background preloader

Solsystemet/rymden

Facebook Twitter

Planetmemory. Rymdhäfte. Rymdresan. 10 incredible images of the sun: From the sun. Rymdsång för att lära sig placering av planeterna. The Solar System. Our solar neighborhood is an exciting place.

The Solar System

The Solar System is full of planets, moons, asteroids, comets, minor planets, and many other exciting objects. Learn about Io, the explosive moon that orbits the planet Jupiter, or explore the gigantic canyons and deserts on Mars. What Is The Solar System? The Solar System is made up of all the planets that orbit our Sun. Stjärnor och planeter (LättLäst) Stjärnor och planeter (LättLäst) Det finns en sol och 8 planeter i vårt solsystem.

Stjärnor och planeter (LättLäst)

Planeterna snurrar runt solen i banor. Planeterna ligger i den här ordningen: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Tidigare fanns en planet till. Den hette Pluto. Det är solens dragningskraft som håller fast planeterna i deras banor. Solen är egentligen en stjärna. Gravitation En av de viktigaste naturkrafterna i universum är gravitationen. Samma kraft håller kvar månarna runt planeterna. Man vet inte riktigt hur gravitationen uppstår.

Världens 25 konstigaste djur. Det finns ett antal däggdjur som kan glidflyga, exempelvis flygekorren och pälsfladdraren (två märkliga djur som nästan platsar på listan), men fladdermöss är de enda däggdjuren som faktiskt har utvecklat förmågan att flyga på riktigt.

Världens 25 konstigaste djur

De största och mest annorlunda fladdermössen är flyghundarna, av vilka vissa arter kan ha ett vingspann på nära 2 m[7] (exakt vilken art som är störst är osäkert, men en stark kandidat är kalong, även kallad större flyghund). Flyghundar lever i världens tropiska områden och ser ut som rävar med fladdermusvingar. Hur de sju veckodagarna fick sina namn. För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser.

Hur de sju veckodagarna fick sina namn

Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet.

SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet. Julens abc 1. ADVENT = Förkortning av latinska ADVENTUS DOMINI vilket betyder Herrens ankomst.

julens abc 1

ADVENTSTID = De fyra veckorna fram till jul. Vi har fyra adventssöndagar. I vårt land liksom i flera andra länder börjar kyrkoåret med advent. Advent - en stämningsfull högtid. I årets mörkaste tid lyser vi upp tillvaron med adventsstjärnor och ljus.

Advent - en stämningsfull högtid

För barnen blir adventskalendern en rolig väg fram till själva julafton. Ordet advent betyder inte väntan som kanske en del tror. Det handlar om ankomst, om starten på kyrkoåret. Bild: Per Ola Wiberg Varje söndag i advent tänds ett nytt ljus för att räkna ner inför julen. Perioden advent sträcker sig från den fjärde söndagen före jul och fram till och med julafton. Vid advent inleds förberedelserna inför julen Förr i det gamla bondesamhället skulle advent vara en tid av stillhet, en förberedelse inför det stora julfirandet.

Skapa och upptäck. Lektion se 19924 plan. vinter. Lektion se 22046 plan. sommar. Rymdrummet. Det här området handlar om hur några förskollärare har inrett ett ”rymdrum” och låtit barnen styra på vilket sätt de vill använda rummet.

Rymdrummet

Rymdrummet har sin utgångspunkt i teknik och experiment och i filmen reflekterar förskollärarna kring varför de valde att göra som de gjorde och hur rymdrummet fallit ut bland barnen på denna förskola. Till höger hittar du också filmer från Svenska Rymdstyrelsen. Att diskutera Om du hade varit pedagog här: Hur hade du sett på det som barnen gör ur ett naturvetenskapligt/tekniskt perspektiv? Fördjupning Här följer några möjliga sätt att ta det vidare med barnen på din förskola: Tyngdlöshet, vad är det? Månen Titta på månen i en kikare Diskutera med barnen: Varför lyser månen? Astronomi. Rymd ramsa. Kunskapsbanken, Stjärnor och planeter (Lärarhandledning skolår F-3) Jag heter Albert och jag är nio år.

Kunskapsbanken, Stjärnor och planeter (Lärarhandledning skolår F-3)

Jag vill bli astronaut när jag blir stor. Jag tycker att allt som har med rymden att göra är jättespännande. Det bästa jag vet är att leka med mina rymdskepp och låtsas att jag är uppe i rymden och landar på olika planeter. Det kan vara svårt att få syn på planeterna när man tittar upp mot himlen och det är mörkt och natt. De ser ut precis som stjärnor. I vårt solsystem har vi en sol och åtta planeter. Solen är egentligen en stjärna. Planet nummer två från solen är… Venus. Den tredje planeten från solen är en planet som alla har varit på och dess yta består mest av vatten… Jorden. Planet nummer fyra från solen och den som kommer efter Jorden är… Mars. Nästa planet från solen, planet nummer sex, är… Saturnus. Nu är det bara två planeter kvar och den näst sista planeten heter… Uranus. Learn About The Nine Planets in The Solar System. Solsystemet, astronomi, planet, asteroid, rymden, teleskop, kikare, meteorit.