background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Språkhistoria och grannspråk. Språkhistoria och grannspråk. Högskoleprovet vt 2019 - SVT Nyheter. Hur många ord kan du? - SVT Nyheter. Testa din ordkunskap! (Kviss #124) 21 feministiska böcker du borde läsa - Vi Läser - För dig som älskar böcker. Från 1700-talsklassiker till nutida nuckor. Här kommer 21 feministiska böcker att läsa på internationella kvinnodagen – eller vilken annan dag som helst på året. Förutom de självklara feministiska klassikerna som Det andra könet, Ett eget rum och Under det rosa täcket finns det en uppsjö med böcker som kan roa och sporra feministen i dig.

Vi har samlat ett urval. Mary Wollstonecraft – Till försvar för kvinnans rättigheter (1792) Mary Wollstonecraft ses idag som en av idéhistoriens främsta feministiska företrädare. Till försvar för kvinnans rättigheter har inspirerat mängder av feministiska tänkare. Till försvar för kvinnans rättigheter grundar sig i den franska revolutionens tankar om frihet och jämlikhet. Carl Jonas Love Almqvist – Det går an (1839) När sergeanten Albert och glasblåsardottern Sara möts på en ångbåt mellan Stockholm och Arboga förälskar de sig i varandra.

Amalie Skram – Constance Ring (1885) Amalie Skram var en av Norges främsta författare under sent 1800-talet. Tips: Frågesport ordkviss vecka 8 - DN.se. Skrivuppgift årskurs 9.pdf. 2. Kärlek en känsla av... Är kärlek bara att vandra på rosa moln och en pirrande känsla i magen? En tidning vill ha krönikor på temat kärlek. Du kan skriva om kärlek på alla sätt och vis – bra kär- lek, kärlek som är destruktiv, kärlek som är just så där rosa och romantisk eller kärlek mellan olika generationer. Vem är det som ger oss bilden av att kärlek ska vara på ett visst sätt och vad händer om vi vänder på den känslan? Skriv ditt bidrag till tidningen. Rubrik: Kärlek en känsla av... 3. Det pågår en novelltävling på temat kärlek. Delta i tävlingen. Skriv ditt bidrag till tävlingen. Genom att ge en personbeskrivning. Rubrik: Valfri 4. Vad är egentligen receptet för att få ett långt och lyckligt liv tillsammans?

Ett besök hos Sune och Barbro som har levt över 40 år tillsammans och tagit del av deras lösningar för att få ett långt, kärleksfullt och lyckligt liv. Om för en större veckotidning. Skriv ditt reportage från besöket till veckotidningen. Kärleken mellan den märks. Heartmaps - Skriva dikter. Syfte – Nyfiken på poesi Att utveckla elevernas förmåga att skriva poetiska texter.

De får använda sig av en heartmap som är en visuell och konkret mall för att hitta motivation till eget skrivande. Genom att introducera arbetet med en raplåt vill jag även stimulera nyfikenhet och intresse för poesi. Läraren reflekterar om Heartmaps Georgia Heard talar om poesi på ett sätt som verkligen tilltalade mig. Heard ger i sin bok Heartmaps Elevens väg till autentiskt och kreativt skrivande 2018 sex anledningar till att arbeta med heartmaps: Skrivandet kommer från hjärtat.Heartmapping öppnar dörren till skrivande för alla elever. I boken finns 20 olika lektionsförslag, mallar som kan användas i syfte att skriva olika slags texter. Mina minnesbilderDen första gångenMitt namnMina drömmar och önskningarMänniskor jag beundrar Även om flera elever behövde stöttning i själva skrivandet, så var det ingen som satt och funderade vad de skulle skriva om, som annars är vanligt i det fria skrivandet. Visa din bild av skolan! SANT ELLER FALSKT?

Bland alla braskande rubriker och heta debattinlägg om svenska skolan idag, vad är sant, vad är falskt? Tillsammans med Lärarstiftelsen bjuder vi in Sveriges alla skolor, lärare och elever, att diskutera, fundera och skapa sina egna bilder av skolan. Bilder som vi sedan publicerar i en bildantologi – ett tidsdokument över skolan idag. ​ 1. VAD VILL DU VISA? 2. Symboler? 3. 4. 5. Skolplikten innebär att du har rätt att gå i skolan – och skyldighet att göra det. Undervisningen ska bedrivas i demokratiska arbetsformer och förbereda eleverna för att aktivt delta i samhällslivet. Ingen får behandla någon annan illa i skolan. Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram.

Undervisningen ska vara saklig och allsidig. Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt deras vilja att pröva och omsätta idéer i handling och lösa problem. Skolans historia Skolans värdegrund på Youtube: Öka aktiviteten med spelifierat lärande! Gimkit! - Camilla Askebäck Diaz. Spelifiering är något som jag försöker få in i min undervisning eftersom jag vet hur elevernas aktivitet ofta triggas av det sättet att arbeta. Även vi vuxna triggas av detta, jag menar, hur många av oss vuxna samlar inte poäng på olika ställen? Spelar mobilspel för att levla? Har Runkeeper för att samla på sig erfarenhet, skapa nya personbästa etc? Jag har ofta en hel del digitala verktyg på en lista som jag inte hunnit med att testa än, och i går när jag diskuterade just detta med Patricia Diaz (Som jag driver “Digitala Diaz” tillsammans med) i telefon, så berättade jag om Gimkit.com för jag var sugen på att testa innan jag gör det med eleverna.

Så vi testade på en gång! Kika in på hennes instagram; Språk & IKT för en första recension! På Gimkit så tävlar eleverna om olika begrepp/glosor, likt Quizlet eller Kahoot. I Gimkit finns även en del som heter “KitCollab”, där kan eleverna samarbeta och göra ett eget kit med frågor som man sedan tävlar om. Från nyttFrån Quizlet (!!!!) Gamegoal. World-of-languages.

Språket dokumentär: Striden om hen 25 december kl 08.05 - Språket. Historien om hen börjar på 60-talet och fortsätter fram till idag. Att det vore praktiskt med ett könsneutralt pronomen istället för att behöva skriva han eller hon har många tyckt genom åren, men ingen språkvetare trodde att hen skulle kunna etableras. De kallade det ”en besvärlig operation” och ”praktiskt ogenomförbart”. Det skulle dröja till tiden strax före millennieskiftet innan personer som inte identifierar sig som kvinna eller man började använda hen som pronomen om sig själva. Men språkvården höll sig fortsatt skeptisk. Sen kom 2012, året som kom att kallas henåret.

En barnbok och en debattartikel blev startskottet för en het debatt som pågick under hela året och gjorde att hen blev hatat, älskat och känt för allmänheten. Åren efter började hen användas i fler och fler sammanhang, som i nyhetstexter och hos myndigheter, och 2015 kom hen med i Svenska akademiens ordlista. Det här är berättelsen om hur pronomenet hen tog sin i svenska språket.

I dokumentären hörs: Hästsnack med Patrik Lundberg: ”Fanns norm som sa att killar inte höll på med... Lärarhandledningar till skönlitterära böcker - Jennys julkalender den 2 decem... Då var det dags för dagens tips. Idag tänkte jag visa hur du kan komma åt finfina lärarhandledningar till skönlitterära böcker. Många av de förlag som ger ut barn- och ungdomslitteratur ser också till att ta fram lärarhandledningar till sina böcker. Dessa hittar man på förlagens hemsidor och för att underlätta för dig har jag sammanställt en lista med länkar direkt till olika förlags samlingssidor. Håll till godo! Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, B Wahlströms, Vilja, Lilla Pirat, LL-förlaget, Idus förlag, Hegas, här hittar man Läsnycklar under respektive bok, En bok för alla, Smittan - P3 Serie. Linnea och Yasser är i tjugoårsåldern, kära och håller på att forma sina liv som fylls av fest, vänner och studier. Plötsligt dyker märkliga fall av övergrepp upp på nyheterna, män som angripit sig på kvinnor på offentliga platser.

Fallen kan snart kopplas till ett mycket smittsamt japanskt influensavirus som kommer att ställa både relationer och samhället på sin spets. Vem väljer man att lita på när man inte ens kan lita på sin egen kropp? Smittan är en mörk apokalyptisk thrillerserie om kärlek och katastrof. Om lust och lojalitet. Manus: Gustav Tegby och Robin N SpegelRegi: Eva Staaf Kompositörer: Christian Gabel & Pelle OsslerLjud och mix: - Krister OrretegProducenter: Maja Kekonius/Frida Klevermark Smittan produceras av produktionsbolaget Filt på uppdrag av Sveriges Radio Drama.

Thieves, ett sätt att närma sig en text eller ett kapitel. Har du hört talas om Thieves? Jag hörde talas om Thieves för första gången när jag läste Adrienne Gears Att läsa faktatexter (2015). Sedan dess har jag återkommit till modellen om och om igen och jag har också skrivit om den i mina böcker Mötet med texten och Metafor 1. Genom Thieves får man en modell som hjälper en att närma sig en text eller ett kapitel.

Den gör att man får en överblick över texten innan man börjar läsa. Ett bra sätt att inleda en ny text med andra ord. Varje bokstav i ordet Thieves står för något som man ska göra med texten/kapitlet: T - Titles H - Headings I - Introduction E - Every first sentence V - Visuals E - Ending S - So what? När man närmar sig en ny text tittar man först på titeln. Första gången jag använder modellen i en klass modellerar jag och visar och tänker högt. När paren har närmat sig texten brukar jag gå igenom i helklass vad grupperna kommit fram till. Hur gör du när du och dina texter ska börja arbeta med en ny text eller ett nytt kapitel?

Quiz: Hur många ord från högskoleprovet klarar du? - News55. Quiz. Strategier för muntligt upplägg vid textsamtal. Här kommer ett inlägg som fokuserar på att ge eleverna strategier inför de muntliga proven men även för textsamtalet vid läsning. Till inlägget hör ett par Canvor med exempelmeningar för att följa de olika momenten som hör till textsamtalet för att eleverna ska få de strategier de behöver för att kunna genomföra dem självständigt. Jag har tidigare delat en hel del upplägg kring hur man kan arbeta med den muntliga förmågan i svenska. I det här inlägget delar jag några exempelmeningar för att ge strategier för hur eleverna kan uttrycka sig och formulera sig i de styrda textsamtalen. Jag ger även länkar till gamla inlägg för att ge tips på olika upplägg på hur samtalen kan genomföras med fokus på framåtsyftande återkoppling. Flera olika upplägg Mitt första tips utgår från ett kortare upplägg som utgår från ett material från normer och värden och som tar en vecka i anspråk.

Mitt andra tips utgår från att arbeta med det frisläppta provet ”Spegel, spegel..” från 2012/2013 i en klass. I år kommer jag inte att lägga min tid... - Sara Bruuns virtuella klassrum. Semantris. Skulle Pippi ta på sig en burka eller niqab? | Göteborgs-Posten - Debatt. Ett halvt ark papper - En skrivuppgift. Syfte – Att skriva som August Strindberg Uppgiften har två poänger, dels det kreativa skrivandet, dels den noggranna läsning och analys som elever behöver göra för att kunna skriva utifrån verket ”Ett halvt ark papper”. Läraren reflekterar Inom ramen för uppgiften får eleverna arbeta med så kallat derivativt skrivande, det vill säga att de får använda ett befintligt verk som utgångspunkt för ett kreativt skrivande. En förhoppning är att eleverna ska gå tillbaka till originalverket flera gånger under sin egen skrivprocess – för att läsa, analysera och läsa om igen – och sedan använda det de inhämtat i sin egen text.

Ett halvt ark papper Eleverna läser novellen och bearbetar den som ni brukar göra. Skrivuppgiften – Strindberg och ett brott Strindberg berättar sin historia genom korta fragment som tillsammans bildar en hel berättelse. Eleverna ska skriva en parafras på novellen och krydda den med ett brott. Ett halvt ark papper och ett brott Följande rad löd ”Artnr: 12-4803, rundstav, 60 mm”. Därför blir jag riktigt orolig av väderrekorden. DEBATT | KLIMAT. Väderrekorden som slås nu, ofta med oerhört stora marginaler, är skrämmande. När det förra veckan regnade i Imperial, i sydligaste Kalifornien, nära gränsen till Mexiko var det inledningsvis 48,3 grader. Det är den högsta temperatur som observerats i världen i samband med regn. Tidigare rekord var 46,1 grader. I onsdags, när värmen var som allra fuktigast här i Sverige, slogs nytt rekord för högsta så kallade daggpunktstemperatur med 24,8 grader utanför Karlskrona.

Det gamla rekordet var 23,8. Atmosfären blir fuktigare Exemplen är många. Juli blev den absolut varmaste månad som uppmätts i Sverige, och om inte andra halvan av augusti blir rejält sval blir hela sommaren rekordvarm. Den globala uppvärmningen Det vi ser nu är konsekvenser av att den globala uppvärmningen passerat en grad. LÄS MER: Ge inte upp – vi kan besegra klimathotet En djupare diskussion kring klimatfrågan Du och jag har som individer fått ta ett allt för stort ansvar i klimatfrågan. Ingenstans att bo. Vikten av visuell stöttning. Många elever har stort behov av stöttning för att kunna uttrycka sig muntligt eller skriftligt på svenska. För att underlätta kan det vara bra att ha en del bilder, (flerspråkiga) ordlistor och meningsstarter tillgängliga som eleverna kan använda vid behov och som vi lärare kan hänvisa till i undervisningen. Visuell stöttning i klassrummet är ofta till stor hjälp för eleverna även om man såklart behöver anpassa utifrån elevernas behov. Har man elever som behöver en visuellt lugnare klassrumsmiljö kan färgglada planscher och bilder vara störande men då kan man alltid lösa det med att man skapar visuell stöttning på andra sätt, digitalt eller som mindre kort som sitter fast i en nyckelring eller inplastade papper eleverna kan ha på sina bänkar.

Eftersom våra elever har varsin dator ser vi oftast till att eleverna har den stöttning de behöver både digitalt och analogt. Bindeord Det finns olika typer av bindeord som eleverna behöver förstå och använda sig av både i tal och skrift. Nytt läsår, nya elever och arbete med fokus på relationsskapande. Några veckor har nu gått av det nya läsåret vilket har inneburit stora förändringar för min del.

Jag har lämnat mitt tidigare arbetslag och tagit plats i hos ett annat gäng en våning upp på skolan vilket gjort att jag även i år kommer att undervisa elever i årskurs 8. Fyra, för mig nya, klasser i svenska har jag förmånen att möta och arbeta tillsammans med. Samtidigt fortsätter jag arbetet med en SVA-grupp i årskurs 9 som jag kommer att jobba med på språkvalstid. Förändringen i min arbetssituation har resulterat i att jag under de senaste tre veckorna har lagt enorm energi på att lära känna och påbörja ett relationsskapande till ca 120 unga människor.

Lära känna utifrån bilder När jag har mött mina nya klasser har jag börjat med en lära-känna-aktivitet som går till så här: Eleverna får hjälpa till att placera stolarna i en ring i mitten av klassrummet. Jag berättar för dem att jag vill att de ska: -Börja med att säga sitt namn eftersom jag ännu inte lärt mig vad alla heter. Selfie. Brain Breaks i klassrummet – Malmö delar – en didaktisk resurs. Chicagoskolan Naperville Central High låter sina elever träna pulspass i tjugo minuter varje skoldag. Efter pulspassen läser eleverna teoretiska ämnen som historia och matte. Effekterna är slående. Skolans resultat förbättrades med 40 procent och när deras sjundeklassare deltog i ett internationellt test i naturkunskap och matematik hamnade eleverna på första plats i naturkunskap och på sjätte plats i matematik – i världen. Rörelse skapar goda förutsättningar för hjärnan! Med en Brain Break ger du eleverna en mental paus oftast i kombination med en pulshöjande aktivitet.

Lektionerna i Brain Breaks är uppdelade i tre olika kategorier: small, medium och large. I modulen ”small” hittar du enklare övningar som du gärna kan börja med. När eleverna har fått in vanan och Brain Breaks börjar bli en del av klassrumskulturen kan du med fördel prova några övningar från ”medium”. Den tredje kategorin ”large” kräver mer trygghet, mer tid och mer puls och ger desto mer! Lycka till! SchoolSoft. GDPR och Skola! Beskriva karaktärer utifrån bilder. The Bucket List. Fredrik Sandström on Instagram: “Att träna eleverna på ett normkritiskt förhå... Follow Through. Like a girl. Om könsroller 3 - klädkatalogen. Om könsroller 2 - Leksakskatalogen. TEXTTYPER. Resan hem. Alfons mamma - om tomrummen i texten. Sydsvenskan - Fem og halv...fems? Hur bra är din danska...

De, dem, dom – vad är egentligen skillnaden? Differentierad undervisning istället för individanpassningar – några exempel ... ”Dags att fatta galoppen!” Friberg om Jerringpriset: Känns bara som ett dåligt skämt | Anna Friberg. Att bryta dåliga vanor och öka motivationen. Språktidningen - Pressmeddelande: Här är årets nyordslista... Folkminnen - Jättar, tomtar, varulvar, maran och spöken.... Groupe public Svensklärarna. Debatt: Linnéa Claesons sommarprat visar hur vi som inte skickar penisbilder ... Chock, sorg, mystik – här är sommarens snackisar | SvD. Kooperativa lekar | Kooperativt Lärande.

Linnéa Claeson om trakasserierna i Hashtag Queen med Frida Söderlund. 165 ögonblick. Texter_att_inspireras_av. Vi måste prata om "inte alla män" – igen! - Politism. Sommar- och vinterpratare urval | Kunskap är makt… Gissar att många sett den fantastiska... - Språklänkar i klassrummet. Idrottspappor, snacka med era söner om mansnormer. Vardagshumor - Låna 5.000 - 500.000kr till den bästa... En lektion i hur sociala medier påverkar oss. Förstå kunskapskraven: Att utveckla ett resonemang i svenska. Förmågorna i svenska. Språklänkportalen - Startsidan. The Secret Door - Step Through To The Unknown… | Safestyle UK.

Miljön | Crazy Pictures. Day & Night. La Luna. Lyssna. 16 rader. Miljöbeskrivningar. Marteus: Eleverna måste sluta lata sig | Ann-Charlotte Marteus. Aktiv läsundervisning: Om läsförståelsestrategin ”att ställa frågor”, återkop... Det är jag som är Pippi. Jag kände det. | Frida Boisen. Nordiske språk. Dystopisk mininovell – en lektionsidé. Text: Han hade grön kostym.pdf. Ordklassberättelser.

Kampen mot rasism - Sommarpaket. Språklärare - lossa tungan med LEGO - Robin Smith. Tidernas blåsning - och vi bara sväljer | Ronnie Sandahl. Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord. Tre ord ur texten. Den knäppa lektionen - med knappar. Vilse. 9789147118779_smakprov_svenskafordig_grammatikifleranivaer.