background preloader

Dokumentarkiv

Dokumentarkiv
Related:  barnlitteratur (med lärarhandledningar)Svenska 2litteratur

Vill du veta mer om pristagarnas verk? - ALMA Läsnycklar är handledningar för dig som vill veta mer om våra pristagare och deras verk. Läsnycklarna ska dels ge bakgrund om författaren eller illustratören, dels berätta litet om temata och stilistik i något eller några av pristagarens verk. De är tänkta att kunna användas i bokcirkeln, för skolarbetet, eller som inspiration till vidare läsning. Det finns läsnycklar till 14 verk av 11 pristagare. Läsnycklarna är gratis att använda och enkla att ladda ner. Petit, monstret av Isol En anka är bra att ha och Nocturne - recept på drömmar av Isol Boken om allting av Guus Kuijer Ankomsten av Shaun Tan Rotbarnet av Kitty Crowther Är det dags? Jag är djävulen av Sonya Hartnett Pojken i soffan av Sonya Hartnett Gilly Hopkins hittar hem av Katherine Paterson Guldkompassen av Philip Pullman När kommer bussen? Min vän målaren av Lygia Bojunga Flyg, ollonborre, flyg! Till vildingarnas land av Maurice Sendak – Med läsnyckelns hjälp kan man komma under ytan på berättelsen och fördjupa sin läsning och tolkning.

Den magiska dörren Brevik Den magiska dörren är ett romanprojekt. 1. Inledning: Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. Kopplingar till läroplan Sv 4-6 Läsa och skriva Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. 2. 4. Du ska lära dig att skriva en berättande text som kan förstås av andra läsare. 5. 6. BeskrivningarMeningsbyggnad och skiljeteckenDialogBygga begripliga texterMetoder att bearbeta textAtt ge och få responsVariera ordvalHur man samarbetarAtt ta eget ansvar 7.

Ljudböcker på Youtube? Ja! Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube? Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning. Detta är en skatt som många inte känner till, visste du? Saknar du böcker? Gör egna och dela med dig av! På svenska? Sök på barnbok svenska eller ljudbok så får du upp olika förslag På engelska? Sök på English talking books, Childrens audiobook, Childrens storybook, Childrens animated books för att hitta ett antal förslag Hörförståelse på engelska Vill du göra egna ljudböcker? Vill du samla dina Youtube-klipp för att lättare hitta tillbaka finns en bra tjänst som heter plistapp.com där du kan göra olika listor att dela med dig av Här är en lista jag gjort: Korta.nu gör länkar korta och begripliga Relaterade Låna gratis e-böcker till iPads Vill du låna e-böcker gratis från ditt biblioteket? I "Allmänt"

Sagor, Tankar och Funderingar | sagor, tankar och funderingar Följande författat 1907 av Viktor Rydberg. Skarsnön låg skinande öfver heden, där man, så stor hon var, såg bara en enda människoboning, och det var en liten stuga, gammal och grå. De måtte lefva ett ledsamt lif, stackarna, som bo där inne, tänkte väl mången resande, som färdades där fram om. Och ödsligt såg det ut på heden, äfven om sommaren, det kan icke nekas. Ljung och klappersten, buskris och martallar, det var allt som hon kunde fägna ögat med. Stugan och täppan ägdes af mor Gertrud, och hon bodde där med en ungersven, som hette Vigg. Det var tidigt på morgonen, då mor Gertrud gick ut att göra uppköp hos landthandlaren i den aflägse byn. Vigg låg på knä med armbågarna mot bordet och tittade ut genom fönstret. Det mörknade än mer inne i stugan. Svårt är att säga, huru länge Vigg suttit så, då han hörde bjällerklang. Himmelens alla ljus voro tända. Hvem är det som far där? Det var en släde, förspänd med fyra hästar, mindre än de minsta fölungar. »Var icke okynnig, Rapp! »Låt höra då!»

ALMA-prisets läsnycklar Läsnycklar är handledningar för dig som vill veta mer om våra pristagare och deras verk. Läsnycklarna ska dels ge bakgrund om författaren eller illustratören, dels berätta litet om temata och stilistik i något eller några av pristagarens verk. De är tänkta att kunna användas i bokcirkeln, för skolarbetet eller som inspiration till vidare läsning. Det finns 17 läsnycklar till verk av 14 pristagare. Läsnycklarna är gratis att använda och enkla att ladda ner. Anden, döden och tulpanen av Wolf Erlbruch Om jag försvann av Meg Rosoff Hemligt-trilogin av Barbro Lindgren Petit, monstret av Isol En anka är bra att ha och Nocturne - recept på drömmar av Isol Boken om allting av Guus Kuijer Ankomsten av Shaun Tan Rotbarnet av Kitty Crowther Är det dags? Jag är djävulen av Sonya Hartnett Pojken i soffan av Sonya Hartnett Gilly Hopkins hittar hem av Katherine Paterson Guldkompassen av Philip Pullman När kommer bussen? Min vän målaren av Lygia Bojunga Flyg, ollonborre, flyg!

Arbetsmaterial- Nypon Nypon förlag vill öka möjligheterna att använda lättläst skönlitteratur i undervisningen. Det gör vi genom att komplettera alla våra böcker med arbetsmaterial. Materialet består dels av en handledning med tips och idéer till er pedagoger, dels av lektionsmaterial för eleverna. Arbetsmaterialet är kostnadsfritt och går att skriva ut genom att klicka på länkarna nedan. Arbetsmaterialet hittar du också under fliken Arbetsmaterial vid respektive bok inne i butiken. Finn rätt arbetsmaterial genom att klicka på bokstaven titeln startar med. Lättläst på svenska: Aha - Kropp och hälsa - arbetsmaterial till läraren Aha - Kropp och hälsa - uppgifter till eleven (skrivbara pdf:er) Aha - Liv och miljö - arbetsmaterial till läraren Aha - Liv och miljö - uppgifter till eleven (skrivbara pdf:er) Aha - Medeltiden - arbetsmaterial till läraren Aha - Medeltiden - uppgifter till eleven (skrivbara pdf:er) Aha - Sex och lite sånt - arbetsmaterial till läraren Aha - Stenåldern - arbetsmaterial till läraren Parkour!

Kamratrepsonsmallar för skrivning vid formativ bedömning Har lovat att dela med mig av mina responsmallar, sk pre flight-checklist inom svenska. De används inom nyckelstrategin att akrivera eleverna som lärresurser för varandra, för att tydliggöra för eleven och lära av sina och andras misstag. Det underlättar också rättningsbördan för lärare. Jag har responsmallar för nedanstående hittils men planen är att utöka allt eftersom vi arbetar vidare. Här finns en allmän som en av mina barndomsvänner gjort. Vid skrivandet kan de ha nytta av denna Lathud. Vid bedömning av elevtexterna rekomenderar jag Språket på Väg del 2 från Skolverket där det finns matriser för kriterier i de olika stegen. Bokrecension – så skall den skrivas Det här skall finnas med i din recension: • Bokens titel • Författarens namn • Kort resumé av handlingen • Beskrivning av huvudpersonen och eventuellt bipersoner (namn, ålder, utseende etc.) Du skall också svara på följande frågor: • När och var utspelar sig berättelsen? • Hur är språket? • Vilken genre tillhör boken? Om du satsar på VG eller MVG bör din recension också innehålla: • Reflektioner kring romanens tema och budskap • Mer ingående skildring av huvudpersonen och bipersonerna (Vad har de för inre egenskaper? När du skriver din recension skall du inte bara besvara ovanstående utan skriva en sammanhängande text. Det här kan du tänka på när du skriver din recension: Bokens personer • Personernas familjeförhållanden: Hur är relationen till föräldrar, syskon etc? Bokens handling • När utspelar sig handlingen? Bokens miljö • Vilken miljö beskrivs? Bokens språk • Svår- eller lättläst? Bokens budskap • Varför tror du att författaren skrev den här romanen? Bokens tema Ditt omdöme

Related: