background preloader

Högläsning och inlästa böcker

Facebook Twitter

The Daring English Teacher: 5 Reasons to Read Aloud to Your Students. Your child has nightly reading homework. What should YOU should be doing? This guest post comes from Carolyn Wilhelm of the Wise Owl Factory.

Your child has nightly reading homework. What should YOU should be doing?

Kindergarten, first, and second grade teachers often give children a nightly assignment to read aloud for 10 to 20 minutes. This can be supervised by parents, grandparents, or family members. Usually, a certain level of book or page of text is sent home in a reading folder with a chart for recording book titles or length of time spent reading. Here are some tips to help parents understand how best to use the nightly reading time at home.

Högläsa bilderböcker! – sprakskatten.se. Högläs mera! Nettas Läslustskola - DEL 3: Högläsningskonst - Kirjastokaista. I den tredje delen av Nettas Läslustskola berättar läsinspiratören Agneta ”Netta” Möller-Salmela om högläsning.

Nettas Läslustskola - DEL 3: Högläsningskonst - Kirjastokaista

Högläsningens kvalitet är avgörande för hur bra bokstunden blir. Småsagor: Snäll, del 1. Läs högt och samtala! Sedan tidigare har forskning fört fram att vuxnas högläsning för barn stimulerar och utvecklar små barns språkliga förmåga men också den allmänt kognitiva utvecklingen.

Läs högt och samtala!

Högläsning leder till avläsbara förändringar i hjärnan. Svenska forskare som Mats Myrberg, Ingvar Lundberg och Karin Taube har så länge jag minns understrukit vikten av högläsning från den allra första början. Jag högläser. För att levandegöra texter, ge kött och blod till karaktärer, platser och händelser, öppna dörrar, kunna ge stöttning samt som ett verktyg för att skapa gemensamma upplevelser och gemenskap i grupperna jag undervisar i.

Jag högläser

Som Anne-Marie Körling skriver: This Man Opens A Book With No Pictures. Watch The Little Kids' Reaction After He Starts Reading. Aktiva eleverna under högläsning. Under ett par pedagogiska konferenser har vi behandlat högläsning och diskussionerna har då bland annat kretsat kring att det inte är alla elever som hänger med, förstår eller ens lyssnar under högläsning.

Aktiva eleverna under högläsning

Dessa diskussioner har lämnat en bitter eftersmak: Om det alltid är så att vi ”tappar” några elever vid högläsningstillfällena innebär det ju att ganska mycket undervisningstid är bortkastad för dessa elevers del. Någonting behövde göras och som så ofta när något behöver göras vänder jag mig till BFL och det tänkande som genomsyrar dess nyckelstrategier. Det var dags att utveckla mitt användande av nyckelstrategi 2: Att skapa aktiviteter som synliggör lärandet.Ibland får jag intrycket av att det vilar en aura av myspys kring högläsning (och när jag skriver högläsning i detta inlägg avser jag lärarens högläsning). Det är något man kanske ägnar sig åt på morgonen innan eleverna riktigt vaknat till, eller sist på eftermiddagen när de är trötta. Att diskutera. Högläsning och en läsande familj - alla inläggen samlade. Under ett par veckors tid har jag skrivit så klokt och entusiasmerande jag bara kan om högläsning och om att vara en läsande förebild för sitt barn.

Högläsning och en läsande familj - alla inläggen samlade

Här har jag nu samlat länkarna till alla högläsningsinläggen. Anledningen till att jag brinner lite mer än vanligt för högläsning är att jag på ReadMe-konferensen i Lund fick höra att antalet barn som blir höglästa för har minskat från 70 till 30 procent, och att Martin Widmark sade att vi vuxna borde överföra våra lässtrategier till våra barn. Att det likaväl som en läsande klass borde finnas något landsomfattande projekt som heter en läsande familj. Ten read-aloud commandments. Högläsningstips.

"Läs högt och samtala om texten" Att kunna läsa och förstå det man läser är grundläggande för individens möjlighet att vara delaktig i samhället.

"Läs högt och samtala om texten"

Orden är Monica Reichenbergs, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet. Hennes forskning handlar om läsförståelse, bland annat om hur svaga läsares lässtrategier kan utvecklas. Är det en god idé att börja varje skoldag med 30 min högläsning? Linköpings universitet lät undersöka hur elever utvecklar sin läsförmåga under år 7-9.

Är det en god idé att börja varje skoldag med 30 min högläsning?

De fick göra om samma läsförståelseprov i 7:an och 9:an. Det visade sig att en fjärdedel av eleverna lyckats förbättra sina resultat, hälften hade ungefär samma resultat och en fjärdedel försämrade sina resultat. UR inspirerar till högläsning. Leif Andrée läser ”Den stora smällen” av Mats Wänblad och Per Gustavsson.

UR inspirerar till högläsning

Med en blandning av välkända skådespelare och artister, spännande berättelser och en synnerligen påhittig sexåring vill UR inspirera fler föräldrar att läsa högt för sina barn. Den nya serien heter Lässugen och har premiär i Barnkanalen och på ur.se 31 mars. Välkommen hem till sexåriga Amanda! Hon klarar det mesta själv. Läs-med-sagor: När Åkes mamma glömde bort. Läs-med-sagor: Nämen Benny. Läs-med-sagor: Lill-Zlatan och morbror raring. ”Högläsningen gör berättelsen mer levande” Nioårige Axel lärde sig tidigt att läsa och skriva tack vare högläsningen.

”Högläsningen gör berättelsen mer levande”

Han följde med i böckerna, och han och föräldrarna pratade ofta om det som hände i berättelsen.– Det gjorde att han snappade upp saker och lärde sig mer under läsningen, säger hans pappa Viktor. Axel Tilling är nio år och bor i en trea i Sundbyberg tillsammans med sin mamma, pappa och lillasyster. När vi gör ett besök i hans rum visar han oss böckerna om Percy Jackson och Harry Potter som han kan läsa i ett enda sträck tills de är slut. Om inte hans pappa Viktor stoppar honom. – Percy Jacksonböckerna handlar om en tonåring som är typ son till en gud, Poseidon, säger Axel. Vilken sorts böcker gillar du mest? DeLibris live!: 003: Om högläsning med Körling och Sundin.