background preloader

Att-vara-vänlig.png (PNG Image, 453 × 427 pixels)

Att-vara-vänlig.png (PNG Image, 453 × 427 pixels)
Related:  värdegrundpedagogens sociala jobb

Våra Filmer - Nolltolerans mot mobbning Nu kan du se vår film Autografen! I filmen Autografen får vi följa med när mellanstadieeleven Emmy oförskyllt blir utsatt för mobbing från några av sina klasskamrater. Handlingen utspelar sig under en vanlig skoldag och belyser hur vem som helst kan bli utsatt, samt hur det är att hamna mittemellan; det vill säga hur det är att vara den som tyst ser på, den som inte driver utvecklingen framåt men ej heller den som säger ifrån. Se filmen här Filmen finns även att se under fliken utbildningsmaterial. Filmen Escape vinner guld! Nolltolerans mot mobbning har tillsammans med produktionsbolaget Pophunters Film & Tv vunnit guld i den internationella medietävlingen World Media Festival. ”Escape – en film om nätmobbning” har vunnit guld i kategorin Education i World Media Festival vilket innebär att den är automatiskt nominerad till det stora ”Grand Prix” priset som som delas ut till den bästa produktionen i samtliga kategorier. ”Det är självfallet en enorm ära över att blivit utvald!

Veckans förmåga Värdegrundande förmåga – Att kunna arbeta tillsammans med andra Värdegrundande förmåga – Att göra sitt bästa vid varje tillfälle Kommunikativ förmåga – Samtala, resonera och diskutera. Procedurförmågan – Veta skillnaden mellan fakta och åsikt. Hitta regler Hitta regler är en samling förslag på övningar som tar sin utgångspunkt i elevernas kunskaper om kraft och rörelse. Alla människor har upplevelser av begreppen balans, tyngdpunkt, jämvikt, rörelse, friktion och tyngdkraft. Här beskrivs en undervisning som tar vara på just dessa upplevelser och låter eleverna utveckla dem vidare. Meningen är att eleverna ska undersöka aktiviteter och miljöer för att hitta regler istället för att bevisa någon annans regler. Som lärare kan man utnyttja att eleverna har vana att röra sig i olika miljöer och använda cyklar och annan utrustning. En arbetsgång Materialet bygger på en arbetsgång i sju steg. Steg 1. Progressionen i arbetsgången De första stegen i arbetsgången, steg 1-4, fungerar som en start för elever i alla grundskolans årskurser. Rätt och fel är inte viktigt. Inte förrän någon gång i årskurs 7-9 behöver läraren, som i steg 6, berätta hur en fysiker skulle ha pratat om de fenomen som elevernas regler handlar om. Diagnostiskt material

Vårt välkomstbrev till ettagluttarna | Ugglornas näste På uppropet fick alla barnen ett paket från oss, en sk goodiebag…här ser ni delar av innehållet. Brevet som följde kommer här: Välkommen till klass 1 Vi är så glada att Du är här Här får du en liten goodiebag för att kunna starta igång läråret 13/14 på bästa sätt! Ett sudd för att påminna dig om att alla gör misstag men att det är av misstagen vi lär oss. Stickersen talar om att vi håller ihop. Pusselbiten vill visa hur bra vi alla passar ihop och att alla bitar behövs för att vi ska vara som bäst! Bokmärket talar om att du alltid har en plats, om du känner dig ledsen en dag hittar vi tillsammans en plats för dig att vara på. Smartiesen talar om hur klok vi tycker att Du är, jobba hårt och gör ditt bästa och satsa på att sikta högt. Pennan vill visa hur mycket vi ska jobba och lära oss tillsammans. Stjärnan, symboliserar just Dig, för oss är du en stjärna som ska lysa upp varje dag…tänk vilken explosion vi kommer få tillsammans av alla fantastiska stjärnor varje dag! Välkommen till oss

Livets lotteri - för lärare, kopieringsunderlag Välkommen att arbeta med Rädda Barnens material som berör en av våra mest existentiella frågor nämligen: Om jag hade fötts på någon annan plats - hur hade mitt liv sett ut då? Tillsammans kan du och dina elever uppleva världens alla länder och få insikter om de förutsättningar och risker som landets invånare brottas med. Ni får möjlighet att diskutera och fördjupa er i aktuella världsfrågor. Materialet kan användas för elever i olika åldrar. Det här får du som laddar ner materialet: Lektionspass med övningar kring livsvillkor i olika länder Frågeställningar och värderingsövningar kring Barnkonventionen Uppgifter och reflektionsfrågor kring bilder, filmer, kartor och faktatexter genom Rädda Barnen, Wikipedia, YouTube, Flickr och Google Earth. Vad får dina elever ut av arbetet med Livets lotteri? Här är materialet Foldern som beskriver inspirationsmaterialet Bilaga som förklarar övningarna (1,53 Mb) Barns olika villkor (4,8 mb) Temauppgifter (4,95 mb) och i zip.fil (2,3 mb) Länksamling (947 kb)

”Snöbollskrig” – en övning om förväntningar » Retorik i skolan Gruppstorlek: Hela gruppen/klassen Material: En klassuppsättning A4-ark Arbetsmodell: Alla elever får var sitt A4-ark. På arket ska de skriva tre förväntningar de har inför kommande läsår eller termin genom att besvara följande frågor som läraren skriver på tavlan: 1. Vad vill du lära dig? För att hjälpa eleverna förstå uppgiften, förklara och ge exempel på tavlan, men tänk på att balansgången mellan att inspirera och lägga åsikter i munnen på eleverna är hårfin. 1. När alla har skrivit ner sina förväntningar, knycklar de ihop sina papper till bollar. Efter att lugnet har lagt sig vecklar eleverna ut papperen och var och en läser upp vad som står på hans/hennes papper. Sammanställ förväntningarna och återvänd till dem då och då under läsåret. Situationen är även lämpad för att prata matematik, till exempel procenträkning.

Friendship Unit - How To Lose All Your Friends {If you're looking to do a unit about friendship and community, here are a few kinder-tested activities that we know will be a hit in the classroom!} Nancy Carlson's How To Lose All Your Friends makes a great addition to your community/friendship lesson plans. With it's humorous drawings and witty prose, your kiddos are sure to relate to the story, recognizing the marks of bratty behavior and reviewing how not to be a friend! We think it would be a great idea to add a visual demonstration when presenting the story. Most of your kiddos have been taught that negative attitudes and behavior can cause problems with friends, parents, teachers, etc., but what they may not understand is that {especially in a classroom setting} their behavior doesn't just affect themselves, but can affect everyone around them... Supplies You'll Need Clear glassWaterFood coloring or liquid watercolor paints Before beginning the story, have your students observe the water in the clear glass.

Melvin - majblommans mästare | SVT Nyheter Melvin Falk lämnar inget åt slumpen när han säljer majblommor, och han vet vad som krävs för att nå framgång: – Det gäller att hålla i vara envis och sälja varje dag. Och att vara trevlig. Jag säjer alltid ”ha en fortsatt bra dag” till folk jag möter, förklarar han. Målet att sälja mest var givet i år efter förra årets succé när han sålde för nästan 23 000 kronor. SMS-försäljning – Det är sms- försäljningen som har hjälpt till, avslöjar han. Men även om Melvin Falk gör sitt bästa för att vara trevlig är det inte alltid folk är lika trevlig tillbaka: – En person bad mig dra åt helvet, då blev jag lite rädd och ledsen. Majblomman är en ideell förening, och pengarna från försäljningen går till föreningens arbete med att minska barnfattigdomen. Vad har du gjort med pengarna? – Jag ska spara lite till framtiden och kanske köpa en moped när jag blir femton, och så har jag köpt en drönare.

Jag%20marker..pdf The Other 21st Century Skills: Educator Self-Assessment Chartkamp–I think I understand what you are saying, but in any scenario, someone, or something will spur the impetus for learning to occur. We could have a toddler go about and learn the world from scratch, but I don’t think anyone would say that is as efficient and as effective as a “parent” facilitating, or at least providing for a safe environment. And the better the parent, the more effective the toddler will be at contributing to the learning within the community as he/she progresses. Can you describe what you mean by informal learning? Aggressivitet – en nödvändig del av familjelivet Av Jesper Juul Det råder inget tvivel om att vi föds med olika temperament. En del av oss är filosofiska och tillbakadragna, vissa är sprudlande och initiativrika och andra är aggressiva – jag kallar dem krigare. De tycks betrakta varje utmaning och varje hinder som något som ska hanteras med all den kraft som krigaren besitter. Vissa barn gråter stilla när de lär de blir besvikna eller inte kan få leksaken att fungera som den ska, men krigarna skriker högt och kastar iväg den långt bort eller sparkar till den. De kommer ofta att göra på samma sätt långt upp i vuxen ålder och det lönar sig inte att försöka ändra på dem. Om vi bortser från krigarna härstammar vår aggressivitet – det vill säga irritation, vrede, raseri och hat – från olika källor. Men den vanligaste källan till aggressivitet är nog vår upplevelse av att inte vara så viktiga för våra närmaste som vi helst skulle vilja vara. Att känna sig viktig I en familj händer det oundvikligen att kommunikationen då och då blockeras.

Så kan du få ordning på elever Fråga: Det är ett par elever i min klass som ofta stör under lektionerna. De avbryter sina klasskamrater och mig, de kan inte sitta still och de har svårt att lyssna när någon annan pratar. Det tar otroligt mycket tid från lektionerna. Jag har försökt allt, men det går inte att få ordning på dem. Svar: Ett rimligt svar består av två delar, ett som berör eleverna och ett som berör läraren. Lärare som inte lyckas i sitt ledarskap har inga universalverktyg att ta till, som fungerar för alla lärare och på alla elever. Strategin kan inte vara lika för alla lärare, tvärtom. Läraren strategi skall lite förenklat uttryckt syfta på att återföra eleverna till arbetet. Det är viktigt att vara prestigelös, att inte göra det till en prestigekamp mellan dig och den elev som stör.

Metodbanken

Related: