background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Under klasskonferensen formuleras en gemensam bas i syfte att öka delaktighet... För några veckor sedan skrev jag ett uppmärksammat blogginlägg om hur vi kan arbeta med stödjande strukturer som ökar delaktigheten och minskar behovet av extra anpassningar. Inlägget hittar du här: Stödjande strukturer som ökar delaktigheten och minskar behovet av extra anpassningar. Blogginlägget uppmärksammades också av Tidningen Skolvärlden. I detta inlägg kommer jag fortsätta i samma spår och lyfta hur vi kan arbeta för att få en bild av vad gruppen/klassen behöver.

I mitt arbete som specialpedagog på gymnasiet arbetar jag med att vägleda och stötta lärarna i hur vi kan arbeta med ledning och stimulans, hur vi kan hitta anpassningar på gruppnivå och därmed minska behovet av extra anpassningar på individnivå. Det bygger på tänket att det som kan vara avgörande för om huruvida en elev kan nå målen också är till stor hjälp för alla elever.

Om vi analyserar vilka behov som finns i en undervisningsgrupp, får vi en bild av vad gruppen behöver – en gemensam bas att utgå ifrån. Novelltävling ihop med tidningen Julia. Ebba Hyltmark är en av jurymedlemmarna! Vi ställde tre snabba frågor till Ebba om novelltävlingen. Hej Ebba! Du är med i juryn för novelltävlingen. Hur känns det? - Det är jättekul, jag är jättetaggad att läsa alla bidrag som jag hoppas att ni skickar in. Har du något bra tips på hur man kan börja? Var hittar du inspiration? Ebba började skriva sin första bok som tolvåring och i nian blev hon en av Sveriges yngsta författare genom tiderna. Feminism - rätt i tiden - SVT Nyheter. Här kan du läsa lite mer om de viktiga händelserna. Lika arvsrätt införs (1845) Fram till 1845 hade man en stadslag och en landslag. Enligt landslagen ärvde en dotter hälften av vad en bror ärvde. Alltså en tredjedel till döttrarna och 2 tredjedelar till sönerna.

Kvinnor får ta studenten (1870) Som i de flesta länder så var vetenskap och högre utbildning i Sverige under lång tid endast för män. Selma Lagerlöf får nobelpris (1909) Lagerlöf var den första kvinnan som fick nobelpris i litteratur, men innan henne hade Marie Curie och Bertha von Suttner båda tagit emot det prestigefyllda priset i fysik och fred. Kvinnlig rösträtt i Sverige (1919) Svenska kvinnor fick rösträtt senare än både finska (1906), norska (1913) och danska (1915).

Första kvinnan i riksdagen (1921) Kerstin Hesselgren blev den första kvinnan i första kammaren i riksdagen. Preventivmedel tillåts (1938) Preventivmedel blev tillåtet i och med att det förbud som instiftades 1910 upphävdes. Kvinnor får bli präster (1958) Welib - Samling. Åttologi. Syfte Eleverna får en möjlighet att ge ut sin text i tryckt form. För att skriva noveller behöver eleverna jobba mot flera av de centrala målen i svenska för högstadiet.

Upplägget nedan utgår ifrån en årskurs åtta, men det går att anpassa så att det passar grundskolans alla årskurser. Delar av ämnet som berörs är: Skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.Pröva på olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form.Arbeta med kamratrespons på varandras texter för att öka respektive elevs kvalitet och uttrycksfullhet. Även bildämnet blir en del av Åttologiprojektet eftersom eleverna gör egna omslag till sina noveller. Det tillhörande författarbesöket ska fungera som inspiration till det egna skrivandet samt uppmuntra eleven att våga ta plats och lyfta fram sin egen berättelse. Projektets olika stadier Nedan beskrivs hur vi har gått tillväga. Författarbesöket som en kick-off för projektet. Så funkar muntliga nationella proven.

Litteraturpriset 2018 och 2019 | Nobel Prize Museum. Elevhälsan - Elevhälsan - Diana Storvik - Stödjande strukturer som ökar delak... “Hur ska det vara möjligt att ha koll på alla elevers extra anpassningar?” En fråga som de allra flesta specialpedagoger någon gång fått. På många sätt en berättigad fråga. På gymnasiet är klasserna ofta stora, varje lärare har vanligtvis flera olika kurser och träffar ett stort antal elever varje vecka. Att ha alla elevers extra anpassningar i huvudet kan därmed vara en stor utmaning. En viktig del i mitt arbete som specialpedagog på gymnasiet är därför att vägleda och stötta lärarna i hur de kan arbeta med ledning och stimulans, hitta anpassningar på gruppnivå, för att därigenom minska behovet av extra anpassningar på individnivå.

Ett bra tänk i arbetet är att utgå från att det som kan vara helt avgörande för huruvida en elev ska få möjlighet att nå målen också gynnar och är till stor hjälp för alla elever. Analyserar vi vilka behov eleverna i en undervisningsgrupp har, får vi en bild av vad gruppen behöver. En gemensam bas - Hur skapar jag den? /Diana, Specialpedagog på gymnasiet. Sätt din ordkunskap på prov! (Kviss #155) | Språktidningen. Stöttning för skrivande av egna sagor med nya perspektiv.

Pdf för utskrift: hur-man-kokar-ihop-en-saga För att ge eleverna nya perspektiv har vi valt att läsa några fler sagor som jag inte nämnt i de tidigare inläggen. Vi har även läst en version av Rödluvan som återberättas ur vargens perspektiv av Christina Andersson (okänd antologi) samt Grodprinsen av Grimm och en del av Disneys tolkning.

Andra tips kan vara att läsa De gyllene tre hårstråna som finns ur två perspektiv. Här är den ur pojkens perspektiv och den ur flickans finns i en gammal antologi av Falkenland, All världens berättelser och du, del A. Själva instruktionen för uppgiften är denna: Skrivuppgift sagor Du ska nu skriva en egen saga. Modern version Du kan välja en gamla saga och skriva om den till en modern version. Nytt perspektiv Du kan välja att berätta en gammal saga ur ett nytt perspektiv. Egen saga Du kan även bygga upp berättelsen helt själv med hjälp av ingredienserna och upplägget som vi tittat på. Tillvägagångssätt Vad ska min saga handla om? Kunskapskrav - svenska (Reviderad version/Lgr11)

Pröva ditt svenska ordförråd! (Kviss #154) | Språktidningen. Att läsa: på, mellan och bortom raderna. Den viktigaste kunskapen eleverna får med sig från grundskolan är förmågan att tolka texter. Här nedanför finns diverse texter inklusive medföljande frågor för att det skall vara lätt för en lärare att kopiera in allt i ett eget dokument eller websida och på så vis kunna skapa arbetsmaterial för eleverna. OBS - en bugg verkar uppstå (mars-2019) för de som surfar med Chrome och som har tillägget "Appwriter" installerat. Då öppnas inte flikarna. Avaktivera Appwriter tillfälligt eller testa med en annan webläsare om problemet uppstår.

Att tänka på om du vill lägga in fler texter: För noveller måste författaren ha varit död 70 år.För utdrag ur romaner gäller 15/15 regeln. Utdrag ur romaner Alex Dogboy, utdrag ur roman - läsförståelse (mellanstadiet) Glasbarnen, utdrag ur roman - läsförståelse (mellanstadiet) Isbarnen, utdrag ur roman - läsförståelse (mellanstadiet) Mor är ingen häxa, utdrag ur roman - läsförståelse (mellanstadiet) Röde Orm, utdrag ur roman - läsförståelse (högstadiet) Noveller OBS!

Språkhistoria och grannspråk. Språkhistoria och grannspråk. Högskoleprovet vt 2019 - SVT Nyheter. Hur många ord kan du? - SVT Nyheter. Testa din ordkunskap! (Kviss #124) 21 feministiska böcker du borde läsa - Vi Läser - För dig som älskar böcker. Från 1700-talsklassiker till nutida nuckor. Här kommer 21 feministiska böcker att läsa på internationella kvinnodagen – eller vilken annan dag som helst på året. Förutom de självklara feministiska klassikerna som Det andra könet, Ett eget rum och Under det rosa täcket finns det en uppsjö med böcker som kan roa och sporra feministen i dig. Vi har samlat ett urval. Mary Wollstonecraft – Till försvar för kvinnans rättigheter (1792) Mary Wollstonecraft ses idag som en av idéhistoriens främsta feministiska företrädare. Till försvar för kvinnans rättigheter har inspirerat mängder av feministiska tänkare. Till försvar för kvinnans rättigheter grundar sig i den franska revolutionens tankar om frihet och jämlikhet.

Carl Jonas Love Almqvist – Det går an (1839) När sergeanten Albert och glasblåsardottern Sara möts på en ångbåt mellan Stockholm och Arboga förälskar de sig i varandra. Amalie Skram – Constance Ring (1885) Amalie Skram var en av Norges främsta författare under sent 1800-talet. Tips: Frågesport ordkviss vecka 8 - DN.se. Skrivuppgift årskurs 9.pdf. 2. Kärlek en känsla av... Är kärlek bara att vandra på rosa moln och en pirrande känsla i magen? En tidning vill ha krönikor på temat kärlek. Du kan skriva om kärlek på alla sätt och vis – bra kär- lek, kärlek som är destruktiv, kärlek som är just så där rosa och romantisk eller kärlek mellan olika generationer. Vem är det som ger oss bilden av att kärlek ska vara på ett visst sätt och vad händer om vi vänder på den känslan?

Skriv ditt bidrag till tidningen. Rubrik: Kärlek en känsla av... 3. Det pågår en novelltävling på temat kärlek. Delta i tävlingen. Skriv ditt bidrag till tävlingen. Genom att ge en personbeskrivning. Rubrik: Valfri 4. Vad är egentligen receptet för att få ett långt och lyckligt liv tillsammans? Ett besök hos Sune och Barbro som har levt över 40 år tillsammans och tagit del av deras lösningar för att få ett långt, kärleksfullt och lyckligt liv. Om för en större veckotidning. Skriv ditt reportage från besöket till veckotidningen. Kärleken mellan den märks. Heartmaps - Skriva dikter. Syfte – Nyfiken på poesi Att utveckla elevernas förmåga att skriva poetiska texter.

De får använda sig av en heartmap som är en visuell och konkret mall för att hitta motivation till eget skrivande. Genom att introducera arbetet med en raplåt vill jag även stimulera nyfikenhet och intresse för poesi. Läraren reflekterar om Heartmaps Georgia Heard talar om poesi på ett sätt som verkligen tilltalade mig. Heard ger i sin bok Heartmaps Elevens väg till autentiskt och kreativt skrivande 2018 sex anledningar till att arbeta med heartmaps: Skrivandet kommer från hjärtat.Heartmapping öppnar dörren till skrivande för alla elever. I boken finns 20 olika lektionsförslag, mallar som kan användas i syfte att skriva olika slags texter.

Mina minnesbilderDen första gångenMitt namnMina drömmar och önskningarMänniskor jag beundrar Även om flera elever behövde stöttning i själva skrivandet, så var det ingen som satt och funderade vad de skulle skriva om, som annars är vanligt i det fria skrivandet. Visa din bild av skolan! SANT ELLER FALSKT? Bland alla braskande rubriker och heta debattinlägg om svenska skolan idag, vad är sant, vad är falskt? Tillsammans med Lärarstiftelsen bjuder vi in Sveriges alla skolor, lärare och elever, att diskutera, fundera och skapa sina egna bilder av skolan. Bilder som vi sedan publicerar i en bildantologi – ett tidsdokument över skolan idag. ​ 1. VAD VILL DU VISA? 2. Symboler? 3. 4. 5. Skolplikten innebär att du har rätt att gå i skolan – och skyldighet att göra det. Undervisningen ska bedrivas i demokratiska arbetsformer och förbereda eleverna för att aktivt delta i samhällslivet. Ingen får behandla någon annan illa i skolan. Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram.

Undervisningen ska vara saklig och allsidig. Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt deras vilja att pröva och omsätta idéer i handling och lösa problem. Skolans historia Skolans värdegrund på Youtube: Öka aktiviteten med spelifierat lärande! Gimkit! - Camilla Askebäck Diaz. Spelifiering är något som jag försöker få in i min undervisning eftersom jag vet hur elevernas aktivitet ofta triggas av det sättet att arbeta. Även vi vuxna triggas av detta, jag menar, hur många av oss vuxna samlar inte poäng på olika ställen?

Spelar mobilspel för att levla? Har Runkeeper för att samla på sig erfarenhet, skapa nya personbästa etc? Jag har ofta en hel del digitala verktyg på en lista som jag inte hunnit med att testa än, och i går när jag diskuterade just detta med Patricia Diaz (Som jag driver “Digitala Diaz” tillsammans med) i telefon, så berättade jag om Gimkit.com för jag var sugen på att testa innan jag gör det med eleverna. Så vi testade på en gång! Kika in på hennes instagram; Språk & IKT för en första recension! På Gimkit så tävlar eleverna om olika begrepp/glosor, likt Quizlet eller Kahoot. I Gimkit finns även en del som heter “KitCollab”, där kan eleverna samarbeta och göra ett eget kit med frågor som man sedan tävlar om. Från nyttFrån Quizlet (!!!!) Gamegoal. World-of-languages.

Språket dokumentär: Striden om hen 25 december kl 08.05 - Språket. Historien om hen börjar på 60-talet och fortsätter fram till idag. Att det vore praktiskt med ett könsneutralt pronomen istället för att behöva skriva han eller hon har många tyckt genom åren, men ingen språkvetare trodde att hen skulle kunna etableras. De kallade det ”en besvärlig operation” och ”praktiskt ogenomförbart”. Det skulle dröja till tiden strax före millennieskiftet innan personer som inte identifierar sig som kvinna eller man började använda hen som pronomen om sig själva. Men språkvården höll sig fortsatt skeptisk. Sen kom 2012, året som kom att kallas henåret. En barnbok och en debattartikel blev startskottet för en het debatt som pågick under hela året och gjorde att hen blev hatat, älskat och känt för allmänheten. Åren efter började hen användas i fler och fler sammanhang, som i nyhetstexter och hos myndigheter, och 2015 kom hen med i Svenska akademiens ordlista.

Det här är berättelsen om hur pronomenet hen tog sin i svenska språket. I dokumentären hörs: Hästsnack med Patrik Lundberg: ”Fanns norm som sa att killar inte höll på med... Lärarhandledningar till skönlitterära böcker - Jennys julkalender den 2 decem... Då var det dags för dagens tips. Idag tänkte jag visa hur du kan komma åt finfina lärarhandledningar till skönlitterära böcker. Många av de förlag som ger ut barn- och ungdomslitteratur ser också till att ta fram lärarhandledningar till sina böcker. Dessa hittar man på förlagens hemsidor och för att underlätta för dig har jag sammanställt en lista med länkar direkt till olika förlags samlingssidor. Håll till godo! Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, B Wahlströms, Vilja, Lilla Pirat, LL-förlaget, Idus förlag, Hegas, här hittar man Läsnycklar under respektive bok, En bok för alla,

Smittan - P3 Serie. Linnea och Yasser är i tjugoårsåldern, kära och håller på att forma sina liv som fylls av fest, vänner och studier. Plötsligt dyker märkliga fall av övergrepp upp på nyheterna, män som angripit sig på kvinnor på offentliga platser. Fallen kan snart kopplas till ett mycket smittsamt japanskt influensavirus som kommer att ställa både relationer och samhället på sin spets. Vem väljer man att lita på när man inte ens kan lita på sin egen kropp?

Smittan är en mörk apokalyptisk thrillerserie om kärlek och katastrof. Om lust och lojalitet. Manus: Gustav Tegby och Robin N SpegelRegi: Eva Staaf Kompositörer: Christian Gabel & Pelle OsslerLjud och mix: - Krister OrretegProducenter: Maja Kekonius/Frida Klevermark Smittan produceras av produktionsbolaget Filt på uppdrag av Sveriges Radio Drama. Thieves, ett sätt att närma sig en text eller ett kapitel. Quiz: Hur många ord från högskoleprovet klarar du? - News55. Quiz. Strategier för muntligt upplägg vid textsamtal. I år kommer jag inte att lägga min tid... - Sara Bruuns virtuella klassrum. Semantris. Skulle Pippi ta på sig en burka eller niqab? | Göteborgs-Posten - Debatt. Ett halvt ark papper - En skrivuppgift. Därför blir jag riktigt orolig av väderrekorden. Vikten av visuell stöttning. Nytt läsår, nya elever och arbete med fokus på relationsskapande. Brain Breaks i klassrummet – Malmö delar – en didaktisk resurs.

SchoolSoft. GDPR och Skola! Beskriva karaktärer utifrån bilder. The Bucket List. Fredrik Sandström on Instagram: “Att träna eleverna på ett normkritiskt förhå... Follow Through. Like a girl. Om könsroller 3 - klädkatalogen. Om könsroller 2 - Leksakskatalogen. TEXTTYPER. Resan hem. Alfons mamma - om tomrummen i texten. Sydsvenskan - Fem og halv...fems? Hur bra är din danska... De, dem, dom – vad är egentligen skillnaden? Differentierad undervisning istället för individanpassningar – några exempel ... ”Dags att fatta galoppen!” Friberg om Jerringpriset: Känns bara som ett dåligt skämt | Anna Friberg. Att bryta dåliga vanor och öka motivationen. Språktidningen - Pressmeddelande: Här är årets nyordslista...

Folkminnen - Jättar, tomtar, varulvar, maran och spöken.... Groupe public Svensklärarna. Debatt: Linnéa Claesons sommarprat visar hur vi som inte skickar penisbilder ... Chock, sorg, mystik – här är sommarens snackisar | SvD. Kooperativa lekar | Kooperativt Lärande. Linnéa Claeson om trakasserierna i Hashtag Queen med Frida Söderlund. 165 ögonblick. Texter_att_inspireras_av.

Vi måste prata om "inte alla män" – igen! - Politism. Sommar- och vinterpratare urval | Kunskap är makt… Gissar att många sett den fantastiska... - Språklänkar i klassrummet. Idrottspappor, snacka med era söner om mansnormer. Vardagshumor - Låna 5.000 - 500.000kr till den bästa... En lektion i hur sociala medier påverkar oss. Förstå kunskapskraven: Att utveckla ett resonemang i svenska.

Förmågorna i svenska. Språklänkportalen - Startsidan. The Secret Door - Step Through To The Unknown… | Safestyle UK. Miljön | Crazy Pictures. Day & Night. La Luna. Lyssna. 16 rader. Miljöbeskrivningar. Marteus: Eleverna måste sluta lata sig | Ann-Charlotte Marteus. Aktiv läsundervisning: Om läsförståelsestrategin ”att ställa frågor”, återkop...

Det är jag som är Pippi. Jag kände det. | Frida Boisen. Nordiske språk. Dystopisk mininovell – en lektionsidé. Text: Han hade grön kostym.pdf.

Ordklassberättelser. Kampen mot rasism - Sommarpaket. Språklärare - lossa tungan med LEGO - Robin Smith. Tidernas blåsning - och vi bara sväljer | Ronnie Sandahl. Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord. Tre ord ur texten. Den knäppa lektionen - med knappar. Vilse. 9789147118779_smakprov_svenskafordig_grammatikifleranivaer.