background preloader

uPS3

Facebook Twitter

Tutkimus: Ihminen haistaa myös kielellään. Tutkija arvelee, että tulokset voivat auttaa vähentämään rasvan, sokerin ja suolan käyttöä.

Tutkimus: Ihminen haistaa myös kielellään

Hajulla on hyvin iso merkitys siinä, millaisina ihminen maistaa ruokansa ja juomansa. Se tiedettiin jo ennestään, mutta tuoreen yhdysvaltalaisen soluviljelmätutkimuksen tulos oli yllätys: kielen makusoluissa on useita samoja avainmolekyylejä kuin nenän hajureseptoreissa. Aiemmin on luultu, että makukokemus on aivoissa syntynyt yhdistelmä kielen makuviestistä ja nenän hajuviestistä.

Monellin tutkimuskeskuksen (siirryt toiseen palveluun) ja New Yorkin yliopiston tulokset ovat ensimmäinen konkreettinen todiste kielessä sijaitsevista hajureseptoreista. Muistipeli – testaa miten hyvin muistisi toimii! Patient H.M.   Mapping the human brain connectivity. Etanatutkimuksesta uutta tietoa muistin sijainnista. Aivojen rakenne ja toiminta: Motorinen aivokuori. Useat isoaivokuoren osat säätävät kehon lihasliikkeitä eli motorista toimintaa.

Aivojen rakenne ja toiminta: Motorinen aivokuori

Näille alueille tulee hermosyitä talamuksesta samoinkuin assosiaatiosyitä isoaivokuoren muista osista. Motoriset alueet lähettävät hermosyitä moniin kortikaalisiin ja subkortikaalisiin aivojen osiin. Tutkimus: Sähkövirta notkistaa yli 60-vuotiaiden aivot parikymppisen tasolle - Tiede. Heikon sähkövirran johtaminen aivoihin voi nuorentaa ja notkistaa pääkopan toimintaa lyhytaikaisesti, Nature -tiedelehdessä julkaistu tutkimus osoittaa. Kun kokeessa yli 60-vuotiaiden henkilöiden aivoja ärsytettiin heikolla sähkövirralla, he menestyivät työmuistia mittaavassa testissä yhtä hyvin kuin 20-vuotiaat koehenkilöt. Vaikutus kesti vielä ainakin tunnin hoidon antamisen jälkeen.

Ei tiedetä, säilyykö hyöty vielä tätäkin kauemmin. Kuuletko "yanny" vai "laurel"? Ääniklippi jakoi internetin kahteen leiriin, ja fonetiikan professori sanoo molempien olevan väärässä. Kolme vuotta sitten internetissä ihmeteltiin, miten sama mekko voi näyttää eri ihmisten silmissä eri väriseltä.

Kuuletko "yanny" vai "laurel"? Ääniklippi jakoi internetin kahteen leiriin, ja fonetiikan professori sanoo molempien olevan väärässä

Nyt viraalihitiksi on noussut ääninäyte, jonka ihmiset kuulevat eri tavalla. Yanny vai laurel? Kumman sinä kuulet? What do you hear?! Näin työntekijä innostuu ja ideoi – aivotutkija ehdottaa aivan uudenlaista työaikaa. Huipputyöntekijää ei saa laittaa robotin hommiin.

Näin työntekijä innostuu ja ideoi – aivotutkija ehdottaa aivan uudenlaista työaikaa

Työpaikalla ei pidä puhua kiireestä, vaan tavoitteista ja työntekijöiden toiveista. Hups, jokin meni pieleen! Yritä myöhemmin uudelleen. Silmäilevä lukeminen lisääntyy ja se tekee meistä epäempaattisia ja pinnallisia, väittää amerikkalaistutkija – ”Erittäin merkittävä huoli”, sanoo suomalaisasiantuntija - Hyvinvointi. Silmäilevä lukeminen lisääntyy ja se tekee meistä epäempaattisia ja pinnallisia, väittää amerikkalaistutkija – Tekeekö lukeminen tabletilta, läppäriltä ja puhelimesta meistä pelkkiä pinnallisia selailijoita?

Silmäilevä lukeminen lisääntyy ja se tekee meistä epäempaattisia ja pinnallisia, väittää amerikkalaistutkija – ”Erittäin merkittävä huoli”, sanoo suomalaisasiantuntija - Hyvinvointi

Huolen nosti esiin amerikkalainen neuro- ja kielitieteilijä Maryanne Wolf Guardian -lehdessä julkaistussa artikkelissa. Wolf jakaa lukemisemme kahteen kategoriaan: klassiseen ”syvälukemiseen” ja kännyköiden myötä yleistyneeseen silmäilevään lukemiseen. Evoluution saatossa kehittynyt syvälukeminen vaatii erityistä keskittymistä ja erilaisten lukemiseen liittyvien prosessien, kuten kriittisen analyysin ja empatiakyvyn, aktivoitumista. Optical illusions that are tourist attractions. Jalkapalloilevat kimalaiset hämmästyttävät maailmalla – suomalaistutkija onnistui opettamaan hyönteisille pelisäännöt. OuluTutkijatohtori Olli Loukola on vähän kuin valmentaja.

Jalkapalloilevat kimalaiset hämmästyttävät maailmalla – suomalaistutkija onnistui opettamaan hyönteisille pelisäännöt

Näin saat hallusinaatioita selvin päin. Värejä, dinosauruksia, ilotulitusta, meduusoja ja lokkien kirkunaa.

Näin saat hallusinaatioita selvin päin

Ehkä voit kokea joitakin ylläolevista, jos teet samoin kuin Scram Schoolin miehet tällä videolla. 1. Mitä tarvitset? Aikuiset aivot voi panna aikakoneeseen – Aivojen muovautuvuus osataan palauttaa lapsen tasolle, ja se voi auttaa kuntoutumaan aivovammasta tai oppimaan kiinaa. Uusi tutkimus haastaa 20 vuotta vallinneen käsityksen: syntyykö aikuisiällä uusia aivosoluja vai ei? - Tiede. Kokeile, miltä tuntuu olla punavihersokea: tältä näyttää Lontoon metrokartta. Satojen tuhansien suomalaisten värinäkö on heikko.

Kokeile, miltä tuntuu olla punavihersokea: tältä näyttää Lontoon metrokartta

Siitä huolimatta eräät tärkeät varoitusvärit ovat juuri niitä, joiden kanssa heillä on ongelmia. Veneväylän kulku merkitään usein vihreällä ja punaisella lateraaliviitalla. Niiden välistä on turvallista mennä. Kun kieli on rikki, lauletaan Irwiniä. Afasiaa tutkitaan ja potilaita kuntoutetaan nykyisin esimerkiksi kuorolaulun avulla.

Kun kieli on rikki, lauletaan Irwiniä

Ymmärrys siitä, missä kohdassa aivoja kieli asuu, on lisääntynyt viime vuosina harppauksin. — Perkele, pärähtää Timon suusta, kun hän etsii oikeaa sanaa. Meillä on yhä metsästäjä-keräilijän aivot – Tutkijat kertovat, miten näitä ominaisuuksia voi käyttää nykyajan työelämässä - Elämä. Meillä on yhä metsästäjä-keräilijän aivot – Tutkijat kertovat, miten näitä ominaisuuksia voi käyttää nykyajan Ihmisen aivot kehittyivät nykyiseen muotoonsa aikana, jolloin hengissä pysyminen edellytti metsästäjä-keräilijän taitoja.

Meillä on yhä metsästäjä-keräilijän aivot – Tutkijat kertovat, miten näitä ominaisuuksia voi käyttää nykyajan työelämässä - Elämä

Kymmeniä tuhansia vuosia sitten tapahtunut evoluutio vaikuttaa arkeemme yhä. Älykkäin ongelmanratkaisu on jaettua – Katri Saarikivi. Kun kaikki mitä voidaan automatisoida, automatisoidaan, korostuu ihmisen työssä se, mihin kone ei pysty. Yksi kestävimmistä ihmisen tehtävistä työssä on vuorovaikutus toisten kanssa, ja yksi tärkeimmistä työtaidoista näin ollen empatiakyky. Mitä jos työorganisaatiot hyödyntäisivät saatavilla olevaa tietoa siitä, mitä empatia on, mitä kollektiivinen älykkyys on, ja mitä laadukas vuorovaikutus edellyttää työtoimintaa ohjaavilta rakenteilta? Työtä syntyy siitä, että toisilla ihmisillä on ongelmia, joihin tarvitaan ratkaisuja. Does the Number of Neurons in a Brain Determine Intelligence? We have long deemed ourselves to be at the pinnacle of cognitive abilities among animals.

But that is different from being at the pinnacle of evolution in a number of very important ways. As Mark Twain pointed out in 1903, to presume that evolution has been a long path leading to humans as its crowning achievement is just as preposterous as presuming that the whole purpose of building the Eiffel Tower was to put that final coat of paint on its tip. Moreover, evolution is not synonymous with progress, but simply change over time. And humans aren’t even the youngest, most recently evolved species. Samun tiedepläjäys: Tietokonetomografia. Samun tiedepläjäys: Aivokuvaus antiaineella. Tutkimus: Syy masennukseen voi löytyä suolistosta - Hyvinvointi. Toiset aivomme. Internetdokumentti: Kihelmöintiä. Kirjautuneena saat kaiken irti Ylen palveluista. Loimme sinulle valmiiksi nimimerkin, jolla sinut tunnetaan Ylen palveluissa. Voit ottaa sen käyttöön sellaisenaan tai keksiä uuden. Miksi pyydämme täydentämään profiilia? Nimimerkillä näyt muille käyttäjille esimerkiksi keskustelupalstoilla.

Lähetämme salasanan vaihtolinkin sinulle sähköpostitse Saat pian sähköpostin osoitteeseen Seuraa sähköpostin linkkiä vaihtaaksesi salasanasi. Saatko aivo-orgasmin kuiskauksesta, raivostutko maiskutuksesta? - Kyseessä on ehkä saman ilmiön kaksi puolta. 24 Cognitive Biases stuffing up your thinking. Tutkijat kehittivät tekoälyn selvittämään, ketä ajattelet.

This new device can visualize your thoughts (sort of) Voiko Liisa Keltikangas-Järvinen olla väärässä? – lokakuu17 - Kalliomaa.net. Hyvinvointiareena 2017 oli loistava koulutustapahtuma, joka kasasi yhteen opetuksen ja oppilashuollon ammattilaisia laajalla rintamalla. On todella tärkeää meille ammattilaisille nähdä, että OPH ja THL puhaltavat yhteen hiileen oppilashuollon kysymyksissä. Miten kieli liittyy ajatteluun? Uraauurtava tutkimus odottaa jatkajaansa. Kieli ja ajattelu ovat yhteydessä toisiinsa. Aivotutkija: Käsin kirjoittaminen auttaa oppimaan. Tiesitkö, että olet valikoivasti sokea? Lsd palauttaa aivot samanlaiseen tilaan kuin vauvana - Tiede. Aivojen magneettistimulaatio vähensi uskoa jumalaan ja kriittisyyttä maahanmuuttoon. Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani - Kotimaa - Helsingin Sanomat.

Näkökulma: Allergiat ja muut sairaudet paranevat aivotreenillä? Väite on huuhaata. Oppimisvaikeus on hidaste muttei este. Oppimisvaikeudet ovat yleisempiä kuin luullaan, mutta ne ovat suurelta osin kuntoutettavissa ja voitettavissa. Nuorten teknologian käyttötavoilla yhteyksiä keskittymiskykyyn.