background preloader

Noveller på jultema

Facebook Twitter

Femton minuter farfar - HD. En nyskriven novell av Johanna Thydell.

Femton minuter farfar - HD

Joel hade glömt vantarna. Han upptäckte det så fort han kom in i bilen men sa inget, ville inte att farfar skulle tycka att han var slarvig. Istället satte han sig på sina händer, huden blev varm av sätet i farfars nya bil. Han hade ny bil varje gång de sågs. Farfars skinnhandskar knarrade mot ratten när han svängde. De sa inte så mycket. Det brukade alltid ta en stund innan de kom igång, Joel försökte lugna sig med det.

Det tog en kvart ner till city. Joels händer började bli svettiga. Farfar svängde in på parkeringen nu, valde alltid samma lucka, den vid björken. ”Fryser du?” ”Nä.” ”Har du inga vantar? Jo, det hade han. ”Ta du de här så länge”, sa han. Farfars handskar var av skinn. ”Vi tar Falkbergs i år igen”, sa farfar. ”Allt annat här är skräp.” De började gå. När Joel och farfar kom in i människovimlet på Storgatan hände något. Åtta personer hälsade på farfar innan de kom fram till Falkbergs och farfar hälsade tillbaka. ”Nämen GEORGE!” ”Nej.” Julnovell: Vad ni inte visste om änglar.

Oline Stig har skrivit årets julnovell.

Julnovell: Vad ni inte visste om änglar

Det är julafton och köpcentret lyser som ett ufo i dimman. Så här från ovan ser det öde ut. Först när jag närmar mig marken ser jag några figurer röra sig kors och tvärs mellan de upplysta ladorna. Och en blå bil som stannar med ett hostande på den tomma parkeringen. Det är sagt att ett under ska ske här i natt. Jag tittar in i den blå bilen. De lämnar bilen och går över parkeringen mot Kvantum. Vad vet ni om änglar? En sak till: det är en missuppfattning att vi är godhjärtade av naturen.

Men jag har alltså ingen lust att trösta det unga paret i mataffären, jag håller mig på behörigt avstånd. ”Kolla här”, säger killen. ”Det är rea på skinka.” ”Jag vet inte om det är ditt barn”, säger den gravida lågt. Hon förutser inte konsekvenserna. Det är sagt att ett under ska ske i natt men jag vet inte var jag ska leta. Andra här behöver mina tjänster bättre. Ska det här föreställa ett mirakel? Säga vad man vill om Alban, men han är handlingskraftig. Noveller med jultema - Radionovellen.

Mitt-jullov-läsversion1. Jonas Gardell - Mormor gråter. (I vardagsrummet) PAPPAN: - Såja, det blev ju inte så tokigt!

Jonas Gardell - Mormor gråter

PUBERTETSSONEN: - Den är sned. PAPPAN: - Inte då. Granar ser ut sådär. PUBERTETSSONEN: - Den är ändå sned. MAMMAN: - Seså, bråka inte nu. (I köket) MAMMAN: - (ropar) Nu är maten färdig! (Ingen kommer utom mormor) MORMOR: - (in på rullator, gnälligt)Jaså, är det här ni är! (I vardagsrummet) TV-VÄRDEN: - Och nu ska Kalle Anka och hans vänner önska alla en riktigt god jul! (Granen välter) PAPPAN: - Helvete också! (Lite senare i köket, den sista scenen. (Ursprungligen skriven för Aftonbladet/Kulturs julnummer 1990, bearbetad och medtagen i föreställningen "En pall, en mikrofon och Jonas Gardell" som hade premiär på Stockholms konserthus den 15 oktober 1991) Tove Jansson läser ur Det osynliga barnet. Tove Janssons Det osynliga barnet är en novellsamling från 1962, som pekar framåt mot Tove Janssons mer allvarliga muminböcker och vuxenböcker.

Tove Jansson läser ur Det osynliga barnet

I den tar Tove Jansson fram många olika fantasifigurer och behandlar negativa känslor som avund, förlust, sorg och ensamhet. Det osynliga barnet kom ut 1962. Novellsamlingen pekar framåt mot Tove Janssons vuxenböcker. Den innehåller nio berättelser, varav Tove Jansson läser åtta här. (Vårvisan saknas). Titelberättelsen om det osynliga barnet är en av Tove Janssons mest kända korta berättelser. Homsans hemska äventyr behandlar också familjekonstellationer och syskonskap. Filifjonkan är en av muminvärldens sorgsnaste karaktärer. I berättelsen Hemulen som älskade tystnad kan man kanske se Tove Janssons egen reaktion på berömmelse. Den sista draken i världen, inte större än en tändsticksask, visar känslan för skönhet och skörhet. Också Sniff älskar saker. "Mamma vakna, någonting hemskt har hänt. Text: Ida Fellman. Mattias Göransson: Liten julnovell. Bettan hade samlat burkar i två veckor utan att säga vad pengarna skulle användas till.

Mattias Göransson: Liten julnovell.

Nu satt Benny och flinade mot henne tvärs över bordet. Tjugo köttbullar med potatis, brunsås och lingon. Sallad och cocacola. Och så kaffe på det. Vilken fest. - Det här var verkligen en schysst julklapp, sade han. - Vänta du, det bästa kommer sen, svarade hon. De kände sig inte lika utstirrade som de gjort när de först kom in i varuhuset. Tusen ett tusen två tusen tre.