background preloader

Långa pass - möjlighet och utmaning

Långa pass - möjlighet och utmaning
Vi har gjort en schemaförändring som gett mig en hel förmiddag med samma elever varannan vecka. Då blev min tanke utmanad. För det mesta arbetar vi gemensamt i matemtiken, språkcentrerat och i grupper. Det jag saknar på de lektionerna är att eleverna får pyssla på egen hand, får chans att lägga saker tillrätta i minnet och lära utan att de märker det. För att få mer av detta beslöt jag att införa matematikstationer på torsdagsförmiddagarna. Tanken är enkel. Den första stationen var given – den skulle handla om våra Bee Bots. Jag vill att eleverna utvecklar förmågan att tänka logiskt, att kommunicera och att analysera – så uppgiften blev att Bygg en bana för Bee Boten med klossar och kappla.Rita en karta över banan Rita in hur Bee Boten ska programmeras på kartanProgrammeraTestaGör om tills Bee Boten klarar banan – filma då. Här bestämde eleverna att Bee Boten skulle fickparkeras. Här syns tydligt hur eleverna planerat programmeringen. Andra stationen skulle vara färdighetsträning.

http://pedagogskanenordvast.se/langa-pass-mojlighet-och-utmaning/

Related:  Programmering i skolanBlandat materialLäsvärt

BeeBot och enkla uppskattningsövningar  Idag har ”Lilla Bee” legat på laddning hela morgonen. När den låg där, inkopplad mot datorn, var det ett av barnen som tyckte att det såg ut som att den blinkade med ena ögat mot oss. Ja, det kanske den gjorde. Den ville kanske tala om för oss att det nu var dags att jobba vidare med våra programmeringsklurigheter. Tips: Att ta emot en ny klass och kunna elevens namn Att ta emot en ny klass är viktigt. Det kan man göra när man är: nyanställd vid skolanövertar en klass från en annan lärareär tillbaka i tjänst efter ett studieuppbrott Nåväl. Det är ett viktigt möte denna första dag i klassrummet.

Hej förälder! Det är jag som är ditt barns pedagog och lärare För sex år sedan, 2008, deltog jag i en så kallad rekryteringsutbildning för blivande skolledare. En av uppgifterna som jag fick var att skriva en Lärardeklaration och jag passade på att få ner alla de tankar om undervisning och lärande som jag hade då. Den tänkta mottagaren var mina elevers föräldrar. Jag var mycket inspirerad av Vygotskij och hade tillsammans med mina kollegor både i skolan och kommunen arbetat och fördjupat mina kunskaper om kunskapssyn och elevsyn i läroplanen, Lpo94. Min deklaration har egentligen aldrig publicerats och då jag i stora drag tycker att den forfarande kan vara intressant att läsa så väljer jag därför att publicera den här.

BeeBot, robotlek och utomhusprogrammering Jag kan nog helt klart säga, att vi har blivit lite ”programmeringstokiga” på förskolan. Det började med att vi laddade hem några olika programmeringsappar till våra lärplattor. Barnen, speciellt pojkarna visade stort intresse för det här med kodning. De satt flera tillsammans och löste uppdrag efter uppdrag med stor frenesi. De appar vi började med var Lightbot, Beebot , Fix the factory och Kodable. Serier i undervisningen – Bamse specialtidningar Bamse specialtidningarrdgrafiska2015-01-07T14:02:46+00:00 Det finns en rad tidningar som Bamseredaktionen har tagit fram i samarbete med olika organisationer som går att beställa i klassuppsättning via nedan länkar. I många fall är det kostnadsfritt att beställa, men undersök saken med respektive organisation. Bamses hjärnpyssel Ge hjärnan gymnastik och träna minnet med Bamses Hjärnpyssel. Beställ material här: hjarnfonden.se

Digitala läromedel ger mer undervisningstid Digitala läromedel är på stark frammarsch. I Danmark är 35 procent av läromedlen som säljs digitala. I Sverige är siffran endast 5 procent. Gratisskola och gratisskole Gratisskola.se och gratisskole.dk är en sida med många tusen gratis dokument för oss i skolan. Det är arbetsblad, mallar, bilder, underlag för teman med mera med mera. Man kan söka på ämnesord, olika ämnen och årskurser och teman. Att ta fram förhållningsregler för att lyckas med terminens lärande är min ingång i höst Första lektionen med eleverna och du vet inte vad du ska göra? Det kanske t o m är nya elever du möter som du inte har någon relation till. Själv möter jag i höst fyra nya nior och en av dem är jag mentor för. Jag tänkte börja skapa spelregler vid något av de första tillfällena vi har lektion.

Nyheter – Kodcentrum Nyhet Idag har en av Kodcentrums första kodstugor, den på Kålltorpsskolan i Göteborg haft besök av Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.Kronprinsessparets stiftelse är en av Kodcentrums finansiärer och det här var ett tillfälle för generalsekreterare Emelie att berätta om verksamheten och hur stödet från Kronprinsessparet används för att introducera så många barn som möjligt till programmering. Med på plats fanns också två av deltagarna från förra terminen, Clara Tunney och Victor Lauden, som visade några av sina projekt i Scratch, bland annat ett ritprogram och ett rymdspel. Prins Daniel var särskilt nyfiken på av att testa spelen och blev intresserad av att själv prova på att skapa egna spel. - Det här vore något för Estelle i framtiden, kommenterade han.Efter en introduktion till vår verksamhet fick Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vara med i den ordinarie kodstugan och träffa alla barn och volontärer på plats.

Sällskapslekar. Lek. Kulan. saker att göra. kul och roligt. Sällskapslekar kan liva upp en fest eller annan tillställning. Att leka lite bryter isen och lockar till många skratt. Charader Dela upp gästerna i två lag. Deltagarna i varje lag skriver varsin lapp med ett ord, viker ihop det och lägger i en skål som lagen sedan byter. Varje lagmedlem drar en lapp och ska sedan dramatisera det som står på lappen. Så kan fler inbegripas i skolan Malmö högskola har ansvarat för forskningsdelen i projektet som totalt 12 kommuner och 31 skolor deltagit iFrån politiskt håll hävdas ofta att resultaten i skolan måste höjas. Samtidigt vet de som jobbar i skolan att det inte är någon ”quick fix” att få alla elever att lyckas lära sig. Forsknings- och utvecklingsprojektet heter Inkluderande lärmiljöer och rör både elever i svårigheter och elever som behöver utmanas i skolan. Projektet har pågått i tre år, är omfattande och har inbegripit alla nivåer i skolan; förvaltningschefer, inkluderingskoordinatorer, skolledare, skolteam, lärare och eleverna själva. —Syftet har varit att skapa en inkluderande lärmiljö för alla elever, säger universitetslektor Lisbeth Ohlsson. Hur hanterar skolor att elever har olika förutsättningar att lära och att eleverna kommer från olika sociala och kulturella miljöer?

Related: