background preloader

Legala handboken - En digital guide i internetdjungeln för lärare och studenter

Legala handboken - En digital guide i internetdjungeln för lärare och studenter

http://www.legalahandboken.se/

Related:  TipsIKT FRITIDSIktInternet - handhavandeIKT

De jobbar språkutvecklande i klassrum som på nätet Malin Larsson, lärare på Alviksskolan i Stockholm En del virkar, andra joggar. Malin Larssons "hobby" är att läsa böcker och hitta på roliga och språkutvecklande skolprojekt, säger hon skrattande. Och det har hon lyckats med. I år tilldelades hon Svenska Akademiens Svensklärarpris som ges till lärare som "genom sin gärning har stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen." Forskarbloggen vid Umeå universitet Samhällsvetenskap I förra inlägget pratade jag om tid och datoranvändning. Idag ska det handla om ett närliggande område – åldersgränser. Frågan om åldersgränser är en av de vanligaste frågor jag får till min frågelåda Net Nanny. När det gäller åldersgränser tycker jag att man bör fundera över vilken sorts åldersgräns det handlar om. Det är enorm skillnad mellan exempelvis Systembolagets åldersgräns och Facebooks åldersgräns.

Stativgänga för iPad padda tablet (montera iPad på kamerastativ) - Kaffebrus Detta kit gör att du kan montera en tablet / padda / iPad direkt på ett kamerastativ. Universalmodell som passar i stort sett alla plattor! Enkel modell där du ställer längden och klämmer åt. Kan skruvas direkt på snabbplatta eller direkt på stativ. Montering tar minde än en minut. Ipad/Iphone & kamera För de som använder surfplatta av annat märke än Apple rekommenderar jag starkt ett besök på Tortalk hemsida de har lyckats med att använda talsyntesen på ett riktigt bra sätt jag är mycket imponerad Ipad och iphone har numera både talsyntes och diktafon inbyggt. Du kan alltså nu mera läsa med öronen och skriva med munnen. Du markerar bara texten och trycker på läs upp så läser din ipad/iphone upp texten för dig.

Mikael Bruér För de som flippar är ett sätt att kontrollera att elever har förstått eller, för all del, kontrollera att de faktiskt gjort den förberedelse som är nödvändig. Socrative: Ett av de första responsverktyg jag började arbeta med. Jag använder sällan Socrative som just quizverktyg, men det går och det är enkelt efter registrering. Författarförbundet Många hör av sig till Författarförbundet och undrar vad som gäller när man skall publicera sin första bok. Här får du svar på de vanligaste frågorna om erbjudande av manus, författarens rättigheter, förlagets åtaganden, royalty etc. Steg 1: Att skicka ditt manus till förlag Hur skyddar jag mitt manus? Att ha upphovsrätt till ett verk innebär att ha ensamrätt att förfoga över verket. I Sverige finns inget formkrav för att få upphovsrätt.

#SETT2015 STL – skriva sig till lärande med digital teknik och formativ bedömning Nästa föreläsning på SETT handlade om en forskarstudie där man från årskurs 1 arbetar på de digitala arenorna och med formativ återkoppling och kamratbedömning för att skapa de bästa förutsättningarna för alla elevers läs- och skrivutveckling. Man lägger mycket kraft på samarbete och interaktion, eleverna läser varandras texter och ger återkoppling med hjälp av digitala verktyg. Länk till forskningen. Annika Agelli Genlott arbetar som skolutvecklare i Sollentuna kommun och är doktorand vid Örebro Universitet. Hemligheten verkar vara att kombinera IKT och nyckelfaktorer för lärande. Vart ska vi? Var är vi? Hur tar vi oss dit? Vart ska vi? Vart är vi? Hur tar vi oss dit? Temaområdet är avslutat och den här gången genom skriftliga frågor bland annat. Under resans gång har vi pratat om målen, stannat upp och summerat vad vi kan för tillfället och vad vi behöver lära oss mer om.

Related:  MIK