background preloader

Dokumentarkiv

Dokumentarkiv
Related:  barnlitteratur (med lärarhandledningar)litteratur

Vill du veta mer om pristagarnas verk? - ALMA Läsnycklar är handledningar för dig som vill veta mer om våra pristagare och deras verk. Läsnycklarna ska dels ge bakgrund om författaren eller illustratören, dels berätta litet om temata och stilistik i något eller några av pristagarens verk. De är tänkta att kunna användas i bokcirkeln, för skolarbetet, eller som inspiration till vidare läsning. Det finns läsnycklar till 14 verk av 11 pristagare. Läsnycklarna är gratis att använda och enkla att ladda ner. Petit, monstret av Isol En anka är bra att ha och Nocturne - recept på drömmar av Isol Boken om allting av Guus Kuijer Ankomsten av Shaun Tan Rotbarnet av Kitty Crowther Är det dags? Jag är djävulen av Sonya Hartnett Pojken i soffan av Sonya Hartnett Gilly Hopkins hittar hem av Katherine Paterson Guldkompassen av Philip Pullman När kommer bussen? Min vän målaren av Lygia Bojunga Flyg, ollonborre, flyg! Till vildingarnas land av Maurice Sendak – Med läsnyckelns hjälp kan man komma under ytan på berättelsen och fördjupa sin läsning och tolkning.

Ljudböcker på Youtube? Ja! Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube? Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning. Detta är en skatt som många inte känner till, visste du? Saknar du böcker? Gör egna och dela med dig av! På svenska? Sök på barnbok svenska eller ljudbok så får du upp olika förslag På engelska? Sök på English talking books, Childrens audiobook, Childrens storybook, Childrens animated books för att hitta ett antal förslag Hörförståelse på engelska Vill du göra egna ljudböcker? Vill du samla dina Youtube-klipp för att lättare hitta tillbaka finns en bra tjänst som heter plistapp.com där du kan göra olika listor att dela med dig av Här är en lista jag gjort: Korta.nu gör länkar korta och begripliga Relaterade Låna gratis e-böcker till iPads Vill du låna e-böcker gratis från ditt biblioteket? I "Allmänt"

Sagor, Tankar och Funderingar | sagor, tankar och funderingar Följande författat 1907 av Viktor Rydberg. Skarsnön låg skinande öfver heden, där man, så stor hon var, såg bara en enda människoboning, och det var en liten stuga, gammal och grå. De måtte lefva ett ledsamt lif, stackarna, som bo där inne, tänkte väl mången resande, som färdades där fram om. Och ödsligt såg det ut på heden, äfven om sommaren, det kan icke nekas. Ljung och klappersten, buskris och martallar, det var allt som hon kunde fägna ögat med. Stugan och täppan ägdes af mor Gertrud, och hon bodde där med en ungersven, som hette Vigg. Det var tidigt på morgonen, då mor Gertrud gick ut att göra uppköp hos landthandlaren i den aflägse byn. Vigg låg på knä med armbågarna mot bordet och tittade ut genom fönstret. Det mörknade än mer inne i stugan. Svårt är att säga, huru länge Vigg suttit så, då han hörde bjällerklang. Himmelens alla ljus voro tända. Hvem är det som far där? Det var en släde, förspänd med fyra hästar, mindre än de minsta fölungar. »Var icke okynnig, Rapp! »Låt höra då!»

Läs-med-sagor: Lill-Zlatan och morbror raring Animerad saga med text som man kan läsa samtidigt som man lyssnar och tittar. Lill-Zlatan och hennes morbror fikar, går och simmar och gör roliga saker tillsammans. Men en dag dyker Steve upp hos morbror. Då blir Lill-Zlatan svartsjuk. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. ALMA-prisets läsnycklar Läsnycklar är handledningar för dig som vill veta mer om våra pristagare och deras verk. Läsnycklarna ska dels ge bakgrund om författaren eller illustratören, dels berätta litet om temata och stilistik i något eller några av pristagarens verk. De är tänkta att kunna användas i bokcirkeln, för skolarbetet eller som inspiration till vidare läsning. Det finns 17 läsnycklar till verk av 14 pristagare. Läsnycklarna är gratis att använda och enkla att ladda ner. Anden, döden och tulpanen av Wolf Erlbruch Om jag försvann av Meg Rosoff Hemligt-trilogin av Barbro Lindgren Petit, monstret av Isol En anka är bra att ha och Nocturne - recept på drömmar av Isol Boken om allting av Guus Kuijer Ankomsten av Shaun Tan Rotbarnet av Kitty Crowther Är det dags? Jag är djävulen av Sonya Hartnett Pojken i soffan av Sonya Hartnett Gilly Hopkins hittar hem av Katherine Paterson Guldkompassen av Philip Pullman När kommer bussen? Min vän målaren av Lygia Bojunga Flyg, ollonborre, flyg!

Arbetsmaterial- Nypon Nypon förlag vill öka möjligheterna att använda lättläst skönlitteratur i undervisningen. Det gör vi genom att komplettera alla våra böcker med arbetsmaterial. Materialet består dels av en handledning med tips och idéer till er pedagoger, dels av lektionsmaterial för eleverna. Arbetsmaterialet är kostnadsfritt och går att skriva ut genom att klicka på länkarna nedan. Arbetsmaterialet hittar du också under fliken Arbetsmaterial vid respektive bok inne i butiken. Finn rätt arbetsmaterial genom att klicka på bokstaven titeln startar med. Lättläst på svenska: Aha - Kropp och hälsa - arbetsmaterial till läraren Aha - Kropp och hälsa - uppgifter till eleven (skrivbara pdf:er) Aha - Liv och miljö - arbetsmaterial till läraren Aha - Liv och miljö - uppgifter till eleven (skrivbara pdf:er) Aha - Medeltiden - arbetsmaterial till läraren Aha - Medeltiden - uppgifter till eleven (skrivbara pdf:er) Aha - Sex och lite sånt - arbetsmaterial till läraren Aha - Stenåldern - arbetsmaterial till läraren Parkour!

Bokrecension – så skall den skrivas Det här skall finnas med i din recension: • Bokens titel • Författarens namn • Kort resumé av handlingen • Beskrivning av huvudpersonen och eventuellt bipersoner (namn, ålder, utseende etc.) Du skall också svara på följande frågor: • När och var utspelar sig berättelsen? • Hur är språket? • Vilken genre tillhör boken? Om du satsar på VG eller MVG bör din recension också innehålla: • Reflektioner kring romanens tema och budskap • Mer ingående skildring av huvudpersonen och bipersonerna (Vad har de för inre egenskaper? När du skriver din recension skall du inte bara besvara ovanstående utan skriva en sammanhängande text. Det här kan du tänka på när du skriver din recension: Bokens personer • Personernas familjeförhållanden: Hur är relationen till föräldrar, syskon etc? Bokens handling • När utspelar sig handlingen? Bokens miljö • Vilken miljö beskrivs? Bokens språk • Svår- eller lättläst? Bokens budskap • Varför tror du att författaren skrev den här romanen? Bokens tema Ditt omdöme

Rim och ramsor Rim och ramsor har alltid roat barn och vuxna. Här kan du leta runt i olika kategorier. Ramsorna kommer att fyllas på allt eftersom jag hittar nya. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar ett rikt och nyanserat talspråk och sin förmåga att kommunicera med andra och att uttrycka tankar, utvecklar sitt ord- och begreppsförråd och sin förmåga att leka med ord, sitt intresse för skriftspråk och för förståelsen av symboler samt deras kommunikativa funktioner, som har ett annat modersmål än svenska utvecklar sin kulturella identitet samt sin förmåga att kommunicera såväl på svenska som på sitt modersmål.

Related: