background preloader

Bok- och lästips

Facebook Twitter

Ny seriebok skildrar näthat och sexism - Barn, unga och medier. Serieboken med titeln Ordet är fritt - men behöver du säga allt du tänker?

Ny seriebok skildrar näthat och sexism - Barn, unga och medier

Resurssida. Ifrågasätt det som anses vara normalt. För några veckor sedan var Linda Odén med en klass från språkintroduktionsprogrammet och såg den musikaliska föreställningen ”Gränslandet” som har en dansande man, klädd som en muslimsk kvinna, i en av rollerna.

Ifrågasätt det som anses vara normalt

Uppsättningen väckte många tankar och frågor hos eleverna och Linda och hennes kollegor kände att de behövde ta diskussionen på en gång. Eleverna i klassen har bara varit i Sverige några månader och eftersom deras kunskaper i svenska är begränsade kom användningen av bilder särskilt väl till pass. – Jag visade – kanske lite fördomsfullt – en bild på Jonas Gardell och Mark Levengood och berättade att de är gifta. Vardegrundsarbetsmaterial_endroppemidnatt. Metromode. 12 böcker om jämställdhet att läsa i skolan. 12 böcker om jämställdhet att läsa i skolan. Resurssida. Barnböckerna som förändrade Sverige! Vår omtyckta regnbågsfamilj på savannen med girafferna Jösta och Johan i spetsen har fungerat inte bara som sagobok, utan även fått många barn att förstå vad en regnbågsfamilj är.

Barnböckerna som förändrade Sverige!

"Med ett rimmande, enkelt, finstämt och känslofyllt språkbruk lyfter Anette Skåhlberg fram ämnen som homosexualitet, barnlängtan och adoption på ett vis som går rakt in i hjärtat, hos såväl stora som små./... /Ett klockrent underlag för vidare diskussioner. " /BTJ (häfte 10123) "Det är en sån underbar och kärleksfull berättelse och första gången jag läste den så fick jag tårar i ögonen när jag kom till slutet. Boken rimmar så fint och det är helt underbara färgglada illustrationer i hela boken./... Normkreativ film, litteratur och metodmaterial - Hyvää Kommunikation. Hyvää rekommenderar dessa normkreativa filmer, artiklar, böcker och metodmaterial som inspiration och verktyg om du vill att er verksamhet ska bli mer inkluderande.

Normkreativ film, litteratur och metodmaterial - Hyvää Kommunikation

Den här tipslistan gjordes ursprungligen för en uppdragsgivare som framför allt jobbar med barn och unga. Därför ligger fokus på de målgrupperna. Listan är kategoriserad efter vilken åldersgrupp du jobbar med, men samtidigt utesluter det inte att tipsen funkar för alla åldrar. Barnfilmer där stereotypa föreställningar ställs på ända. Rättviseförmedlingen hjälpte en efterlysare som var på jakt efter barnfilmer som lyfter fram ett annat samhälle än det heteronormativa och/eller där stereotypa föreställningar ställs på ända.

Barnfilmer där stereotypa föreställningar ställs på ända

Här är listan! Normkritiska bilderböcker (with images, tweets) · frksarapersson. Normbrytande litteratur eller litteratur som pekar ut det normbrytande - Det öppna klassrummet. Visst känns det att det är sommarlov nu?

Normbrytande litteratur eller litteratur som pekar ut det normbrytande - Det öppna klassrummet

De sista veckorna fullspäckade med betygsättning, mentorsdagar, avslutningsfester och skolavslutningsbestyr, därefter efterarbete och utvärderingar – och sedan: Lugnet. Även om värdegrunden ska finnas med oss hela tiden, i precis allt vi gör, så är det inte konstigt om det känns aningen avlägset att föra djupare diskussioner kort inpå och i början av sommarlovet. Så känner åtminstone jag, som dessutom väntar barn vilken sekund som helst och därmed har huvudet fullt med annat. Att bli förälder utan att föda den här gången, det kommer bli stort. Provläs böcker från Gryf Förlag. Kul med cancer – hur man tar sig igenom bröstcancer av Monika Titor av Gryf Förlag den 18 mars 2014 · i Böcker Läs mer →

Provläs böcker från Gryf Förlag

100 antirasistiska boktips. Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet.

100 antirasistiska boktips

Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver. Sprid gärna till dina vänner. För en kärleksfullare värld. JÄMDA: Jämställdhet gör världen rikare : en inspirationsskrift för skolans alla lärare om jämställdhet för hållbar utveckling i ett globalt perspektiv. Rätt ska va rätt. Greven och grevinan Sagan om greven och grevinnan är ett enkelt sätt att starta igång en diskussion om mänskliga rättigheter.

Rätt ska va rätt

Den belyser mänskliga rättigheter ur både moraliskt, politiskt och juridiskt perspektiv. Instruktioner: Dela in deltagarna i grupper om fyra-fem personer. Sök materiel - Gratis i Skolan. Normkritiska_boktips_110329. Tips_pa_normbrytande_litteratur_2. Normkritiska barnböcker för en uppdaterad sagostund - Mama. Godnattsagan har allt mer blivit ett utrymme för att vidga vyerna för barnen.

Normkritiska barnböcker för en uppdaterad sagostund - Mama

Du behöver inte längre smygbyta mellan hon och han om du är rädd att dina barn ska fastna i traditionella föreställningar om hur pojkar och flickor ska bete sig eller se ut. Sedan små bokförlag specialiserade på barnlitteratur som bryter mot normer om kön, etnicitet och familjebildningar blivit framgångsrika hänger nu de stora bokförlagen på trenden. Karin Salmson startade Vilda förlag redan 2007. Då hade hon precis blivit mamma och det var svårt att hitta bilderböcker som stämde överens med hennes värderingar, i nästan alla fanns duktiga flickor och busiga pojkar.– Medan flickorna skildrades i hemmiljö, fick pojkarna vara ute och upptäcka världen. Sagornas flickor blev ledsna och pojkarna arga.

I samma veva drog Marie Tomicic och Lovisa Almborg igång ett förlag med samma inriktning. Normbrytande böcker märks även på de stora förlagen. Att det här händer just nu är inte så konstigt. Barn- och ungdomslitteratur för alla! Ungdomsböcker som ifrågasätter mängder av stereotyper! Ubuntu Toolbox - Dilemmaberättelser. När du läst texten, skriv upp berättelsens karaktärer på tavlan och be deltagarna att enskilt notera graden av skuld de olika karaktärerna har till det som sker i berättelsen. Siffran 1 för den som är mest skyldig, 2 för den näst mest skyldig och så vidare ner till 6 för den minst skyldig. Låt sedan deltagarna sätta sig i grupper om två eller tre och försöka komma fram till en gemensam lista. Släpp sedan diskussionen fri och uppmuntra dem att fråga varandra om hur de tänkte.

Exempel på frågor att ställa under diskussionen: Aylas saga. Ungdomsböcker som representerar ett annat samhälle än det heteronormativa och könsstereotypa: Barn i RegnbågsfamiljerLitteraturlista – Normkritiska böcker för barn » Barn i Regnbågsfamiljer. Välkommen till ett annorlunda barn - och ungdomsboksförlag » Vombat Förlag. Vadå feminist. Pojke Flicka. Böckerna Kalle med klänning och Prinsessan Kristalla. Recension av Vår kamp : feministiska noveller, Antologi: Feministiska novellpärlor.

LitteraturMagazinet recenserar Illustratör: Elin Lucassi Det tydligaste gemensamma temat är samhällets stympande syn på femininitet som låser in individen i både yttre och inre begränsningar" ”Vår kamp” är en litterär och feministisk pärla och den bör genast beställas av varenda skolbibliotekarie i landet. De nio feministiska novellerna i ”Vår kamp” från de nio författarna Jenny Abrahamson, Helena Dahlgren, Anna Jörgensdotter, Jens Klitgaard, Katarina Mazetti, Anna Ringberg, Julia Svanberg, Vio Szabo och Anna Winberg, berör klass, makt och kön på ett sätt som får förnuft och känsla att flätas samman till ett upprört tillstånd som manar till förändring.

Fröken Bella » Blog Archive » Normkritiska barnböcker. Inspirerad av dagens föreläsning om barn i regnbågsfamiljer vill jag nu passa på att dela med mig av några tips på normkritiska barnböcker. Jag kommer att skriva utförligare om själva föreläsningen imorgon, när jag inte har tolvtimmars arbetsdag på axlarna. So here they come: ”Familjeboken” av Eddie Summanen för 3-5 år är en underbar bok om olika familjekonstellationer.

Ännu fler normkritiska texter. Provläs nio feministiska noveller.