background preloader

Retorik

Facebook Twitter

Argumenterande anförande

Nancy Duarte: The secret structure of great talks. INFORMATIVA, DEMONSTRATIVA OCH INSTRUERANDE TAL. I den klassiska retoriken fanns inte denna typ av tal då man på den tiden istället var inställda på att övertyga på olika vis, (rådgivande, värderande och försvarstal), och man använde mestadels retoriken inom juridik och politik.

INFORMATIVA, DEMONSTRATIVA OCH INSTRUERANDE TAL.

Ett Informativt tal skall enbart syfta till att helt objektivt berätta något för åhörarna som de förhoppningsvis kan ha glädje eller nytta av. Kielijelppi: Disposition. Disposition betyder plan(läggning).

Kielijelppi: Disposition

Dispositionen i en vetenskaplig text ska vara logisk, konsekvent och synlig.

Informerande anförande

Demonstrerande anförande. Hyllnings- & högtidstal. Gina Dirawi i Hela Sverige skramlar. Sommar, Johan Rockstr m. Transkribering: Mats Anderbok (Finns även som en lite större fil, med något annorlunda typografi ManusRockstr.htm, samt som marginaljusterat Word-dokument: ManusRockstr.doc (14 sidor; bara att ladda hem, skriva ut, läsa och begrunda).)

Sommar, Johan Rockstr m

"Vi hade tur, en otrolig tur", förklarar professor Paul Crutzen, som fick nobelpris för sin upptäckt att våra utsläpp av freoner hotade livet på jorden genom att fräta hål i ozonlagret som skyddar oss mot farlig UV-strålning från solen. INFORMATIVA, DEMONSTRATIVA OCH INSTRUERANDE TAL. Inspirationsinjektioner, begreppet topos och en rolig retorikövning. Just nu funderar jag mycket på det här med elevers lust att lära mer.

Inspirationsinjektioner, begreppet topos och en rolig retorikövning

Vad väcker deras engagemang och nyfikenhet på ämnet? Vad är det som avgör om de får lust att lära sig mer? Det är mycket fokus på hur vi kan vara tydliga med syfte och mål och hur vi ska ta oss dit, återkoppling och respons och förmågor och kunskapskrav… Superviktiga saker naturligtvis, men vi får inte glömma glädjen i ämnet! En sak som jag tycker bidrar till elevernas intresse är förankringen i ”verkligheten” och koppling till ”världen utanför”. Låt Ullevikonserterna visa vägen mot ett bättre samhälle. Håkan Hellström är Sveriges mest framgångsrika popstjärna, men med en image som den evige förloraren.

Låt Ullevikonserterna visa vägen mot ett bättre samhälle

Det säger sig självt att publiken vallfärdar för att se honom återvända till Ullevi den 4-5 juni. 185597-1_Retorikmatchen_handledning. Övervinn rädslan för att tala! Retorikexperten Elaine Eksvärd ger sina bästa ... Behöver du ett argument snabbt? Kolla hit! VARMT (pun totally intended) VÄLKOMMEN TILL ARGUMENTAKUTEN!

Behöver du ett argument snabbt? Kolla hit!

Retorikshop SOMMARERBJUDANDE! Bli en bättre talare och presentatör – Sveriges första retorikkurs i fickformat!

Retorikshop SOMMARERBJUDANDE!

En unik möjlighet att träna din retorik när du vill, hur du vill och var du vill. Med 32 övningskort tar du ett steg i taget och blir bättre direkt. Inga förkunskaper behövs. Patos. Du får köpa snuset i säcken. Snus får ha vilken smak som helst.

Du får köpa snuset i säcken

Men texten på dosan får inte berätta vilken smak det är på snuset, visar en ny utredning som presenteras i dag, uppger Ekot. Sedan tidigare står det klart att Sverige får bestämma över snusets innehåll, och att snusdosan kan se annorlunda ut när EU:s tobaksdirektiv blir svensk lag. I dag lämnar lagman Göran Lundahl, som har utrett hur direktivet ska följas, en första utredning till regeringen. Utredningen har även tittat på hur varningstexterna kan utformas och kommer att gå emot regeringen och riksdagen när det gäller cigarettpaketens varningsmärkning.

Här är världens bästa tal 2014 - foretagande. 20131204 – Jason Diakité (Timbuktu): Tal i riksdagen under Fem i tolv-rörelsens manifestation. Timbuktus tal - ord för ord. I dag höll Fem i tolv-rörelsen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag.

Timbuktus tal - ord för ord

Men när rapartisten Timbuktu tog emot pris närvarande inte talmannen Per Westerberg (M). – Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane. Då höll han känslofyllda talet. Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut.

Detta är en debattartikel.

Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut

Får de retorikträning via födan i USA?​​ Retorik – rätt att tala, vett att lyssna. UR:s arbetsmaterial. I arbetsmaterialet har vi samlat övningar som hjälper dig att på ett enkelt och systematiskt sätt erövra talekonsten. I lärarhandledningen får du som pedagog en kort sammanfattning av retorikens historia och tips på hur du kan använda partesmodellen – en arbetsgång för talare – tillsammans med dina elever. Materialet passar lika bra för den nyfikna, pratglada 9-åringen som för den tonårstysta 14-åringen. Du anpassar enkelt materialet efter just dina elever och era förutsättningar.

Både lärarhandledning och övningshäfte innehåller konkreta uppgifter som inte kräver långa förberedelser. Tala ut!: Vässa argumenten. Tala ut!: Världens bästa tal och en och annan groda. Sanna-woxstrom.pdf. Gleerups. Nytt stavningsfiasko av FP. Retorik - konsten att övertyga. Jag planerar för nästa arbetsområde som är retorik, dvs konsten att tala övetygande, samt etos, patos och logos som är ett tals olika delar. Vi ska alltså analysera talen samt skriva egna. I nya kursplanen är tal framlyft så eleverna ges redskap för att möta arbetslivet framöver.

I vår kommun har vi som mål att arbeta entreprenöriellt och detta tycker jag ligger väl i fas med det synsättet ,förutom hela arbetssättet formativ bedömning och att som lärare dela med sig av sina planeringar för att lyfta skolan. Talanalys Vad är talares syfte - är det att utbilda, att motivera, att övertyga eller för att underhålla? Några användbara tips på länkar jag snappade upp från Twitter är: En Prezi om talets uppbyggnad och lite kort historik samt talets uppbyggnad här.

Svenska tal: Tal som rekomenderas särskilt är: Engelska tal: Litterära verkningsmedel by Lillemor Ingebrand on Prezi.

Retoriska verkningsmedel