background preloader

(88) Alexander Skarsgård - Att döda ett Barn (To kill a Child) short movie

(88) Alexander Skarsgård - Att döda ett Barn (To kill a Child) short movie

http://www.youtube.com/watch?v=B75F1vo5864

Related:  Svenska

LEKTION 1: Tema - Budskap - Skriva noveller Lektion 1: ANALYSUPPGIFT: Att döda ett barn Läs novellen och besvara frågorna nedan om novellens uppbyggnad. Skriv ner kort vad du tänker på när du läser titeln "Att döda ett barn", innan du vet vad novellen handlar om.Diskussion: Vilka tankar fick du av titeln, innan du visste vad den handlade om? Fandom powered by Wikia Av: Jan Samuelsson Att åka på semester med familjen borde vara en upplevelse som ger ljusa minnen men så är det inte för alla. Vad kan göra att sådana minnen blir mörka och svåra? NÄR HAN TANKAT färdigt går han fram till hennes nedvevade ruta och frågar om det är något hon vill ha. Hon ruskar på huvudet och följer hans steg mot den dygnet-runt-öppna bensinmacken.

Att skriva en novell Det första jag vill säga om novellskrivandet är att det är en kreativ process som inte låter sig rutas in. Men precis som med alla andra kreativa processer (skapa musik, måla tavlor, etc) behöver man först lära sig hantverket. Man lär sig att skriva noveller genom att läsa noveller, men framförallt genom att skriva noveller. Om du är fullständig nybörjare på att skriva noveller har jag ett kom-igång-tips. Sommarpratarna – när besöken i klassrummet avlöser varandra Sommarpratarna har förgyllt människors somrar och liv länge. Redan 1959 sändes de första programmen. De har också tack vare kloka och inspirerade lärare under flera års tid inspirerat elever runt om i landet. Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel ”Jag kommer att bli en perfekt utställningsvakt, jag är lyhörd och ansvarstagande.” En man med en mörk historia söker jobb på ett konstmuseum. En nyskriven novell av Jonas Hassen Khemiri.

Skrivmall till sommarpratare – Ett öppet klassrum När vi gått igenom sommarpratens uppbyggnad och utformning är det dag att skriva egna sommarprat och spela in dem digitalt. Här får du en kom-ihåg-hjälp i hur talen utformas, byggs upp och förslag på hur och vad du kan skriva om. Du kommer också få lära dig mer om dramaturgin. Ditt tal ska förstärkas med hjälp av bild och musik som du kommer få lära dig mer om hur du får använda. Talets utformning Ditt prat ska vara anpassat för målgruppen P1 och ska därför spelas in digitaltDitt prat ska skrivas med anpassning för texttypen och innehålla en tydlig början, mitt och ett slut enligt dramaturgin.Ditt prat ska innehålla ord och uttryck för känslor.

Att arbeta med noveller Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept.

Tio små tomtenissar Midvinternattens köld är svår Tio små tomtar i djupsnö går Rävsax dold under skynke vitt knipsar Nisse av på mitt Livsandarna snabbt för honom tryter snart i sitt eget blod han flyter Nio små Nissar i midnattstimma traskar fram i månljusstrimma Ugglan hoar i sitt näste Istapp faller tyst från fäste Nisse spetsas utav tappen Tomte ligger död på trappen Utanför dörren står gröt och ångar Åtta tomtars intresse den fångar Med stigande hunger de gröten nalkar men en stackars tomte på kanten halkar Han sliter, han kämpar, han svettar sig blöt men sjunker likväl i kvicksandsliknande gröt Många springor stugan har där sju tomtar in sig tar Katten som bakom dörren lura slukar Nisse med hull och huva Resten utav tomtehand slickar kisse bort från tand Sex små tomtar mot julbord ila snabbt uppför bordsbenet de kila När sista tomten över kanten hasar han tappar taget och nedåt rasar Faller nedåt likt ett lod Mattan fylls av tomteblod

Related: