background preloader

Annika Sjödahl - ämnesspanare

Annika Sjödahl - ämnesspanare
I mitt förra inlägg skrev jag om hur man kan synliggöra för eleverna vad som är läsförståelse. Jag tänkte i detta inlägg utveckla det med att visa hur jag gör för att utveckla elevernas läsförmåga. Vi vet att förmågan att förstå en text grundar sig i antalet strategier man har med sig. Med strategierna menar man att eleven använder ett visst antal verktyg för att tolka och förstå en text. Några strategier är t ex att ha ett engagemang och vilja att läsa och tänka kring sin läsning. Till strategier räknas också att läsa mellan och bortom raderna (sk inferenser) men även att veta att du läser på olika sätt, sk strategisk läsning, som att man sökläser för att hitta detaljer, översiktsläser för att hitta en överblick och djupläser för att analysera och reflektera över det lästa. För det första måste vi veta vilka läsförmågor som eleverna behöver kunna och vilka frågor man kan ställa för att synliggöra vad som är vad. Bedömning Aktiv läsförståelse undervisning Inferenser eller textkopplingar

http://lrbloggar.se/annikasjodahl

Related:  digitala hjälpmedelbloggar

hemsida Då en skola köper en årslicens får all personal vid respektive ingående skola och samtliga elever vid skolan, inklusive deras föräldrar tillgång till WebMath. Alla har en och samma påloggning. WebMath får användas både på skolan och i hemmet. Licensen gäller ett år från faktureringsdatum Sara Bruun - ämnesspanare Periscope är en app som är väldigt inne bland ungdomar just nu. Via appen kan du filma och liveströmma det du gör just då. Tex så visar vissa tv-kanaler via Periscope hur det ser ut bakom kulisserna och andra livesänder när de spelar olika datorspel. Enligt mina elever är det väldigt vanligt i spelvärlden. Du och några kompisar spelar ditt spel on-line och sänder samtidigt detta via tex Periscope live. Det finns naturligvis oändligt många användningsområden mer eller mindre smarta.

Texttyper Du möter många texttyper i skolan. Här har vår lärare Annika Sjödahl sorterat in de olika texterna (texttyper eller även kallat för genrer ibland) i olika familjer – berättarfamiljen, sakprosa/fakta familjen och evaluerande familjen. Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord Detta är en mycket enkel lektion. Jag brukar visa den då jag föreläser. Finns inget enklare faktiskt. Sammanfattning av utvecklingen Det finns i genomsnitt lite drygt två datorer i varje hem. Med dator avses här bärbara och stationära datorer, inte surfplattor. Antalet ökar inte längre utan har legat på samma nivå i flera års tid. I enpersonshushåll finns det i genomsnitt 1,5 dator medan det i hushåll med barn finns i genomsnitt 2,5 datorer. Flest datorer, i genomsnitt 2,7, finns inte oväntat i hushåll där någon jobbar inom IT och kommunikation, medan de som jobbar inom vård har i genomsnitt 1,7 datorer i hushållet.

Skrivguiden Det finns ett hav av litterära genrer och former. De två huvudsakliga är skönlitteratur och facklitteratur. Här är en summering: Ordbok på "kidish" ska hjälpa mot näthat Vet du vad keroo, kickad eller korekahpe betyder? Nu fortsätter den den prisbelönta kampanjen #snackaomhat. Garbergs Malmö tog 2016 fram kampanjen #snackaomhat där man som föräldrer kunde anmäla sig för att ta emot näthat i en vecka.

Skärminspelning med Screencast-O-Matic – Steg för steg – Fröken Jingfors Med ett skärminspelningsverktyg kan du spela in en genomgång, feedback eller en instruktion till dina elever. Du skapar en film av det som händer på din skärm och du kan spela in din röst och till och med få en liten ruta i ena hörnet där man även kan se dig via webbkameran om du vill det. Det finns många olika verktyg för skärminspelning och jag använder själv mest Screencast-O-matic men även Jing och Office Mix. Här under hittar du instruktioner steg för steg för hur du skapar filmer med Screencast-O-Matic. Ladda ner Screencast-O-Matic Man kan använda verktyget direkt via nätet men jag föredrar att ha det på datorn så att man lätt har tillgång till det även offline.

50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. 2017 12 08 Pedagogik tre roster om hur vi lar oss - NE Vad handlar pedagogik om i praktiken? Hur gör vi för att lära oss? Vilka knep finns när det gäller lärande? Nationalencyklopedin frågade tre experter om hur vi lär oss och bad dem att dela med sig av sina bästa tips.

Ivana Eklund - Sida 2 av 2 - ämnesspanare Eftersom det är viktigt att sfi-läraren på studieväg 1 hela tiden arbetar parallellt med både funktionell och rent teknisk läs- och skrivundervisning, gäller det att skapa undervisningsmaterial som på ett naturligt sätt stödjer de här sakerna, dvs avkodning och förståelse i samspel men som även hjälper deltagarna att förstå skriftens nytta i vardagslivet. En stor del av vårt uppdrag enligt kursplanen är att ge deltagarna kommunikativa strategier och färdigheter för en fungerande vardag. Som vuxen och förälder behöver man hålla koll på sina egna och hela familjens aktiviteter och det gör vi genom att anteckna saker och ting i en almanacka. Jag har almanacksblad för en månad som ett stående inslag i undervisningen och jag minns hur jag som nybliven alfabetiseringslärare hämtade tipset från Margareta Mörlings metodbok Att undervisa analfabeter men också hur jag ganska snart fann hennes sätt att använda sig av almanackan otillfredsställande.

Sommarpratare Utvärdering – vid slut/vad ska jag som lärare förändra och vad ska du som elev tänka på till nästa arbetsområde Fick du lära dig det du förväntade dig? Kom du i mål?Vet du något mer om sommarpratare nu än du visste tidigare? 2017 11 30 hjarnan och digitaliseringen sa hanterar du utmaningarna - NE Samhället går snabbare och vi förväntas vara tillgängliga allt större tid på dygnet. Vi har informationsflödet i våra telefoner från uppvaknandet till insomningen och vi är bara ett klick ifrån att jämföra oss med någon annan. Hur påverkas våra hjärnor av den digitala stressen och hur kan vi hantera den? På Stressmottagningen i Stockholm möter vi Kerstin Jeding, legitimerad psykolog, fil.dr och VD.

Investors utdelning Ovan är ett diagram över investmentbolaget Investors utdelning och i mina ögon är det ett vackert sådant. En tydligt stigande utdelningstrend över tid. De två gula staplarna längst till höger kan ge intryck av att de sänkt utdelningen nu senaste året men de har bara haft otur när de vevat ihop det här diagrammet. De har råkat slå ihop halvårsutdelningarna i den första gula stapeln medan den andra gula är en enda halvårsutdelning. Så här skall det förtälja: Förra året pyntades totalt 12 kronor i utdelning och under detta året kommer de betala totalt 13 kronor varav 4 kronor ännu inte betalats ut. Så här lyder Investors utdelningspolicy:

Related: