för honom. – Jag är glad över intresset från europeiska länder. ”Stjärnenatt”, som nu kommer på svenska, är något annat än de bilderböcker vi är vana vid. – När jag som barn reste på egen hand för första gången var det till en liten by på landet.

Språkutvecklande arbetssätt Ämnesspråk är nyckeln till att utveckla kunskaper i alla skolans ämnen och därför en viktig fråga för alla lärare. Ämnesspråk handlar till exempel om att uttrycka, tolka, förstå och använda begrepp, fakta och centrala tankegångar i tal och skrift, men även de känslor och åsikter som ämnet väcker. Det här utvecklingspaketet har som syfte att stödja lärare i alla skolans ämnen i arbetet med att utveckla undervisningen så att elevernas språk- såväl som deras kunskapsutveckling gynnas. Stöd i läroplanerna I de två första kapitlen i grundskolans, grundsärskolans, sameskolans och specialskolans läroplaner betonas det språkutvecklande perspektivet. Förslag på arbetsgång Att utveckla sin undervisning så att den får ett mer medvetet fokus på språkliga aspekter är en process som löper över tid. Deltagarna arbetar enskilt med olika uppgifter före eller mellan träffarna. Förslag på arbetsgång Text och publikationer Språkutvecklande arbetssätt i alla ämnen Få syn på språket Greppa språket Film

EN LÄSANDE KLASS Högläsningstips Bibliotekarien och litteraturkritikern Lena Kjersén Edman rekommenderar: Foto: Tommy Åberg "Att läsa böcker och samtala om det lästa är fantastiskt roligt!" Lena Kjersén Edman gillar att läsa böcker av unga författare. Och böcker av kvinnliga författare. "Ibland får jag berätta på bibliotek om högläsningsböcker som passar barn mellan 2 och 15 år.

Related: