background preloader

The 8 Minutes That Matter Most

The 8 Minutes That Matter Most

http://www.edutopia.org/blog/8-minutes-that-matter-most-brian-sztabnik

Related:  asegelfgreninspirationÖvrigtTeaching and learning in higher education

Bygg undervisning på sunt förnuft – inte mirakelmetoder - Alexander Skytte Det finns inga metoder som alltid fungerar. När debatten blir så svart eller vit som vi på senare tid har sett kring lågaffektivt bemötande (”lab”), missar den ofta perspektivet som kallas fronesis. Fronesis är grekiska för praktisk klokhet och det som utmärker detta perspektiv är att det inte bara inkluderar vad som ska läras ut och hur – utan även när. Vanligtvis är skolan en stelbent organisation som inte tar lika stor hänsyn till när, vilket kan skapa konflikt. Det är vad vi ser när en metod försöker implementeras men inte ges rätt förutsättningar. Kombinera ordspråk och bild Mina åttor håller just nu på med ett omfattande skrivarbete där de skriver olika typer av texter som på något sätt anknyter till identitet. De ska även skapa en framsida till sina texter. Ett omslag som berättar något om vem de är, vill vara eller kommer att bli. Uppgiften är ganska enkel och består av några steg: Välj en liknelse, ett ordspråk eller idiom som på något sätt berättar om vem du är, vill vara eller kommer att bli.Berätta om ditt valda ordspråk för en kompis. Förklara ditt val.

Glosförhör - bara om vi lär oss - Mia Smith Glosläxornas vara eller inte vara debatteras hett bland språklärare. I det här inlägget vill jag inte lägga fokus på om, utan på hur, men inte på själva läxan, utan på hur den förhörs. Glosor förhörs på många olika sätt i skolan. Det klassiska är att eleven skriver ner orden var för sig, antingen som läraren säger dem eller som de står på ett papper eller i ett digitalt responsverktyg. Dunkla kunskapskrav Den svenska skolans styrdokument innehåller noggrant specificerade kunskapskrav, men hjälper det lärare att undervisa och bedöma sina elever? I Gunnar Hyltegrens avhandling ifrågasätts läroplanens detaljstyrning och politikernas tilltro till mätande och betygsättning. Vad går egentligen att mäta säkert? Inte särskilt mycket, när man börjar tänka efter. Många med mig har redan påpekat ganska frekvent under de senaste årens debatt att förmågor som handlar om exempelvis samarbete, initiativförmåga och analys är mycket svåra att kontrollera på ett objektivt sätt.

Tretton noveller - Ljud & Bild Novellens konst är svår att utöva – åtminstone om den ska utövas med finess och konstnärlig spets. Men snart sagt vad som helst går att göra inom ramen för denna korta och ofta underskattade genre. I den här antologin – som är en ljudets antologi, inspelad för Litteraturbankens räkning av Ingrid Elam – får vi tretton ypperliga prov på den bredd som novellen kan uppvisa. Här finns allt från Sophie Elkan och Dan Andersson till Selma Lagerlöf, Erik Andersson och Hjalmar Söderberg. Och kärnfulla saker som Hasse Z:s ”Tätning av en båt” därtill. Längden varierar.

Så funkar det – Att vidga sina vyer i språkundervisningen Igår hade jag min första föreläsning och det var en väldigt rolig upplevelse som utmanade mig rejält. Jag hade skrivit manus och förberett mig väl så när det väl var dags kunde jag prata fritt. Men det var också en av sakerna som jag oroat mig för – tänk om jag får blackout. Förändringar ledde till mindre stress Jag heter Anette Petersson och arbetar på högstadiet i en grundskola i ett av Malmös många segregerade områden. I dagens blogginlägg tänkte jag skriva om stress. Jag tänkte skriva om hur jag idag faktiskt känner mig mindre stressad än tidigare på grund av en del förändringar vår rektor genomförde på skolan.

När lampan släcks – ett arbetsområde om hållbar utveckling Vad innebär hållbar utveckling? Vad tänker du på när du hör begreppen hållbar och utveckling? Hållbar är ju nånting som ska hålla, som ska fungera nu, likaväl som det ska fungera om 200 år. En utveckling är något som förändras, ändras. Det kan förändras till det bättre, men även till det sämre.

Related: