background preloader

Skriva en novell (Svenska) - Studi.se

Skriva en novell (Svenska) - Studi.se
Related:  Novell

Läs Hemlös - Kortnovell av AnnieError Regnet smattrade hårt emot hustaken och han kunde inte låta bli att gny till av ogillande trots att han hade värre saker att oroa sig för. Någon gång i tiden trodde han att han gillat regnet, han kunde dra sig till minnes glada ögonblick där han sprang igenom skurarna, utan att bry sig om någonting i världen. Han hade dock slutat älska regnet när han inte längre hade möjligheten att gömma sig ifrån det. Han mindes små bitar av sitt förflutna på det sättet. Mindes saker han tyckt om, saker han gjort innan hela hans liv slagits i spillror. Han mindes dock inte hur det hade gått till. Inte för att hans tiggande lönade sig särskilt ofta. Han brydde sig knappt om någonting längre. Människor verkade inte förstå det dock, och ibland gav de honom mer uppmärksamhet än det innebar att slänga allmosor i hans riktning. Men trots allt var dessa människor bättre än deras motsatser. Och sådana varelser kunde man trots allt göra vad man ville med.

Att skriva en novell | Författartips Det första jag vill säga om novellskrivandet är att det är en kreativ process som inte låter sig rutas in. Men precis som med alla andra kreativa processer (skapa musik, måla tavlor, etc) behöver man först lära sig hantverket. Man lär sig att skriva noveller genom att läsa noveller, men framförallt genom att skriva noveller. Om du är fullständig nybörjare på att skriva noveller har jag ett kom-igång-tips. Vill du veta mer om de olika novellformerna och vad som definierar en novell rekommenderar jag sidan Vad är en novell? Kanske du vill lära dig hur man konstruerar en berättelse, lång som kort, enligt "snöflinge-metoden"? Och kanske vill du spåna fram en berättelse med hjälp av den helautomatiska Intrig-skaparen... Det kan ju också vara så att du tänker ställa upp i en novelltävling och undrar hur man bär sig åt för att vinna - då bör du ju inte missa den här artikeln från min blogg där jag ger dig sju omistliga novelltips! För mig handlar det om ett sug – jag måste helt enkelt skriva.

Ett halvt ark papper Svenska med Patric: torsdag den 23 januari grupp 3 och 4a kl 0855 - 1010 Repetition av de genretypiska dragen för berättande text. NovellIdag skriver författare oftast romaner eller noveller. En roman är en hel bok som t ex Jag är en pojke med tur av Monika Zak. En novell är ganska kort och man kastas in i handlingen direkt genom att handlingen är ganska koncenterad. I slutet av en novell brukar det vara en överraskning.Vi ska läsa novellen Jag kommer fortfarande ihåg av Sofia Heine. Jag kommer fortfarande ihåg Av Sofia Heine ur Nya collage- unga tankar i text & bild Jag kommer fortfarande ihåg när vi träffade Jonas första gången, Jonas och jag. En ny kille i klassen -, fan vad spännande! När Jonas klev in genom dörren blev det alldeles tyst i klassrummet. Kicki, Pia och de andra tjejerna i ”inne-gänget” samlades runt Jonas på rasten och vill veta ”aaaaallt” om honom. Hela veckan gick utan ett ord byttes mellan mig och Jonas. Fredagen kom, men jag kände inte alls för att gå till Pias fest (hela klassen var bjuden).

Svenskanoveller Wiki Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel …’Reuterswärd’ kommer från en kund som brukar lämna in sina kostymer hos oss, han spelar handboll, har tre barn och är släkt med en bergsklättrare som dog på Mount Everest, släktingen alltså, kunden mår bra, han kom förbi i förra veckan för att plocka upp sin tvätt…” det låter kanske konstigt men plötsligt var det som att allt som var jag, jeansen och luvtröjan och ärret och händerna blev en del av något annat, som om jag var något mer än den jag var, ungefär på samma sätt som när jag skrev ”Anders Reuterswärd” på ansökan…” på parkeringen skulle ni kunna visa SECRET LIFE som består av en gigantiskt stor rysk docka, och när jag säger gigantisk så menar jag ­gigantisk, alltså typ tio meter stor, den behöver minst fyra parkeringsplatser för att stå stadigt och det är viktigt att den är bra gjord och verk­ligen ser ut som dom där ryska dockorna som finns i leksaksstorlek…”

Prata om Alkohol | Prata Om Alkohol - Forskningsbaserat metodmaterial Ett åskvädersbarn och ett helvetsgap lär oss hur vi kan gestalta När jag skrev mitt förra inlägg om Att lyckas med gestaltningen så texten lyfter slog det mig att ett bra upplägg kunde vara att utgå från Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren. Det passar också bra i tiden då det just släppts en nya anime-serie med Ronja Rövardotter. Klippen visas på Svt-play när som helst och sänds på Barnkanalen lördagar kl 20:05 och är ca 25-30 min långa och kan fungera som en multimodal text för att lyfta fram gestaltningen. Det bästa är att visa på hur detta låter i text som läses högt innan filmen visas och diskutera på skillnader och likheter som en bok ger genemot filmen. Så här börjar boken: Den natten då Ronja föddes gick åskan över bergen, ja det var en åsknatt så att allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen, bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla andra väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget. Så här yttrar sig Mattis om sitt nyfödda barn: Bild gjord i appen Visual Poetry

Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning | Pia Lerigons författarhemsida Har du hört talas om adjektivsjukan? Har du fått höra att du inte ska använda adjektiv? Det allmänna rådet idag är att man ska undvika adjektiv i skönlitterära texter. Adjektivsjukan betyder att någon gödslat med adjektiv. Kanske du tänker: Varför får man inte använda adjektiv? Saken är den att det är inget fel på adjektiv. Adjektivsjukan är ett symptom på att du missat gestaltningen. Knep 1 = Hittar du adjektiv eller adverb i din text? Ex berättande: "Jag vill att du förvinner härifrån", skrek hon argt. Argt = ett adverb Du har alltså berättat att hon är arg. Vad är då gestaltning? Ex 1 gestaltande: Hon vevade med näven. Detta är ett exempel på gestaltning genom hur karaktären agerar. Ex 2 gestaltande: Ansiktet var högrött och ögonbrynen var som två raka sträck. Detta är ett exempel på gestaltning genom karaktärens ansiktsuttryck. Ex 3 gestaltande: "Försvinn!" Detta är exempel på gestalning genom dialog. Du kan läsa mer om dialog i mitt blogginlägg Skriv dialog.

Related: