background preloader

Inte en främling, lärarhandledning

Inte en främling, lärarhandledning

https://inteenframling.files.wordpress.com/2015/04/inteenframling-lararhandledning1.pdf

Related:  barnlitteratur (med lärarhandledningar)värdegrund

Litteraturbanken Litteraturbankens skola är en resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare: den är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet. Vid sidan av Litteraturbankens vanliga texter och kommentarer finns här pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter för eleverna och läshandledningar. Vi tror på en litteraturläsning i klassrummet där de flesta texterna läses gemensamt och i samverkan mellan lärare och elever i exempelvis samtal och loggskrivande.

Våra Filmer - Nolltolerans mot mobbning Nu kan du se vår film Autografen! I filmen Autografen får vi följa med när mellanstadieeleven Emmy oförskyllt blir utsatt för mobbing från några av sina klasskamrater. Handlingen utspelar sig under en vanlig skoldag och belyser hur vem som helst kan bli utsatt, samt hur det är att hamna mittemellan; det vill säga hur det är att vara den som tyst ser på, den som inte driver utvecklingen framåt men ej heller den som säger ifrån. Se filmen här Filmen finns även att se under fliken utbildningsmaterial.

Skrivmall recension Hur skriver man en recension? Titta på skrivmallen nedan. Du kan även titta i fliken stödstrukturer för att få hjälp att bygga upp texten. Kroppsspråket, avsnitt Ditt kroppsspråk kan förstärka ditt budskap, eller göra det otydligare eller till och med vara förvirrande. Retorikexperten Barbro Fällman ger ståuppkomikern Simon Garshasebi i uppdrag att göra ett framförande där hans kroppsspråk har ett helt annat budskap än det han framför inför sin publik. Madelen träffar Sissela Kyle på Stadsteatern i Stockholm och får en lektion i hur man gör en bra entré. Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning Frågor som rör flyktingar och migranter debatteras ofta idag. Inte minst med tanke på alla flyktingar som idag kommer från Syrien. Men det här är inte första gången.

Vill du veta mer om pristagarnas verk? - ALMA Läsnycklar är handledningar för dig som vill veta mer om våra pristagare och deras verk. Läsnycklarna ska dels ge bakgrund om författaren eller illustratören, dels berätta litet om temata och stilistik i något eller några av pristagarens verk. De är tänkta att kunna användas i bokcirkeln, för skolarbetet, eller som inspiration till vidare läsning. Det finns läsnycklar till 14 verk av 11 pristagare. Läsnycklarna är skrivna av medlemmar i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Läsnycklarna är gratis att använda och enkla att ladda ner.

Vårt välkomstbrev till ettagluttarna På uppropet fick alla barnen ett paket från oss, en sk goodiebag…här ser ni delar av innehållet. Brevet som följde kommer här: Välkommen till klass 1 Vi är så glada att Du är här Berättelser som berör Läsårets sista lektion blev passande nog med ett härligt gäng ungdomar som går ut nian. Lektionen bjöd därför på sammanfattande tankar om ämnet svenska. Undervisningen har bland annat haft som syfte att: Utmana tankar genom olika berättelser (i bland annat reportage, krönikor, noveller, romaner, bilder, filmer och verkligheten)Uttrycka dessa tankar och åsikter i tal och skriftIfrågasätta det man ser, läser och hörUtveckla skrivandet i olika typer av texter

Henning Mankell Efter nästan fem århundraden som portugisisk koloni blev Moçambique självständigt 1975. Den ekonomiska situationen i landet hade påverkats mycket negativt av inbördeskrig och naturkatastrofer såsom svår torka och översvämningar. Dessutom rådde stor brist på utbildad arbetskraft och utländsk valuta. Vid självständigheten 1975 var Moçambique ett av världens fattigaste länder. Omkring år 1500 ockuperade portugiserna Sofala, som är en av Moçambiques provinser, och några år senare hamnstaden Moçambique som är belägen på en ö med samma namn. Det var dock inte förrän i början av 1900-talet som Portugal fick effektiv kontroll över Moçambiques inland.

100 antirasistiska boktips Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet. Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver. Sprid gärna till dina vänner. För en kärleksfullare värld. Arbetsmaterial- Nypon Nypon förlag vill öka möjligheterna att använda lättläst skönlitteratur i undervisningen. Det gör vi genom att komplettera alla våra böcker med arbetsmaterial. Materialet består dels av en handledning med tips och idéer till er pedagoger, dels av lektionsmaterial för eleverna. Elevmaterialen till de nyare svenska böckerna är utformade på lite annorlunda sätt. De består av skrivbara pdf:er. De fungerar både i dator, i surfplatta och i SmartPhones.

Exempel på provuppgifter och bedömda elevlösningar, sv 1 och sva 1 Det nationella provet i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 består av uppgifter som på olika sätt är kopplade till ett tema. På denna sida kommer vi framöver att visa exempel på provuppgifter samt elevlösningar med kommentarer. Av upphovsrättsliga skäl kommer vi inte att kunna visa hela prov. Delprov A: muntlig framställning Syfte och innehåll: delprov A

Följ t-shirten Följ T-shirten Ämnen: Hkk, Sh, Ge, Ke, Bi, Sl (Sv/SvA, Bl, Tk, Fy, Re) Övningen Följ T-shirten börjar med att följa en T-shirts resa från vagga till grav med diskussioner om energianvändning, klimat- och miljöpåverkan från bomullsplanta till att den blir avfall, alltså T-shirtens livscykel. Eleverna väljer sedan andra produkter och gör enkla livscykelanalyser (LCA) på dessa.

Related:  Rasism osv