background preloader

ET 3 - yksilö ja yhteisö

Facebook Twitter

Sanna Ukkola: Mies – ole mies, äläkä tahdoton lapatossu! Mies oli karismaattinen, älykäs ja kiinnostava.

Sanna Ukkola: Mies – ole mies, äläkä tahdoton lapatossu!

Hän pyysi minua illalliselle kivaan ravintolaan. Kaikki hyvin tähän mennessä. Mutta kun tarjoilija toi laskun, mies ei ottanutkaan sitä hoidettavakseen vaan sanoi, että hän maksaa puolet ja minä puolet. Eikä siinä vielä kaikki: mies muistutti, että minullahan on pressikortti, jolla sai ruoan hinnasta puolet alennusta. Olin tukehtua jälkiruokakahviini. Katsoin viikonloppuna Harrison Fordin ikivanhoja Indiana Joneseja. Mutta nykyään tuollaisia elokuvia tuskin enää tehtäisiin, sillä naisten ja miesten “representaatiot” ovat niissä liian stereotyyppisiä ja Indiana Jones liian “toksisen maskuliininen”. Valkoinen heteromies, joka tappaa vinon pinon pahiksia, viettelee satunnaisia naisia ja heittelee härskejä vitsejä, on kaikkea, mitä radikaalifeministit haluavat poistaa julkiselta areenalta.

Ja toden totta: ohjaaja Steven Spielberg onkin jo väläyttänyt, että Indiana Jones voi tulevaisuudessa olla nainen, Indiana Joan. Selviöitä ja kiistiöitä - Sunnuntai. Valinnanvapaus.

Selviöitä ja kiistiöitä - Sunnuntai

Haittamaahanmuutto. Vastuullinen markkinatalous. Ilmastovouhotus. Lihavero. Arvopohja. Vaalitentistä toiseen puoluejohtajat toistelevat tiettyjä sanoja kuin papukaijat. Monimutkainen sukupuoli Thaimaassa - AntroBlogi. Etnografinen aineisto ympäri maailmaa kertoo, että kahden suku­puo­len mallin ohella ihmis­kun­ta tuntee myös monia muita suku­puo­len hah­mot­ta­mi­sen muotoja.

Monimutkainen sukupuoli Thaimaassa - AntroBlogi

Eräs hyvä esimerkki löytyy Thaimaasta. Thaikulttuurissa suku­puo­len kokemus ja ilmaisu on ymmär­ret­ty “ero­ti­soi­duk­si suku­puo­lek­si”, jota kutsutaan thaiksi nimellä phet. Tässä näke­myk­ses­sä suku­puo­len voi ajatella olevan piste janalla, jonka ääripäitä edustavat nor­ma­tii­vi­nen miehuus ja nor­ma­tii­vi­nen naiseus.

Janan keskeltä löytyy Thaimaan kuuluisa “ladyboy”, phuying kham phet. "Poikien pitäisi pystyä ottamaan haltuun tyttömäisiä ominaisuuksia, koska niitä tarvitaan elämässä" – Poikatutkimus pyrkii purkamaan sukupuolistuneita käytäntöjä, joita on kaikkialla. Aleksis Salusjärven kolumni: Julkinen profiilisi on feikki. Mikään ei ole nykymaailmassa henkilökohtaista.

Aleksis Salusjärven kolumni: Julkinen profiilisi on feikki

Kaikki on julkista. Siksi treffit muistuttavat työhaastattelua ja valemediat kukoistavat, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Aleksis Salusjärvi. Onko suomalainen tasa-arvo osin myytti? Työläistaustainen opiskelija on yhä yliopistossa kuin vieraalla maalla: "Minun piti perustella olemistani täällä" Suurin osa Henriikka Veidin kavereista jatkoi peruskoulun jälkeen ammattikouluun.

Onko suomalainen tasa-arvo osin myytti? Työläistaustainen opiskelija on yhä yliopistossa kuin vieraalla maalla: "Minun piti perustella olemistani täällä"

Ammattikoulu kävi vaihtoehtona myös Veidin mielessä, mutta se ei tuntunut omalta. Vaikka moni nuori voisi valita jatko-opiskelupaikan kavereiden perusteella, Veid päätti lähteä kavereista poikkeavalle koulutielle. Hän jatkoi peruskoulun jälkeen lukioon ja siitä yliopistoon. Päätös korkeasti kouluttautumisesta ei tullut kotoakaan. Lapsuudessa ei akateemisen tutkinnon suorittaneita esikuvia näkynyt. Kulttuurisidonnainen sydänkohtaus — AntroBlogi.

Sepelvaltimotauti on eräs ylei­sim­mis­tä kuo­lin­syis­tä län­si­mais­sa.

Kulttuurisidonnainen sydänkohtaus — AntroBlogi

Sen esiin­ty­vyys vaihtelee maailman eri kolkissa. Sairastumisriski riippuu osittain geeneistä, mutta siihen voi vaikuttaa elä­män­ta­voil­la. Tupakointi ja epä­ter­veel­li­nen ruo­ka­va­lio lisäävät sai­ras­tu­mis­ris­kiä, kun taas liikunnan avulla riskiä voi pienentää. Erään laajan epi­de­mio­lo­gi­sen tut­ki­muk­sen mukaan myös ihmiskuva ja arvo­maa­il­ma vai­kut­ta­vat sepel­val­ti­mo­tau­din esiin­ty­vyy­teen. Kyseisessä tut­ki­muk­ses­sa tut­kit­tiin sepel­val­ti­mo­tau­din esiin­ty­vyyt­tä Yhdysvaltojen japa­ni­lais­taus­tai­sen väestön kes­kuu­des­sa. Transgender brain scans promised as study shows structural differences in people with gender dysphoria. ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä - Nyt.fi. ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!”

”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä - Nyt.fi

Sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihm ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” Maria Petterssonin kolumni: Usko ihmisen hyvyyteen pelastaa, usko pahuuteen tappaa. Toisen maailmansodan Lontoossa osattiin odottaa pommituksia.

Maria Petterssonin kolumni: Usko ihmisen hyvyyteen pelastaa, usko pahuuteen tappaa

Ja tosiaan, syyskuun seitsemäntenä 1940 Luftwaffe alkoi moukaroida kaupunkia 57 päivää ja yötä kestäneessä operaatiossa, jolle brittimedia antaisi nimen The Blitz, salama. Armeija ja viranomaiset olivat jo pitkään pohtineet, mitä Lontoossa tapahtuu, kun sitä aletaan pommittaa. Asiantuntijat olivat yksimielisiä: Siviiliväestön keskuudessa puhkeaisi paniikki. Ihmiset taantuisivat pelokkaiksi lapsiksi ja alkaisivat noudattaa alkukantaisimpia vaistojaan: paeta, piiloutua, ryöstellä. 18 ansioitunutta psykiatria varoitti vuonna 1938, että 3-4 miljoonaa brittiä tulisi pommituksista täysin hulluksi, mitä se sitten tarkoittikaan. Top 23 des pubs sexistes à l'envers, quand on inverse le rôle des femmes et des hommes. Mies, nainen vai jotain ihan muuta? – Ota sukupuolen moninaisuuden perustermit haltuun. Koska sukupuolen moninaisuus pitää sisällään lukemattomia toisistaan eroavia kokemuksia, aihetta koskeva terminologia laajenee jatkuvasti.

Mies, nainen vai jotain ihan muuta? – Ota sukupuolen moninaisuuden perustermit haltuun

Kaikenkattavaa termistöä on ylipäätään mahdotonta esitellä, koska jotkut kuvaavat sukupuoli-identiteettiään myös termeillä, jotka eivät ole yleisessä käytössä. Siksi ei ole suurikaan ihme, jos suunnistaminen muuttuvassa termiviidakossa tuntuu vähintään haastavalta. Kokosimme alle sukupuolen moninaisuuteen liittyviä perustermejä. Androgyyni. Androgyynissä ihmisessä on sekä maskuliinisia että feminiinisiä piirteitä. Cis. Testaa, kuinka haurasta maskuliinisuutesi on – Internetissä leviää uusin tapa vahvistaa omaa mieheyttään haukkumalla muita ”soijapojiksi” - Nyt.fi. Are Toxic Political Conversations Changing How We Feel about Objective Truth? Mitä yhteistä on Espanjalla, Argentiinalla ja Etelä-Afrikalla? – homoilla ja lesboilla oikeus avioliittoon. Samaa sukupuolta olevat voivat ensi vuoden alusta mennä naimisiin 19 maassa.

Mitä yhteistä on Espanjalla, Argentiinalla ja Etelä-Afrikalla? – homoilla ja lesboilla oikeus avioliittoon

Pohjoismaista sukupuolineutraali avioliitto on mahdollinen kaikissa muissa paitsi Suomessa, EU-maista yhdeksässä maassa 28:sta. Ulkomaat 20.11.2014 klo 14:24päivitetty 22.5.2015 klo 07:29 Hollanti oli sukupuolineutraalin avioliiton pioneeri maailmassa. Samaa sukupuolta olevat ovat voineet solmia avioliiton huhtikuun 2001 alusta lähtien. Naapurimaa Belgia seurasi avioliittolainsäädännön muutoksella Hollannin perässä vuonna 2003. Overcoming Us vs. Them.

As a kid, I saw the 1968 version of Planet of the Apes. As a future primatologist, I was mesmerized. Kaiken takana on loinen – Pari sanaa geneettisestä määräytymisestä. Kaiken takana on loinen – Sukupuolen korostaminen peittää biologian. At Yale, we conducted an experiment to turn conservatives into liberals. The results say a lot about our political divisions. Kun epätoivo muuttuu vaaralliseksi. Slaughterbots. Tutkimus: Miehet kehittävät itselleen harhaluuloja naisen kiinnostuksesta, mikäli tämä on viehättävä – voi olla osasyy seksuaaliseen ahdisteluun - Tiede. Tutkimus: Miehet kehittävät itselleen harhaluuloja naisen kiinnostuksesta, mikäli tämä on viehättävä – voi oll Seksuaaliseen ahdisteluun on monia syitä, mutta yksi näyttää olevan se, että miehet luulevat liikoja naisten kiinnostuksesta itseään kohtaan. Virheellisen kuvitelmansa nojalla miehet sitten oikeuttavat kutsumattoman lähentelyn tai ahdistelun, väittää seksuaalista häirintää tekijän näkökulmasta selvittänyt tutkimus.

Miehet päättelevät naisten vastaanottavuutta seksuaalisille eleille naisen ympäristöstä, pukeutumisesta ja ulkonäöstä, vaikka nämä eivät todellisuudessa kerro naisen kiinnostuksesta juuri mitään. Vinoutunut päättely tuli ilmi Iowan yliopiston tutkijoiden kokeissa, joita he tekivät opiskelijamiehille. Miehiä pyydettiin arvioimaan kokovartalokuvissa esiintyvien nuorten naisten osoittamaa seksuaalista kiinnostusta tai sen puutetta. Naisia arvioivia miehiä oli yhteensä 250. Viisi myyttiä lapsista ja sukupuolen moninaisuudesta. Capitalism will eat democracy. Why Gender Equality Is Good for Everyone — Men Included. Dan Ariely: Quelle égalité souhaitons-nous dans notre société ? Vous allez être surpris ! Two Monkeys Were Paid Unequally: Excerpt from Frans de Waal's TED Talk. Psychologists Turn Conservatives Into Liberals With One Strange Thought Experiment. Studies have consistently shown that turning liberals into conservatives (at least temporarily) is surprisingly easy.

All you need to do is scare them. For example, one group of experimenters asked students to think about their own death before taking tests designed to assess their political beliefs. Over several experiments, the researchers, from the University of Central Arkansas, found that when the participants had been asked to think about their own death they became more conservative, and had attitudes in line with their conservative classmates on issues from capital punishment and abortion, to rights for gay employees. Täytyykö liberalistin, sosialistin ja nationalistin olla nykyään libertaristeja? - Politiikasta. Keskustelu liberalismin, sosialismin ja nationalismin uusista suhteista kaipaa muutamia huomioita. Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen kysyi 18.3.2017 Politiikasta-lehden artikkelissa: ”Voiko sosialisti olla liberaali?” Lähtökohtana hänellä oli Libera-ajatuspajan toiminnanjohtaja Heikki Pursiaisen kolumnin väite: ”Sosialisti ei voi yksinkertaisesti olla liberaali”.

Teivaisen mukaan Pursiainen oli väärässä. Puolueiden arvovertailua ylen vaalikoneen perusteella – JM Kivikangas – Emotion research, morality, politics, and life. Kuten uutinen kertoo, tein yhteistyötä Ylen kanssa arvokysymysten laatimiseksi vaalikoneeseen. Nyt vaalikonedata on saatavilla avoimena, ja sain väännettyä siitä muutaman kuvaajan. Tarkoitus oli saada kysymyksistä edes hieman johonkin vakuuttavampaan lähteeseen perustuvat arvokysymykset verrattuna siihen, että toimittaja joutuisi heittämään niitä hihastaan. Prosessi oli kiinnostava, mutta myös vähän kivulias: tutkijana sitä haluaisi käyttää datan saamiseen parhaita mahdollisia välineitä, mutta mediatalolla on tietysti muitakin prioriteetteja. Erityisesti kysymysten määrä oli rajoitettu, ja siinä missä tieteellisissä mittareissa on useita kysymyksiä jokaista eri mittarin osa-aluetta tai ulottuvuutta kohden, toimittajat olivat järkkymättömiä siinä että koko vaalikone ei saa kasvaa liian pitkäksi, eikä arvo-osio voi olla siitä liian suuri osa.

Ilmeisesti vuosien varrella on tullut opittua että n. 30 kysymyksen kohdalla suuri osa käyttäjistä ei enää jaksa tehdä vaalikonetta loppuun. Voiko sosialisti olla liberaali? - Politiikasta. Sosialistisia ihanteita demokraattisesta taloudesta voi puolustaa myös tinkimättä liberaaleista perusperiaatteista. Libera-ajatuspajan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen väitti kolumnissaan, että sosialisti ei voi olla liberaali.

Minä väitän Pursiaisen olevan väärässä. Pursiainen perusteli väitettään näin: ”Aito liberaali kannattaa kaikkia yksilönvapauksia. Liberaali kannattaa uskonnonvapautta, poliittisia vapauksia, sananvapautta ja seksuaalista vapautta. Itse asiassa tosi liberaali ei pidä mahdollisena erottaa eri vapausoikeuksia toisistaan. N vaalikone: Puolueet eivät usko, että Suomi on tasa-arvoinen – paitsi kokoomus. Kokoomuksen ehdokkaista suurin osa on sitä mieltä, että kaikilla suomalaisilla on tasavertaiset mahdollisuudet rikkauteen ja onneen, ilmenee Ylen vaalikoneesta. kuntavaalit 4.4.2017 klo 18:08päivitetty 5.4.2017 klo 11:33 Tasa-arvo ei ole vielä täällä.

Suurin osa puolueiden kuntavaaliehdokkaista ajattelee näin. Do Minorities Have Equal Access to All Emotions? Syrjäytymisen hoito. Mielikuvitus saa ihmiset auttamaan. Miksi toiset auttavat ja toiset eivät? Selvitimme auttamisen motiiveja. Empatia, mielikuvitus ja rohkeus – nämä piirteet yhdistävät sosiaalipsykologi Klaus Helkaman mukaan ihmisiä, jotka ovat valmiita toimimaan muiden hyväksi. Moraaliajatteluun ja -arvoihin erikoistunut Helkama kertoo klassikkotutkimuksesta, jossa vertailtiin juutalaisia pelastaneita saksalaisia niihin maanmiehiinsä, jotka päättivät olla auttamatta. Tutkimus: Suomalaiset ovat lähes maailman huonoimpia asettumaan toisen ihmisen asemaan. Vaimoja kuritetaan ja naisia ahdistellaan kadulla ”huvin vuoksi” – Useimmat arabimiehet eivät usko, että tasa-arvo sopii omaan kulttuuriin, tutkimus kertoo - Päivän lehti 29.10.2017. Palvelualalla työskentelevän alaiseni osaamista kyseenalaistetaan koko ajan ihonvärin takia - Mielipide. Palvelualalla työskentelevän alaiseni osaamista kyseenalaistetaan koko ajan ihonvärin takia.

Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa - Nyt.fi - HS.fi. Alistaako päähuivi? Kysymyksestä on tullut polttava Euroopan eri maissa. Useimmiten kysymyksen kysyy ja siihen vastauksen antaa joku muu kuin huivinkäyttäjä. Se loukkaa suomalaista Pazilaiti huivia käyttävää nuorta naista. Kokeile, tunnetko suomalaisten tabut – vertaa itseäsi muihin. White Supremacists Love Nietzsche, But Nietzsche Would Hate White Supremacists. Donald Trump and Charlottesville: The philosophical principle white supremacists don't want you to hear about — Quartz. This Map Shows What White Europeans Associate With Race – And It Makes For Uncomfortable Reading.

How to stop a bully. Bourdieu - simple explanation. Power Causes Brain Damage - The Atlantic. Power Causes Brain Damage - The Atlantic. The New York Times: Get a Digital Subscription. Quora. Pakkopalautukset paljastavat, mitä konservatiivit kaikkein eniten pelkäävät. Neoliberalism: the idea that swallowed the world.

What if Western media covered Charlottesville the same way it covers other nations. The Evolution of Trust. Vaihtoehtoisten totuuksien ajan syyllisiä on turha etsiä postmodernisteista – syylliset ovat paljon lähempänä - Päivän lehti 20.5.2017 - HS.fi. Kanoille oma virtuaalimaailma – luulevat elävänsä onnellisesti, ja lihasta tulee mureampaa. Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan - Sunnuntai - HS.fi. We Recorded VCs’ Conversations and Analyzed How Differently They Talk About Female Entrepreneurs.

On the Phenomenon of Bullshit Jobs. Sofi Oksasen kolumni: Miksi pohjoismainen nainen rakastaa käytännöllisyyttä ja minä en - Kotimaa - Ilta-Sanomat. This Map Shows What White Europeans Associate With Race – And It Makes For Uncomfortable Reading. What people get wrong about climate change. Maria Petterssonin kolumni: Heteroseksuaalisuus keksittiin vuonna 1868. Suominen palkkaa sokkona – ”Olemme saaneet hyviä ihmisiä taloon” - Pörssiuutiset - Ilta-Sanomat. Talousantropologia — AntroBlogi. Naisten asemaa parantavat sukupuolikiintiöt hyödyttävät myös päteviä miehiä – Tutkijat: ”Kiintiöillä on mahdollisuus lopettaa keskinkertaisen eliitin valtakausi” - Politiikka. Älä syytä laiskuudesta! – Mieli koulussa. Taloudellinen epätasa-arvo ei riitä selittämään oikeistopopulismin nousua.

Taloudellinen epätasa-arvo ei riitä selittämään oikeistopopulismin nousua. Hs.