background preloader

Argumenterande genre. Svampavslut.

Argumenterande genre. Svampavslut.
Nu har vi för första gången jobbat med den argumenterande genren i vår klass. Vi gjorde det som ett avslut på temat om svamparna som vi nu har samlat mycket kunskap om. Vi tittade på en modelltext om rådjur som finns som exempel i boken Låt språket bära av Johansson & Sandell Ring. Vi pratade om vad argumenterande texter kan vara för något. Vi pratade om att rubriken gärna ska vara en fråga. Eleverna fick jobba två och två och hjälpas åt att skriva texten mha mallen här ovan. Tycker att det här blev en ok första gång med genren men jag fick hjälpa till en del med argument för svamparna. Fortsättning följer… Det blev en ny genre-plansch på väggen bland de andra genrerna som vi jobbar med. Related:  Svenska

EN LÄSANDE KLASS Att introducera en texttyp med hjälp av lässtrategier. | Strategier för lärande Idag hade jag en lektion i Svenska 2 med min samhällstvåa där vi hade de sista fyrtio minuterna på slutet till att komma igång med vårt nästa område, nämligen att skriva debattartikel. Eleverna hade tidigare på lektionen lyssnat på varandras utredande tal så jag ville göra något kreativt där de fick engagera sig och samtidigt använda och fördjupa sina lässtrategier. Upplägget blev väldigt lyckat så jag delar med mig av det i detta inlägg! Jag nämnde inte för klassen att vi skulle fördjupa oss i debattartikeln som genre utan skrev ut och delade ut (ja, ibland är det skönt med papper trots att vi är en 1-1-skola) debattartikeln ”Hjälp unga att hantera sina uppkopplade liv” och la på deras bänkar under rasten. När de kom tillbaka in klassrummet blev de indelade i par och så fick de i uppgift att komma fram till följande: ”Vad är det här för texttyp och hur vet vi det?”. Nästa steg blev att börja läsa vissa delar i texten lite mer noggrant. Åsa Relaterat Hej på er! I "Akademiskt skrivande"

Skrivprocessen arbetsgång 1 Skrivprocessen arbetsgång 2 Sagotorget-Startsidan Om du inte tidigare har berättat sagor eller andra berättelser för barn är första steget att börja bygga upp din repertoar. Då gäller det att dels välja sagor som passar för dem du skall berätta för och dels att du skall lära in de sagorna. Välja saga - ur barnens perspektiv När du väljer saga måste du fundera på vem det är du skall berätta den för. Hur gamla är barnen du skall berätta för? Välja saga - ur ditt perspektiv Du kan inte välja saga enbart efter vad som passar barnen. Välj gärna en saga som du känner igen sedan tidigare.

Barnhagen » Sagopedagogik Sedan 2002 har vi på Barnhagens förskola arbetat med sagopedagogik. Jannica, Mia och Mia var med sedan start då Barnhagen blev en förskola med sagopedagogik som inriktning. Utbildningarna till diplomerad sagopedagog leds av Maria Rossövik, grundaren av Sagokompaniet. Just nu är fyra av oss som jobbar på Barnhagen diplomerade sagopedagoger och Linnéa går sin sagopedagogutbildning just nu och är klar till sommaren. Att jobba med sagopedagogik innebär att vi arbetar tematiskt med en eller flera sagor. Sagan och läroplanen för förskolan Lpfö 98/10 Sagopedagogiken på Barnhagen innebär att sagan går som en röd tråd genom hela verksamheten. Vi pedagoger planerar året efter sagan – en grovplanering med de mål vi vill få in i verksamheten; Normer och värden, Utveckling och lärande, Barns inflytande. En saga kan berättas på många olika sätt. En viktig del kring sagoberättandet är sagans början och slut. Genom sagopedagogiken kan barnens nyfikenhet, fantasi och kreativitet tas tillvara.

Kreativt skrivande Att skriva ett bra svar. | Tankar om svenska Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar. Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande. Jag brukar vika någon eller några lektioner under varje läspass till att prata om kvalitet i elevsvar. Den här gången gjorde vi så här: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Läs igenom frågan noggrant så att du verkligen svarar på rätt sak.Ta det lugnt så att du hinner tänka till. De är kloka mina 7:or! Nu ska jag lägga någon lektion till på att läsa och svara på frågor innan vi avslutar den delen av läsandet, sen går vi vidare mot en skrivuppgift. /Hanna

Om KP - KP-webben I tidningen KP kan du läsa om allt som är viktigt i livet; från vänskap och kärlek till sport, nöje, nyheter, djur, idéer och tips, reportage, pyssel, klurigheter och roliga historier. Allt får plats! Stort och smått: Var slutar rymden? Hur blir man kär? Varför gäspar man? Starka känslorHur blir man ihop? IdolerI KP kan du läsa om heta artister, spännande skådespelare och framgångsrika sportstjärnor. ÖnskebildenTvå bilder - hundratals önskningar. ReportageVad gillar andra barn och unga att göra? Prat & SvarPrat är KP:s insändar-sidor. Kropp & KnoppTill Kropp & Knopp kan du skicka alla frågor som du inte vågar ställa någon annanstans. Svar på alltVarför är tandkrämen randig? Vetenskap & FaktaAllt om spännande vetenskap! KP FixarLäsarna hör av sig till oss och berättar om sina högsta drömmar. Klotter å knasKP-läsarnas egent klotterplank. NöjeLäs om de senaste filmerna, böckerna, spelen och skivorna.

Skrivprocessen1

Related: