background preloader

Författarskolan

Författarskolan
Prova gratisObegränsad tillgång till SvD Prova SvD en månad! SvD.se/gratis Annons SvD Författarskolan Välkommen till SvD Författarskolan! Följ ämnet 18 artiklar Senast uppdaterad Twitter Facebook E-post Viktigast i ämnet Del 8: Så botar du skrivkrampen Läs & skriv PAX-författaren: Tänk ut slutet från början Del 9: Slutet gott, allting gott... eller? "Ingen ska få för sig att byta kanal" Del 10: Bearbeta din text Kom i gång att skriva tillsammans med ungdomsförfattaren Lisa Bjärbo! Författarna bakom PAX-böckerna har inte avslutat bokserien, men de har koll på "Det som inte sägs är lika viktigt" Sara Kadefors är författaren bakom en av Sveriges mest omtyckta ungdomsböcker ("Sandor Del 7: Hur skriver man prat i text? Alex Haridi är författaren bakom ungdomsromanen "Huset mittemot". Del 6: Den första meningen – hur viktig är den? Jens Lapidus om hur hans böcker tar form Jens Lapidus är succéförfattaren bakom "Snabba Cash"-serien och är nu aktuell med Del 5: Att välja form Del 4: Så skapar du spänning

http://www.svd.se/om/svd-forfattarskolan

Related:  Skrivaskriva

Vistapriset Novelltävling del 1 På Vistaskolan bestämdes att vi skulle ha en Novelltävling; Stora Vistapriset. Novellen skulle beröra någon av de diskrimineringsgrunder som alla arbetar strukturerat mot på skolan: begrepp och lagaretnisk tillhörighet, religion och annan trosuppfattningkön, könsidentitet och sexuell läggningbristande tillgänglighet, funktionsnedsättning och ålder Skrivövningar för inspiration För att eleverna i fyran, som jag undervisar, skulle bli inspirerade att börja skriva, valde jag att starta med två skrivövningar. En inledning, där de fick i uppgift att någon skulle spegla sig i något, utseendet skulle beskrivas men att personen skulle känna sig som något annat på insidan. Ture Sventon – som en språkgodisaffär Gäddgårdsskolan har under många år haft ett deckartema. Jag brukar introducera området med att visa klipp ur LasseMaja och Ture Sventon. LassaMaja känner eleverna så klart till, men vetskapen om ”Sveriges skickligaste detektiv” är liten. Det är helt enkelt för länge sedan adventskalendern gick på TV och böckerna har de aldrig hört talas om.

När vikarien ska ta över - Robin Smith Jaha, VAB. Igen. Fan också! Så skriver du en novell på 20 minuter Bibliotekspodden Solen Stockholms stadsbibliotek har en egen podcast där bibliotekarierna Elias Hillström, Alice Thorburn och Patrik Schylström snackar skönlitteratur utifrån olika teman. Utdrag: Det roliga avsnittet, Fantasy, Hjältar och förebilder. Bokpalt Enligt dem själva "Den perfekta bokklubben, eftersom du själv inte behöver säga ett skvatt." Utdrag: Tobias och Elma har läst en underbar bok av en 15-årig tös vid namn Maya van Wagenen, som försökte att lämna sin sociala isolering med hjälp av en vett och etikett-guide från 50-talet.

Språkutvecklande övning: Springdiktamen Efter mitt förra blogginlägg blev jag påmind om springdiktamen som vi självklart gjorde nu i veckan och det är också en favoritövning hos mina elever oavsett ålder. Övningen kan du göra i alla skolans ämnen. Texten de ska läsa varierar du i längd och svårighetsgrad beroende på ålder men det viktiga är att du börjar varje ny mening på en ny rad. Du kan antingen skriva med liten teckenstorlek och sätta upp texten i klassrummet eller med större tecken och då sätta upp den utanför klassrummet. Tips inför skrivandet! När ni ska skriva era uppsatser har vi bl a pratat om hur viktigt det är att man först disponerar sin text genom att tänka till först. Det är första steget innan du börjar skriva. När du väl skriver är det bra om du känner till några saker som kan lyfta din text något mer. Jag går kort igenom vad här under. Vad är gestaltning? När du berättar beskriver du med adjektiv, men när du gestaltar visar du vad en person gör så läsaren får en bild.

10 steg till att bli en författare Del 5: Att välja form Vem berättar? Är det nu eller dåtid? Och hur är stilen på texten? Del 5 handlar om hur en berättelse kan berättas. Mitt lärarliv: Enkel återkoppling på komplex uppgift Eleverna i Svenska 2 skriver argumenterande texter om en litterär epok. Tidigare har de fått skrivuppgifter om olika epoker och skrivit ett övergripande prov, där de både har redogjort översiktligt för litterära epoker och även jämfört två epoker med varandra. För att de ytterligare ska få chansen att förstå litteraturhistorien, har de nu fått den något konstlade uppgiften att argumentera i både tal och skrift för en litterär epok.

Interpunktion - lär dig allt om skiljetecken Interpunktion avser användningen av skiljetecken såsom punkt, komma, utropstecken et cetera. Att tillämpa korrekt interpunktion är en viktig del i ett bra språkbruk. Punkt Det vanligaste användningsområdet för en punkt i språket är som avslutning på en mening.

Planera för svårigheter så får du fler att lyckas! Tänk dig en solig försommardag vid en sjö. På stranden trängs tonåringarna för att utföra ditt uppdrag, att ta sig över till den andra stranden. Du har undervisat dem grundligt i all teori, det har torrsimmats, övats rörelser och teknik, precis som du har gjort med så många andra klasser genom åren. Pang!

Related: