background preloader

PSYKOLOGIA

Facebook Twitter

Sofi Oksasen kolumni: Miksi pohjoismainen nainen rakastaa käytännöllisyyttä ja minä en - Kotimaa - Ilta-Sanomat. Synnyin suomalaisvirolaiseen perheeseen ja maailmani jakautui rautaesiripun molemmin puolin: pohjoismaiseen Suomeen ja Neuvosto-Viroon, läntisen ja itäisen kauneuspolitiikan ristimaastoon.

Sofi Oksasen kolumni: Miksi pohjoismainen nainen rakastaa käytännöllisyyttä ja minä en - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kummallakin niistä on oma historiallinen taustansa, jonka jäljet näkyvät yhä esimerkiksi siinä, että suomalaisnaiset ostavat vähemmän jalkineita kuin naiset muualla Euroopassa huolimatta neljästä vuodenajastamme. Virossa naiset puolestaan pyrkivät pitämään kenkähyllynsä kunnossa, oli siihen varaa tai ei, ja Tallinnassa, Viron pääkaupungissa, on pienemmästä väkiluvustaan huolimatta enemmän kenkäkauppoja kuin Suomen pääkaupungissa, Helsingissä.

Muoti vastarintana. Jos lamaannut, kun pitäisi avata suu palaverissa tai pyytää jotakuta treffeille, kyse voi olla tunnefobiasta, kertoo asiantuntija - Elämä - HS.fi. Olet saanut hyvän idean ja palat halusta toteuttaa sen.

Jos lamaannut, kun pitäisi avata suu palaverissa tai pyytää jotakuta treffeille, kyse voi olla tunnefobiasta, kertoo asiantuntija - Elämä - HS.fi

Mutta kun työpalaverissa yrität avata suusi ja esitellä ideaasi, sinua alkaakin pelottaa. Entäs jos idea onkin kaikkien mielestä huono? Hävettää jo etukäteen. Tuntematon tunne – Aurora. Tunnelaboratorion tutkijat haluavat selvittää, miten tunteet näkyvät aivoissa.

Tuntematon tunne – Aurora

Ennen 1990-lukua ei tiedetty tarkkaan mitä aivoissa tapahtuu, kun ihminen kokee tunteita. PET-kameralla tehtävä tunnetutkimus on edelleen harvinaista koko maailman mittakaavassa. Kuulen takaani lähestyvät askeleet. Olen matkalla kotiin illalla, eikä lähistöllä näy muita ihmisiä. Vaivihkaisella vilkaisulla erotan hahmon, joka kävelee määrätietoisesti minua kohti. Pelästymisen hetkellä aivot arvioivat noin sekunnin kymmenesosan aikana, onko tilanne uhkaava.

. – Jännittävä tilanne saattaa aiheuttaa ihmisessä myös tietoisen kokemuksen siitä, että nyt pelottaa. OSALLISTU – NUMMENMAA LAB. Suurin osa kokeistamme perustuu aivotoiminnan mittaamiseen laboratoriossa, mutta teemme myös paljon kokeita verkossa.

OSALLISTU – NUMMENMAA LAB

Tälle sivulle on listattu tällä hetkellä käynnissä olevat kokeet, joihin voit osallistua omalla tietokoneellasi tai tabletillasi. Kokeisiin osallistuminen on vapaaehtoista, eikä sinua voida tunnistaa vastaustesi perusteella. Ainoastaan tutkimusryhmämme jäsenet käsittelevät kerättyjä vastausksia. Kokeisiin osallistumiseen menee tyypillisesti noin 5-15 minuuttia. Miten suhtautua pienokaisen itkupotku­raivareihin? Opas vauvan aivojen kehityksestä neuvoo - Päivän lehti 3.3.2017. Tiina Huttu – Kirsi Heikkinen: Pää edellä – näin tuet lapsesi aivojen kehitystä. 196 s.

Miten suhtautua pienokaisen itkupotku­raivareihin? Opas vauvan aivojen kehityksestä neuvoo - Päivän lehti 3.3.2017

WSOY, 2017. Nyt on käsillä kirja, jonka voisi sujauttaa äitiyspakkauksen – tai antaa vanhemmille ensimmäisessä ultraäänikuvauksessa. Aivotutkimukseen perehtyneiden tiedetoimittajien Tiina ja Kirsi Pää edellä on naseva ja lämmin kirjanen kaikesta siitä, mitä tulevan tai jo syntyneen pikkulapsen vanhemman on hyvä tietää pienokaisen aivojen kehityksestä. Kirja antaa selkeän kuvan lapsen aivojen kehityksen isoista linjoista. Tutkimuksen kriittinen arviointi voi mennä liiallisuuksiin psykologian yo-kokeessa. Mitä tarkoittaa keittiöpsykologia?

Tutkimuksen kriittinen arviointi voi mennä liiallisuuksiin psykologian yo-kokeessa

Entä milloin kriittisyys menee liian pitkälle? Ylioppilastutkintolautakunnan sensori Sirpa Vahtera kertoo, miten välttää yleisimmät sudenkuopat ja selviytyä kunnialla psykologian yo-kokeesta. 1. Myrskyisä murrosikä - Aivosolut järjestäytyvät uusiin asemiin. Teini-ikäisen vanhemmat tietävät, että murrosikä tuntuu muuttavan lapsen persoonallisuuden melkeinpä yhdessä yössä.

Myrskyisä murrosikä - Aivosolut järjestäytyvät uusiin asemiin

Vanhempien, opettajien ja muiden auktoriteettien sana ei enää paljoa paina eikä teini tunnu muutenkaan ottavan huomioon muuta kuin omat mielihalunsa. Ennen murrosikää aivojen hermosolumassan, harmaan aineen, määrä kasvaa ja murrosiän lähestyessä määrä alkaa taas pienentyä. Murrosiän myllerrystä selittävät muutokset johtuvat paitsi hormonitoiminnasta niin myös aivojen rakennemuutoksista.

Hs seksuaalinen hyväksikäyttö, adoptio, Pitkään Saija ja hänen miehensä Jarmo luulivat, että kaikki sujuu hyvin.

hs seksuaalinen hyväksikäyttö, adoptio,

Niinhän adoptioperheissä useimmiten sujuu. Perheeseen oli adoptoitu kaksi lasta, joiden kanssa heiteltiin palloa, leikittiin ja opeteltiin iltaisin suomen sanoja: nenä, suu, silmät. Vanhempi lapsista, Onni, tosin sai välillä raivokohtauksia, rikkoi lelujaan ja kutsui itseään roskapojaksi. Kolumni: Suomen puhujat todennäköisesti hahmottavat maailman eri tavoin kuin ... ”Uusi lempisanani: kalsarikännit!”

Kolumni: Suomen puhujat todennäköisesti hahmottavat maailman eri tavoin kuin ...

”Suomen kielessä on sana ’kalsarikännit’, joka tarkoittaa juopottelua kotona alusvaatteisillaan vailla aikeita lähteä mihinkään. Hyvä sana. Uusi suosikkini.” ”Kaikki oluemme sopivat erinomaisesti kalsarikänneihin.” Kun Twitterin hakukenttään kirjoittaa sanan kalsarikännit, saa tulokseksi kymmeniä riemukkaita kommentteja ulkomaalaisilta. Vähän sama kuin sisu, kelirikko ja impivaaralaisuus – asioita, joita esiintyy ympäri planeettaa, mutta joille on sana vain harvoissa kielissä. Tutkimukset osoittavat, että ihmiset näkevät maailman erilaisena riippuen siitä, millaisille asioille heidän puhumissaan kielissä on sanoja.

Palkittu lingvisti Guy Deutscher käsittelee kirjassaan Through the Language Glass sitä, miten eri kielten puhujat hahmottavat maailmaa eri tavoin. Onneksi olkoon aikuinen: Psykologinen kehityksesi jatkuu - näin kehität sitä ... Kysyviä työtapoja III: Parhaat viimeiseksi. Tämä on kysymyksiä hyödyntäviä työtapoja esittelevän kokonaisuuden kolmas osa.

Kysyviä työtapoja III: Parhaat viimeiseksi

Oppiminen alkaa uteliaisuudesta. Siksi aloitin tämän juttusarjan kysymyksistä, jotka avaavat ajattelua opiskelun aluksi. Oppiminen kuitenkin myös herättää kysymyksiä. Kannattaako alleviivata kirjoja, lukea rykäyksissä tai ottaa torkut? Professori kertoo, miten opiskelet tehokkaasti - Opiskelu. Missä perheet nyt viestivät? Whatsappissa. Maksuttomalla viestipalvelulla on maailmanlaajuisesti yli 600 miljoonaa käyttäjää. Se on syrjäyttänyt perinteiset tekstiviestit. Mutta millaisia viestejä perheiden sisäisiin Whatsapp-ryhmiin lähetellään? Millaisista asioista niissä voi puhua ja miten keskustelu ylipäätään toimii (tai ei toimi)? Pyysimme seitsemää suomalaista nuorta ja aikuista kertomaan heidän perhe-Whatsapp-kokemuksiaan: Mies, 18. Etsitään ennustajia ja selvänäkijöitä - Red Hat - Avoin työpaikka.

Oletko psyykikko ja haluat auttaa toisia? Haluatko olla itse itsesi pomo ja työskennellä kotoa käsin sekä päättää, milloin ja miten paljon haluat työskennellä? Tällä hetkellä etsimme psyykikkoja, ennustajia, meedioita, näkijöitä, tietäjiä, tarot-korttien lukijoita ja muita henkilöitä, joilla on psyykkisiä kykyjä. Sinulla ei tarvitse olla mitään virallista koulutusta. Arvostamme sitä, että olet ollut psyykkisten kykyjesi kanssa tekemisissä useita vuosia ja sitä, että tunnet olosi mukavaksi soveltaessasi kykyjäsi käytäntöön. Työnkuva: Työ on vapaata ja jatkuvasti kehittyvää. Edellytykset: Sinulla tulee olla psyykkisiä kykyjä sekä kokemusta niiden käyttämisestä. Elokuvat, joissa kuvaus psykopaatista on todellinen. Best content in Lukiopsykologia. Miten kieli liittyy ajatteluun? Uraauurtava tutkimus odottaa jatkajaansa. Kieli ja ajattelu ovat yhteydessä toisiinsa.

Psykologia