background preloader

Appar 100-i-topp inför läsåret 13/14

Appar 100-i-topp inför läsåret 13/14
Nu är det snart dags att starta ett nytt läsår med nya möjligheter, nya tankar och idéer och visioner om hur detta läsår kommer att bli. Det har kommit en del nya appar… flödet är stort och ibland kan det vara svårt att se skogen för alla träd, men jag har försökt välja ut mina 100 favoritappar; både gamla och nya som jag tror på (just idag, imorgon kan det ha kommit något ännu bättre;) Det är svårt att kategorisera apparna eftersom de ofta passar i fler än en kategori, jag har ändå valt att bara ta med dem i en kategori; så för säkerhets skull-titta igenom alla kategorier även om du inte hade tänkt det. Det kan gömma sig en godbit där du minst anar det. Hoppas du hittar appar som du inte sett eller appar som du laddat ner men glömt av. Är du intresserad av en appgenomgång på din förskola/skola? Hör av dig vid intresse eller önskan om offert/bokning till ikttove@gmail.com Multilingual Spellchecker-ordprediktionIntoWords -ordprediktionLegimus- app för de med läshinder. Relaterat I "Allmänt"

http://iktsidan.com/2013/07/31/appar-100-i-topp-infor-lasaret-1314/

Related:  lingualady

Google Apps som lärplattform – Del 1 Mappstruktur i Drive Fler och fler skolor börjar använda Google Apps som plattform för kommunikation och kollaboration. Om man tidigare har jobbat i någon av de mer skolanpassade lärplattformarna saknar man kanske till en början kursspecifika sidor, inlämningsmappar kopplade till klasslistor och specifika fält för omdömen t.ex. i Google Apps. Men med lite tanke bakom mappstruktur, delningar och kommentarsfunktioner kan Google Drive tillsammans med de andra Google-tjänsterna fungera som en lärplattform med många fler möjligheter. Jag har utgått från en viss förkunskap i Google Drive i detta inlägg och fokuserar på hur själva mappstrukturen skulle kunna se ut för en lärare samt arbetsgången för att både nå ut med kursmaterial och ta emot elevarbeten. Det första förslaget på mappstruktur utgår från en klass.

Att visa och vägleda elever i skriv- och läsförmåga En rapport från skolinspektionen visar att ”skolan måste ge eleverna bättre möjligheter att utveckla sin läsförståelse och skrivförmåga och därmed också sin förmåga att tänka, kommunicera och lära. Framför allt behövs ett mer aktivt stöd från lärarna.” Explicit undervisning i skriv- och läsförmåga blir väldigt viktigt kommer man fram till. Det finns ett antal punkter som de ser som utvecklingsområden: Lärare behöver i betydligt högre grad ge elever möjlighet att förstå vad de ska lära sig och varför.Lärare behöver i betydligt högre grad aktivt visa och vägleda eleverna samt ge dem möjlighet att samtala om texter, både egna och andras.Lärare och rektorer behöver följa upp hur elevernas intresse för läsning och skrivning utvecklas. Här på bloggen är skriv- och lässtrategier ett återkommande ämne.

Vad är egentligen Airserver? Airserver är en programvara, för både pc och mac, som man installerar på datorn och som innebär att iPadens skärm speglas på datorns skärm. Ingen app på själva iPaden behövs. Detta möjliggör t ex att man skapa skärminspelningar av iPadens skärm eller koppla in datorn i en projektor för att trådlöst kunna röra sig runt med iPaden i klassrummet. Även ljudet hänger med i speglingen. Tips! Digital verktygslåda Del 2 – NODSTRÖM EDUCATION Skärminspelningsprogram kan nyttjas av både elever som lärare för att göra inspelningar med bild och ljud som sedan kan läggas upp på t.ex. Youtube. Inspelningarna kan sedan delas med andra via en länk eller bäddas in på en blogg alternativt en hemsida. De vanligaste ändamålen för skärminspelningarna är att lärare lägger upp sina inspelningar med instruktioner inför en lektion, uppgift eller en presentationer av en föreläsning.

Parisdeklarationen om öppna digitala lärresurser För tre veckor sedan skrev jag om den växande globala betydelsen av öppna digitala lärresurser och om den enkätundersökning om OECD genomförde bland sina medlemsländer förra året. Jag nämnde också den kommande World OER Congress i Paris och det pågående arbetet med att ta fram en deklaration där regeringar runt om i världen förbinder sig att främja utvecklingen av öppet material som kan användas i undervisning och utbildning. Under det senaste året har UNESCO och Commonwealth of Learning (COL) arbetat tillsammans i projektet Fostering Governmental Support for OER Internationally, som lagt grunden för konferensen. Projektets övergripande mål har varit att öka den globala förståelsen för värdet och betydelsen av öppna digitala lärresurser.

#ingahänderupp #allarösterskahöras #allaelevermedibåten. Jag har organiserat min undervisningen så att alla elever hörs. När jag ställer frågor vill jag att alla elever svarar. DATORN i UTBILDNINGEN Ylva Pettersson lärare i historia och kulturhistoria, Katedralskolan i Skara. Finalist till Guldäpplet 2012 E-post: Ylva.Pettersson@skara.se "Säg till om jag stör, sa han när han steg in, så går jag med detsamma. Du inte bara stör, svarade jag, du rubbar hela min existens. Välkommen" Vi har ”tryckt på knappen” för Google Apps for Education Publicerad av Mattias Bystedt Fredag den 26 april och i dag är en efterlängtad dag på Centrum för Pedagogisk Inspiration, CPI. I dag aktiveras nämligen avtalen mellan Malmö stad och Google Apps for Education.

Nu är det dags att förvandla framtidens lärande till dagens lärande Det finns en internationell, ideell organisation som heter "One Laptop per child". De jobbar för att barn i de fattiga delarna av världen ska kunna få tillgång till enkla och billiga datorer. Förra året bestämde de sig för att testa något helt nytt. De valde ut två avlägset belägna byar i Etiopien, Wonchi och Wolonchete, byar som vare sig hade skola eller el, och där analfabetismen var nästan 100%.

viktigtpåriktigt - även för vuxna - Del 1 Och det är inte lite som krävs av pedagogisk personal för att kunna nyttja dessa verktyg för att nå maximal nytta i dagens skola.Att kunna hantera video, bild, ljud, bloggande, skrivande, bokmakande mm och allt kring detta, kräver en hel del rent praktiskt, förutom att knyta dessa aktiviteter till kursplaner och måluppfyllelse. Samtidigt som vi nyttjar dessa samtida verktyg jobbar vi hårt på att göra arbetet viktigt och på riktigt för våra elever. Att låta elever jobba djupare med rikt innehåll och längre med färre uppgifter och att dela detta och ta deras arbeten ut från klassrummen in i verkligheten med riktiga mottagare, både under processen och efter. Vi tittar på bl a Hattie, NESTA-rapporten, SAMR-modellen och forskning om framgångsrik pedagogik och det guidar oss till olika aktiviteter som påvisar resultat för eleverna. Så hur tacklar vi problem med fortbildning och möjliggör pedagogers arbete med digitala, pedagogiska verktyg? Kanske genom att anamma lite "på riktigt" även här.

Så Använder Du Socrative Den här serien visar vad Socrative är, och hur du använder det. I korthet: Socrative är ett onlineverktyg för att låta ens elever svara på frågor – vanligtvis genom sina mobiltelefoner – och därigenom göra dem mer aktiva och få en snabb koll på deras kunskapsläge. Du hittar Socrative på socrative.com. Tjänsten är gratis. Serien består av ett antal korta videor, 2–3 minuter långa:

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Jag förstår Den här webbplatsen använder kakor för att ge dig som besökare en bättre användarupplevelse. Genom att surfa vidare på denna webbplats godkänner du att vi använder kakor. Programmering på skolschemat 17 augusti kl 12:10 - Vetandets värld Programmeringen är en central del i samhället. Både i näringslivet, i offentlig sektor och i många av våra fritidsprojekt. Det är viktigt att alla har en bild av vad det innebär att maskiner programmeras till att i viss utsträckning styra våra liv – något som redan håller på att hända, menar Björn Regnell, professor i programvarusystem vid Lunds tekniska högskola. – Vi har ju tänkt ut vad i svenska, samhällskunskap, matematik och fysik som är de grundläggande kunskaperna för att man ska förstå samhället. Och där hävdar jag bestämt att programmering borde ingå, säger han. – Då behöver man kunna koda.

Related: