background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Utbildningsmaterial. Är det delbart?

Utbildningsmaterial

Om att ta, ha och dela nakenbilder. Polisen har tillsammans med Polismuseet tagit fram ett utbildningsmaterial för skolor i syfte att öka kunskapen om och förebygga sexualbrott mot barn på nätet. Materialet bidrar till att öka medvetenheten om var gränsen går för vad som är brottsligt vad gäller att ta, ha och dela nakenbilder på nätet och vad lagen säger om de olika brott man kan utsättas för, men även själv begå. Vår förhoppning är att detta material ska bidra till att minska den skuld och skam som många av de utsatta känner och att fler ska be om hjälp och anmäla brott till polisen. Med det här materialet får eleverna möjlighet att reflektera och resonera kring hur man agerar ansvarsfullt på nätet och utveckla sina kunskaper om svensk lag och brott i samband med att man tar, har och delar nakenbilder. För vem är materialet? Vad innehåller materialet? Quiz: Kan du ordspråken?

Musikquiz VT2021 - Google Slides. QUIZ: Riddle Me This! Let's Solve These Impossible Riddles - Obsev. A man dies of old age on his 25th birthday.

QUIZ: Riddle Me This! Let's Solve These Impossible Riddles - Obsev

How is this possible? His name was Benjamin Button He was just a weirdo He was born on February 29th That's not possible The man was born on a leap day which occurs every four years. He is actually 100 years old as he celebrates his birthday on March 1 during non-leap years. Twenty-five multiplied by 4 equals 100.

What has 13 hearts, but no other organs? Obsev. Quiz: Vad kan du om ”Kalle Ankas jul”? Dela med sig eller snåla? Äntligen är terminen över och vi får gå på en lång och välbehövlig ledighet.

Dela med sig eller snåla?

Terminen har för många inneburit både en psykisk men även fysisk större utmaning. Min egen undervisning är utvärderad utifrån både innehåll i undervisningen, stödstrukturer och resultat. Resultaten är återkopplade till eleverna både på lärplattformen (som jag inte är helt förtjust i), genom ett betyg och genom skriftlig återkoppling (som har föredrar) utifrån hur eleverna ska utveckla sina förmågor. Jag har redan siktet inställt på en ny termin med ett innehåll som tar avstamp i resultaten och elevernas behov och intressen. Med facit i hand har det inte varit lätt att bedriva en undervisning som påverkas starkt av världsläget.

Visste ni att - Åhléns. HC Andersen: Den lilla flickan med svavelstickorna. Musikquiz HT 2020 - Google Slides. Hot shots till jul – 3 goda och lyxiga recept. Testa läckra hot shots med julkänsla!

Hot shots till jul – 3 goda och lyxiga recept

Här är tre goda recept som garanterat gör succé i jul och vinter. Hot shots är ingen ny företeelse. Den enkla klassikern uppskattas än idag och går aldrig riktigt ur tiden. Om du känner för att ge din hot shot ett juligt lyft lagom till att vintern närmar sig har vi samlat 3 goda recept värda att testa. Flickorna har gått om pojkar i alla ämnen. Skolan ska vara lika för alla, oavsett var du bor och vem du är.

Flickorna har gått om pojkar i alla ämnen

Men trots skollagens tal om ”lik­värdighet” och ”lika rättigheter oavsett kön” är skillnaderna mellan pojkars och flickors resultat stora. Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson påstod, i samband med att ny betygsstatistik presenterades i slutet av september att skillnaderna mellan pojkars och flickors resultat har minskat. Men det är en sanning med modi­fikation. Vi har granskat slutbetygen i samtliga ämnen i årskurs 9. Och de visar snarare att skillnaderna i de flesta ämnen har ökat. Markus Larsson: Danny Saucedo ska krossa i Melodifestivalen. Publicerad: i dag 15.00Uppdaterad: i dag 16.21 Det finns bara en artist direkt.

Markus Larsson: Danny Saucedo ska krossa i Melodifestivalen

Förnamnet börjar på d och slutar på y. Hör Tobbe Eks analys av startfältet i Mello 2021 Volume 0% Quiz: Har du koll på Astrid Lindgren-karaktärerna? En av våra mest kära författare genom tiderna gick bort redan 2002 men hennes böcker, som översatts till över hundra språk och tilldelats priser världen över, lever kvar.

Quiz: Har du koll på Astrid Lindgren-karaktärerna?

Du minns säkert Pippi, Emil och hela det glada gänget i Vi på Saltkråkan, men exakt hur mycket kommer du ihåg av barndomens favoriter? Testa dina kunskaper i vårt roliga quiz med 22 kluriga frågor om några av Astrid Lindgrens mest älskade karaktärer. Av Helena SchougFoto: Bo-Aje Mellin/SVT LÄS MER:Quiz: Från vilken känd film kommer citatet? Test: Är du smartare än en femteklassare? Kalender: svenska. En planering om sociala medier utifrån boken Fula tjejer · Annika Sjödahl. Fula tjejer är en helt ny bok av Lisa Bjärbo, Sara Ohlsson och Johanna Lindbäck som handlar om Eleni, Tilde och Jasmin.

En planering om sociala medier utifrån boken Fula tjejer · Annika Sjödahl

Bokens händelseförlopp kretsar kring sociala medier och hur det påverkar främst tjejer att ändra på sig själva. Jag tänker därför att boken kan vara bra att använda sig för reflekterande boksamtal för att lyssna in vad unga tycker är viktigt att vi pratar om för att undvika att många unga människor mår dåligt. Vidare är det viktigt att prata om vem det är som mest utsätts för kränkande kommentarer. Jag är också nyfiken på om något liknande skulle kunna hända på skolan och vad eleverna tänker att lärare och elever då behöver göra.

Verkliga händelser. Allakando. För en del kan ibland motivationen vara bristande när det handlar om studier. Efter över ett decennium av erfarenhet av vad som gör skillnad, vet vi att bra studieteknik är en stor nyckel till att lyckas i skolan. Här följer 15 tips för bättre studieteknik. 1. Blogg.skonahem. SpråklIKT - Pedagog Göteborg. Textäventyr är ett webbaserat verktyg för att skapa interaktiva texter.

SpråklIKT - Pedagog Göteborg

Det är Göteborgsregionen som utvecklat verktyget och syftet är att ”på ett enkelt och uppmuntrande sätt arbeta med text i olika former, motivera elever att arbeta med läs- och skrivkunnighet samt skapa med digitala verktyg genom språkutvecklande arbetssätt”. Enklast förklarat är ”Textäventyr” som en slags textbaserad programmering.

För mig som språklärare är det här just en sådan slags programmering som faller mig i smaken. Presentationer i klassrummet · Camilla Askebäck Diaz. Risotto med skogschampinjoner. Skolstudion. Skolstudion. Skolstudion. Ett tiotal tal · Robin Smith. Möjliga teman att arbeta med Jag tror att varje lärare ganska snabbt känner på sig om ett material kommer att fungera eller inte och när det "klickar" så vill nog de flesta utforma sina egna övningar utifrån preferenser och elevunderlag.

Ett tiotal tal · Robin Smith

Trots det så vill jag drista mig till att presentera några ingångar i den ganska digra massa som är "Words That Changed the World" Intertextualitet Ett av många framträdande teman i föreställningen är intertextualitet. Quiz: Har du koll på förkortningarna i sms-språket? eSvD. Klarar du orden i högskoleprovet? - SVT Nyheter. Den knäppa lektionen - ännu knäppare. Syfte Att introducera eller repetera olika sorters texter eller bara ägna sig åt kreativt gemensamt skrivande en stund! Läraren reflekterar Det här kan fungera fristående eller som en fortsättning på Den knäppa lektionen – med knappar. Du behöver knappar som representerar olika personer. Eleverna skriver och bearbetar innehåll och texter tillsammans i mindre grupper. Metod och instruktioner till eleverna steg för steg En snabb genomgång av olika texter, till exempel låttext, dialog, seriestrip (med en ruta), Bucket list, reseskildring och berättelse.

STEG 1: Välj tre knappar som representerar tre personer. STEG 2: Det vankas fest. Öka dina elevers skrivstyrka med Clara Henry, Johanna Frändén och Nadim Ghaza... Är det en tävling i skrivande? Både ja och nej. I aktivitetens första fas skickar du inte klassens lösta skrivutmaningar till UR. Du håller bara koll på vilka utmaningar du gör med eleverna – och vilka skrivstyrkor ni därmed övar.

Nu kör vi - så här blir vi Läslovers! · Maria Björsell. Tystläsning med Boksamtal Vi har inventerat vilka läscoacher som finns i arbetslaget och schemalagt tid för läsning och boksamtal. Två boksamtal kommer att ske under lästiden, vilket gör att en Läscoach kan vara med på samtalet. När eleverna läser tyst i sina böcker tar Läscoachen ut en till två läsgrupper som hen har boksamtal med.

Det tredje boksamtalet sker för alla elever samtidigt i klassen. Gruppsida. Pågår läsning? När jag jobbade som mellanstadielärare var det inget större problem att fördela (lektions)tiden mellan den fria läsningen och den gemensamma eftersom ämnet svenska i de lägre årskurserna traditionellt haft och har ganska mycket tid. Det var mysigt och bekvämt (faktiskt!) Att starta morgonen med 20-30 minuters tyst läsning, men i ärlighetens namn hade jag inte järnkoll på om alla elever verkligen läste.

Så här i efterhand får jag nog konstatera att den fria läsningen med ”bänkbok” fick för mycket lektionstid. Hur är det ställt med bänkboken idag? Finns den kvar och hur mycket tid får den? Tatueraren från Auschwitz reflektionstext. Tatueraren i Auschwitz -frågor. Al Shams Centre - Beautiful animation explaining Autism ❤️ Tyngdlyftaren - En mikronovell. Syfte Att uttrycka sig dramaturgiskt kärnfullt. Läraren reflekterar Den korta reklamfilmen fungerar både som inspiration och förebild.

Uppgift om mod. Quiz: Hur mycket kan du om litteratur? 38 roliga frågor. Quiz: Kan du ordspråken? Ingång till Flugornas herre. Flugornas herre är så rik på alla sätt, inte minst tematiskt. En länksamling av planeringar · Annika Sjödahl. Sedan jag började blogga på den här bloggen i augusti 2015 har det hunnit bli en hel del inlägg som är ämnesrelaterade. Många inlägg handlar om planering, bedömning och respons där jag skrivit kring det som jag själv reflekterat kring för stunden.

Music quiz year 9, 2020. Jagharläst.se. Shoutouts som avslutande lektion för att summera året · Annika Sjödahl. När eleverna sedan har skrivit sina kladdar på shoutouts får de skriva rent och in dem via en länk till en Canva. Canva har en ny uppdatering som gör att man kan dela dem som en bläddringsbar länk och vi kan visa dem på Smartboarden för alla i klassrummet när vi ska läsa upp dem.

36 frågor som får hen att bli kär i dig! - Metro Mode. SpråklIKT - Pedagog Göteborg. I Göteborg, där vi har Google Classroom känns det som vi har goda förutsättningar för att klara av att smidigt hantera lärandet på distans genom att skjuta ut uppgifter, länka material för att skapa skriftlig interaktion. Alla Sveriges skolor erbjuds fri tillgång till Gleerups digitala läromedel. Svenska på finska. I finland finns inga landsting, så den finska språkvården i Sverige har byggt ett nytt finskt ord: maakäräjät. Be a Lady They Said. Sommarjobb på kyrkogårdsförvaltning - Hässleholms församling.

Varje sommar arbetar totalt ett 10-tal skolungdomar i åldern 18 år och uppåt hos oss. Tretton noveller - Ljud & Bild. ! Välskrivning – Ett eko från förr? Att göra undervisning av praon – normer, yrkesval och framtid · Annika Sjödahl. Litteraturhistoria renässansen.

Skriv som Tove Jansson. Slutuppgifter till Stora grabbar gråter inte · Annika Sjödahl. Stora grabbar gråter inte · Annika Sjödahl. Viktnedgång - Det viktigaste när du vill gå ner i vikt. Det här med sex- och samlevnadsundervisningen · Annika Sjödahl. Det här med sex- och samlevnadsundervisningen · Annika Sjödahl. Rösta fram 2019 års bästa nyord! Nyord 2019 Flashcards. LADbible - He made his brother his best man... but did he... 29 lustiga finska ord och namn som får en att tappa hakan. Grannspråk: övningar i danska och norska. Under klasskonferensen formuleras en gemensam bas i syfte att öka delaktighet... Novelltävling ihop med tidningen Julia. Feminism - rätt i tiden - SVT Nyheter. Welib - Samling. Åttologi. Så funkar muntliga nationella proven. Litteraturpriset 2018 och 2019. Elevhälsan - Elevhälsan - Diana Storvik - Stödjande strukturer som ökar delak... Sätt din ordkunskap på prov! (Kviss #155) Stöttning för skrivande av egna sagor med nya perspektiv. Kunskapskrav - svenska (Reviderad version/Lgr11)

Pröva ditt svenska ordförråd! (Kviss #154) Att läsa: på, mellan och bortom raderna. Språkhistoria och grannspråk. Språkhistoria och grannspråk. Högskoleprovet vt 2019 - SVT Nyheter. Hur många ord kan du? - SVT Nyheter. Testa din ordkunskap! (Kviss #124) 21 feministiska böcker du borde läsa - Vi Läser - För dig som älskar böcker. Frågesport ordkviss vecka 8 - DN.se. Skrivuppgift årskurs 9.pdf. Heartmaps - Skriva dikter. Visa din bild av skolan! Öka aktiviteten med spelifierat lärande! Gimkit! - Camilla Askebäck Diaz.

World-of-languages.

Språket dokumentär: Striden om hen 25 december kl 08.05 - Språket. Hästsnack med Patrik Lundberg: ”Fanns norm som sa att killar inte höll på med... Lärarhandledningar till skönlitterära böcker - Jennys julkalender den 2 decem... Smittan - P3 Serie. Thieves, ett sätt att närma sig en text eller ett kapitel.