background preloader

Svenskanoveller Wiki

Svenskanoveller Wiki

http://sv.svenskanoveller.wikia.com/wiki/Svenskanoveller_Wiki

Related:  NovellerSkrivaNovellläsningLäsa

Att arbeta med noveller Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept. Det är också bra att ha tillhands när eleverna ska skriva egna noveller.

Vistapriset Novelltävling del 1 På Vistaskolan bestämdes att vi skulle ha en Novelltävling; Stora Vistapriset. Novellen skulle beröra någon av de diskrimineringsgrunder som alla arbetar strukturerat mot på skolan: begrepp och lagaretnisk tillhörighet, religion och annan trosuppfattningkön, könsidentitet och sexuell läggningbristande tillgänglighet, funktionsnedsättning och ålder Skrivövningar för inspiration Novellen ”Aldrig tillbaka” vann Lilla litteraturpriset Stina! Är du vaken, frågar fröken Britt med sin höga, gälla röst. – Ja, svarar jag, fastän jag nästan sover på bänken. – Men vad är svaret på frågan då, fortsätter fröken Britt, bara för att hon vet att jag inte kan det. "Vad var frågan", tänker jag men det säger jag förstås inte. Högläsning med ökat elevansvar I boken ”Att undervisa i läsförståelse” av Barbro Westlund finns ett lektionsförslag som hon kallar ”Högläsning med ökat elevansvar”. Detta provade jag idag och här ska jag berätta om hur Barbro Westlund beskriver övningen i boken och hur jag genomförde den i klassrummet. Syftet är att högläsningen ska ge goda effekter på flyt i läsningen, som då i sin tur påverkar förståelsen. Två elever (som har svårigheter med läsning) bildar en läsgrupp (som du lärare har valt ut) sedan läser den ena texten högt tre gånger för den andra.

Ta av dig lurarna och bete dig som folk Det är oförskämt att behandla sina medmänniskor som obetydliga bifigurer. Visa lite respekt och lägg undan telefonen och hörlurarna. Ett par rediga hörlurar gör det moderna livet drägligt. De blockerar det öppna kontorslandskapets tjatter. Lektionstips: Pälsen av Hjalmar Söderberg Lektionsmål: Få förståelse för hur samtidens mans- och kvinnoroller kommer till uttryck i novellen Pälsen. Språkmål: Kunna redogöra för och diskutera hur samtidens mans- och kvinnoroller kommer till uttryck i novellen, genom att analysera handling, karaktärer och bildspråk. Instruktion: 1.

Så skriver du en novell på 20 minuter Bibliotekspodden Solen Stockholms stadsbibliotek har en egen podcast där bibliotekarierna Elias Hillström, Alice Thorburn och Patrik Schylström snackar skönlitteratur utifrån olika teman. Utdrag: Det roliga avsnittet, Fantasy, Hjältar och förebilder. Bokpalt Så skriver du noveller Många kända författare börjar sina karriärer med att skriva noveller. Kanske just för att de känns möjliga att avsluta, men ändå kan visa på författarens känsla för stil, språk, ton och förmåga till att skapa en medryckande berättelse. Med det sagt är novellskrivande på inga sätt enbart någon övning till att skriva en roman, utan en helt egen konstform. Gruppträning – boksamtal Att prata böcker tillsammans med kloka medmänniskor är fantastiskt roligt. Och man lär sig så mycket av varandra! De mest intressanta boksamtalen blir det ofta när man inte är riktigt överens eller när boken man läst är lite konstig och svår att förstå. I boken Böcker inom oss av Aiden Chambers finns förslag på hur man kan organisera ett boksamtal så att alla kommer till tals och får lära av varandra.

Läshörnan Läshörnan är biblioteket som alltid är öppet. Med abonnemangstjänsten Läshörnan får din skola tillgång till ett stort utbud som för närvarande omfattar över 10000 titlar. Bland titlarna hittar du allt från klassiker som ”Barnen ifrån Frostmofjället” till aktuella titlar som ”Jag är Zlatan”. Läshörnan stimulerar läsningen. Hassen Khemiri: Jag ringer mina bröder - Godmorgon, världen! Jag ringer mina bröder och säger: Nej ingen dog. Eller. En dog. Han dog. 10 steg till att bli en författare Del 5: Att välja form Vem berättar? Är det nu eller dåtid? Noveller av Mårten Dahlrot En låda kan rymma så mycket lycka. Som ett par skor, om våren, när man fyller sex år och gräset precis blivit grönt och det är varmt nog för att man ska kunna vara ute utan jacka och den lilla ängen mellan trädgården och järnvägsrälsen fortfarande inte är uppväxt, inte hård, inte full av stickigt gräs och tistlar som river en på benen, utan än så länge lite som en fotbollsplan, där man kan springa. Och springer gör man. Särskilt om man har fått nya skor på sin sexårsdag.

Related:  NovellersvenskaLitteraturNovell