background preloader

Austin's Butterfly: Building Excellence in Student Work - Models, Critique, and Descriptive Feedback

Austin's Butterfly: Building Excellence in Student Work - Models, Critique, and Descriptive Feedback

http://www.youtube.com/watch?v=PZo2PIhnmNY

Related:  Bildbildmåla rita skrivasvenska som andra språkBedömning och betyg

Pyssel: Vika bokstäver av papper – beskrivning på hela alfabetet Till sonens födelsedag förra veckan vek jag hans namn av papper. Så himla kul och effektfullt. Maria, aka Husligheter, hintade lite snyggt om att det skulle vara en bra idé att göra hela alfabetet med beskrivning. Älskar utmaningar så det sattes i gång att testa och vika. Längst ned i detta inlägg finns klipp- och vikbeskrivningar att skriva ut. Jag å dottern delar samma bokstav så den är viktigast tycker hon. bilduppgifter En sak, som jag tycker är roligt, är att få eleverna att använda sig av nya tekniker och nya material. Det är så lätt att de annars fastnar i blyertsteckningar. Den här bilduppgiften görs i flera moment och kan med fördel göras lärarledd, dvs man gör det steg för steg tillsammans. Läraren gör sin bild och eleverna gör sina. Lärarens bild blir då ett stöd för eleverna, samtidigt som eleverna kan få vara med att påverka lärarens bild genom att komma med idéer. När man gjort en bild tillsammans, gör eleverna sin egen variant.

Foliegubbar De här foliegubbarna var riktigt roliga att göra. Med relativt enkla medel kan man få till figurer som kan vara utgångspunkt till diskussioner i många olika riktningar. När man gör gubbarna är det lätt att tankarna går till Giacomettis verk. Hans verk kan vara en utgångspunkt för arbetet. Själva "skulpterandet" - att skapa och få fram olika uttryck kan vara ett annat. Vägen från förberedelseklass till slutbetyg På Bagarmossens skola finns en väl genomtänkt process för hur mottagande av nyanlända elever ser ut. Lotta Ahlström är lärare i förberedelseklassen och berättar vad som händer från elevens första besök på skolan till sista dagen i nian. Lotta Ahlström är lärare i svenska som andraspråk och SO i förberedelsegruppen på Bagarmossens skola. Just nu går tolv elever i gruppen, men ibland kan det vara upp till 16 elever.

Tydliggöra mål och kunskapskrav - introduktion ”Om man inte vet var man ska är det ingen idé att skynda sig. Man vet ändå inte när man kommer fram.” Nalle Puh Mål och kunskapskrav fyller en mycket viktig funktion som utgångspunkt för lärandet. När elever vet vad de ska göra och förstår varför de ska göra det, samt känner till olika kunskapskvaliteter, uppstår flera positiva effekter. Eleverna blir målmedvetna vilket betyder att de enklare kan fokusera på det som är relevant.

”Åsas teckningskurs” Varje bildlektion i åk 3. 4 och 5 börjar jag med 5 min teckningskurs. Eleverna får varsitt papper med olika mönster på som de ska rita av. Allt för att träna upp sin förmåga att iaktta och måla av. Varje mönster ska ritas av tre gånger. Det ska gå snabbt så att de inte blir alltför låsta vid att det ska bli perfekt. En del av övningarna är speglingar eller som vi skulle säga på matten symmetri.

Färglägg motiv med MCP-teknik Skrivet av Tettiz. Att färglägga sina stämpelmotiv på olika sätt har varit populärt en längre tid, och hela tiden dyker det upp nya tekniker att prova. Jag har testat bland annat chalks, chalkspennor, distressmålning och ProMarkers, men det allra senaste är MCP-tekniken, eller Gamsol-tekniken som den också kallas. MCP står för Magic Colour Pencil och det som är viktigt med denna teknik är att man har färgpennor som är pigmentrika, av god kvalitet. Bokmärken Jag såg de här häftiga bokmärkena och ville göra en egen variant, så här kommer de! Det finns fyra olika ark med bokmärken. Storleken kan skilja sig något mellan bokmärkena.

(2015) Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Lärares lärande Josefin Nilsson Masteruppsats Institutionen för språkdidaktik, Stockholms universitet Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Lärare i Svedala berättar om sin BFL-resa Om den rävsax vi sitter i och om en som har förstått Även om jag försöker hänga med och lära nytt inom pedagogik, är det inte alltid jag verkligen tänder till på nya metoder. Efter att ha sett Dylan Williams föreläsning på Youtube, samt dokumentären ”The classroom experiment” hände däremot precis det. Jag var nästan lite hög efteråt. Förmodligen för att hans sätt att beskriva BFL svarade på många frågor och funderingar jag haft kring min egen undervisning. Här erbjöds lösningar!

Konstens grunder nr 1 – LINJER september-15 Under några veckor i september kommer vi att arbete med LINJER. I dag har vi sett på två filmer om olika linjer och lärt oss att linjer kan se olika ut och användas på olika sätt. Allt är uppbyggt av linjer. Jag ritade upp ett förslag på olika linjer på tavlan. Skisser & Text Så var det fredag igen och helg! Hoppas din vecka varit fin... Min vecka har varit fylld av skisserier. Jag älskar typografi och håller på att skapa en hel del. Både beställningar och till kommande satsningar.

Konstens grunder nr 3 – FÄRGER v. 45 -15 Vi börjar lektionen med att repetera primärfärgerna och sekundärfärgerna. Vi kommer att titta på två youtobe klipp: Därefter kommer vi att börja prata om tertiära färger. Kompetenshöjande insatser för lärare påverkar resultat positivt NC genomförde under 2010-2014 en omfattande kompetensutvecklingsinsats rörande språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt på tio grundskolor med låga kunskapsresultat inom ramen för projektet Handledning för lärande. NC utformade även handledning för rektorerna på skolorna. Projektet var ett regeringsuppdrag till Skolverket. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har nu analyserat hur projektet har genomförts på skolorna och vilka effekter det har haft.

Related: