background preloader

Novell

Facebook Twitter

Prata Om Alkohol - Forskningsbaserat metodmaterial. Den forsta karleken. Den forsta karleken. STÖDMALL – A4 by anwa0716. Läs Hemlös - Kortnovell av AnnieError. Regnet smattrade hårt emot hustaken och han kunde inte låta bli att gny till av ogillande trots att han hade värre saker att oroa sig för. Någon gång i tiden trodde han att han gillat regnet, han kunde dra sig till minnes glada ögonblick där han sprang igenom skurarna, utan att bry sig om någonting i världen.

Han hade dock slutat älska regnet när han inte längre hade möjligheten att gömma sig ifrån det. Han mindes små bitar av sitt förflutna på det sättet. Mindes saker han tyckt om, saker han gjort innan hela hans liv slagits i spillror. Hur skriver man en novell? del.1 (Svenska) - Studi.se. Skriva en novell (Svenska) - Studi.se. Lyssna fantasy, sf och skräcknoveller. Vinnarnovellen: ”Anton och jag” Svenska med Patric: torsdag den 23 januari grupp 3 och 4a kl 0855 - 1010. Repetition av de genretypiska dragen för berättande text.

Svenska med Patric: torsdag den 23 januari grupp 3 och 4a kl 0855 - 1010

NovellIdag skriver författare oftast romaner eller noveller. En roman är en hel bok som t ex Jag är en pojke med tur av Monika Zak. En novell är ganska kort och man kastas in i handlingen direkt genom att handlingen är ganska koncenterad. I slutet av en novell brukar det vara en överraskning.Vi ska läsa novellen Jag kommer fortfarande ihåg av Sofia Heine. Jag kommer fortfarande ihåg Av Sofia Heine ur Nya collage- unga tankar i text & bild Jag kommer fortfarande ihåg när vi träffade Jonas första gången, Jonas och jag. En ny kille i klassen -, fan vad spännande! När Jonas klev in genom dörren blev det alldeles tyst i klassrummet.

Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel. …’Reuterswärd’ kommer från en kund som brukar lämna in sina kostymer hos oss, han spelar handboll, har tre barn och är släkt med en bergsklättrare som dog på Mount Everest, släktingen alltså, kunden mår bra, han kom förbi i förra veckan för att plocka upp sin tvätt…” det låter kanske konstigt men plötsligt var det som att allt som var jag, jeansen och luvtröjan och ärret och händerna blev en del av något annat, som om jag var något mer än den jag var, ungefär på samma sätt som när jag skrev ”Anders Reuterswärd” på ansökan…” på parkeringen skulle ni kunna visa SECRET LIFE som består av en gigantiskt stor rysk docka, och när jag säger gigantisk så menar jag ­gigantisk, alltså typ tio meter stor, den behöver minst fyra parkeringsplatser för att stå stadigt och det är viktigt att den är bra gjord och verk­ligen ser ut som dom där ryska dockorna som finns i leksaksstorlek…”

Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel

Sagor och ramsor. Ett åskvädersbarn och ett helvetsgap lär oss hur vi kan gestalta. När jag skrev mitt förra inlägg om Att lyckas med gestaltningen så texten lyfter slog det mig att ett bra upplägg kunde vara att utgå från Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren.

Ett åskvädersbarn och ett helvetsgap lär oss hur vi kan gestalta

Det passar också bra i tiden då det just släppts en nya anime-serie med Ronja Rövardotter. Klippen visas på Svt-play när som helst och sänds på Barnkanalen lördagar kl 20:05 och är ca 25-30 min långa och kan fungera som en multimodal text för att lyfta fram gestaltningen. Det bästa är att visa på hur detta låter i text som läses högt innan filmen visas och diskutera på skillnader och likheter som en bok ger genemot filmen. Så här börjar boken: Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning. Har du hört talas om adjektivsjukan?

Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning

Har du fått höra att du inte ska använda adjektiv? Det allmänna rådet idag är att man ska undvika adjektiv i skönlitterära texter. Svenskanoveller Wiki. Pälsen – historiett av Hjalmar Söderberg. Denna lektionsplanering passar bra under en lektion, men kan också utökas till fler lektionstillfällen.

Pälsen – historiett av Hjalmar Söderberg

Dela ut papperskopior på Pälsen och starta lektionen. ( eleverna läsa högt för varandra i grupper om tre och tre.Skriv eller visa ett dokument på tavlan där det står:Efter ni har läst: Diskutera texten. Vad reagerade ni på? Vad tänker ni? Vialingua - Platsbeskrivning,miljöbeskrivning. Författartips. Vad menar jag med inramning?

Författartips

Jo helt enkelt tiden och platsen för din scen. För det är ju så att vad du än berättar om så utspelar det sig nånstans i kosmos, och nån gång. Ofta säger man miljöbeskrivning, men jag tycker inramning är ett tydligare ord, eftersom vi då även får med tidsaspekten. Djävulen, sägs det, sitter i detaljerna. För lite detaljer, och dina aktörer tycks vandra genom berättelsen på en tom scen. Du ska använda så lämpliga och livfulla detaljer som möjligt när du skapar din inramning. Miljöbeskrivningar – hur jag tänker.

Ingerun bad mig att skriva något om miljön i skönlitterära texter, gärna med exempel.

Miljöbeskrivningar – hur jag tänker

Och jag blev väldigt smickrad av att någon bad mig om råd, så det är klart jag gör det! Miljöskildringar skulle jag kunna tjata om i ungefär åtta blogginlägg. För det är något jag tycker är otroligt viktigt när jag själv läser. Det skaver i mina ögon när de är klumpiga. Och nu kanske ni tänker att miljöbeskrivningar är stora textsjok med solnedgångar, möblernas placering i ett rum och en hel radda med adjektiv. En riktigt bra miljöskildring märks nämligen inte.

Men hur gör man då för att miljöskildringen inte ska märkas? Radioskrivarklubben: Skrivkramp. Svenskanoveller Wiki. Valkommen_forfattare. Författarskolan. Mellan raderna: Niklas Krog.