background preloader

Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel

Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel
…’Reuterswärd’ kommer från en kund som brukar lämna in sina kostymer hos oss, han spelar handboll, har tre barn och är släkt med en bergsklättrare som dog på Mount Everest, släktingen alltså, kunden mår bra, han kom förbi i förra veckan för att plocka upp sin tvätt…” det låter kanske konstigt men plötsligt var det som att allt som var jag, jeansen och luvtröjan och ärret och händerna blev en del av något annat, som om jag var något mer än den jag var, ungefär på samma sätt som när jag skrev ”Anders Reuterswärd” på ansökan…” på parkeringen skulle ni kunna visa SECRET LIFE som består av en gigantiskt stor rysk docka, och när jag säger gigantisk så menar jag ­gigantisk, alltså typ tio meter stor, den behöver minst fyra parkeringsplatser för att stå stadigt och det är viktigt att den är bra gjord och verk­ligen ser ut som dom där ryska dockorna som finns i leksaksstorlek…”

http://www.dn.se/kultur-noje/novell-av-jonas-hassen-khemiri-standardlangden-av-ett-mirakel/

Related:  Noveller

Att arbeta med noveller Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också.

Jag ringer mina systrar Av Alexandra Andersson Jag ringer mina systrar och säger: Det hände en sån sjuk sak i förrgår. Har ni hört? Kyssen av Hjalmar Söderberg. - Hot ChicksHot Chicks Det var en gång en ung flicka och en mycket ung man. De sutto på en sten vid en udde, som sköt ut i sjön, och vågorna skvalpade ända fram till deras fötter. De sutto tysta, var och en i sina tankar, och sågo solen gå ner.

Vad som kan rymmas i en låda – Noveller av Mårten Dahlrot En låda kan rymma så mycket lycka. Som ett par skor, om våren, när man fyller sex år och gräset precis blivit grönt och det är varmt nog för att man ska kunna vara ute utan jacka och den lilla ängen mellan trädgården och järnvägsrälsen fortfarande inte är uppväxt, inte hård, inte full av stickigt gräs och tistlar som river en på benen, utan än så länge lite som en fotbollsplan, där man kan springa. Och springer gör man. Särskilt om man har fått nya skor på sin sexårsdag. Särskilt om man har en liten hund som bara är ett knappt år gammal och som gärna springer efter och jagar efter ens fötter såsom han alltid jagar allt som rör sig. En hund som snor runt i gräset med tungan hängande och de bruna ögonen ständigt fästade vid en, som om ingenting bättre fanns i världen än just du, som inget bättre fanns att göra än att springa på en ännu inte uppvuxen äng.

Skräcknovell med tillhörande uppgift Har du hört talas om den argentinska författaren Mariana Enriquez? Jag har läst några av hennes noveller och jag gillar det jag läser. Jag upplever att flera av dem kan fungera att använda i skolsammanhang. Det finns mycket att diskutera både vad gäller form och innehåll. Några av hennes noveller klassar jag som skräcknoveller och den som jag i dag ska tipsa om är just en av dessa. Sebastian och trollet Det här är en kort historia som jag skrev under december 2017. Den handlar om att ha ont. Texten ligger här tills vidare, eftersom jag inte riktigt vet vad jag ska göra med den än. Om någon läser den och tycker om något med den får ni gärna skänka vad ni tycker att det är värt till valfri välgörenhet. BRIS har till exempel Swish 9015041, och Suicide Zero har 9003989. SEBASTIAN OCH TROLLET En liten berättelse om hur det känns

Läs Den Svarta Katten (E.A. Poe) - Översättning av L Patrik W Johansson Bilden: ur Lucio Fulcis utmärkta nyversion Gatto nero från 1981, andra är Hoffmans, Argentos, Gordons och Ulmers svartvita version 1934 youtube.com/watch?v=cV0dojOzfnY FÖR den mest vilda, och ändå den mest hemtrevliga berättelsen vilken jag är i färd med att nedskriva, varken förväntar jag mig eller begär tilltro. Galen förvisso skulle jag då varit att det förvänta, i ett fall där mina egna innersta sinnen försmå sin egen vittnesbörd. Dock, galen är jag ej - och helt säkert så drömmer jag icke. Men imorgon så dör jag, och idag så vill jag min själ avbörda.

ABC RASISM : Elixir Alejandro Leiva Wenger idag vi lovade vi ska sluta dricka skiten och sluta jaga katter. fetarslet Marco svärde på hans morsas grav han ska brenna reseptet men jag tycker endå synd om hans tjej för det var hans fel att hon kanske kommer dö kanske. igenkligen borde han få spö. man borde ge han fet stryk men Flaco och Jose vågar inte för dom är maricones innerst inne och har fet respekt för flÄskhögen. det var hans fel från burjan. Ur Alejandro Leiva Wengers novellsamling Till vår ära (2001)

Noveller inifrån krigets Syrien Snö Snöns skådespel som han betraktade genom det lilla fönstret var väldigt lockande och gav honom lusten att springa ut och leka. Men hela natten tänkte han på mannen som hade ringt och frågat: Är ni den och den? Han hade svarat: Ja. Mannen hade då i ett tämligen neutralt röstläge fortsatt: ”Infinn er i morgon. Det gäller er hustru som sitter häktad hos oss.” 05.html (Historietter) Det var en kall vinter det året. Människorna krympte ihop i kölden och blevo mindre, utom de som hade pälsverk. Häradshövding Richardt hade en stor päls. Det hörde för övrigt nästan till hans ämbetsåligganden, ty han var verkställande direktör i ett alldeles nytt bolag. Novelltema Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept. Det är också bra att ha tillhands när eleverna ska skriva egna noveller.

Related: