background preloader

Läxhjälpsfilm: Vad är en Novell? Del 1

Läxhjälpsfilm: Vad är en Novell? Del 1

Ett halvt ark papper Svenska klassiker som e-bok och epub Att skriva en novell | Författartips Det första jag vill säga om novellskrivandet är att det är en kreativ process som inte låter sig rutas in. Men precis som med alla andra kreativa processer (skapa musik, måla tavlor, etc) behöver man först lära sig hantverket. Man lär sig att skriva noveller genom att läsa noveller, men framförallt genom att skriva noveller. Om du är fullständig nybörjare på att skriva noveller har jag ett kom-igång-tips. Vill du veta mer om de olika novellformerna och vad som definierar en novell rekommenderar jag sidan Vad är en novell? Kanske du vill lära dig hur man konstruerar en berättelse, lång som kort, enligt "snöflinge-metoden"? Och kanske vill du spåna fram en berättelse med hjälp av den helautomatiska Intrig-skaparen... Det kan ju också vara så att du tänker ställa upp i en novelltävling och undrar hur man bär sig åt för att vinna - då bör du ju inte missa den här artikeln från min blogg där jag ger dig sju omistliga novelltips! För mig handlar det om ett sug – jag måste helt enkelt skriva.

Svenskanoveller Wiki Den magiska dörren -ett romanprojekt | Josef Sahlin Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Tryck på länken för att ladda ner en utskriftsvänlig version: Den magiska dörren Läs elevexempel på bibblis.se Den magiska dörren är ett romanprojekt för de yngre åldrarna, i syfte att öka skrivlusten och öva på olika moment i svenskämnet. Upprinnelsen till att jag skrev det här materialet var från början att jag fick en halv klassuppsättning datorer till klassen och med det fick möjlighet att tänka om lite kring undervisningen, hur jag på bästa sätt kunde använda dessa. Arbetet går givetvis också bra att utföra med papper och penna. Anledningen till att det här romanprojektet just fick heta Den magiska dörren är att vi har en synnerligen märklig dörr i skolan där jag jobbar. Att hitta på en historia från ingenting är svårt även för oss vuxna. Det finns antydningar till att antagonisten i den verklig världen påminner om fienden i den magiska världen. Det vore också roligt om du återkopplade till mig om ni använder materialet. Framsida – Hej!

Att arbeta med noveller – Min undervisning Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept. Novellrecept texten är kortkoncentrerad till en händelse med tillbakablickar för perspektivfå personerskrivs ofta i tredje-personkortfattad beskriven miljöutspelas under kort tidparallellhandling förekommer oftainre monolog är vanligthandlingen börjar ofta mitt i handligen – in medias resslutet innehåller en knorr eller poäng För att träna på skrivandet av egna noveller kan man göra stafettnoveller. Så här blev en novell i Malins klass

Inläsningstjänst Webbspelare Åk 6: planering 04 text 1 Vad man kan ha hypnos till ur ESS i svenska 6 Antologi Vad man kan ha hypnos till Ur Min vän shejken i Stureby av Ulf Stark I ett par böcker har Ulf Stark berättat om sin barndom i Stockholmsförorten Stureby. En eftermiddag två veckor senare säger Ulf till Percy, Klas-Göran och Uffe Rickberg att han vill att dom ska till Björne Sahlén och skjuta prick med hans luftgevär. – Är du inte klok, säger Uffe Rickberg. – Ja, och den här veckan har han högerhandsken igen, påpekar Klas-Göran och drar sig bekymrat i örat. – Vad spelar det för roll? – Nä, Uffe har rätt, säger Percy. Så då kilar dom iväg mot Munksundsgatan i alla fall. Bara för säkerhets skull stoppar Ulf handen i fickan. Igår kväll prövade han på Uffe Rickbergs boxer när han var ute och kissade med honom. – Vad är det nu du går och mumlar om? – Ingenting, säger Ulf. Så fortsätter dom mot Björne. – Hej på er, era småskitar, säger han så snart som han har klivit fram. – Ja, vi ville så gärna träffa dej, säger Ulf.

Mitt öppna klassrum | flippad undervisning Kamratrepsonsmallar för skrivning vid formativ bedömning Har lovat att dela med mig av mina responsmallar, sk pre flight-checklist inom svenska. De används inom nyckelstrategin att akrivera eleverna som lärresurser för varandra, för att tydliggöra för eleven och lära av sina och andras misstag. Det underlättar också rättningsbördan för lärare. Jag har responsmallar för nedanstående hittils men planen är att utöka allt eftersom vi arbetar vidare. Här finns en allmän som en av mina barndomsvänner gjort. Vid skrivandet kan de ha nytta av denna Lathud. Vid bedömning av elevtexterna rekomenderar jag Språket på Väg del 2 från Skolverket där det finns matriser för kriterier i de olika stegen. Someone to watch over me – en novell av Linda Olsson | Kulturkollo | Ett bloggkollektiv med läsglädje Linda Olsson bjuder alla Kulturkollos läsare på sin prisbelönta novell Someone to watch over me. Stort tack till Linda som frikostigt delar med sig av sin text! Hon är här nu. Min syster. Men här står min syster och ser ut som om hon väntar på någon sorts reaktion från mig. ”Hur mår du?” ”Jag håller på att dö”, svarar jag. ”Ja…” säger hon. ”Kan jag göra någonting?” Och jag minns när hon sa precis de orden. ”Nej. Hon var ett sånt vackert litet barn. ”Barnen hälsar”, säger hon. ”Särskilt Anna. Jag tycker om hennes barn. Min syster liknar sin far. Hon vet ännu mindre om mitt, tror jag. Jag öppnar ögonen och ser på henne igen. Hon försöker verkligen. Hon har format sitt liv, precis som jag format mitt. Jag har tänkt på min barndom idag. ”Har du ont?” ”Nej”, säger jag. ”Sånt hanterar de bra här. ”Jag ska resa bort nästa månad”, säger hon. ”Till Frankrike. ”Bra. Hon brukade resa mycket. ”Minns du att du alltid tog mig med? ”Äsch”, säger jag. ”Kanske någon enstaka gång, då.” Hon fattar inte.

Lyssna på dialekter I menyn kan du välja bland alla Sveriges landskap i bokstavsordning och hitta inspelningar från olika socknar och städer. Alla de ljudklipp på dialekt som vi för närvarande har utlagda på webbplatsen kan nås härifrån. En del av inspelningarna ligger direkt på varje landskapssida, medan du når andra via länkar till vår Karta. Du kan använda dig av Kartan om du förutom dialekter också är intresserad av namn och folkminnen. De flesta inspelningarna är gjorda under andra halvan av 1900-talet och representerar ett äldre språkbruk. 365 Creative Writing Prompts - ThinkWritten Sharing is caring! As an Amazon Associate we earn from qualifying purchases. Thank you for your support! If you want to become a better writer, the best thing you can do is practice writing every single day. To help you brainstorm, we put together this list of 365 creative writing prompts to give you something to write about daily. Whether you write short stories, poems, or like to keep a journal – these will stretch your imagination and give you some ideas for topics to write about! Want to Download these prompts? Don’t want the printable version? Here are 365 Creative Writing Prompts to Inspire: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51: Sunrise/Sunset: The sun comes up, the sun goes down. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89.

Related: