background preloader

Recensioner av iPhone, iPad och Android-appar för barn

Recensioner av iPhone, iPad och Android-appar för barn

https://www.pappasappar.se/

Related:  annelihAPPAR, IPAD, YOU TUBE OCH LÄNKARIpads i undervisningenIPadsIT

Syskonkompetens - Agrenska Syskonkärlek eller i skuggan av ett syskon? Kunskaper om och erfarenheter av att ha en syster eller bror med funktionsnedsättning Webbsidan presenterar insatser och erfarenheter från projektet Syskonkompetens eller i skuggan av ett syskon 2009-2012 som finansierades av Allmänna Arvsfonden inom satsning Fördel barn! Syskonprojektet är ett samarbetsprojekt mellan Habilitering & Hälsa i Stockholms läns landsting, Ågrenska Stiftelsen i Göteborg, AMC-föreningen (Artrogryposis Multiplex Congenita), samt leg. psykolog och psykoterapeut Christina Renlund. Det finns idag inga säkra uppgifter på hur många barn i Sverige som har en syster eller bror med funktionsnedsättning. Appar som hjälpmedel Här följer ett urval av iOS-appar (iPad, iPhone, iPod) i några olika kategorier. Listan kommer att uppdateras då och då framöver. - Dexteria: Handmotorik - Teckna: TeckenHattens teckensamling med filmer. - TeckenLex: teckensamling med filmer.

Kahoot - ett användbart verktyg i klassrummet Ett enkelt julquiz för åk 1-3 har jag skapat på kan man använda i många situationer i klassrummet. Man kan ha riktigt roligt med det.I denna tutorial här ovanför berättar de hela vägen hur man gör.För att skapa konto, vilket är gratis, går man in på gör man också sina quiz som man sedan kan spela i klassrummet. De som ska deltaga i spelet skriver in i sin webbläsare.På öppningssidan där skriver man in den sifferkombination som man får av sin spelledare.Man skriver också in sitt namn, man behöver inte skriva ett påhittat namn om man vill vara anonym.På spelledarens plan syns de namn som ska delta i spelet.Sen är det bara att köra igång. På Kahoot's hemsida finns massor med Kahoots som andra gjort. Man kan söka på olika språk (även svenska), titlar, taggar eller användarnamn.Det går också att filtrera sina sökningar på fler sätt.Allt är väldigt enkelt att komma igång med och här finns många användningsområden.Dessutom är det gratis, vilket vi tackar för.

Appar som hjälp vid läs- och skrivproblematik Jag fick en fråga om vilka appar jag rekommenderar till elever med läs- och skrivproblematik. Här kommer min lista med appar utan inbördes ordning. Jag har tagit med appar med lite olika funktioner: Talande tangentbordTalsyntesRättstavningOrdprediktionOCR-läsareÖversättarePDFläsare både med och utan anteckningsmöjligheterAnteckningsverktyg med skriv och ljudfunktioner När det gäller appar för läs- och skrivhjälp finns flera bra som jag rekommenderar beroende på syfte. Digitala verktyg, SAMR och det saknade steget På spaning efter det omdefinierade lärandet – del 1 Den digitala utvecklingen i skolan går fort just nu och glädjerop blandas med farhågor i takt med att en till en och andra koncept införs på skolor runt om i landet. Att uppdraget till skolan är att införa IKT är glasklart men däremot är det inte lika entydigt hur den digitala tekniken bäst kommer till användning i det konkreta skolarbetet. Om detta delar jag med mig av några reflektioner till Skollyftets läsare, bland annat kommer jag att diskutera om det inte saknas ett steg i den ofta citerade SAMR-modellen. SAMR-modellen När skolutveckling med IKT diskuteras används ofta Ruben Puenteduras SAMR-modell som utgångspunkt.

Stöd och insatser Stöd och insatser till personer med autism eller Aspergers syndrom beror på behoven hos den enskilda personen och hos hans eller hennes omgivning. Med ett gemensamt ord kallas stöd och insatser för habilitering. Habiliteringens syfte är att ge barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar bästa möjliga funktionsförmåga och bästa möjliga förutsättningar för delaktighet i samhället. En del stöd och insatser sker dock inte som en del av ett individuellt habiliteringsarbete. Det kan istället till exempel handla om att skolpersonal skaffar sig mer kunskap eller att föräldrar skapar nätverk med andra för att dela erfarenheter.

Recension av Notability - Skapa och samla anteckningar på ett ställe Användningsområden och funktioner Notability är en fantastisk app för att skriva eller hålla reda på dina anteckningar och viktiga papper. I den här appen kan du skriva, importera foto, spela in, anteckna i pdf och mycket mer. iPad som hjälpmedel iPaden rymmer många möjligheter till anpassning för elever i behov av stöd, allt från talsyntes, till möjligheter att zooma text, ändra kontrast till hörselhjälpmedel. I denna film får ni ser vad som göms i en iPad och hur enkelt man kan anpassa dessa hjälpmedel för varje elev. Ett tips som inte finns i filmen vill jag lägga till: När du aktiverar talsyntesen, tryck på röster, välj svenska och sedan alternativet ”förbättrad kvalitet” på röstkvalitet för att ladda ner en mer följsam röst. Det är gratis och gör läsupplevelsen mer bekväm.

SFI-appar för yngre och äldre elever Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång. SFI och arbetet med nyanlända elever har alltid legat mig varm om hjärtat. Dessa underbara barn som genom att vara just barn, leker sig in i den svenska skolan. del 15 När du är aktiv på nätet, i sociala medier mm så märker du snart att du hittar massor med bra tips, länkar, bilder, filmklipp mm som du vill spara för att du någon gång i framtiden kommer att ha nytta av dem. När du senare vill hitta länken/bilden/filmklippet så minns du inte var det var du såg den. Var det en favorit i twitter eller favoritmarkerade du sidan i din webbläsare eller var det någon annanstans du såg länken/bilden/filmklippet? Nedan följer olika program och tjänster som kan hjälpa dig att organisera digitalt material som du vill kunna hitta tillbaka till. Många av tjänsterna fungerar även bra för att samla länkar till eleverna när du jobbar med ett ämnesområde i skolan. Padlet Gratistjänst.

en webbplats om autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd Autismforum flyttar till ny plattform Just nu pågår en flytt av Autismforum till en ny plattform. Autismforum kommer framöver att vara en egen del av Habilitering & Hälsas webbplats www.habilitering.se Autismforum har funnits i sin nuvarande form sedan 2004. Vi har under lång tid planerat för en flytt av innehållet till en ny teknisk plattform, en ny struktur och form. Arbetet tar alla våra resurser, vilket innebär att det inte kommer att tas fram något nytt innehåll i den här miljön under våren 2015. Hör gärna av dig om det är delar du tycker är särskilt bra eller om det finns delar som behöver arbetas om eller saknas helt.

Barnsidan. Matte, klockan, svenska och engelska. Tycker ditt barn att det är tråkigt att träna på multiplikationstabellen och de andra räknesätten? Här hittar du massor av roliga länkar, till övningar och roliga mattespel! Klicka nedan på den blåfärgade texten för att komma till önskat område. Du och ditt barn kommer inte att bli besvikna! Det finns även lite länkar till spel och övningar om klockan.

iPad i Östersund i förskoleklassen med iPad idag Idag hade jag en grupp med några elever och vi skulle använda iPaden under det tillfället. Jag ville lägga fokus på språket och skapande under den tiden. En av mina tankar var att jag ville att några skulle skapa animerad legofilm, några skulle skapa sagor i story wheel och några samarbeta med andra appar. Jag erbjöd apparna: Bornholmslek,

Related:  ipadIKTiPads förskolanbarn i behov av stödIPadApparLänksamlingar och lärarresurserklaralisaluttenFritidsSkoltipsIT