background preloader

Bloggar

Facebook Twitter

Begrepp: Text – och om mig själv i texten! Framgångspodden. Tankesmedjan Balans. M/S Sjøveien möter björn – PolarQuest. Efter en god natts välbehövlig sömn på vårt fina hotell i centrala Ulaanbaatar lämnade vi storstadens trafik bakom oss och snart befann vi oss i det vidsträckta stäpp-landskapet på väg mot vår första natt i Ikh Nart som ligger i Gobiöknen.

M/S Sjøveien möter björn – PolarQuest

Det är en stor kontrast mot det myllrande livet i staden som nu byts ut mot vidsträckt utsikt och glest befolkade trakter- här är långt emellan samhällena, men efter ungefär tre timmar gjorde vi ett stopp på ett trevligt café. Det var skönt med en bensträckare innan vi fortsatte mot vårt camp. De sista milen körde vi på grusvägar och det kändes nästan som om vi var på safari i Afrika, men våra jeepar klarade vägarna utan problem även om det var riktigt skumpigt emellanåt. Investors utdelning. Ovan är ett diagram över investmentbolaget Investors utdelning och i mina ögon är det ett vackert sådant.

Investors utdelning

En tydligt stigande utdelningstrend över tid. De två gula staplarna längst till höger kan ge intryck av att de sänkt utdelningen nu senaste året men de har bara haft otur när de vevat ihop det här diagrammet. De har råkat slå ihop halvårsutdelningarna i den första gula stapeln medan den andra gula är en enda halvårsutdelning. Så här skall det förtälja: Förra året pyntades totalt 12 kronor i utdelning och under detta året kommer de betala totalt 13 kronor varav 4 kronor ännu inte betalats ut. En blogg om odling (etc) Ivana Eklund - Sida 2 av 2 - ämnesspanare. Eftersom det är viktigt att sfi-läraren på studieväg 1 hela tiden arbetar parallellt med både funktionell och rent teknisk läs- och skrivundervisning, gäller det att skapa undervisningsmaterial som på ett naturligt sätt stödjer de här sakerna, dvs avkodning och förståelse i samspel men som även hjälper deltagarna att förstå skriftens nytta i vardagslivet.

Ivana Eklund - Sida 2 av 2 - ämnesspanare

En stor del av vårt uppdrag enligt kursplanen är att ge deltagarna kommunikativa strategier och färdigheter för en fungerande vardag. Som vuxen och förälder behöver man hålla koll på sina egna och hela familjens aktiviteter och det gör vi genom att anteckna saker och ting i en almanacka. Jag har almanacksblad för en månad som ett stående inslag i undervisningen och jag minns hur jag som nybliven alfabetiseringslärare hämtade tipset från Margareta Mörlings metodbok Att undervisa analfabeter men också hur jag ganska snart fann hennes sätt att använda sig av almanackan otillfredsställande. Instruktioner till en favoritapp – Explain Everything. ESL Warm-up Games and Activities. Start your English as a Second Language class with a Warm-Up Game This site will help you incorporate lots of fun and excitement into your English as a foreign language classrooms.

ESL Warm-up Games and Activities

Teaching ESL has never been so exciting and your students will be learning English without even knowing it because they're having so much fun playing ESL games. A fun and interesting warm-up activity or game is the perfect start to your English as a Foreign Language Class. By using a warm-up game, you can grab the student's attention and introduce whatever topic you're discussing that day. It works especially well to focus on the theme that you're using that day and incorporate a warm-up game along the same lines so that you can find out how much previous knowledge your students have. Teaching Students to Analyze Text. When I was in high school, back when dinosaurs roamed the earth, my English teachers told me what to think about the texts we read.

Teaching Students to Analyze Text

Nicklas Mörk - En lärares tankar om skolan. Hem och familj - artiklar och nyheter - SevenDay. Spara med Claes Hemberg - Sparekonom på Avanza Bank. Sparpodden - Sveriges största ekonomipodd - Nordnet. SparaCash - Lär dig aktier eller fonder oavsett nybörjare eller proffs. Sveriges största blogg om privatekonomi. Sara Bruun - ämnesspanare. Periscope är en app som är väldigt inne bland ungdomar just nu.

Sara Bruun - ämnesspanare

Via appen kan du filma och liveströmma det du gör just då. Tex så visar vissa tv-kanaler via Periscope hur det ser ut bakom kulisserna och andra livesänder när de spelar olika datorspel. Enligt mina elever är det väldigt vanligt i spelvärlden. Du och några kompisar spelar ditt spel on-line och sänder samtidigt detta via tex Periscope live. Det finns naturligvis oändligt många användningsområden mer eller mindre smarta. Den som blir smygfilmad blir självklart väldigt upprörd, men personligen tror jag det är viktigt att inte hamna i förbudsfällan. Vill du veta hur själva appen Periscope fungerar så att du kan ladda ner den och sedan titta här för mer information om hur man gör: Dagensanalys.se.

Jag valde idag att släppa en del av det som jag hade tänkt göra på mina lektioner för att diskutera Periscope med mina elever. Nedan följer hur jag gjorde och det är fritt att använda i era klasser. 1.Fundera själv över appen. 3. 4. Annika Sjödahl - ämnesspanare. I mitt förra inlägg skrev jag om hur man kan synliggöra för eleverna vad som är läsförståelse.

Annika Sjödahl - ämnesspanare

Jag tänkte i detta inlägg utveckla det med att visa hur jag gör för att utveckla elevernas läsförmåga. Vi vet att förmågan att förstå en text grundar sig i antalet strategier man har med sig. Med strategierna menar man att eleven använder ett visst antal verktyg för att tolka och förstå en text. Några strategier är t ex att ha ett engagemang och vilja att läsa och tänka kring sin läsning.

Till strategier räknas också att läsa mellan och bortom raderna (sk inferenser) men även att veta att du läser på olika sätt, sk strategisk läsning, som att man sökläser för att hitta detaljer, översiktsläser för att hitta en överblick och djupläser för att analysera och reflektera över det lästa. För det första måste vi veta vilka läsförmågor som eleverna behöver kunna och vilka frågor man kan ställa för att synliggöra vad som är vad.

Bedömning Aktiv läsförståelse undervisning. Lärandematriser; synliggör lärandet i handling. Tio tankar om arbete.