background preloader

Författarskolan

Författarskolan
Prova gratisObegränsad tillgång till SvD Prova SvD en månad! SvD.se/gratis Annons SvD Författarskolan Välkommen till SvD Författarskolan! Följ ämnet 18 artiklar Senast uppdaterad Twitter Facebook E-post Viktigast i ämnet Del 8: Så botar du skrivkrampen Läs & skriv PAX-författaren: Tänk ut slutet från början Del 9: Slutet gott, allting gott... eller? "Ingen ska få för sig att byta kanal" Del 10: Bearbeta din text Kom i gång att skriva tillsammans med ungdomsförfattaren Lisa Bjärbo! Författarna bakom PAX-böckerna har inte avslutat bokserien, men de har koll på "Det som inte sägs är lika viktigt" Sara Kadefors är författaren bakom en av Sveriges mest omtyckta ungdomsböcker ("Sandor Del 7: Hur skriver man prat i text? Alex Haridi är författaren bakom ungdomsromanen "Huset mittemot". Del 6: Den första meningen – hur viktig är den? Jens Lapidus om hur hans böcker tar form Jens Lapidus är succéförfattaren bakom "Snabba Cash"-serien och är nu aktuell med Del 5: Att välja form Del 4: Så skapar du spänning

http://www.svd.se/om/svd-forfattarskolan

Related:  SkrivaSkrivaSvenska skrivaskriva

Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning Har du hört talas om adjektivsjukan? Har du fått höra att du inte ska använda adjektiv? Det allmänna rådet idag är att man ska undvika adjektiv i skönlitterära texter. Adjektivsjukan betyder att någon gödslat med adjektiv. Vistapriset Novelltävling del 1 På Vistaskolan bestämdes att vi skulle ha en Novelltävling; Stora Vistapriset. Novellen skulle beröra någon av de diskrimineringsgrunder som alla arbetar strukturerat mot på skolan: begrepp och lagaretnisk tillhörighet, religion och annan trosuppfattningkön, könsidentitet och sexuell läggningbristande tillgänglighet, funktionsnedsättning och ålder Skrivövningar för inspiration För att eleverna i fyran, som jag undervisar, skulle bli inspirerade att börja skriva, valde jag att starta med två skrivövningar. En inledning, där de fick i uppgift att någon skulle spegla sig i något, utseendet skulle beskrivas men att personen skulle känna sig som något annat på insidan.

Elevernas inställning som är problemet Jag är övertygad om att det inte är den svenska skolans fel att resultaten har sjunkit och sjunker, skriver gymnasieeleven Sofia Ander. I dag slår Sverige bottenrekord efter bottenrekord när det kommer till betyg och prestation i skolan. Forskare pekar på strukturella förändringar, såsom lärarresurser och specialpedagoger som lyser med sin frånvaro. Visst kan det ligga något i lärarnas ansvar och kompetens. Men lägger vi inte för stor vikt vid de omkringliggande faktorerna som lärare, resurser, Ipads och annat tillkommande material?

Ture Sventon – som en språkgodisaffär Gäddgårdsskolan har under många år haft ett deckartema. Jag brukar introducera området med att visa klipp ur LasseMaja och Ture Sventon. LassaMaja känner eleverna så klart till, men vetskapen om ”Sveriges skickligaste detektiv” är liten. Det är helt enkelt för länge sedan adventskalendern gick på TV och böckerna har de aldrig hört talas om. Skriv- och läsundervisning går hand i hand – ThereseLinnér Skrivundervisning och läsförståelse går hand i hand – det är många gånger en stor vinst att koppla ihop dem tycker jag. Vi jobbade intensivt med gestaltande beskrivningar för att på så sätt utveckla de berättande texterna som alla var mitt uppe i att skriva. I frågorna till egenrespons/kamratrespons på texten fanns en fråga med om gestaltande beskrivningar och insikten slog till hos många att det saknades i de egna texterna trots att vi hade pratat om det när vi satte igång med skrivandet.

Så skriver du en novell på 20 minuter Bibliotekspodden Solen Stockholms stadsbibliotek har en egen podcast där bibliotekarierna Elias Hillström, Alice Thorburn och Patrik Schylström snackar skönlitteratur utifrån olika teman. Utdrag: Det roliga avsnittet, Fantasy, Hjältar och förebilder. Bokpalt Enligt dem själva "Den perfekta bokklubben, eftersom du själv inte behöver säga ett skvatt." Utdrag: Tobias och Elma har läst en underbar bok av en 15-årig tös vid namn Maya van Wagenen, som försökte att lämna sin sociala isolering med hjälp av en vett och etikett-guide från 50-talet. Novellskrivning efter musikvideo Många elever har svårt att komma igång när det gäller fri skrivning, eller så har de problem att hålla en röd tråd genom berättelsen. Ett sätt att komma runt bägge de problemen är att låta dem skriva en novell baserad på en musikvideo. Många musikvideos är som små berättelses och många ungdomar tittar gärna på musikvideos. Reglerna är enkla. Utgå från en video som har en tydlig berättelse Långt ifrån alla musikvideos duger. Alla scener i videon måste vara med i berättelsen.

Språkutvecklande övning: Springdiktamen Efter mitt förra blogginlägg blev jag påmind om springdiktamen som vi självklart gjorde nu i veckan och det är också en favoritövning hos mina elever oavsett ålder. Övningen kan du göra i alla skolans ämnen. Texten de ska läsa varierar du i längd och svårighetsgrad beroende på ålder men det viktiga är att du börjar varje ny mening på en ny rad. Du kan antingen skriva med liten teckenstorlek och sätta upp texten i klassrummet eller med större tecken och då sätta upp den utanför klassrummet. Beskriva i berättelser. Självrättning – kamraträttning. Vi börjar komma till slutet för vår PP kring Hembygdens historia. Vi har tagit modersmålspedagoger till hjälp för att prata om hembygden från förr för så många elever som möjligt i klassen. Det här målet jobbade vi bl.a. för att nå idag från PP-väggen för Hultsfreds historia men vi jobbad också för att nå målet i stavning, ”skriva med inledning, problem, lösning och slut” och ”använda stor bokstav, punkt och frågetecken” från vår PP-vägg i svenska: Idag var det dags att skriva berättelser där handlingen skulle utspela sig för hundra år sedan ungefär. För att alla ska veta ungefär hur det såg ut i Sverige för 100 år sedan har vi tittat på små filmer om Emil, när Madicken gick i skolan och när barnen i Bullerbyn gick till affären. Vi har målat vad vi kom ihåg från filmerna.

Hjälp! Hur får jag elever att utveckla sitt skrivande? Hur tydliggör jag för mina elever vad som utmärker en bra text och hur kan jag få dem att applicera sina lärdomar på eget producerande? Det är en inte en ovanlig fråga man som pedagog brottas med. Jag läser ofta om att elever blir sämre skribenter och inte minst i den rapport från Skolinspektionen från den 26 januari 2016, Att elever behöver mer lärarstöd i svenska. Rapporten visar att det är vi lärare som måste ge eleverna det stödet. Hur kan vi göra så att eleverna utvecklar sitt skrivande?

Related: