background preloader

iPad Studiecirkel

iPad Studiecirkel

http://ipad.skola.malmo.se/home

Related:  Datadigitala hjälpmedel

Årskurs 4-6 - Media Smart Media Smart för mellanstadiet består av sju lektioner som syftar till att ge eleverna både en introduktion till reklam, men även fördjupa sig inom områden som etisk reklam, sociala medier och lagar och regler. I ett antal enkla och roliga övningar får eleverna lära sig om reklam och källkritik och för att reflektera över hur de själva påverkas av olika budskap. Du som lärare kan använda hela eller delar av materialet. Varje lektion är fristående och du kan arbeta med dem i den ordning som passar er bäst.

Lite om begrepp i allmänhet och om begreppet flippat klassrum i synnerhet I diskursen kring skolan florerar massor av begrepp som vi alla har vårt unika förhållande till, och som dessutom kan bli värdeladdade utifrån hur vi definierar dem och hur vi känner inför dem. Begrepp som klassrum, läromedel, raster och läxor är för många självklara när man pratar skola. Sedan har vi nya begrepp som uppkommit under senare år och som ofta används som om det vore självklart vad de står för; och som dessutom ofta behandlas som om de självklart ska ha en positiv laddning. Här har vi begrepp som en-till-en, omdefinierat lärande, The Big Five och flippat klassrum. Jag har tidigare skrivit om en-till-en-begreppet, Jan Svärdhagen har ifrågasatt begreppet omdefinierat lärande och Joel Rudnert har ifrågasatt The big five. Jag kommer i det här inlägget att uttrycka mina funderingar kring begreppet flippat klassrum.

DART - Appoteket Krutet I DARTs lokaler finns nu APPoteket Krutet - en hörna med surfplattor och smartphones och tips, råd och information kring hur de kan användas för personer med funktionsnedsättning. App är förkortning för applikation, och syftar på ett litet tillämpningsprogram som enkelt kan laddas hem och installeras hem till en telefon eller en platta. På DART har vi plattor och telefoner både för Android och iOs, som är de två stora operativsystemen i dagsläget. På APPoteket kan du själv titta på och prova utvalda appar för kommunikation, kognition och lek. För dig som är klient på DART finns även möjlighet att, under en utprovningsperiod, låna hem en surfplatta eller smartphone för att i lugn och ro prova om en app kan fungera som t.ex. kommunikationsstöd. Satsningen har varit möjlig tack vare Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Appar som låter alla vara med Jobbigt med kommunikation och samspel? Då kan Skype vara en lösning. Med rätta apparna får elever som behöver göra på sitt eget sätt bättre förutsättningar i skolan. Gunilla Almgren Bäck är specialpedagog och IKT-skolutvecklare i Mölndal. IKT står för informations- och kommunikationsteknologi. Hennes jobb är att visa hur man med teknikens hjälp kan främja lärande för alla elever. iMovie på iPad Igår hade alla sjuor och åttor på en temadag. Ett av passen var att lära sig iMovie på iPad tillsammans med mig. Insåg då att det hänt en del i iMovie, så jag funderade på att kanske göra en liten instruktionsvideo. Senare på dagen så satt jag och läste nya inlägg i en av alla iPad-frupperna på Facebook och där var det några som efterlyste filmredigeringsfunktioner, funktioner som jag "upptäckt" att de numera fanns i iMovie. Satte mig lite för sent igår kväll och började göra en film, och fortsatte allt för länge igår natt med att göra en film om hur iMovie på iPaden ser ut och fungerar.

32 appar inför höstterminen 15/16 Här kommer min lista med iPadappar som kommer finnas på alla iPads i Lysekils kommun åk 1-6. Alla appar var, när jag gjorde den, ”gratis” för eleverna:) Tanken är att detta ska vara en bas-lista för skolorna och sedan kan varje skola eller pedagog önska andra appar att komplettera med. Speciallärarna har också fått en genomgång av vilka appar som de inte får missa att göra reklam för. Se längre ner på sidan. Kommunen har Microsofts Office 365 så därför ligger Officepaketets appar med i mitt paketet. Vi har kommunlicens på NE och då ingår apparna nedan till alla elever. Nybörjarguide ~ Kilskrift Din nybörjarguide till att flippa klassrummet Vad bra! Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet. Men vad är det egentligen? Jag intervjuades av Ålands Radio när jag var där och föreläste. Dessutom har jag med i radioprogrammet Skolministeriet när det handlade om det flippade klassrummet.

Syskonkompetens - Agrenska Syskonkärlek eller i skuggan av ett syskon? Kunskaper om och erfarenheter av att ha en syster eller bror med funktionsnedsättning Webbsidan presenterar insatser och erfarenheter från projektet Syskonkompetens eller i skuggan av ett syskon 2009-2012 som finansierades av Allmänna Arvsfonden inom satsning Fördel barn!

Related: