background preloader

Astronomi

Facebook Twitter

Fysik 2 Avståndsmätning i rymden. Atvidaberg.skola24. Planeterna i vårt solsystem. Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

Planeterna i vårt solsystem

Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss. Tidigare räknades också Pluto som planet, men från och med 24 augusti 2006 har Pluto i stället räknats som en dvärgplanet. Andra dvärgplaneter i vårt solsystem är Ceres, Eris, Haumea och Makemake. Planeterna i vårt solsystem. planeter och månen (solsystemet) I lärobjektet bekantar vi oss med planeterna i vårt solsystem Solen Solen är stjärnan i solsystemet och det är runt den som de övriga delarna i solsystemet kretsar. Solens storlek i jämförelse med planeterna. Ljuset och värmen som solen utstrålar är en förutsättning för allt biologiskt liv på jorden. Rymdkanalen. Oppetarkiv.se. STUNNING VIEWS - From Earth to Universe and back again. Populär Astronomi - » Rosetta-äventyrets höjdpunkt: nu landar vi på kometen! Det var landaren Philae tog Rosettas spektakulära självporträtt med kometen i bakgrunden.

Populär Astronomi - » Rosetta-äventyrets höjdpunkt: nu landar vi på kometen!

(Bild: ESA/Rosetta/Philae/CIVA) Tänk att få åka med på en komet! Att uppleva på plats när den värms upp av solen och skapar, ur gammalt grus och is, en mäktig svans som sträcker sig miljontals kilometer i rymden. Tänk att få stå där och titta ut. Tänk att få gräva ner, känna och smaka och upptäcka vad är det egentligen man står på, en naturlig rymdfarkost från solsystemets ungdom för 4,5 miljarder år sedan. Tänk att få ta en selfie och skicka hem till jorden. På onsdag 12 november släpper sonden Rosetta ner landaren Philae och det blir nästan som vi också är där. ESA har en tidtabell över allt som händer, alla kritiska rymdmanövrar och alla tidpunkter då kritiska beslut ska tas utifrån signaler som färdats 30 ljusminuter från kometen till jorden.

Du kan såklart följa dramatiken på nätet. Hur ska man ladda för ett sådant historiskt ögonblick? Nästan inga kratrar. Stora stenar kastar långa skuggor. Astronomi. Skolmaterial om rymden - Tekniska museet. 7 iPhone & iPad Apps for Space Education. Space exploration is in our future.

7 iPhone & iPad Apps for Space Education

It is essential for everyone to know a little about space and the growing space economy. Getting your younger kids familiar with the basics of astronomy is not a bad idea either. Here are 7 iPhone / iPad apps you can use to take your space education to the next level: NASA App HD: this application brings thousands of images from NASA to your tablet. NASA Kids' Club Offers Fun Activities for Elementary School Students. Frågor och svar om naturvetenskap, astronomi, rymden. Stjärnor och Planeter. Rymden och Jorden 2. Rymden. I rymden finns inga känslor (2010. Kunskapsbanken, Stjärnor och planeter. Stjärnor och planeter Vår målsättning och syftet med Kunskapsbanken är att tillhandahålla bra, användarvänligt studiematerial, för att öka förståelsen för delar av rymden, för användning i skolår F-9. att med hjälp av webbsajten Unga Fakta kunna överföra kunskapen och delar av materialet till konkreta klassrumsprojekt i grupp eller enskilt. att med hjälp av text, bild och utskriftsvänliga förslag på klassrumsprojekt, skapa en kreativ skolmiljö med ett upplevelsebaserat lärande som både är lärorikt, utvecklande och roligt.

Kunskapsbanken, Stjärnor och planeter

Sajten om Stjärnor och planeter kan användas på många olika sätt. Handledningarna under respektive knapp är endast förslag på hur man kan lägga upp delar av undervisningen. Vill man inte använda hela materialet går det självklart bra att endast nyttja delar av detsamma, t ex för vissa moment eller för ett fördjupningsarbete, eller kanske bara använda pysselsidorna som ett komplement till den traditionella undervisningen i klassrummet. Rymden, människan och satelliter. Runt jorden snurrar satelliter och fotograferar miljökatastrofer och klimatförändringar.

Rymden, människan och satelliter

Rymdforskningen har lett till att vi vanliga människor har fått ta del av den nya tekniken som ofta blir spin-off effekter av rymdindustrin. Några exempel från rymdforskningen är GPS, Gortex-material i kläder och hand-dammsugaren. Ett nytt program som riktar sig till årskurs 4-6. Start - Rymdstyrelsen. Planetarium - Interactive star map and virtual sky.

Rymdlåtar: Jag håller mig mest på jorden. Skulle du vilja åka ut i rymden?

Rymdlåtar: Jag håller mig mest på jorden

Nej tack, jag tror jag stannar kvar! Catti "Miss Universum" Brandelius sjunger låten Jag håller mig mest på jorden av Anders Bennysson. Låten bygger på barns funderingar om stjärnor, planeter och universum. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Planetresan - Spela och lär om planeter och avstånd i solsystemet. Vårt solsystem. Scale of planets and stars. Rymdhäfte. Stjärnor och planeter (LättLäst) Stjärnor och planeter (LättLäst) Det finns en sol och 8 planeter i vårt solsystem.

Stjärnor och planeter (LättLäst)

Planeterna snurrar runt solen i banor. Planeterna ligger i den här ordningen: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Tidigare fanns en planet till. Den hette Pluto. Det är solens dragningskraft som håller fast planeterna i deras banor. Solen är egentligen en stjärna. Gravitation En av de viktigaste naturkrafterna i universum är gravitationen. Samma kraft håller kvar månarna runt planeterna. Man vet inte riktigt hur gravitationen uppstår. Eftersom månen är mindre än jorden är gravitationen mindre. Här kan du räkna ut hur mycket du väger på andra himlakroppar:www.ungafakta.se/stjarnorplaneter/?

Astronauter Hur är livet som astronaut? För att kunna bli astronaut måste man ha nästan perfekt hälsa. Det är viktigt att astronauterna bygger upp sina muskler. Galax. Stjärnbilder. Testa dig. Solsystemet, astronomi, planet, asteroid, rymden, teleskop, kikare, meteorit. Marie Rådbo - astronom. Intressanta astronomiska länkar.

Marie Rådbo - astronom

Solsystemet (Fysik) - Mellanstadiet. 1982, Det var en gång - rymden, il était une fois l'espace. Untitled. Så uppstår en ”supermåne”