background preloader

Retorik

Facebook Twitter

Övningar » Retorik i skolan. Vi har samlat övningarna under respektiva steg: Steg 1 · Tillåtande klassrumsklimat Steg 2 · Fantasiskapande övningar – turtagning Annons Steg 3 · Aktivt lyssnande Steg 4 · Berättelser I Steg 5 · Berättelser II Steg 6 · Minnestekniker Steg 7 · Framförandet Steg 8 · Respons – ros och goda råd Steg 9 · Röst – nervositet – andning & avslappning Steg 10 · Partesmodellen: retorikens arbetsmodell1.

Övningar » Retorik i skolan

Steg 11 · Argumentation Steg 12 · Övningar att inspireras av. Talks.

Politik

Klara Besked Retorikkonsult – Föreläsningar, retorikträning och retorikutbildning. En del lärare frågar mig om små, korta retorikövningar att göra i klassrummet.

Klara Besked Retorikkonsult – Föreläsningar, retorikträning och retorikutbildning

Jag kryddar mina retoriklektioner med flera övningar för att eleverna ska få röra på sig, tänka till, våga själva och våga tillsammans. Idag beskriver jag övningen "Tyst minut". Så här går det till En elev i taget går upp framför klassen. Julia Gillard Smashes Tony Abbott for Sexism and Misogyny. Nyhet : Så använder du rösten för att påverka dina elever. Annons: Innehållet kommer från Lärkraft.se – testa Lärkraft.se kostnadsfritt i 30 dagar!

Nyhet : Så använder du rösten för att påverka dina elever

Skickliga pedagoger är oftare mästare på att dra fördel av sin röst, till exempel tonfall, volym, tempo och frasering. Orden du säger tillhör det verbala fältet.

Argumenterande anförande

Demonstrerande anförande. Informerande anförande. Hyllnings- & högtidstal. Retoriska verkningsmedel. Phil Davison - Epic Speech For Treasurer. Tungan rätt i mun: Våga prata, våga misslyckas - UR Skola. INFORMATIVA, DEMONSTRATIVA OCH INSTRUERANDE TAL. I den klassiska retoriken fanns inte denna typ av tal då man på den tiden istället var inställda på att övertyga på olika vis, (rådgivande, värderande och försvarstal), och man använde mestadels retoriken inom juridik och politik.

INFORMATIVA, DEMONSTRATIVA OCH INSTRUERANDE TAL.

Ett Informativt tal skall enbart syfta till att helt objektivt berätta något för åhörarna som de förhoppningsvis kan ha glädje eller nytta av. Det är viktigt att du definierar syftet noggrant innan du börjar skriva ditt tal för att du skall nå dit du har tänkt dig med informationen du tänker presentera. Följande frågor kan hjälpa dig att specificera ditt syfte: VARFÖR är det viktigt att mina åhörare får dessa upplysningar? 7 Ways to Make a Conversation With Anyone. Sökresultat: Muntlig framställning och retorik - UR Skola.

Pentadanalys. Pentadanalys är en retorisk analysmetod som fokuserar på en texts dramatiska delar.

Pentadanalys

Analysen skapades av retorikern och litteraturvetaren Kenneth Burke är därför också ibland omnämnd som Burkes Pentad[1]. Metoden används för att svara på frågan varför något händer och vem som agerar. Denna metod bygger vidare på Kenneth Burkes tankar om dramatismen. Jasenko Selimovic. Retorik – rätt att tala, vett att lyssna - UR Skola. Orden med Anna Charlotta: Berätta mera! - om muntligt berättande - UR Skola. Tala ut!: Kroppen avslöjar allt - UR Skola. UR Samtiden - Retorik: Övningar för gymnasiet - UR Skola. Tala ut!: En skön stil - UR Skola. UR Samtiden - Leda, relatera och påverka: Pausa och påverka - UR Skola. Tala ut!: Sist men inte minst - UR Skola. Nancy Duarte: The secret structure of great talks.

INFORMATIVA, DEMONSTRATIVA OCH INSTRUERANDE TAL. Kielijelppi: Disposition. Disposition betyder plan(läggning).

Kielijelppi: Disposition

Gina Dirawi i Hela Sverige skramlar. Sommar, Johan Rockstr m. Transkribering: Mats Anderbok (Finns även som en lite större fil, med något annorlunda typografi ManusRockstr.htm, samt som marginaljusterat Word-dokument: ManusRockstr.doc (14 sidor; bara att ladda hem, skriva ut, läsa och begrunda).)

Sommar, Johan Rockstr m

"Vi hade tur, en otrolig tur", förklarar professor Paul Crutzen, som fick nobelpris för sin upptäckt att våra utsläpp av freoner hotade livet på jorden genom att fräta hål i ozonlagret som skyddar oss mot farlig UV-strålning från solen. Men vetenskapen varnade i tid, och 1987 skrev 40 länder på Montreal-protokollet, som förbjöd ozonförstörande substanser. En otrolig framgång! "Vi lyckades undvika en global katastrof med en hårsmån", fortsätter Paul, "utan att ens veta om det". Inspirationsinjektioner, begreppet topos och en rolig retorikövning. Just nu funderar jag mycket på det här med elevers lust att lära mer.

Inspirationsinjektioner, begreppet topos och en rolig retorikövning

Vad väcker deras engagemang och nyfikenhet på ämnet? Vad är det som avgör om de får lust att lära sig mer? Det är mycket fokus på hur vi kan vara tydliga med syfte och mål och hur vi ska ta oss dit, återkoppling och respons och förmågor och kunskapskrav… Superviktiga saker naturligtvis, men vi får inte glömma glädjen i ämnet! En sak som jag tycker bidrar till elevernas intresse är förankringen i ”verkligheten” och koppling till ”världen utanför”.

Att åka på olika studiebesök och få besök av gästföreläsare kan vara ett energigivande sätt att bryta av det som händer i klassrummet, och detta är något jag verkligen har försökt ta med mig i kursen Retorik 100 poäng. 185597-1_Retorikmatchen_handledning. Övervinn rädslan för att tala! Retorikexperten Elaine Eksvärd ger sina bästa ... Retorikshop SOMMARERBJUDANDE! Bli en bättre talare och presentatör – Sveriges första retorikkurs i fickformat!

Retorikshop SOMMARERBJUDANDE!

En unik möjlighet att träna din retorik när du vill, hur du vill och var du vill. Med 32 övningskort tar du ett steg i taget och blir bättre direkt. Inga förkunskaper behövs. Patos. Du får köpa snuset i säcken. Snus får ha vilken smak som helst.

Du får köpa snuset i säcken

Men texten på dosan får inte berätta vilken smak det är på snuset, visar en ny utredning som presenteras i dag, uppger Ekot. Sedan tidigare står det klart att Sverige får bestämma över snusets innehåll, och att snusdosan kan se annorlunda ut när EU:s tobaksdirektiv blir svensk lag. I dag lämnar lagman Göran Lundahl, som har utrett hur direktivet ska följas, en första utredning till regeringen. Utredningen har även tittat på hur varningstexterna kan utformas och kommer att gå emot regeringen och riksdagen när det gäller cigarettpaketens varningsmärkning.

Här är världens bästa tal 2014 - foretagande. 20131204 – Jason Diakité (Timbuktu): Tal i riksdagen under Fem i tolv-rörelsens manifestation. Jag tog med med mig en sak idag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Timbuktus tal - ord för ord. I dag höll Fem i tolv-rörelsen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag. Men när rapartisten Timbuktu tog emot pris närvarande inte talmannen Per Westerberg (M). – Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane. Då höll han känslofyllda talet. Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut. Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Julia Essell, 14: Jämställdhet är viktig – även i dataspelsvärlden Halvnakna kvinnor, miljontals spelare. Får de retorikträning via födan i USA?​​ Retorik – rätt att tala, vett att lyssna. UR:s arbetsmaterial. I arbetsmaterialet har vi samlat övningar som hjälper dig att på ett enkelt och systematiskt sätt erövra talekonsten. I lärarhandledningen får du som pedagog en kort sammanfattning av retorikens historia och tips på hur du kan använda partesmodellen – en arbetsgång för talare – tillsammans med dina elever. Materialet passar lika bra för den nyfikna, pratglada 9-åringen som för den tonårstysta 14-åringen. Du anpassar enkelt materialet efter just dina elever och era förutsättningar. Både lärarhandledning och övningshäfte innehåller konkreta uppgifter som inte kräver långa förberedelser. Tala ut!: Vässa argumenten.

Tala ut!: Världens bästa tal och en och annan groda. Sanna-woxstrom.pdf. Gleerups. Nytt stavningsfiasko av FP. Retorik - konsten att övertyga. Jag planerar för nästa arbetsområde som är retorik, dvs konsten att tala övetygande, samt etos, patos och logos som är ett tals olika delar. Vi ska alltså analysera talen samt skriva egna. I nya kursplanen är tal framlyft så eleverna ges redskap för att möta arbetslivet framöver. I vår kommun har vi som mål att arbeta entreprenöriellt och detta tycker jag ligger väl i fas med det synsättet ,förutom hela arbetssättet formativ bedömning och att som lärare dela med sig av sina planeringar för att lyfta skolan.

Litterära verkningsmedel by Lillemor Ingebrand on Prezi.